Как да изберем бетон и самостоятелно да подготвим смес за фондацията?

Бетонът е един от основните строителни материали, използвани навсякъде. Едно от основните направления, в които се използва, е изливането на фундаменти или фундаменти. Обаче не всяка смес е подходяща за това.

структура

Самият бетон е камък с изкуствен произход. На съвременния пазар има много разновидности от бетон, но цялостният състав е винаги същият. Така че бетонната смес се състои от плетиво вещество, пълнители и вода.

Циментът най-често се използва като свързващо вещество. Съществуват и не-циментови бетони, но те не се използват за запълване на основата, тъй като тяхната здравина е значително по-ниска от циментовите аналози.

Пясък, натрошен камък или чакъл може да се използва като пълнител.В зависимост от избрания тип фондация, тази или онази опция ще направи.

Когато комбинирате свързващото вещество, агрегатите и водата в необходимите пропорции, получавате качествено решение. Времето за втвърдяване също зависи от избраните съставки. Те също определят вида на бетона, неговата устойчивост на студ и вода, както и силата. В допълнение, в зависимост от състава, е възможно да се работи с цимент само ръчно или има нужда от използване на специално оборудване (бетонни миксери).

Марки и спецификации

Има много нюанси, които трябва да обърнете внимание при избора на конкретна смес.

марка

Основният е конкретният клас. Знакът е числен знак върху опаковката. От него можете веднага да разберете какви индикатори ще имат един или друг състав. Според нормите на SNiP, не всеки конкретен ще бъде подходящ за основаването на жилищна сграда. Марката не трябва да бъде под M250.

Най-често срещаните основи на фондациите са:

 • M250. Този тип е подходящ само в случаите, когато се планира малък товар върху основата. Също така от бетон на тази марка са направени от припокриване, тя покрива пътя.По този начин площта на използване е изключително ограничена поради не много силни характеристики. Ще бъде подходящ за основата под рамката къща.
 • M300. Този по-трайни цимент е подходящ за повече структури. Например, в допълнение към основата, те могат да напълнят пътя, обект на големи товари, изпълняват стълбища. Поради по-голямата здравина се отваря възможността за изливане на основата за едноетажни тухлени или дървени къщи с таван.
 • M350. Тази опция не е много по-различна от предишната. Както в случая с M300, различни конструкции могат да бъдат изградени от бетон M350. Силата ще бъде само малко по-висока, но ако построите едноетажна къща на парцел с извисяваща се почва, по-добре е да обърнете внимание на тази конкретна марка.
 • M400. Тази опция е подходяща за изграждане в случаите, когато подовата здравина е по-важна от всичко друго. Например, бетонът на тази марка може да се излива като основа за гараж или двуетажна къща. Освен това, този тип се препоръчва за използване в офис пространства (семинари).
 • M450. Бетонът на тази марка е един от най-трайните, така че повече от други е подходящ за изливане на основи.Използва се във високи конструкции, за да запълни не само основата, но и подовете. Ако построите къща с тежки материали или на много етажи, препоръчваме да изберете тази марка.
 • M500. Най-силната от всички марки, подходящи за базата. Бетонът и подовете са изработени от бетон M500, когато не е възможно да се използват по-трайни смеси. Например, това зависи от климатичните условия на обекта: наличие на подземни води, силни ветрове, висока киселинност на почвата. Ако условията позволяват, по-добре е да изберете друг тип, например M450. Добавките, използвани в състава, повишават разходите и понякога е по-мъдро да се откаже употребата на тази смес.

Така че, щом една марка е основният индикатор, на който трябва да се фокусирате, тогава тя трябва да предаде важна информация. Знакът показва максималното натоварване, което може да издържи на бетонния блок. Всичко това се установява с практически съображения. За експерименти се използват кубчета с размери 15х15см, но трябва да се има предвид, че марката показва средния индекс на якост и класът показва действителния.

Класове на силата

В условията на вътрешно строителство, точните знания често не са необходими, така че не бива да се впускате в него.Всичко, което трябва да знаете, е колко приблизително класа на силата е свързана с марката. Разберете това ще помогне на следващата таблица. Необходимо е да направите резервация, че марката е обозначена с буквата М, а класа - буквата Б.

Якост на натиск

Клас на якост

марка

261,9

B20

M250

294,4

B22,5

M300

327,4

B25

M350

392,9

B30

M400

392,9

B30

M400

Якостта на натиск е дадена в килограми на квадратен метър. см.

Съпротивление срещу замръзване

Когато става въпрос за устойчивост на замръзване, те означават колко пъти е възможно замразяването и размразяването на бетона без последствия за неговите характеристики. Съпротивлението от замръзване се обозначава с буквата F.

Това качество не е равно на броя години, които могат да служат на конкретна основа. Изглежда, че количеството замръзване и размразяване е броят на зимите, но в действителност всичко не е толкова просто. През зимата температурите могат да се колебаят значително, което води до няколко цикъла на смяна в един сезон.

Като цяло, този индикатор е важен само в случай на съдържащ влага бетон. Ако се използва суха смес, дори ниският индекс на устойчивост на замръзване не е пречка за продължително обслужване, докато разширяването и свиването на водните молекули в т. Нар. Влажна смес може да доведе до тежко увреждане на бетонната основа след няколко цикъла.

Така че, с висококачествена хидроизолация на основата, F150-F200 е най-добрият индикатор за устойчивост на замръзване за него.

Водоустойчива

Този индикатор се характеризира с буквата W. Става въпрос за това колко водно налягане може да издържи на бетонен блок, без да минава през вода. Ако водата се доставя без налягане, по правило всички бетонни конструкции са устойчиви на нея.

Като цяло при избора на бетон за фондацията този показател не е толкова важен. Къде е по-важно да обръщате внимание на конкретната марка, която избирате. Показател за водоустойчивост, присъща на конкретна марка за основата, е достатъчен.

Но все още е най-добре да покажете в таблицата как индикаторите на силата корелират с водоустойчивостта и устойчивостта на замръзване на дадена марка.

марка

Клас на якост

Водоустойчива

Съпротивление срещу замръзване

M250

B20

W4

F100

M250

B20

W4

F100

M350

B25

W8

F200

M350

B25

W8

F200

M350

B25

W8

F200

От горната таблица можете да намерите всичко, от което се нуждаете. Моля, имайте предвид, че с нарастването на числения индекс на марката се подобряват и други характеристики.

обработваемост

Този индикатор определя колко удобно е да се работи с бетон, независимо дали може да се използва без механични средства, ръчно излята.В условията на вътрешното строителство този параметър е по-важен от другите, тъй като не винаги има достъп до специализирано оборудване и трябва да се задоволите само с лопата и тренировка със специална дюза.

Работата определя пластичността на бетона, способността му да се разпространява бързо и равномерно по повърхността, както и времето за втвърдяване - втвърдяване на външните граници. Това се случва, че бетонът грабва много бързо, поради което не е възможно бързо да се коригират нередностите или да се добави ново решение, ако съществуващата не е достатъчна. Индексът на пластичност се характеризира с буквата "P".

По-долу са дадени кратки характеристики на всяка от стойностите.

индикатор

особеност

Р1

Практически не се използва в частното строителство, тъй като се характеризира с почти нулев оборот. Текстурата прилича на мокър пясък.

Р1

Практически не се използва в частното строителство, тъй като се характеризира с почти нулев оборот. Текстурата прилича на мокър пясък.

Р1

Практически не се използва в частното строителство, тъй като се характеризира с почти нулев оборот. Текстурата прилича на мокър пясък.

Р1

Практически не се използва в частното строителство, тъй като се характеризира с почти нулев оборот. Текстурата прилича на мокър пясък.

P5

Не е подходящ за запълване на основата, тъй като решението се оказва твърде течно и мобилно.

Кой да избере?

На първо място, трябва да имате предвид, че марката на избраната основа трябва да зависи от три критерия: вида на основата, материала на стените и състоянието на почвата. Такъв умишлен подход ще помогне не само да се спестят добавките добавени към бетона, но и да се осигури максимален експлоатационен живот на основата.

Имайте предвид, че в този случай говорим само за тези конкретни смеси.които са подредени в готовата форма, тъй като подготовката на вашето решение е трудна задача и не винаги е възможно да се получат желаните характеристики. Напротив, при версията за покупка всички характеристики са гарантирани, а надплащането е или минимално, или изобщо не.

Наред с други неща се препоръчва да се обръща особено внимание на срока на годност на сместа и на условията за нейното транспортиране и съхранение.

Тип на базата

В частно строителство най-често използваните ленти фондация.Това се дължи на простотата на конструкцията и високата производителност по отношение на надеждността. Като се има предвид това, има смисъл да се обмислят подходящи варианти с тази опция.

За лентовите основи разпространението на маркерите е голямо. Изборът може да варира от M200 до M450, в зависимост от потока на подземните води и материала, от който ще бъдат направени стените на къщата.

За монолитни сутерен, най-често избрани за вани, навеси и други подобни структури, бетон M350 и по-горе ще бъдат необходими.

За основата на пилота индикаторът трябва да бъде M200-M250. Това се дължи на факта, че дизайнните особености на този тип фундамент го правят по-силен от лентата и монолита.

Стенен материал и почва

Така че, ако подземните води се появят на дълбочина повече от 2 м, след това следните марки ще направят:

Тип сграда

Марка от бетон

светъл дом

M200, M250

светъл дом

M200, M250

двуетажни тухлени къщи

M250, M300

двуетажни тухлени къщи

M250, M300

Необходимо е предварително да се направи резервация, че това важи само за основите на лентите.

Ако подземните води текат над 2 м, тогава марката фондация трябва да бъде не по-ниска от M350. За да обобщим данните, M350 е подходящ за леки сгради, M400 е за едноетажни тухлени къщи, M450 е за двуетажни и триетажни частни къщи.Под светлините са предвидени дървени сгради.

Съсредоточавайки се върху всички характеристики, присъщи на бъдещия ви дом, лесно можете да определите коя марка цимент за основата да използва във вашия случай.

Приготвяне на разтвора

Преди да се пристъпи към подготовката на бетонова смес, е необходимо да се разберат нейните компоненти по-подробно. Силата на основата, нейната устойчивост на стрес и нейният експлоатационен живот зависят от правилния избор на съставни компоненти и техните съотношения. Тъй като основата е буквално основата на една къща, всяка грешка може да стане фатална и да доведе до факта, че къщата няма да продължи дълго.

Първо трябва да направите резервация, че всички компоненти трябва да бъдат с високо качество. Не трябва да замествате аналогови съставки, ако не сте сигурни, че това няма да промени характеристиките на композицията. Например, фино-зърнестите пълнители не могат да се използват в разтвори, предназначени за изливане в райони с плитки потоци подземни води, тъй като пропускливостта на такъв цимент ще бъде ниска.

елементи

Както бе споменато по-горе, бетонът за основата се състои от три групи компоненти: свързващи вещества, пълнители и вода.Не-циментовият бетон не се използва за запълване на основите, така че единствената възможност за свързващото вещество в този случай ще бъде цимент от различни степени.

цимент

За добавяне към бетонова смес за основата не е подходящ за цимент, но само за няколко вида. Това се дължи на факта, че са необходими някои специфични характеристики.

Също така трябва да се има предвид, че бетонът от бетонна сила ще изисква цимент на определена марка:

 • за бетон, чиято якост на натиск е в рамките на В3,5-В7,5, е необходим цимент 300-400;
 • ако якостта на натиск варира от B12.5 до B15, тогава марки на цимент 300, 400 или 500;
 • за бетон със съдържание B20, са необходими маркировки за цимент 400, 500, 550;
 • ако изискваната якост на бетона е В22.5, тогава е за предпочитане да се използват цименти 400, 500, 550 или 600;
 • за бетон със съдържание на цимент B25, 500, 550 и 600 са подходящи;
 • ако се нуждаете от бетонна якост на B30, тогава ще са необходими 500, 550 и 600 марки цимент;
 • за силата на бетон B35, ще са необходими марки 500, 550 и 600 за цимент;
 • За бетонната сила B40 се изискват марки 550 или 600 за цимент.

Така се определя съотношението между степента на бетона и степента на цимента.

Вторият фактор, който се нуждае от внимание, е втвърдяване. Това зависи от вида на циментовото вещество.

Портланд цимент - цимент на силикатна основа. Характеризира се с време за бързо фиксиране, което като правило не надвишава 3 часа след месене. Краят на настройката идва след 4-10 часа, в зависимост от избрания вид.

Съществуват следните най-често срещани подтипове портланд цимент:

 • Бързо втвърдяване. Втвърдява 1-3 след месене. Подходящ само за механизирано изливане.
 • Обикновено втвърдяване. Време за настройка - 3-4 часа след месене. Подходящ както за ръчно зареждане, така и за машина.
 • Хидрофобният. Увеличи резистентността към влага.

В зависимост от нуждите и наличното оборудване може да бъде избрана една от следните опции. Всички те са чудесни за фондацията.

Шлаг Портланд цимент, в действителност, в неговите характеристики не е много по-различна от Портланд цимент. Единствената разлика е в технологиите за производство. Времето за втвърдяване на шлаката Портланд цимент варира значително в зависимост от условията на околната среда. След разбъркване може да се улови след 1 час или след 6 часа. Колкото по-топла и по-суха е стаята, толкова по-скоро ще бъде зададено решението.Като правило, такъв цимент е напълно настроен само след 10-12 часа, така че има времеви интервал за елиминиране на недостатъци и недостатъци. Поради това е възможно да се използва както машинно изливане, така и ръчно. Този тип цимент е най-предпочитан за използване при условия на висока влажност. В допълнение, тя може да издържа на температури до 600 градуса.

Позолановият портланд цимент е подходящ за използване само при условия на висока влажност, тъй като бетонът на открито, базиран на позоланов портланд цимент, бързо изсъхва и губи предишната си сила. Също така във въздуха такава бетонна основа ще даде силно свиване. В случаите, когато по някаква причина не е възможно да се използва цимент от друг тип, се препоръчва непрекъснато навлажняване на бетонната основа.

Предимството на позолановия портланд цимент е, че той не се задава толкова бързо, колкото другите видове, затова има повече време за изравняване и дълбоко вибриране. Освен това, когато се използва цимент от този тип, е възможно да се работи за бетониране дори през зимния период.

Алуминиевият цимент бързо се втвърдява, така че е необходимо, когато трябва бързо да изградите фондациядокато няма време за замразяването му. Той грабва за един час, докато максималното време за настройка при неблагоприятни условия е 8 часа.

Забележително е, че този вид цимент се захваща добре с метални фитинги. Поради това се постига висока якост на бетонната основа. В този случай основата е по-плътна, отколкото във всички останали случаи. Основите с добавка на високоалуминиев цимент могат да издържат на силно натоварване на водата.

пясък

Не всеки пясък е подходящ за запълване на бетон. За основи, най-често се използват груби и средни пясъци с пясъчни зърна от 3.5-2.4 mm и 2.5-1.9 mm, съответно. В някои случаи обаче могат да се използват малки фракции с размер на пясъчни зърна 2,0-2,5 мм. Зърното се използва по-малко при изграждането на фундаменти.

Важно е пясъкът да е чист и да не съдържа примеси. Речен пясък е подходящ за това. Количеството чужди вещества трябва да бъде не повече от 5%, в противен случай такива суровини не могат да се считат за подходящи за строителни работи.При самоизвличащ се пясък внимавайте да го проверите за наличие на примеси. Ако е необходимо, почистете изсипания пясък.

Имайте предвид, че най-лесният начин е да купите вече чист пясък. В този случай няма да имате никакви допълнителни проблеми: минимизирате риска, че бетонната основа ще загуби сила поради частиците от глина или глина, съдържащи се в пясъка.

За да проверите чистотата на пясъка, трябва да проведете следния експеримент. Приблизително 11 супени лъжици пясък трябва да се изсипят в обикновена пластмасова половин литрова бутилка и да се напълнят с вода. След това, след минута и половина, водата трябва да се източи, да се налива прясна вода, да се разклати бутилката, да се изчака още минута и половина и да се източи водата. Това трябва да се повтори, докато водата не издържи. След това е необходимо да се оцени колко пясък остава: ако е най-малко 10 супени лъжици, тогава замърсяването на пясъка не надвишава 5%.

Чакъл и чакъл

Трошен камък може да бъде от няколко фракции, вариращи от малки до големи. За да увеличите якостта на бетона, добавете няколко фракции развалини. Важно е, че раздробеният камък или чакъл се използва не повече от една трета от цялата бетонна смес.

Необходимо е да се обърне внимание и на големите фракции, използвани за бетон под основата. Тя трябва да бъде не повече от третата част от най-малкия размер на конструкцията. В случай на основа, армировъчните пръчки се приемат като единица за сравнение.

Имайте предвид, че използването на развалини или чакъл засяга само съотношението на водата и сухата смес. При работа с чакъл ще се изисква 5% повече вода, отколкото при използване на чакъл.

По отношение на водата, тогава за производството на бетонов разтвор е подходящо само едно, което е подходящо за пиене. Освен това може да се използва и водата, която може да се пие след варене. Не използвайте технологична вода. Морската вода може да се използва само с алуминиев цимент или портланд цимент.

размери

За да получите бетон от определена марка, трябва да изберете правилните компоненти в точното съотношение. Таблицата по-долу илюстрира съотношението на съставките, които са подходящи за бетонни смеси за основата.

Марка от бетон

Марка цимент

Съотношението на съставките в сухата смес (цимент, пясък, натрошен камък)

Обем на съставките в суха смес (цимент, пясък, трошен камък)

Количеството бетон произвежда от 10 литра цимент

250

400

1,0; 2,1; 3,9

10; 19; 34

43

500

1,0; 2,6; 4,5

10; 24; 39

50

300

400

1,0; 1,9; 3.7

10; 17; 32

41

500

1,0; 2,4; 4,3

10; 22; 37

47

400

400

1,0; 1,2; 2,7

10: 11; 24

31

500

1,0: 1,6: 3,2

10; 14; 28

36

Така че можете да получите една и съща марка от бетон, като използвате различни марки цимент и променяте пропорциите на пясък и развалини в състава.

потребление

Количеството бетон, което може да се изисква за фондацията, зависи преди всичко от спецификата на къщата. Например, ако говорим за популярната основа на лента, тогава трябва да вземете предвид дълбочината и дебелината на лентата. За основата на купчината трябва да помислите за дълбочината и диаметъра на купчинките. Монолитна основа изисква разглеждане на размерите на плочата.

Например, изчислете количеството бетон за основата на лентата. Вземете лентата, общата дължина на които е 30 м, ширина - 0,4 метра, а дълбочината -. 1.9 m от училище, разбира се знае, че обемът е продукт на ширината, дължината и височината (в нашия случай дълбочина). Така, 30x0.4x1.9 = 22.8 cu. м. Закръгляйки се нагоре, получаваме 23 кг. м.

Професионални съвети

Важно е да се вземат предвид няколко наблюдения на професионалисти, които ще помогнат при избора или подготовката на бетонова смес:

 • При високи температури правилното втвърдяване на бетона може да бъде изложено на риск. Необходимо е да се поръсва с дървени стърготини, които от време на време трябва да се навлажняват.Тогава няма да има пукнатини в основата.
 • Когато е възможно, базовата основа трябва да се запълни в един ход, но не и в няколко. Тогава ще бъде гарантирана неговата максимална сила и еднаквост.
 • Никога не пренебрегвайте хидроизолацията на основата. Ако тази процедура не се извърши правилно, бетонът може да загуби някои от силните си характеристики.

За да научите как да подготвите бетона за изливане на основата, вижте по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня