Бетонна веранда

Живеенето в частна къща отваря много повече възможности за строителство и подреждане, отколкото за апартамент. От време на време искам да подобря жилището си, да го направя по-интересен, по-практичен и по-удобен. Някои мечтаят да напуснат къщата, да се изкачат на прекрасна веранда и да се насладят на околните гледки. За това трябва да построите веранда. Най-лесният начин да направите веранда от бетон.

Нека да видим как точно да се изпълни задачата и какви точки трябва да се вземат предвид в такива сгради.

Какво да обмислим?

Строителството завършва успешно и правилно само когато компетентно се доближава до въпроса за планирането. В крайна сметка има няколко точки, които трябва да бъдат взети под внимание. За да не пропуснете нещо важно, трябва да направите подходящия проект.

Прегледът на проекта включва:

 1. Дали верандата е построена заедно с къщата, или е продължение на завършената структура?
 2. Височината се определя от земята до долния край на прага на къщата.
 3. Широчината се определя в зависимост от това колко хора могат да ходят по стълбите едновременно, а също и дали трябва да бъдат внесени големи неща в къщата. Така че за един човек е необходим отвор от най-малко 80 см. За да ходите на две, ще имате нужда от поне 100 сантиметра.
 4. Stage. Провежда се несвързан брой стъпки, което улеснява изкачването и спускането. Оптималните размери са от 12 до 20 cm височина и 25 cm ширина.
 5. Верандата трябва да е на около 5 см под прага на входната врата. Това ще позволи на удължението да не пречи на отварянето и затварянето на вратите.

Като се вземат предвид всички тези параметри, можете да създадете проект. Въз основа на чертежите, ще бъде много по-лесно да работите на етапи, да спазвате установените стандарти, за да избегнете грешки.

Не забравяйте да вземете предвид материала, състоянието на почвата, натоварването, което ще има разширение. В някои случаи се изисква подсилване.

По основните грешки при планирането на изграждането на верандата, вижте следното видео.

планиране

Работният план включва изготвяне на ясна последователност от действия. Ако направите план предварително, няма да бъдете объркани на етапите, ще можете да разпределите правилно своето време. В края на краищата, след като е необходима някаква работа, тя трябва да изсъхне и да се втвърди. За това, между другото, се препоръчва предварително да се определят свойствата на материала.

При изграждането на веранда от бетон последователността от стъпки е следната:

 1. Почистване на обекта под удължаване и подготовка на територията;
 2. Определяне на размера на конструкцията;
 3. Изпълнение и монтаж на рамката;
 4. Изливане на бетонова смес.

И сега нека поговорим подробно за всяка стъпка от плана.

Подготовка на почвата

Подготовката на земята за бъдещо строителство играе изключително важна роля. Тук не е нужно просто да премахнете всички боклуци и да отстраните слой натрупана трева. Растенията имат огромна сила и са в състояние да проникнат дори чрез дебел слой бетон. Ето защо е необходимо да се предвиди, че растенията не започват да се отправят към основата след изпълнението на съответните работи.

Основната задача е да се премахнат всички насаждения, изкореняване на дървета и храсти.Препоръчва се не само да се премахнат под корена, но и да се използват специални химикали. Те възпрепятстват по-нататъшното разрастване и развитие на насажденията. И следователно, да се страхуват от разрушителните си способности няколко години след построяването на верандата няма да трябва.

Веднага след приключването на подготвителните дейности на място, ще можете да започнете да полагате земята.

селища

Разбира се, строителството ще изисква определени финансови разходи за материали. Важно е да определите колко ще струват.

След като се вземе решение за размера на сградата, вземете предвид:

 • височината на верандата
 • веранда ширина,
 • брой стъпки.

Това ще ви позволи да изчислите правилно количеството бетон. Колко цимент е необходимо за кубчета бетон, можете да разгледате друга статия. Това е конкретно - основата на строителството и материала, който изисква най-много средства.

Направете рисунка и направете изчисления за нея. Ако искате да използвате готов бетон, тогава е достатъчно да изчислите обема на конструкцията.

 Рисуване на верандата от бетон

За приготвяне на бетонова смес за изливане на циментова завеса M500, вземете пясък и чакъл в следната пропорция: 1 част цимент до 2,2 части пясък и 3,7 части развалини.Такава веранда ще издържа на налягане от 300 кг / см2.

Също така трябва да определите фитингите и хидроизолационните материали. Например, за армировка трябва да се използват две армировъчни ленти за всяка стъпка.

строителство

Материали и инструменти

Без подходящи инструменти и материали началната работа няма смисъл. Просто не можете дори да го стартирате.

Преди да се изгради, подгответе следните материали и инструменти:

 • пясък
 • цимент;
 • Натрошен камък;
 • Шперплат;
 • табла;
 • лопата;
 • фитинги;
 • Нокти на широки шапки;
 • Бетонен смесител;
 • Инструменти за измерване (ниво, рулетка и т.н.);
 • шпатула;
 • Метален проводник;
 • Счупени тухли.

фундамент

 1. Основата ще изисква яма и дълбочината му трябва да бъде около 30 см. Широчината на ямата трябва да бъде с 2,5 см по-широка от ширината на планираното разширение. За веранда, изработена от бетон, е необходимо да се създаде подходяща основа - плитка основа. Неговите параметри трябва да отговарят на определени изисквания. Дълбочината трябва да е с 20-30 см по-ниска от нивото на замръзване на почвата.
 2. В дъното на ямата се полагат основи. Тя е направена от развалини и пясък.Първо, те пясък 10 см слой пясък, а след това слой от развалини - около 5 см. Подложката е предназначена за защита на основата от подпочвените води и укрепване на основата. Подложката трябва да се простира отвъд основата с около 10 см.
 3. Ако в подземния обект има подземни води, е необходимо да се организират дейности за тяхното отстраняване.

Усилване, рамкиране

След като завършите възглавниците, е време да започнете да построите веранда.

Верандата задължително се нуждае от рамка:

 1. Скелетът е надеждна база, която лесно може да издържи на теглото на бетоновото напълване, което ще се излее над него. В действителност, кофражът е структура, изработена от дъски, шперплат и тухлени елементи, която повтаря външния вид на вашата бъдеща веранда, изработена от бетон.
 2. Трябва да се използват дъски, които са силни, но не прекалено сухи, тъй като те могат да се счупят. Дебелината им - най-малко 2 см., И ширина - от 20 см.
 3. Височината на кофража, която трябва да бъде създадена, трябва да бъде с около 30 см по-голяма от планираната веранда, тъй като долната част ще падне на земята. Необходимо е да се монтират странични елементи, които съставят частите на стъпалата с необходимата височина и ширина. Елементите на рамката се сглобяват в единична единица с разделители.Поради това се постига необходимата сила.
 4. Страните са подсилени с усилващи елементи и могат да бъдат допълнени с армировка. Арматурата се подрежда със стъпка от 20 см, като се взема предвид предварително дефинираната схема.
 5. Между рамката и ребрата трябва да има раздалечители. Всичко това е пълна с почва около 10 см и се уплътнява. След като завърши изграждането на кофража, започва да се налива.

стъпки

Въпросът за стъпките трябва да бъде разгледан по-подробно. В крайна сметка те представляват най-важния елемент на цялата структура. След като ги изчислихте правилно и ги изпълнихте, можете спокойно да се издигнете и да паднете от верандата. След като направите грешка, можете да решите да направите веранда.

Броят на стъпките зависи от височината от пода на входната врата към земята. Широчината на стъпалата трябва да бъде достатъчно голяма, така че стъпалото да е изцяло поставено върху елемента. Това ще осигури допълнителна сигурност.

Разгледайте друг важен момент - ако трябва да построите повече от три стъпки, въз основа на изчисленията, е желателно да се предвиди инсталирането на парапети.

За да изчислите параметрите на стълбите, препоръчваме да използвате изчисленията в следващата фигура.

 Широчината на стъпалата на верандата от бетон

Ъгълът на стълбите е разрешен от 27 ° до 45 °.

Когато планирате височината на стъпките, помислете дали децата и възрастните хора ще използват верандата. В този случай височината си заслужава да направи по-малко.

Стъпка ширина, вижте Височина на стъпалата, вижте Ъгъл на март
40 10 14°
38 11 16°
36 12 18°
34 13 21°
32 14 23°
30 15 25°
28 16 29°
26 17 33°
24 18 37°
22 19 40°
20 20 45°

Бетонно наливане

 1. Дизайнът ще бъде по-силен и по-надежден, ако се предвижда използването на фитинги. Желателно е предварително да се нарязват на необходимите елементи. Те са свързани с метална жица. Също така е разрешено да се инсталира върху слоевете от камъни за изливане, счупени тухли. Поради това ще трябва да използвате по-малко количество бетон, без да компрометирате надеждността на конструкцията.
 2. Когато смесването на разтвора е полезен миксер. Полагане на бетон започва само след приключване на месене, което ще ви позволи да запазите свойствата и характеристиките.
 3. Пълненето се извършва от долната стъпка.
 4. Всеки нов напълнен слой е внимателно подложен. Като оставяте празнини, рискувате да намалите издръжливостта и здравината на конструкцията. Ако пълнежът е над изискваното ниво, извадете излишния разтвор, забършете го. Нивото на конструкцията се определя от верността на отметката.
 5. След напълване на първия слой, изчакайте, оставете сместа да се втвърди правилно.Само след това можете да продължите към следващия слой. Запълването е завършено с последната стъпка.
 6. Построеният кофраж не се отстранява веднага след изливането на последната стъпка. Трябва да изчакате около 7 дни, преди да го демонтирате.

украса

Разбира се, след като завършите кастинга и премахването на кофража, малко вероятно е верандата да изглежда така, както очаквахте. Всичко това, защото все още се изисква да извърши довършителни работи.

Някои занаятчии дори при изливане очертават различни модели, използващи камъчета. Това обаче изисква усилие и допълнително време.

Най-добре е да завършите с плочки от клинкер. Той е направен с противоплъзгаща се повърхност и затова, дори и в дъжд, не може да се страхувате да стъпите върху материала.

Разбира се, важно е да се има предвид, че къщата и верандата изглеждат като един дизайн, смесват и съответстват на същия стил.

Оригинални и полезни допълнения към верандата ще бъдат парапета и козирка. Ако стълбите са къси, тогава парапета не е необходима, но ако има възрастни хора в къщата, все още си заслужава да мислиш за тях. Изберете материала по свое усмотрение и съсредоточете вниманието си върху стила на композицията.

Гледайте следния видеоклип за това как да направите веранда от бетон със собствените си ръце.

Както можете да видите, да направите веранда от бетон, разчитайки само на собствената си сила и способности, е съвсем реалистична. Основното е да следвате всички важни препоръки, да използвате висококачествени материали и да следвате инструкциите за подготовка на сместа.

Точността и компетентната последователност на действията ви ще осигурят отлични резултати. Верандата ви ще бъде обект на истинска гордост. В края на краищата вие сами сте направили тази красота със собствените си ръце.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня