Сглобяеми къщи и CIP панели: кои проекти са по-добри?

Основният въпрос, който възниква преди всеки, който реши да построи собствена къща, е какво ще бъде. Преди всичко, къщата трябва да бъде уютна и топла. Напоследък се наблюдава ясно покачване на търсенето на рамкови къщи и изграждане на панели за CIP. Това са две радикално различни строителни технологии. Необходимо е внимателно да разгледате всички нюанси на всеки от тях, преди да пристъпите към изграждането на къщата на вашите мечти.

Рамка къща
Къщата на панелите на лешоядите

Технология за монтаж

Структура на рамката

Има друго име за такава къща - рамкова рамка. Тази строителна технология е разработена в Канада и вече принадлежи към категорията класика. Първата стъпка в изграждането на фондацията се излива. Най-често в тази технология се използва колонната основа, тъй като тя е идеално подходяща за кадърът на рамката.Веднага след като основата е готова, започва изграждането на рамката на бъдещото жилище.

В основата на рамката се използва дървен материал с различна дебелина в зависимост от мястото на предвиденото натоварване. След като конструкцията на рамката трябва да го инсталирате на основата, плакиране материал, избран за изграждане и изолация.

Изграждане на сандвич панели

SIP панелът (сандвич панел) е две ориентирани дъски, между които има слой изолация (пяна, пенополистирол). Къщата на SIP панелите е изградена на базата на технология за щит. Класически пример за конструкцията на къщата на панелите CIP може да служи като монтаж на дизайнера. Той е буквално сглобен от панелите, като ги свързва заедно според принципа на трън-бразда. Основата в тези сгради е предимно лента.

Ако го погледнем в сравнение, основната разлика между къщите от панелите CIP е по-евтина и това е основното им предимство. Ако сравнявате отзивите, можете да видите, че този материал е много по-положителен.

Материали, използвани в строителството

Изграждането на всяка сграда започва с изливането на основата.Това е основата на къщата, така че материалът за нея трябва да бъде от най-високо качество и издръжлив. Традиционно фондацията изисква следните материали:

 • фундаментни блокове;
 • развалини или чакъл;
 • цимент;
 • строителни елементи;
 • плетене на тел;
 • пясък.

  Ако районът, в който се планира да се извърши строителството, е блатист или подземните води са на ниво над средното, тогава основата за рамковата къща трябва да се постави върху купчини. В редки случаи, когато почвата в работната среда е особено нестабилна, в основата на фундамента се поставя стоманобетонна плоча. Ако желаете, в сутерена на къщата можете да подредите приземния етаж. В този случай ще се изискват допълнителни материали. Като например хидроизолация.

  Рамката може да бъде дървена, метална или стоманобетонна. За използвана дървена рамка:

  • борда;
  • масивна дървесина;
  • залепен ламиниран дървен материал;
  • дървени I-лъч (дърво + OSB + дърво).

  Металната рамка е изработена от метален профил. Тук самият профил може да бъде различен:

  • поцинкована;
  • боядисани.

  Якостта на рамката се влияе и от дебелината на използвания профил.

  Рамката от стоманобетон (монолитна) е най-трайната, но и най-отнемаща време и скъпа. За неговото изграждане са необходими:

  • железни фитинги;
  • бетон.

    За изграждането на стени с технология на рамковите рамки е необходимо допълнително полагане на топлоизолация, предно стъкло, стенни облицовки от фибростъкло-платно и външно сайдинг.

    При изграждането на къща от панели CIP, необходимостта от такъв брой строителни материали изчезва. SIP-панелът се произвежда фабрично. Вече в самия панел е поставен и топлоизолатор, и отрежете. Максималният материал, който е необходим за изграждането на къща от панели CIP, пада върху основата.

    Конструктивна скорост

    Ако говорим за времето на изграждане на рамкови къщи и къщи от CIP панели, тогава последната печели. Изграждането на рамката и нейното последващо подстригване е доста продължителен процес, отнема от 5 седмици и повече срещу минималната двуседмична монтаж на конструкцията от CIP панелите. Скоростта на строителството често се влияе от фондацията, която може да бъде създадена за къща от панели CIP само за няколко дни.

    Ако изграждането на къща рамка не може да направи, без всякакви възможности,изрязване и изравняване на дървесината, тогава всяка структура от CIP панели може буквално да бъде поръчана във фабриката в съответствие с необходимия размер. След като панелите са готови, просто ги занесете на строителната площадка и ги сглобите. С цялата необходима техника и оборудване това е доста бърз процес.

    Разходи за

    Цената е важен аргумент, който може да надвиши везните в посока на строителството и в полза на изоставянето му. Ценообразуването на къщата зависи пряко от материалите, от които ще бъде построена.

    Структурата на металния профил със сигурност ще струва повече. Разликата с дървена рамка може да бъде до 30%. Плюс цената на рамката къща е допълнително използване на материали за покриване на къщата, нагреватели и сайдинг.

    В допълнение към цената на материалите, общите разходи за изграждане на камерна къща трябва да включват разходите за услуги на различни видове специалисти, без които едва ли могат да бъдат освободени. Изграждането на трайна технология за рамка на рамката на жилището изисква съответствие с много технически нюанси, с които обикновените строители може да не са запознати.

    Рамката къща изисква доста скъпо вторични довършителни работи. Това е термичен филм, супермембрана, панелни материали. Конструкцията на панелите CIP практически не изисква никакви допълнителни материали, с изключение на тези, които вече са поставени в основата на самите панели. Съответно това прави цената на тези къщи по-привлекателна.

    Въпреки това, парите, които могат да бъдат спестени при покупката на материали, ще отидат да плащат за наемни строители. Невъзможно е да се построи сграда от панели SIP без помощта на оборудване и бригада от работници.

    Друг момент, който засяга ценообразуването, е транспортирането на панели CIP. В случай на рамкова къща, цялата работа се извършва директно на мястото на строителството. CIP панелите трябва да бъдат доставени от мястото на производство на строителната площадка. Предвид значителното тегло и броя на панелите е необходимо специално оборудване за транспортиране, чиито разходи трябва да бъдат добавени към общите разходи за строителство.

    сила

    Говорейки за този показател, трябва да разчитате на два фактора: експлоатационният живот и способността на бъдещата сграда да издържа на механични натоварвания. В рамките на къщата цялата основна тежест пада върху гредите.Докато самото дърво се разпада, цялата основа на сградата ще бъде достатъчно здрава и издръжлива. Тук основната роля играе изборът на дърво за рамката.

    Недостатъкът е, че всички основни закрепвания попадат върху пирони, винтове и винтове за дърво. Това значително намалява твърдостта на рамката.

    SIP-панелите, дори ако са монтирани без рамка, са здраво свързани помежду си чрез жлебове. Самите панели, когато се тестват от камион, преминаващ през панелите, показват отлична здравина.

    Приблизителната дъска, която е в основата на всеки CIP панел, само по себе си не е в състояние да понесе и най-малката механична повреда. Въпреки това, когато се подсилят две плочи с "междинен слой" от специален материал, панелът е в състояние да издържи на вертикално натоварване от 10 тона на метър. При хоризонтално натоварване тя е от порядъка на тон на 1 квадратен метър.

    Животът на каравана е 25 години, след което може да се наложи да се заменят основните подпори на рамката. Отново, с правилния избор на висококачествена дървесина и съответствие с технологията на системата, такава структура може да бъде в експлоатация много по-дълго.Според официалните стандарти, експлоатационният живот на рамковата къща е 75 години.

    Срокът на експлоатация на панелите CIP зависи от материала на производство. По този начин панелите, използващи полистирол, ще продължат 40 години, а магнезитните плочки могат да удължат този период до 100 години.

    Дизайн функции

    Дизайнът и оформлението на рамката къща може да бъде всяко. Друга важна точка: тя може да бъде възстановена по всяко време. За да направите това, трябва само да премахнете корпуса, за да го замените. Рамката в този случай ще остане непокътната.

    Какво може да се каже за къщата на панелите CIP, които не могат да бъдат възстановени, без да се разглобяват на земята. Тогава вече няма да бъде за реконструкция, а за пълноценното строителство на нови жилища. Освен това, поради факта, че всички панели за бъдещата къща са направени предварително, тогава няма толкова много възможности за планиране на къщи от панелите CIP.

    Екологичност

    За тези, които са загрижени за екологосъобразността на домовете си, предпочита се вариантът на къща с рамки. SIP-панелите съдържат химически компонент под формата на "слой" между плочите. От вида на пълнежните панели здравето им може да варира.Къщите, изработени от CIP панели, не се справят с никаква екологична конкуренция с сгради от чисто дърво.

    В случай на пожар, химическият компонент на панелите ще се почувства под формата на продукти на горенето, които са опасни за човешкия живот и здраве.

    Топло и звукоизолация

    Къщите от панелите CIP често се наричат ​​"термоси" поради характеристиките им по отношение на съхранението на топлина. Те имат невероятна способност да се затоплят вътре, но те на практика не оставят въздуха. Такава къща изисква инсталиране на добра вентилационна система.

    Всяка рамка къща може да се направи почти перфектен по отношение на топлина съхранение. Достатъчно е да отделите време и пари за допълнителна висококачествена облицовка с изолационен материал.

    Както рамката, така и къщата от панелите VULTURE не се отличават с добра звукоизолация. Това е общ проблем за сградите от този тип.

    Уверете се, че е възможно да се постигне достатъчно ниво на шумоизолация само с помощта на добро покритие със специални материали.

    За да научите как да изградите правилно къща от CIP панели, вижте следващия видеоклип.

    Коментари
     автор
    Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

    Входно антре

    Всекидневна

    спалня