Циментов разтвор - Правилни съотношения

Пропорциите за приготвяне на циментова замазка зависят от това какви качества трябва да притежава хоросанът.

Въпреки възможното разнообразие, обикновено се използват стандартните съотношения, записани в регламентите. Така че най-често срещаното съотношение е една част от цимента към трите части на пясъка. Не трябва да се забравя, че чакъл или натрошен камък също се добавя към такива смеси, а понякога и специални добавки, които оказват влияние върху техническите характеристики.

И сега нека разгледаме какво трябва да бъде съотношението на пясъка и цимента за различните видове структури.

Подова замазка

В този случай, първо трябва да се съсредоточите върху очакваното натоварване, което ще бъде на пода. Той е от него ще зависи от изискванията за силата и стабилността на бетона.

Най-често в такива случаи използвайте цимент M150-200.

  • Ако използваме Портланд цимент M500, съотношението цимент към пясък ще бъде 1: 3. В крайна сметка можем да получим конкретен M200.
  • Ако вземем цимент с по-нисък клас, например PC400, тогава в същото съотношение, ще бъде освободен бетон M150.
  • Но ако съотношението е 1: 2, тогава M200.

Може да се заключи, че колкото по-добър цимент използваме, толкова повече пясък може да се добави към решението. Качеството на самия разтвор няма да пострада от това. Основното нещо е да не забравяме, че циментът M500 много кратко време запазва изключителността на своите качества.

Прочетете повече в нашата статия. колко цимент е необходим на куб от бетон.

Ако покритието е направено за нежилищни помещения, то е по-добре да се направи по-стабилно решение, тъй като товарът ще бъде по-значим.

 Циментов хастар

тухлена зидария

В този случай съотношението цимент и пясък е от 1: 3 до 1: 6. Пропорциите се изчисляват в зависимост от марката цимент. В някои случаи пясъкът може да бъде заменен с вар. фундамент

За фондацията най-често се използва и съотношението 1: 3. Но в този случай ще има повече развалини, следователно, като цяло съотношението може да се определи като 1: 3: 5.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня