Пропорциите на бетона за основата: правилата за самомерно смесване

 Пропорциите на бетона за основата: правилата за самомерно смесване

Основната част от всяка сграда или структура е основата. В края на краищата всеки иска сградата му, било то къща или гараж, да служи възможно най-дълго, да се справя със задачите. Ето защо основната задача е изграждането на силна и висококачествена основа. Характеристиките на този възел са не само точни изчисления, компетентен раздел, но и висококачествен бетон. Ако бетонът е направен лично, тогава трябва да знаете в каква степен да смесите компонентите, които силно влияят върху крайния резултат.

Специални характеристики

Не е съвсем правилно да се обадя бетон - течност.Бетонът е камък, съставен от компоненти. Официалното име е конкретно решение. Говорейки по-открито за цимента, това е свързващо вещество, което държи всички компоненти заедно, които стават едно след уреждане. Основното свойство на бетона - висока степен на хигроскопичност. Поради това трябва да бъде доставен малко преди приготвянето на разтвора.

елементи

Съставът на бетона включва няколко компонента.

 1. Цимент. Това е основата за решението.
 2. Вода. Това е необходим реагент.
 3. Пясък. Сгъстителят, който прави решението, е просто болезнен. Плътността на разтвора също зависи от количеството му.
 4. Filler. Може да има фин чакъл и тухлен прах. Има опции с по-големи агрегати. Това влияе върху силата на бетона и неговите свойства на лагера (марка).

Пясъчната смес М 500, направена от ASG, трябва да се смеси добре по време на смесването, така че консистенцията да е дебела. Правилно месене ще помогне на специална маса.

видове

Следните типове цимент се различават в зависимост от състава.

 1. Портланд цимент (обикновен). Предназначен за използване при нормални условия.Перфектно толерира ефектите както на влага, така и на ниски температури. Използва се основно за изграждане на фундаменти в обикновени сгради, най-често в индивидуални жилищни сгради.
 2. Slac Портланд цимент. Много по-голяма устойчивост на влага от предишната. Същото важи и за силата. Тя се втвърдява много по-бавно от обикновено. Основният обхват на приложение - райони с висока влажност, с обичаен климат и много редки студове.
 3. Позоланов портланд цимент. CНай-устойчиви цимент за влага, но има обичайната сила. Проектиран да запълва структури, които не са предназначени за тежки товари. Често - това са подводни структури.
 4. Специален клас цименти - бързо втвърдяване. Това се дължи на специални химически компоненти, които позволяват това решение да се втвърди два пъти по-бързо, отколкото обикновено - за 14 дни. Климатичните условия за това решение не са от съществено значение.

Почти всякакъв вид вода може да се използва като вода, включително чешмяна вода, стига да не е богата на соли. Влизайки в химическа реакция с вода, сухият цимент се превръща в самия разтвор.

Пясъкът не трябва да включва примеси от глина или други, със същата допустима стойност до 5%. Зърното на пясъка трябва да бъде около 1.2 - 2.5 мм от всяко зърно, по-малко за бъдещето на бетона няма да работи.

Най-добрият пясък за основата се счита за речен пясък, но се измива и пресява. Това се дължи на постоянното му измиване с прясна вода, което има положителен ефект върху глината и солевия състав. Като пълнител, често се избива трошен камък за ръчно производство на бетон, чиято зърнена фракция е в рамките на 15-20 mm.

Но е важно да се помни, че размерът на зърната трябва да бъде приблизително еднакво в общата маса, без явно предимство на големи развалини над малък чакъл. Това е необходимо, за да се намали броят на кухините в бетона, което намалява потреблението на цимент. Също така не трябва да съдържа глина примеси, боклук.

Бетонно маркиране

Бетонът се обозначава с буквата "М" и цифровата стойност, която показва якост на натиск на бетона в kg / cm2. Тази плътност при поставянето на бетон, която според SNiP е 28 дни. Това не важи за бързото нанасяне на цимент и бетон. Грешка е да се вярва, че бетонът не е под степен М100, а бетонът М50 се използва за запълване на малки конструкции, често с фин чакъл.

Линията на бетона започва от M15 и завършва с M1000.До M200, бетонът се използва основно върху неносещи конструкции, спомагателни или декоративни. M200 или M300 обикновено се използват за основи, а M350 за високи конструкции.

Минималната степен на цимент е M100. Максималната марка на цимента е M500, но M1000 бетон. Бетонът на тази марка е супер тежък, практически не се използва поради високата цена и специфичните условия.

Едно от най-големите приложения е да се гаси огъня на четвъртия реактор в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г. Пълнителят е оловни блокове, които са отделени отделно от бетона. А също така и въздухоплавателните приюти са направени от бетон от тази марка, където дебелината на стената достига 5-7 метра.

След ликвидирането на аварията в Чернобил, тя се използва само в Русия и в ОНД - по време на изграждането на космодрума Восточник.

Как да изчисляваме?

От добре подбраните компоненти, както и тяхното съотношение, зависи от това колко надеждна и издръжлива ще свърши строителството, било то фундамент или стена. Ако вземете изчисленото съотношение, което се използва фабрично, може да се окаже, че не е много висококачествена смес поради факта, че използваните там компоненти са странни и тествани по време.Във фабриката формулата е, както следва: цимент (1), пясък (2), трошен камък или друг агрегат (4), вода (0,5).

При строителството с ръчно производство на бетон е по-добре да следвате една и съща технология, но с малки корекции. За M100: цимент (1), пясък (4), натрошен камък или друг агрегат (6), вода (0,5).

Но за по-интуитивно разбиране на проблема цитират примера на изчисленията за един кубичен цимент 205 кг, 770 кг пясък, чакъл 1200 кг, вода - 180 литра. Но често няма мащаби, особено такива, които могат да изчисляват големи тегла, защото най-лесният начин е да се използват импровизирани средства, например кофа. Необходима е колба от 10 л, за предпочитане с поцинковане. Бетонът на марката M250 ще бъде най-добрият вариант за базата. Пропорциите са: цимент (1 кофа), пясък (2 кофи), чакъл (3.5 кофи), вода (половин кофа).

рецепти

Нискоетажните сгради и сгради (до три етажа) изискват добра основа. Разбира се, това зависи както от териториалното местоположение, така и от предстоящото конструктивно натоварване. От основаването с бетон леене е лента, може да се предположи, че тя ще бъде използвана в средната лента не е в земетръсна области, като например използването на базите е забранено в тези райони.

В случая, когато налягането на сантиметър единствен скара повече от 400 кг, избраната степен на бетон поне M350 с размери на цимент (1), пясък (1), чакъл (2.5), вода (0.5).

Ако неизвестните параметри на бъдещото натоварване, при което клиентът също не разполага с тази идея, тя е по-добре да играят на сигурно и да направи по-тежък бетон M450 с пропорции на цимент (1) Пясък (1), чакъл или друг пълнеж (2), вода (0.5) , Тези основи са много по-скъпи, отколкото техните по-малко надеждни партньори най-малко три или четири пъти, ако се съди по М200, така че си струва да харчите повече и икономически изчисления и осъществимостта на леене по-тежък бетон.

Но ако искаме да използваме М100, тогава тази идея трябва да бъде изоставена, ако, разбира се, не е виларна веранда или малка сграда.

Направете бетон със собствените си ръце

Основното средство за производство на бетон е бетонобъркачката, както и лопата и кофата. И също така се нуждаят от няколко кофи и кола (носилка). Но ако няма конкретен миксер, тогава е възможно да се подготви решение, като се използват наличните инструменти. За това имате нужда от някаква дървена кутия, пластмасова вана, въпреки че метал ще направи.В допълнение, две лопати, чифт кофи. Разбира се, желателно е да вземете кола. Останалите инструменти включват фалшифициране, ниво, измерване на лента и метър, а също така не забравяйте правилата.

За да се отложи само за цимент кофа и лопата, те не трябва да се влага. Въпреки че можете да използвате обичайния нож за боядисване, направете разрез върху торбата и изсипете цимент директно в контейнера. За пясък и чакъл, ние също отделяме набор от лопати и кофи, които не трябва да са в контакт с цимента. След подготовката можете да започнете да произвеждате цимент, внимателно претегляйки необходимото количество с кофи.

След получаване на циментов разтвор, трябва да добавите чакъл и пясък, след което да се разбъркате добре, докато се появи единствен слой. Най-лесно е да се смесва, като се прави тунел под решението и след това с вертикални движения да се "раздели" решението.

Това ви позволява да медете почти всички компоненти, като повдигнете от дъното това, което реагира лошо. След това направете "пирамида" от произволни ъгли, форми и направете вдлъбнатина в центъра на половината от дебелината на сухата смес. След това добавете необходимото количество вода и започнете да смесвате по същия начин като сухия разтвор.След пълно смесване и разтваряне на водата, повторете процедурата с "пирамида". И така, докато целият разтвор се насити с вода и стане бетон. Животът на такъв бетон е около два часа, защото веднага след подготовката му е необходимо да се работи с него.

Съвети

За правилното смесване можете да използвате съветите на специалисти.

 1. Ако разтворът е твърде дебел, той може да се разреди с малко количество вода, така че структурата на сместа да е хомогенна. Не трябва да бъдете ревностен с бързо разбъркване, а обикновено с разбъркване.
 2. При работа в мокро време или дъжд, както и в случаите, когато пясъкът е мокър, пропорциите на водата трябва да бъдат намалени.
 3. Първоначалната настройка на бетона се извършва след 12 часа. Първично втвърдяване за 7 дни от момента на пълнене. След 14 дни бетонът придобива две трети от силата си и след 28 дни е готов за по-нататъшна работа или работа. Това важи за благоприятни климатични условия, които не влияят конструктивно върху бетона.
 4. Бетоновата работа не се извършва на закрито само в един сезон, т.е. при температура над нулата, оттогава настъпва незабавно адекватна химическа реакция и това е необходимо.Ако бетонът се омесне и излее в студ, то вътре в него се образуват ледени частици, което е много лошо, защото те вземат лъвския дял от бетонната сила, унищожават го поради кухини, а поправянето и възстановяването на основата е много скъпо предприятие.

Разбира се, с развитието на технологиите се появиха специални добавки към решението, които дават възможност да се използва това решение, което прави от него дизайни, които са подходящи за почти всеки регион. В допълнение към устойчивостта на замръзване, можете да добавите допълнителни свойства за устойчивост на влага и водопропускливост. Това има положителен ефект върху свойствата на бъдещата структура, което позволява да се построят къщи, където преди това се използва само тежък и скъп бетон.

За да научите как да смесвате бетон, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня