Как да построим къща с груб строеж?

Много от тези, които искат да построят трайна и надеждна къща, избират блокаж като главен материал на стените. Тези суровини са известни със силните си характеристики и гъвкавост в работата. Днес ще се запознаем с особеностите, предимствата и недостатъците на къщите, построени от циментов блок.

Специални характеристики

Не е тайна, че сегашният набор от строителни материали е изпълнен с разнообразието. За изграждането на жилищна сграда е възможно да се използват не само дърво или тухли, но и практически блокови елементи. Те се произвеждат с различни технологии и имат различни характеристики на работа. От редица такива продукти трябва да бъдат разпределени парчета цимент.

Този материал е специален строителен камък.

Производството му се извършва в специални форми.Свързващият компонент на циментовите блокове е бетон. Различни компоненти се използват за пълнене - това може да бъде екологична експандирана глина, шлака, тухли и други подобни елементи.

Къщите от грундирани блокове се характеризират с дълъг експлоатационен живот. Такива сгради могат лесно да стоят в продължение на много години. Същевременно подобно жилище няма да се поддържа редовно, като например сгради, изработени от естествено дърво.

Сградите Slagblock често са построени от самите собственици, без участието на опитни занаятчии. Експертите твърдят, че дори един неопитен потребител, който не е срещал подобни процеси, може да се справи с подобна работа. Разбира се, ако човек се съмнява в силата си или се страхува да направи сериозни грешки, по-добре е той да се обади на професионалисти.

Някои хора правят блокчета вкъщи. Това обикновено се извършва с евтини и достъпни суровини. За да се произведат висококачествени и здрави материали в резултат на производството, е много важно да се придържаме към всички необходими пропорции. Помислете, че е невъзможно да се построи къща от крехки и нискокачествени блокове, тъй като това ще засегне трайността и качеството на цялата сграда като цяло.

Този материал е много гъвкав. Често се обръща към производството на различни компоненти на обекта, като беседка, малко удължение, цветно легло или ограда. Също от пепелянката правят различни селскостопански постройки за битови нужди. Такива проекти се правят лесно и бързо, следователно, за да се справят с провеждането на такава работа не е трудно.

Плюсове и минуси

Сградите Slagblock се намират със завидна честота. Те са трудни за объркване с други сгради, защото се отличават със здравия им вид, който говори за тяхната издръжливост и надеждност. Въпреки това, ако решите да построите къща с циментови блокове, трябва да се запознаете с неговите предимства и недостатъци.

В наши дни много потребители спират избора си върху блоковете с шлака, тъй като те са разпознати като огнеупорни, което е много важно за всяка частна къща. Шлаковите блокове не само не предизвикват появата на пламък, но също така не подкрепят изгарянето, което вече е възникнало.

Сградите от грундирани блокове могат да се похвалят с дълъг живот. Те не страдат от силни ветрове или урагани.Разбира се, такива полезни характеристики трябва да бъдат подкрепени от висококачествени подсилващи материали.

Обикновено в този случай те се обръщат към стоманени пръти, които са в състояние да направят структурата по-устойчив на износване.

Къщите от шлака се ремонтират без никакви проблеми, както се вижда от обратната връзка от собствениците на такива сгради. Например, можете лесно да ремонтирате неочаквано оформени пукнатини. За да извършвате такава работа, няма да трябва да отделяте много усилия, време и пари.

Къщите от тухлени блокове са построени много бързо. Това се дължи на факта, че такива строителни материали се различават по впечатляващите размери. Както споменахме по-горе, дори един неопитен майстор, който няма специално образование, може да построи къща от такива блокове. Основното е да следвате инструкциите и да не пренебрегвате никоя от стъпките на работа.

Не би трябвало да мислите, че ще бъде възможно да се изградят от блока на пепелта само единични и стереотипни структури, които нямат никаква сила. Всъщност можете да създадете много оригинална структура на нестандартна конфигурация. За да направите това, просто трябва да покажете малко въображение и да се обърнете към хора, които имат опит в тези въпроси.

Извършването на строителни работи с използване на циментови блокове няма да струва скъпо на собствениците. Този факт се отбелязва от много потребители, които значително са спестили, като избират този материал като основа. Малко хора знаят, че скалните камъни се правят не само с помощта на шлаки. Днес има продукти, които имат различни компоненти. Поради това ще бъде възможно да се изберат подходящи суровини за всякакви условия.

Майсторите твърдят, че по време на изграждането на къща от каменни блокове, се отстранява доста цимент, което също намалява цената на процеса.

Независимо от размера си, блокът на цинк като правило има много малко тегло. Това се обяснява с факта, че такъв материал е по-нисък от тухли от гледна точка на плътност. Благодарение на този имот, блокове могат да се използват, ако изграждате къща на лека основа.

Устройството за шлака е продукт, който не привлича гризачи или насекоми. Такива структури не трябва да бъдат третирани със защитни и антисептични разтвори, тъй като те не са податливи на образуване на мухъл или гъбички. Такива жилищни сгради не се страхуват от ниски температурни стойности, което показва устойчивост на замръзване на шлакови камъни.

Възможно е да се транспортират блокове не само с използването на палети. Тези материали могат лесно да се съхраняват в камион / ремарке.

Къщите им са с добри шумоизолиращи характеристики. Те обикновено не чуват досадни звуци от улицата.

Шлаковите блокове са материали, абсорбиращи топлина.

За съжаление, сградите от грундирани блокове имат някои недостатъци. Например, някои типове блокове са тежки. Днес продавани и тежки опции, които трудно се управляват. В много случаи, при работа със сходни материали, се прибягва до използването на специално оборудване.

Преди да започнете да построявате къща, е важно да запомните, че недовършените блокови сгради не изглеждат много привлекателни. Ако не сте придобили специален декоративен материал, тогава ще трябва да отрежете жилището, за да изглеждате по-естетически приятен.

Ако сте избрали блокаж за изграждане на къща, тогава трябва да сте подготвени за това, че инсталирането на тръби и кабели няма да бъде най-лесно. По тази причина занаятчиите често трябва да използват специални устройства по време на строителството, за да улеснят тази задача.

Ако по време на строителството използвате кухи блокчета, тогава ще трябва да го напълните с шлака.за да се осигури висока топлоизолация. Подобна работа се смята за трудна. Освен това, с течение на времето такова зареждане може да се уталожи и кухините отново ще се появят в материалите.

От такъв материал няма да е възможно да се изгради висок жилищен корпус. Това се дължи на факта, че твърде тежките структури могат да намалят плътността и здравината на материалите.

Не е необходимо да се украсяват стените на блоковете с обикновена мазилка. Призивът към такъв дизайн може да доведе до факта, че материалът просто губи гъстотата на горния слой и ще падне.

Както и блоковете от пяна, блоковете на пепестите не са с най-правилната геометрия. Поради това, по време на строителството, те трябва да шлайфат и да се смилат, за да образуват гладки повърхности.

Минусите на къщите от каменни блокове са все още по-малко от предимствата. Много проблеми могат да бъдат избегнати чрез придържане към подходящата технология, както и чрез използване на качествени (и подходящи) материали / инструменти.

Видове материали

Както беше споменато по-рано, материал като блок от цинк има няколко разновидности, всеки от които има свои собствени характеристики и правила за прилагане.Да се ​​запознаем по-близо с подобни продукти.

Куха и корундирана

И двата варианта блокове са в голямо търсене. Например, обикновените сортове пълнозърнести са най-често използвани при изграждането на фундаментни структури, колони с различни модификации и фундаментни основи. Освен това, кухи блокове са чудесни за формиране на мазета.

Горепосочените материали се характеризират със забележителни характеристики на якост и могат да издържат на по-тежки натоварвания, отколкото на кухи версии.

Що се отнася до кухи блокове, те обикновено се закупуват за изграждане на преградни стени и стени. Те имат скромно тегло, така че те изобщо не претеглят общата основа на жилището.

Пълно тяло
кух

декоративен

Такива облицовъчни материали са заемали своята ниша на пазара съвсем наскоро. Те се допълват от специално декоративно покритие, което може да бъде разположено както от едната страна, така и от двете страни на блока. Този допълнителен слой може да повтаря всякакви видове текстури (например камък или мазилка). Освен това, по този начин ще бъде възможно да се защитят самите блокове от такива негативни фактори като влага и влага.Ако сте избрали за изграждане на декоративни материали, тогава от външната страна на сградата може да бъде изоставен.

дял

Ако сте се преместили в изграждането на преградни стени в блок къща, тогава трябва да приложите посочените видове материали. Тези екземпляри се отличават с факта, че от тях могат да се изградят равномерни и чисти стени, като същевременно се спестява решение. Трябва също така да се отбележи, че разделящите шлакови камъни са леки и тяхната инсталация е бърза и лесна.

фундамент

Базовите блокове се наричат ​​различни строителни камъни. Тези материали имат висока якост и издръжливост. С течение на времето такива блокове не причиняват сериозно свиване и също не се срутват, което показва тяхната повишена надеждност. Ако поставяте бризовите блокове на доста силна и стабилна основа, тогава трябва да помните за необходимостта от използване на стоманобетонна лента. Неговият слой трябва да е поне 1,5 см.

Експертите съветват да се обърне внимание на факта, че стените на фундаментните основи на грундировката трябва непременно да бъдат изолирани чрез топло- и пароизолация със специални материали.

Отрязани и разкъсани

Не толкова отдавна пазарът на строителни материали беше запълнен с оригинални блокове от шлака, които имат декоративна повърхност с имитация на разкъсани / натрошени тухли. Тези опции се използват най-често при завършване на различни сгради и огради.

цвят

На пазара има цветен вариант на блокаж на цимент. От подобен материал най-често се конструират огради, фронтони или колони. Необходимият нюанс на този материал се постига на етапа на неговото производство.

Обикновено се смесват червени тухли или креда с различни цветове за тази цел.

Шлаковите блокове се различават един от друг и от основните им компоненти.

Въз основа на шлака

Свойствата и характеристиките на тези блокове, на първо място, зависят от свойствата на суровината. Това се отнася главно до екологичната безопасност на материалите (т.е. наличието на токсични вещества в техния състав). Този параметър трябва да се има предвид при избора на блокове с шлака.

Тези материали се отличават с високи топлоизолационни свойства. Що се отнася до експлоатационния живот, то е същото като това на тухла. Но тук е необходимо да се изгради върху пълнителя, който се съдържа в материала.Блоковете, базирани на шлака, ще продължат много дълго време и няма да създадат проблеми, ако са правилно положени и завършени.

дърво-бетон

Арболит базирани блокове са в голямо търсене днес. Такива материали са в голямо търсене, защото имат забележителни топлоизолационни характеристики. Тези продукти обаче имат сериозен недостатък - те не могат да се похвалят с достатъчно дълъг живот. Разбира се, в процеса на производство арболит блокове могат да бъдат направени по-трайни, но тяхната екологичност е обикновено страда от това. Такива отрицателни промени се дължат на факта, че специалните вещества се добавят към нормалния състав, който не може да се похвали с естествен произход.

разширени глина

Най-сигурните и щадящи околната среда единици са признати като базирани на експандирана глина. Такива продукти са известни със своите отлични топлоизолационни свойства и издръжливост.

Необходимо е да се има предвид, че популярността на такива блокове се обяснява не само с тяхната екологично чиста основа. Тези сортове са леки и има многобройни кухини в структурата им.Повечето експерти препоръчват използването на такива видове шламови блокове за изграждането на къщата. В момента повече от 50% от жилищата в Европа са направени от подобни елементи.

дизайн

Не е тайна за никого, че компетентното изготвяне на проект у дома е много важен етап, който не може да бъде изключен. За целта се препоръчва да се свържете с специалисти. Ако сте ограничени в бюджета, можете да се опитате да направите това сами.

Проектът задължително трябва да отразява:

 • измерените параметри на бъдещия дом;
 • броя и размерите на прозорците / вратите и други подобни компоненти.

За съжаление, наличието на такъв проект няма да ви позволи да правите промени по отношение на планирането, които често се решават от собствениците на бъдещото жилище.

Но ще бъде по-лесно и по-удобно за вас да изчислите обема и специфичния вид материали, както и да изчислите колко ще струва изграждането на блок от блокове.

изчисление

Невъзможно е да се построи къща без да се изчислява необходимото количество материали.

За да определите колко имате нужда от тях, трябва да се придържате към следния алгоритъм:

 • трябва да вземете измерените параметри на височината и дължината на стената и да ги умножите;
 • извадете от получената стойност площта на отворите на прозорците и вратите;
 • идентични изчисления се извършват за останалите стени на жилището на блоковете на пепелта.

След това трябва да определите правилно дебелината на стените. Тази стойност ще бъде определена от специфичния метод за полагане на блокове и климата в района, където ще се извършва работата. В райони, където зимата е сравнително сурова, дебелината на стената не трябва да е по-малка от 60 см. И в районите, където преобладават умерени температури, е допустимо да се построят стени и да бъдат по-малко дебели.

След това трябва да се пристъпи към изчисляването на площта на използвания блок на шума (означава външния ръб на елементите).

Производственият материал, произведен в завода, има следните размери (стандартни):

 • ширина - 190 мм;
 • дължина - 390 мм;
 • височина - 188 мм.

  Ако планирате да сложите по-широка половина навън, тогава площта на отделните елементи ще бъде 0.0741 квадратни метра. m (трябва да умножите 190 по 390). Ако материалите се планират да бъдат поставени от тесната страна, тогава необходимата стойност трябва да бъде изчислена по различен начин - умножете 190 по 188.Резултатът е необходимата площ на строителния камък - 0.03572 квадратни метра. м.

  След това трябва да определите колко блока ще са необходими за инсталиране на 1 м2 от стената. За целта е необходимо районът на обекта да бъде разделен на предварително изчислената площ на блока. В резултат на това получаваме ценността, от която се нуждаем. Окончателните изчисления ще бъдат лесни, защото ще знаете абсолютно всички стойности на структурата и броя на блоковете за полагане на строителни стени.

  строителство

  Къщата от шлака може да бъде построена на ръка. За това не е необходимо да бъдете опитен майстор. Основното е да следвате инструкциите стъпка по стъпка. Помислете поетапно как да изградите такъв дом.

  Преди да започнете строителните работи, ще трябва да натрупате редица необходими инструменти:

  • мистрия;
  • равнище;
  • овална линия;
  • вана
  • лопата;
  • кирка;
  • кофа;
  • специални носилки;
  • защитно оборудване (респиратор, ръкавици и др.).

  Ако сте закупили всички необходими аксесоари, можете безопасно да пристъпите към изграждането на къща от каменни блокове.

  Основните етапи:

  • Първият ще бъде земни работи. Вие ще трябва да изравни площта, на която планираното строителство на къщата.
  • Тя ще има основа. В повечето случаи хората изграждат лента версия, тъй като тя се прави лесно, но се оказва, че е силна и надеждна.
  • След изливането трябва да дадете конкретното решение. Това обикновено отнема около 4 седмици. След този период можете да продължите строителните работи.
  • Когато основата достигне необходимото ниво на якост, можете да поставите блокове от шлака. Започнете полагане трябва да бъде от ъглите - единственият начин да получите гладка стени.
  • Поставете блоковете в ъглите и ги нивелирайте, като използвате оребрена линия и ниво.
  • След това изтеглете струна между ъглите, които трябва да се намират на външния ъгъл на блоковете.
  • Като поставяте нови части, трябва да обърнете внимание на факта, че те не се движат низ, в противен случай стените няма да бъдат гладки.
  • За да се свържат отделните блокове от шлака помежду си, е необходимо да се използва циментова замазка. Когато полагате, дебелината му трябва да е от 1,5 до 2 см. Ако поставите по-дебели слоеве, стените ще бъдат студени, защото в тях се образуват студени "мостове".
  • Когато поставяте блоковете, трябва да използвате чук или гумен чук.С помощта на такива устройства можете лесно и безпроблемно да отрежете вече поставените елементи.
  • Когато стигнете до прозореца и отворите на вратите, ще трябва да използвате специални стоманобетонни прегради. Те се характеризират с висока якост и работят добре за огъване, така че стените с тях са доста силни.
  • След завършването на изграждането на стени, трябва да ги покриете със специален водоотблъскващ агент, който да предпазва от влага и влага. След това можете да продължите с проектирането на покрива.

  препоръки

  За пръстеновидните блокчета обикновено се използват същите крепежни елементи, както за бетон. Най-опитните занаятчии обаче препоръчват използването на специална химическа котва. Тя е по-скъпа от обикновения дюбел, но ще осигури по-надеждно закрепване на материалите.

  Извършвайки инсталацията на груби блокове, важно е да се гарантира, че ставите между тях не са твърде широки, защото чрез тях топлината ще напусне къщата навън.

  Външните повърхности на стените на шлаката трябва да бъдат покрити с влагоустойчиви и топлоизолационни материали.

  Не пренебрегвайте тези работи.

  Имайте предвид, че домашните блокове, въпреки че са по-евтини, могат по-късно да се "държат" напълно непредсказуеми, така че е по-добре да закупите материали, произведени в завода.

  Полагайки блокове на циментова основа, трябва да се обърне специално внимание на първия ред. Качеството и равномерността на следващите редове ще зависи от него.

  Много потребители се интересуват от това, какви материали могат да се използват, за да се довършат външните стени на къщичките с груб строеж. Допустимо е да се монтират облицовъчни панели, тухли, декоративни камъни или дърво върху такава основа.

  Успешни примери

  От пепелявия блок можете да построите шикозна двуетажна или триетажна вила с висок ъглова покрив, която има няколко наклона. Допустимо е да се украсява такава конструкция с комбинация от червени и бели тухли и да се използват тъмно сиви керемиди като покрив.

  От такива блокове ще получите великолепна едноетажна къща с форма на L с дървена пружина или дървени тухли. На покрива можете да поставите контрастиращ мек покрив, а долната част на къщата е украсена с бели панели.

  Незавършената къща с два етажа ще изглежда стилно, ако я покриете с висок конусовиден покрив с тъмно нюанс,поставени големи прозорци с черни рамки, и на тревата, преди строителството пуснати улични лампи в готически стил.

   Как да направите блок на пепел у дома, вижте следния видеоклип.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня