Armopoyas в къщата на газобетон: целта и правилата за монтаж

 Armopoyas в къщата на газобетон: целта и правилата за монтаж

Днес газобетонът е много популярен строителен материал. От нея често се строят къщи с различни конфигурации. Днес ще разгледаме по-внимателно защо са необходими бронирани колани за бетонни бетонни къщи и как да ги направим правилно.

Какво е armopoyas

Преди да разгледаме особеностите и нюансите на изграждане на армиран пояс за газобетонни домове, трябва да се отговори на един важен въпрос - какво представлява. Armopoyas се нарича също сеизмичен пояс или монолитен пояс.

Този компонент на жилището е специална конструкция, която е насочена към решаване на две важни задачи:

 • разпределение на натоварването от структурите отгоре до долната част на сградата;
 • свързването на цялата равнина, върху която армировката е в едно цяло.

Товарът може да разпределя монолитен, бетон, както и тухлен подсилен колан. Такива структури равномерно се справят с впечатляващи товари, например от тежки тавани на стените.

Ако изграждате армопой за куп стени в едно, тогава конкретният вариант би бил идеалното решение.

Защо е необходимо аромопоха?

Много собственици на частни къщи пренебрегват подреждането на подсиления колан. Тези конструкции обаче са много важни за всяка ерекция, включително газобетон. Нека разгледаме подробно защо такива подробности за сградата са необходими. Не можем да пренебрегнем факта, че блоковете са строителни материали, които са податливи на напукване. Тяхната нестабилност изисква висококачествено укрепване в съответствие с всички държавни стандарти и SNiP. Подобни закрепвания на конструкциите са оборудвани на различни места в зависимост от специфичния проект на строителството.

В този случай сеизмичната устойчивост на района, в който се извършва строителството, играе съществена роля.

Осигурена е сигурна лента с усилена клетка, съобразена с нивото на припокриване, за да се разпределят равномерно вертикалните товари по време на работа. По време на полагането на тавани от газобетон, се правят 2 специални надлъжно разположени жлебове по диаметъра на металната греда. В тази част арматурата е инсталирана (на два реда). Този метод на укрепване обикновено се прилага към всички редове. Сеизмичният пояс е предназначен също така да предпазва крехките блокове от газобетон от възможно напукване.

В допълнение, такива структури дават целостта на строителните материали.

В допълнение, подсиленият ремък е необходим, за да осигури допълнителна стабилност на корпуса от газобетон при следните условия:

 • силни ветрове;
 • неравномерно свиване на структурата;
 • температурни скокове, които не могат да бъдат избегнати по време на смяната на сезоните (това важи и за промените, които се случват през деня);
 • земно утаяване под основата.

Необходимо е да се вземе предвид факта, че при конструкцията на покривната конструкция може да възникне точково прекомерно напрежение на блоковете, което често води до образуване на пукнатини и стружки.Подобно увреждане може да сложи край на процеса на закрепване на котви / щифтове към марулато (лъч) към подовите лагери. Armopoyas ви позволява да избягвате такива проблеми, така че организацията му е необходима при изграждането на къщи от газов блок. Подсиленият колан също е много важен при използване на системи от висящи греди. В този случай армировката действа като надеждно разширение, което разпределя натоварването от покривната конструкция до цялата блокова сграда.

размери

Монолитен тип армировка се излива около периметъра на къщата. Неговите параметри на размерите директно зависят от ширината на външните и вътрешните тавани. Препоръчителната височина на тази конструкция е от 200 mm до 300 mm. По правило ширината на подсиления ремък е малко по-тънка от стената. Този параметър е необходим, така че при изграждането на къща да има малка празнина за инсталирането на затоплящ слой.

Според опитни занаятчии екструдираната пяна от полистирол е най-подходяща за това, тъй като се справя със задачата за изолация на дома.

опции

В момента има няколко варианта на подсиления колан.Използва се класическа конструкция с използване на армировка, въпреки че други материали се използват при конструирането на подобни конструкции.

С галванизирана метална мрежа

Такава ерекция се сглобява от заварени стоманени пръти в същата перпендикулярна позиция. Металните мрежи се считат за най-надеждни. Тези части обаче имат сериозен недостатък, който трябва да се вземе под внимание: специалният лепилен състав за закрепване на блоковете на стените провокира образуването на метална корозия, което води до загуба на повечето предимства на този вид армировка. В допълнение, напречните пръчки през зимния сезон играят ролята на "мостове" за студа.

Поради тези недостатъци експертите рядко съветват инсталирането на бронирано покритие с поцинкована метална мрежа.

С базалтов отвор

Подобни структури се сглобяват от пръчки от базалтови влакна. Те са разположени успоредно една спрямо друга. В нодулите в ставите пръчките са фиксирани с тел, скоби или специална лепилна субстанция. Подобни варианти за свързване са отговорни за правилната и равна форма на отделните клетки.Основните предимства на базалтовата мрежа са, че тя не е подложена на вредното въздействие на корозията и също така не страда в условията на постоянни и внезапни температурни промени. Тези елементи имат минимална топлопроводимост и следователно не създават студени "мостове", които се случват в случая на стоманени мрежи. Базалтовата мрежа също може да се похвали, че е в състояние да издържи на значително въздействие от скъсване на натоварването (приблизително 50 kN / m).

Тя обаче има много скромно тегло, което улеснява изграждането на подобен вариант на армировка.

С монтажна перфорирана метална лента

Тази лента е поцинкована стоманена лента с отвори, разположени по цялата дължина. За конструкцията на такъв колан е достатъчно да се закупи лента с размери 16х1 mm. Укрепването на зидарията в тази ситуация може да бъде направено без да се правят бетонни блокове, като се закрепят към самозатягащи се винтове. Що се отнася до останалите работи, те са подобни на опростените опции за подсилване. За да се дадат на структурата допълнителни якостни характеристики, възможно е да се обърне към закрепването на метални ленти по двойки, като се използва стоманена тел.Разбира се, тази опция не може да се похвали със сила на огъване, какъвто е случаят с профилната армировка.

Предимствата на такива случаи включват:

 • значителни спестявания по въпросите на транспорта, тъй като лентата има много скромен размер;
 • Няма нужда да се правят пътни марки (по този начин можете да спестите от лепило и от самата работа като цяло).

С подсилване от фибростъкло

В този случай фибростъкло е основната суровина на армировката. На нея се навива нишка, за да се осигури по-добра и по-здрава адхезия към бетона.

Конструкциите с използване на армировка от фибростъкло разграничават следните характеристики:

 • малко тегло в сравнение с други опции;
 • минимален параметър на топлинната проводимост, поради който мрежата не създава студени "мостове";
 • лесна инсталация поради минималния брой стави.

Помислете, че когато използвате опция от фибростъкло, няма да успеете да изградите твърда рамка. По тази причина не се препоръчва да се изгражда подобно подсилване в сеизмични зони.

Също така, подсилените колани се различават по видове. Да ги опознаем по-добре.

скара

Такъв колан обикновено е под земята. Той действа като подпора за стените на основа от лента. Този тип колан може да бъде насочен към куп от отделни компоненти на основата. Поради това, подобно подсилване може да се счита за мазе. Rostverk - колан, който отговаря за укрепването на целия блок на къщата. Най-високите изисквания за дълготрайност се налагат върху него. Ростверк трябва да присъства под всички носещи основи на сградата. Тази функция е основната разлика в тази структура от други типове.

Разтоварване на земята

Такъв сеизмичен пояс се конструира след монтиране върху решетка от стени от лентови фундаментни блокове. Разположението му не е свързано с височината на фундаментната конструкция над земята. При конструирането на такъв компонент е необходимо да се вземат предвид редица важни нюанси. Монтирайте такъв колан около периметъра на външните прегради трябва да се използват само ако използвате стоманобетонни плочи. Ширината на армировката ще зависи от последващия етап на затопляне на блоковата къща.

В първия случай този периметър трябва да съответства на ширината на стената,а във втория - е необходимо да се вземат предвид параметрите на размерите на изолацията или да се поставят ленти от експандиран полистирол под кофража, преди да се качат на него. Рамката за такава конструкция не се изисква. Има достатъчно мрежа от 12 мм армировка. Уплътняващите уплътняващи уплътнения на ремъка не заменят работата на хидроизолацията на основата. Тези елементи обаче трябва да присъстват.

За да се влага и влажността не преминава през бетона, е необходимо да се полага покривният материал (хидроизолация) на два слоя.

Вътрешно разтоварване

Този дизайн е предназначен за укрепване на ограждащите елементи, подравняване на равнината на короната, както и равномерно разпределяне на товара от плочките на пода до кутията на блоковата къща. Освен това ефектът от аксиалното натоварване върху стените на едно жилище води до "отклонение" на подовете - вътрешният колан също е насочен към решаване на този проблем.

Под покрива

Тази структура изпълнява следните функции:

 • разпределя натоварванията, които идват от покрива, върху структурата на оградата и обграждащите елементи;
 • ви позволява да закрепите захранващата пластина колкото е възможно по-сигурно;
 • подравнява изградената хоризонтална кутия.

Ако в наклонената система има наклонени елементи, е по-добре да не се пренебрегва инсталирането на подсилването под покрива на тавана на лагера, тъй като тази функция действа като опора.

Как да направя?

Не мисля, че изграждането на армировка - прерогатив на висококвалифицираните и опитни занаятчии. Всъщност, за да се справи с производството на такъв дизайн е възможно без специални познания и богат опит. Важно е само да се придържате към ръководството и да не пренебрегвате нито един от определените етапи на работа, за да подсилите зидарията от газобетон. Помислете накратко за технологията на производството на брониран пояс.

В хода на устройството подсилване бетонни подове на блока трябва да направи 2 удара. От крайните участъци те трябва да са на разстояние от 60 мм. Гейтс може да бъде направен от катерач на стена. Преди да инсталирате метални пръти в кухините, трябва да отстраните остатъците от тях. Това може да се направи със специална сешоар или четка. След това лепило за строителството се изсипва в каналите, като се монтира рамка. Адхезивният разтвор ще предпази прътите от корозия, както и ще осигури по-добра адхезия на тези части към блоковете.Ако на стените има тънки шевове, може да се използва специална метална рамка.

За неговото инсталиране не е необходимо потушаване, тъй като е фиксирано с лепило.

Що се отнася до подсилването на преградите за прозорци и врати, тук повечето строители използват U-образен блок. Трябва да се отбележи, че блоковете, които ще станат опори за преградата, също трябва да бъдат укрепени с 900 мм от двете страни на отворите. Предварително трябва да направите дървени конструкции в отворите. На тях ще се базират U-блоковете. Те трябва да бъдат инсталирани по такъв начин, че дебелината да е отвън. Препоръчва се да се затопли жлебът с пенопласт, затворете външната част на блоковете и след това инсталирайте рамката. След това можете да пристъпите към изливане на циментова преграда.

Ако планирате да подсилите лек покрив, обикновено е достатъчно да направите само вградена обработка с използването на две ленти. В същото време разстоянието между ребрата е намалено за по-добро разпределение на натоварването. Работа с покрив, облицован с доста тежки плочки, няколко U-подобни блокове ще дойде по-удобно. Те се поставят на предварително нарязана и подсилена газобетон.

Жлебът се препоръчва да се напълни с дебел бетонен разтвор.

Препоръки на специалисти

Стените на бетонни бетонни плочи могат да бъдат построени с височина не повече от 20 м, което съответства на пет етажа. За самоподдържащи се бази е разрешена височина 30 m, което съответства на 9 етажа.

Арматурата в ъглите трябва да върви непрекъснато - прави пръчка. Такава подробност трябва да бъде закръглена в съответствие със стрелките. Ако армировъчната лента е в ъгъла, тя трябва да бъде отрязана.

Ако използвате армировка за армиране на конструкции, се препоръчва използването на стоманени пръти с диаметър 8 mm и маркиране A3.

За да направите ударите равномерни, можете да залепите дъската до външния ред блокове. Той ще се използва по време на рязане на необходимата кухина.

Помислете, че най-скъпият вариант е базалтовата мрежа. Въпреки това, силните му характеристики оправдават високата цена.

Ако говорим за монтиране на перфорирана лента, тогава трябва да имате предвид, че в повечето хардуерни магазини има продукт с дебелина от 0.5-0.6 мм. Не могат да се използват подобни елементи за подсилване. Трябва да намерим лентата, която има дебелина 1 мм.По принцип тези продукти се намират в специализирани магазини или онлайн магазини. За съжаление, на строителния пазар, на който сме свикнали, такива подробности са изключително редки.

Експертите препоръчват за една едноетажна сграда да направи колан в средата на стената, както и в горната част - под покрива. Що се отнася до двуетажните блокови къщи, тук се изгражда колан под тавана между подовете и покрива.

Не забравяйте, че армировката от фибростъкло не е най-издръжливата и надеждна. Тя не издържа на стреса по фрактурата, въпреки факта, че това е една от основните задачи за подсилване на бетонни блокове.

Seismopoyas са направени само от оребрени пръчки. Бетоните се прилепват към релефните си ръбове и това има положителен ефект върху увеличаването на характеристиките на лагера на конструкцията. Този тип колан може да работи в напрежение.

Ако се нуждаете от подсилване на брониран колан, препоръчително е да използвате по-дебела армировка или да поставите по-малко жици за това. Има друго решение - поставянето на мрежата на два слоя.

При липса на грил, основният колан няма смисъл. Неизпитани занаятчии, които искат да спестят на конструкцията на решетката, се захващат само за укрепване на основния колан, използвайки армировка с голям диаметър. Някои хора вярват, че това твърди, че увеличава капацитета за носене на дома. Всъщност тези действия са неразумни.

Укрепването на отворите трябва да бъде направено един ред пред прозореца. Например, ако ще го отворите на ниво от 1 м, тогава трябва да извадите 25 см. Резултатът ще бъде зона за укрепване.

За изливане не е необходимо да се добавя твърде много вода към бетона. Това може да доведе до факта, че съставът не е много издръжлив.

Много потребители се чудят дали е необходима вертикална армировка за стените на тавана.

Да, те се обръщат към него, но рядко и само в такива случаи:

 • ако има големи натоварвания на стената (страна);
 • ако се използва газобетон с ниска плътност (блоковете не са с най-високо качество);
 • в местата на разчитане на стените на елементи с голямо тегло;
 • в случай на ъглово съединение на ставите на съседни припокривания;
 • при подсилване на малки стени, както и отвори за врати / прозорци;
 • по време на изграждането на колони.

За да научите как да направите армопой в дома на газобетон, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня