Тънкостите на процеса на изграждане на тухлени къщи

Тухлена къща може да обслужва своите собственици от 100 до 150 години. Това е благодарение на силата и дълготрайността на този материал се възползва от строителния пазар. Разнообразие от цветове и форми ще ви позволи да създадете различни архитектурни произведения и да превърнете къщата в дворец.

Специални характеристики

Строителството е труден процес, включващ прецизност при изпълнение. За тухлени къщи е важно както качеството на материала, така и процесът на полагане.

Тухлена къща има своите плюсове и минуси:

 • Енергийна ефективност. Тухлена къща със стени от 40 сантиметра без различни топлоизолационни материали се конкурира с дървена стена от 1 метър. Този индикатор ви позволява да живеете в топлината на зимата и да не губите от топлината през лятото.Той се справя и с вятъра и с топлина.
 • Дълготрайност. Минималният период дори за тухли с най-ниско качество е най-малко 50 години. Това качество ще ви спести от постоянни ремонти и подмяна на елементи, какъвто е случаят с дървените къщи.
 • Удобство. Малките размери ви позволяват да създавате сложни структури - ъгли, арки, многоъгълни стени, лоджии. Вътре можете да направите камина от стената, печка.
 • Сорт. Изчертаване на тухли, цветова гама, форма - всички тези качества ще направят вашата сграда индивидуална, а не като останалите.
 • Абсорбируемостта. Тухла е порест материал. Заедно със здравината, тя абсорбира влагата, което води до унищожаване. Решаването на този проблем е мазилката с високо съдържание на цимент.
 • Ниска топлопроводимост. Това качество може да бъде плюс в къща с постоянно отопление. Но ако това е лятна къща и вие не сте постоянно там, тогава трябва да очаквате висока влажност, и в резултат, мухъл. Не е възможно да се затопли такава къща бързо - ще отнеме няколко дни, докато строителството започне да съхранява топлината и бавно да се охлажда.
 • Тежестта.Тухла е тежък материал в сравнение със своите колеги, например, газобетон. Следователно, тя изисква масивна и дълбока основа. Тук обаче има спасение - силикатна тухла с относително ниско тегло.
 • Голям брой мазилки за външната страна на фасадата, ако няма тухлена зидария или, например, сайдинг.

В момента строителният пазар предлага два типа тухли за строителство:

 • Силикат. Лек материал с големи размери, който е важен при изчисляване на товара върху основата. Той има ниска топлопроводимост. Лесно е да се инсталира и поради размера се извършва бързо. Лесно е да се отреже. При инсталирането не са необходими специални инструменти и инструменти. Важно е такава тухла да има разумна цена.
 • Керамични. Тесни и здрави. Има красив външен вид, поради което често се използва в облицовката и не се нуждае от допълнителна мазилка. Кухите тухли имат ниска топлопроводимост. От друга страна, керамични тухли също е разделена на сграда и облицовка. Облицовъчната опция има красива структура, защото служи като орнамент и "shistovik" вашия дом.Цената на керамичните тухли, разбира се, по-висока.
силикат
керамичен

От двата типа, силикатът е приемлив. С ниски разходи и малко време, дори и начинаещ може да построи стените на една къща. В идеалния случай, е по-добре да се съчетаят два вида - да направи стените силикатни, но облицовката да изпълнява керамични тухли. Въпреки това, облицовъчни материали днес е разнообразна, така че облицовъчни тухли има много конкуренти.

Това разделяне на видовете е условно, тъй като днес строителните материали имат голямо разнообразие за всеки портфейл и вкус. За да задоволите желанията си, трябва да проучите всички предлагани опции.

проекти

Най-важният етап, от който зависи цялостното изграждане на къщата и нейното местоположение е, разбира се, изготвянето на план. Голяма част от това се решава от SNiP (строителни кодекси и правилници).

Професионалистите и всички, които са изправени пред строителството на тухлени къщи, се препоръчва да използват проект, разработен от хора, които познават подробностите на процеса. Това ще улесни процеса на строителство с възможно най-малко грешки и всичко свързано с регистрацията и регистрацията на кадастралните услуги.Това не означава, че не можете да използвате плана си. Тук трябва да сте толкова внимателни, колкото е възможно. След това ще имате къща, която най-добре отговаря на вашите изисквания.

Необходимо е да се вземе предвид планирането на цялата територия, тъй като фермата не завършва с една къща.

Разположението на къщата спрямо къщата на съседаа не границите, които за тухлени къщи са най-малко 6 метра. Но от съседната граница къщата трябва да се намира на 3 метра, но ако съседите нямат оплаквания, къщата може да бъде по-близо. От червената линия (условната линия между вашия сайт и пътя) къщата трябва да бъде не по-малко от 5 метра. Правилата не трябва да се пренебрегват, в противен случай ще бъдете глобени или дори разрушени и изискването да се премести сградата.

Планът на частна къща взема предвид всички стени, прозорци, отвори, подове от твърда дървесина. Стандартът за строителство е силикатна тухла с размери 250х120х65 мм. Под него е ориентирана дебелината на стената. В къща с постоянно местоживеене, дебелината на стената трябва да бъде поне един и половина тухли. Идеалният, но много скъп вариант е 2.5. За къщи, където живеенето не е редовно и не предвижда зимен престой, дебелината на стената може да бъде една тухла.

Необходимо е да се определи носещата стена (трябва да минава през цялата сграда), да се посочи в плана, да се определят етажите и да се извърши оформлението на всяка от тях. Размерът на къщата може да е различен. За една едноетажна къща, оптималните размери са 8 на 10 м, в които се помещават всички необходими помещения. Дву- или триетажна къща може да бъде по-малка и да спечели за сметка на височина - 8 до 8 м.

материали

За изграждането на тухлена къща са необходими следните материали:

 • материалът на предложеното покритие;
 • цимент - марка M-400 ще бъде подходяща за строителство;
 • речен пясък;
 • хидратирана вар;
 • развалини или чакъл;
 • дъски, шперплат;
 • топлоизолационни материали;
 • фитинги;
 • дървени подове;
 • рубероид или хидроизол;
 • пластификатор за увеличаване на еластичността и пластичността на разтвора.

Подготвителна работа

Първото нещо, което трябва да направите, е да подготвите повърхността, да изравните площта, да премахнете всички излишъци, боклука, храсти. Следва оформлението на сайта под фондацията. Той взема предвид външните стени на къщата. След това на маркирането можете да започнете да копаете окопите.

След това изберете типа фундамент и зидария.

Тип фондация:

 • Панделка (най-популярната).Сондите са облицовани с тухли или дъски и се изсипват върху панделка. Инсталира се под носещи стени. Потреблението на бетон в този случай е средно.
 • Плоча. За него, копаят ями и се излива фондацията под формата на плоча. Тази основа ще се побере под тежки къщи. Но с този дизайн имате нужда от много бетон.
 • Колонен. Поддръжка на къщата - монолитни стълбове, които запълват и свързват преводите. Минус - силно свиване.
 • Купчина. Изкормвачите правят дупки и инсталират купчини. За такава сложна структура ще е необходимо специално оборудване.

Колкото по-голяма е къщата, толкова по-дълбоко трябва да бъде изкопът. При двуетажни или триетажни къщи тази цифра трябва да бъде най-малко 1,5 метра.

Зоите за стени могат да бъдат различни:

 1. Стандартен - в 4 тухли.
 2. С метална мрежа. Той служи като допълнителен материал за свързване на редовете. За необходимата твърдост се полага 5-7 редици.
 3. Добре. Зидария за увеличаване на изолацията. Вътре в зидарията остават празнини, които са напълнени с определен материал - експандирана глина, пяна, цимент. Не само увеличава изолацията, но също така успява да спести на тухли.
 4. Лек.С този зидарен контур е построен във формата на една тухлена външна стена и една вътрешна. Разликата между тях е изпълнена с решение.

На този етап, изчисляване на броя на тухлите. За да направите това, ние изчисляваме площта на носещите стени (периметърът трябва да бъде умножен по височината). След това извадете областта на отворите. След това изчислете колко тухли ще имате нужда от 1 квадратен метър стена, като вземете предвид избрания вид зидария. Тази цифра се умножава по резултантната цифра от носещите стени. Към получената цифра добавете 5-10% за прилягане или отпадъци.

Преди да започнете строителството, вземете смесител за смесване на бетон, смесителни резервоари, лопати, мистрия, нивелир, въже, олово, трион, мелница, фугиране. Всичко това ще ви позволи бързо и правилно да построите стените на бъдещия дом.

Как да се изгради със собствените си ръце?

След избора на вида фундамент и зидария можете да продължите с изграждането на къщата.

При монтирането на основата в долната част на окопите се изсипва натрошен камък (~ 5 см). Така че дизайнът ще бъде по-издръжлив. След това се монтира армировката за пакета. За да спестите пари, можете да използвате само метални елементи, ъгли, профили, тел - всичко това ще помогне да се свържат основите и да ги направят по-силни. Остава да се напълни и да се остави да изсъхне.Минималното време за зреене е 1 месец. Някои от тях оставят основите за втвърдяване за една година и започват работа през следващата година.

Завършеното покритие е покрито с покривен филц. За да може фондацията да ви служи много години и къщата не създава пукнатини и деформации, важно е водоустойчивостта на основата със специален филм или композиция.

Това ще предпази от влага, и размразени и земята пролетни води няма да падне в мазето на къщата. При инсталиране на основата, да се вземат предвид дълбочината на мазето, канализационната система, местоположението на тоалетната и банята. За бърз достъп до мазето в мазето можете да направите врата.

Следващият етап - изграждането на стени. Циментовият разтвор трябва да се смеси добре за по-голяма способност за свързване и да се избегне последващо изхвърляне. Размерът на решението не трябва да надвишава скоростта на капитана, в противен случай то просто ще се втвърди и ще загубите материала.

Полагане започва с ъгъл. Решението трябва да запълни цялото пространство (приблизителна ширина 1,2 - 1,5 см). Всяка тухла е почукана, за да се избегне излишък на въздух в шевовете и в резултат на това бързо унищожаване. Прекаленият разтвор може да се отстрани с мистрия.Е, ако последната тухла в серията ще бъде цяло или половина. Но ако това не се случи и има празнина, тогава по-голямо количество хаван или парче тухла ще ви помогне. Ако работите с лице тухла, а след това в края трябва да се извърши свързване навън - почистване на излишния разтвор и подравняване на шева. Ако е вътрешна стена, тогава трябва да оставите малко разстояние между шевовете, за да бъдете по-нататъшно запълнени с хоросан от съседни тухли.

По този начин редиците са подредени до различните отвори - врата, прозорец. Тук трябва да вземем под внимание, че дължината на ред с отваряне може да се промени от края на една тухла до използването само на част. Лесно е да го нарязвате с мелница. Това са кухини, чиято височина е затворена от армировка - преграда. Ширината му трябва да съответства на дебелината на стените. Дължината, разбира се, трябва да е по-голяма от отварянето с 20-30 см и да бъде фиксирана на редовете. По-нататъшната работа продължава както обикновено. След това идва изграждането на вътрешните стени. Техният етикет трябва да излиза от носещите стени, ако къщата означава тухлени стени.

Следващият етап е монтаж на подове (анкериране) - междуетажни, покривни, тавански.В ролята на припокриване може да бъде плоча, дървени греди. Те трябва да бъдат вградени в стените. Анкерирането включва пълното свързване на всички структурни елементи на къщата и ви позволява да избягвате деформации и "ходене" на сградата.

Технологията на покривното устройство включва греди - дървени греди, щайга - какво ще бъде инсталирано покривни материали, хидроизолация, покритие, система за задържане на сняг, топлоизолация.

Тавански стени могат да бъдат изработени от тухли или други материали, за да се спестят пари. Това се отнася и за стените на къщата - облицовка тухла, сайдинг, блок къща, мазилка и подобни материали.

Важно е да се изгради пода за по-нататъшно движение вътре. За начало може да е груб под на дървените дъски. Ако не искате да харчите допълнителни пари, можете да поставите дъски директно на земята. След това ще трябва да складирате по стълбите.

Ако тези етапи са завършени, тогава основната част от натоварването върху строителството на къщата е завършена. Сега можете спокойно да започнете вътрешното подреждане, инсталирането на врати, прозорци. Изграждането на къщата включва и инсталиране на комуникации - отопление, вентилация, окабеляване.

Съвети и трикове

 1. Проверете терена. Важно е да се проучи дълбочината на подпочвените води, нивото на преовлажняване. В крайна сметка ще зависи от тези фактори дали къщата ви ще се играе, дали фондацията ще претърпи деформация.
 2. Документация. Строителството може да започне само с пълен набор от всички разрешителни, проект и план.
 3. Хидроизолация на основата. По-добре е да го направите два пъти - между основата и мазето и между мазето и бъдещите стени. Не спасявайте, като по този начин гарантирате издръжливостта на сградата.
 4. Полагането на основата се извършва най-добре с помощта на въже или гъста нишка - това е гаранция за точност.
 5. Осигурете изпъкналата част на основата с подпори при изливане, в противен случай основата му ще бъде по-малка от разгънатата част, която може напълно да счупи дъските с теглото си.
 6. Видът на фондацията, който е най-подходящ за нашия климат и облекчение, е лентата. Ако къщата е планирана на няколко етажа и голяма площ, трябва да направите дълбока основа. Помислете, че трябва да обмислите хода на комуникациите, за да не го унищожите по-късно.
 7. Качество. Колкото по-добър е материалът, толкова по-дълго ще остане конструкцията. Изберете гладка тухла без пукнатини и чипове, с ясни линии ъгли и дори цвят.Помислете и силата, която е посочена на всяка марка тухла. M50, например, могат да издържат съответно 50 сезона на замразяване и размразяване.
 8. За повече топлина използвайте изолационни материали в зидарията. Въпреки че е възможно да се направи топлоизолация от вътрешната страна на стените.
 9. Отстранете незабавно излишния разтвор, в противен случай това ще се втвърди и пред вас ще се появи "мръсна" и помрачена къща. След втвърдяване, ще бъде трудно да се отървете от това матово покритие.
 10. За да запазите стените прави, тухли до тухли, издърпайте въжето или конеца от единия ъгъл в друг.
 11. След като стените са повдигнати, е необходима почивка от около шест месеца. През това време стените ще се установят и се утвърдят на място. За да избегнете проникването на излишната влага, покрийте последния ред тухли с покривна хартия или филм.
 12. Ако парцелът не е електрифициран, закупете генератор.
 13. Тухленият фронтон на бъдещия покрив е инсталиран преди монтирането на гредите. За да не се върти и да е устойчива на вятъра, се нуждаем от допълнителна опора под формата на напречни зидарии или пиластри.
 14. За да сте сигурни, че съседната стена е здрава, направете пакет на всеки 2-3 реда. Така че стената не се движи,Направете вдлъбнатина в тухлената мелница до височината на свързващия елемент.

Красиви примери

Класическата червена тухла винаги изглежда страхотно. Той изглежда достоен и кратък. И ако текстурата на тухла има декорация, тогава къщата ще украси вашия сайт. Сладък външен вид и комбинация от текстури, допълнителна декоративна тухла.

Интересно е да погледнете у дома, украсен с цветни тухли - синьо, тюркоазено, кафяво, оранжево. Хладен и интересен.

Двуетажните къщи могат да направят малка площ, но доста висока. Можете да вземете таванското помещение.

Върхът на вашия дом ще бъде нестандартна форма - издатини, полигони, заоблени ъгли.

Друга ярка опция - играта с цвят. Комбинацията от различни цветове освежава вида на къщата, привлича вниманието.

Красиво погледнете у дома с остъклени. За климата на нашата страна това би било странно решение. Въпреки това, днес строителните материали могат адекватно да държат топлината и да дават голямо количество светлина на къщата.

     Балконът в къщата ще бъде уютно място за лятната ваканция. Можете да получите чист въздух и да наблюдавате залеза.

     Тухлена къща - надеждност и издръжливост.Тези качества струват всички разходи за монтаж. Лесната инсталация привлича и позволява на начинаещия да се справи с тази задача. Такава къща ще събере цялото семейство и ще служи на повече от едно поколение.

     Съвети за изграждане на тухлена къща - в следващото видео.

     Коментари
      автор
     Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

     Входно антре

     Всекидневна

     спалня