Тенници за терасата: изборът на дизайн

За да почива на терасата е възможно най-удобно, тази сграда днес предвижда наличието на маркиза. На руския пазар подобни проекти се появяват сравнително напоследък, но те със сигурност печелят популярност, тъй като не са само покривало за терасата, а и елегантен дизайн. Изборът на маркиз трябва да бъде умишлен, което е невъзможно без разбиране за плюсовете и минусите на отделните видове.

уговорена среща

Терасата е отворена оградена анекс към основната сграда, която е платформа за отдих. Маркизата за нея не е нищо повече от балдахин, представен в различни версии. Целта на този проект е да защити мястото на терасата от слънчевите лъчи и да осигури уютен микроклимат.Тя не може да предпази външната тераса от гръмотевични бури, сняг, вятър.

В допълнение към функцията за защита от слънцето, маркиса е стилен елемент от архитектурната декорация на терасата. Неговата отличителна черта от балдахините е възможността за демонтаж на конструкцията, ако е необходимо. Маркиза дължи името си на венецианския маркиз Франциско Борджио, който за пръв път създаде такъв дизайн, за да може любимото му да се отпусне удобно, покривайки останалата част с текстил.

Специални характеристики

Маркизът условно се счита за покривало. Често тя не затваря напълно терасата, за разлика от козирката. В същото време, обемът на зоната, която ще бъде затворена, може да се регулира по желание. Формата му винаги е твърда и ясно фиксирана, независимо от факта, че основният материал на модела е тъкан. В зависимост от модела може да включва регулиране на ъгъла на наклон и отваряне.

Ако искате да регулирате отвора, изобщо не е необходимо да го демонтирате. Дизайнът има автоматизирана система от необходими функции. За разлика от обикновения балдахин, в такава система няма нужда от допълнителна рамка за монтаж.Закрепването му се извършва главно за сметка на едната страна на удължението.

достойнство

Тези устройства имат няколко предимства:

 • Тентовете за тераси се инсталират лесно. Инсталирайте ги сами не е трудно. Тя не изисква помощта на специалист. Този подход ще спести семейния бюджет.
 • Текстилните са дишащи и предпазват от топлина. Поради тези свойства да бъде на терасата в горещината ще бъде удобно. В този случай дизайнът в повечето случаи е лесен и практичен.
 • Тези системи са изработени от текстил с антисептично импрегниране, така че материалът е защитен от образуването на околната среда за появата на гъби и мухъл.
 • Повечето от прибиращите се съоръжения днес са автоматизирани. Системите са оборудвани със специални сензори, които осигуряват затварянето на устройството в зависимост от конкретната ситуация.
 • Благодарение на полиуретановата импрегнация тъканта не се разкъсва под напрежение. Тефлоновото импрегниране предотвратява замърсяване от различни видове, което да се задържи на повърхността на платното.
 • Когато се сгъват, плъзгащите се структури не заемат много място, нито пък са подложени на вятъра.
 • Тези продукти имат богат избор на цветове. Това ви позволява да дадете на терасата уникален вид и хармонична изчерпателност на интериорния състав.
 • Ако тентите затварят прозорците от лъчите на слънцето, това осигурява допълнителна охлаждане в къщата.

Теньорите са декорация на терасите. Те правят отвореното пространство специално, приспособяват се към желаната атмосфера, правят останалото удобно. Често във връзка с това те се опитват да вдигнат тон със съществуващите мебели и да ги закупят по такъв начин, че продуктът да съответства на определен стил. Лекотата на строителството допринася за приятното възприемане на терасата. Така че удължаването на къщата изглежда добре поддържано. Често, за по-голяма декорация на терасата, собствениците на къщата взимат допълнителни аксесоари за това пространство в съответствие с текстилния маркриз.

Избор на материал

Тази шарнирна конструкция за терасовидни удължения на основното жилище може да бъде направена от различни материали и компоненти. За плат, използващ различна тъкан.

Помислете за основните типове.

 • Акрил. Този материал има висококачествени характеристики, като такъв покрива елиминира образуването на слънчеви лъчи.Той е водоустойчив, издръжлив, може да има различна ширина, продава се в голям асортимент, различава се в богата цветова гама от нюанси.
 • Полиестер. Този текстил е материал от изкуствен произход с използването на водоотблъскващи импрегнации. Характерна особеност на материала е устойчивостта на слънчева светлина и дълготрайност, благодарение на което е осигурена неговата дълготрайност.
 • Поливинилхлорид Тази тъкан е популярна поради устойчивостта на температурни промени. Тази функция Ви позволява да не отстранявате защитните строителни тъкани през студения сезон: PVC покривалото от този тип е в състояние да издържи на снега и на различни механични товари.

Този материал е специализиран текстил за улични завеси. Съставът и импрегнирането му се различават от тъканите, продавани в обикновени магазини. Тя не е прозрачна, а цветна материя, която се използва за паркиране на автомобили и паркиране.

опции дизайн

Теньорите се използват за тераси и веранди, които се различават от терасата със затворен тип дизайн. В този случай тентите са по-декоративно натоварване.Видът на продукта зависи от дизайна на носещата рамка. Според целта на използването на тези структури са разделени на няколко разновидности.

отворен

Тази категория включва по-леки конфигурации на системата. Тези устройства са най-популярни сред купувачите. Проектите предполагат ниша в стената за правилно монтиране. Ако тя не е там, ще бъде подходящ козир, където можете да скриете трансформационната система от неблагоприятни атмосферни условия. Тези модели са класическо платно без шевове и странични лица.

Касета (полукасета)

Тези видове са забележими за скрития механизъм, отговорен за движението на марцизите. Такива системи са удобни, защото устройството в процеса не се задръсти, което допринася за популярността им с клиентите. Системите са издръжливи, висококачествени функции. Те имат няколко разновидности.

 • чекмедже Системите често се използват в общите части (напр. Летни кафенета). Те покриват по-голямата част от терасата, ако е необходимо, лесно се отстраняват.
 • купол Маркизите са забележителни за тяхната форма, която прилича на чадър.Те изглеждат красиви, близо до слънцето, ако е необходимо, лесно се сгъват.
 • при стъкло сортовете днес се използват дори и за декорация на открити балкони и лоджии. Тяхната отличителна черта е способността да се заменят текстилните изделия, ако е необходимо.

В допълнение, маргисите са разделени на структури от хоризонтален и вертикален тип. Помислете за нюансите на всеки.

 • Хоризонтална. Този тип навес е навес, разположен успоредно на земята или с лек наклон, като наклон на покрива. Размерът на тента може да бъде различен. Напоследък фокусът е върху големи сортове, които се различават в различни форми.
 • Вертикална. Вертикалните структури изглеждат като опъната платна завеса, която предпазва хората на терасата от горещо слънце, вятър и дори дъжд, както и любопитните погледи на съседите им. Предимството им, основаващо се на сложността на системата, е способността за регулиране на затварянето, което позволява да се променя площта на конструкцията.

Управление и грижи

Управлението на тентовете може да бъде ръчно, автоматизирано и отдалечено. Зависи от конкретния тип тента.

Сортовете с валцувани лостове са снабдени със специална конзола, която може да сгъне текстила в ролка. Затварянето и отварянето на платното се извършва по метода на въртене.

Механизмът на купола за куполи се състои от няколко дъги, свързани към основата, към които са фиксирани водоустойчиви текстилни материали. Днес формата на купола може да наподобява кръг, овал и дори правоъгълник. Отварянето се осъществява чрез кабел, свързващ всички елементи на конструкцията.

Marchisoleta са кръстоска между първите два вида. Те са хоризонтални, със закръглена надолу. Най-често тези системи за палатки се използват за украса на прозорците на кафенета или магазини, допълващи композицията с цветя в саксии. Използването при проектирането на терасата е доста декоративно.

Плъзгащите се конструкции са хоризонтални сортове, които образуват платно, сгъващо се от няколко секции с идентичен размер. Прави разновидности - това е плосък изглед на козирката.

Грижата за всеки дизайн ще удължи живота на тентовете.

Вижте някои прости указания за използването на тези продукти:

 • Експертите съветват да демонтирате структурата за зимата или да я опаковате в специален случай.
 • Най-малко един или два пъти годишно трябва да се извършва поддръжка на тента. Това предполага подмяната на смазката за плъзгащи се части, както и регулирането на елементите.
 • Не е позволено да се създава допълнително натоварване на марциса: не можете да закачите на тента различни предмети, които могат да се измъкнат от повърхността или да допринесат за отклонението на текстила.
 • По време на силни пориви на вятър, градушка, образуване на струи, Маркиз трябва да бъде изключен: това ще спаси системата от смущения.
 • Ако е необходимо демонтиране, трябва да се покани специалист. Дизайнът е снабден с достатъчно мощни пружини, които могат да бъдат наранени, ако са неправилно сглобени.
 • Не използвайте течни или прахообразни препарати за миене на чинии, подове, прозорци, дървени повърхности за почистване на текстил. За такива проекти продават специални формулировки.
 • Използвайте ги за почистване на тенджерата, мека кърпа или мека четка. Ако трябва да отстраните големи частици прах, можете да вакуумирате повърхността.
 • За да възстановите UV защита, която се изтрива при всяко мокро почистване на палатки,купете специален инструмент и го напръскайте по цялата площ.
 • Отърви се от прах ще изсъхне: просто разклатете материала.

Вземете под внимание такъв нюанс: неправилното инсталиране може да доведе до заглушаване на тента, което ще доведе до изкривяване на формата.

Напрежението на мрежата трябва да е достатъчно. В този случай по-големият размер на структурата изисква повече грижи.

Как да изберем?

Изборът на дизайнерски тенти зависи от предпочитанията на купувача, целта на използване и възможностите за бюджет. Струва си да се има предвид, че филмът ще струва по-малко. Въпреки че във всеки един случай страната на произход има значение. Например, висококачествено акрилно платно с размери 1,5 м ще струва около 1000-1200 рубли на метър. Полиестер, например, корейската продукция ще струва 300-350 рубли, еквивалентът на американската компания ще струва 900-1000 рубли.

Ако трябва да затворите не само горната, но и страничната част, има смисъл да си купите сгъваем лак модел от акрил текстил. Тази тъкан идеално запазва UV лъчите, но диша. Външно тези продукти изглеждат стилни, имат много цветове, които ще украсяват всяка тераса.

Ако искате да се скриете от гледните точки на любопитни съседи, можете да си купите маркиза с падаща наклон на рамото. Купете модели в касета или специална защитна обвивка.

Тези продукти могат да бъдат закупени и за беседки: изборът обаче зависи от характеристиките на лицата (дължината на тентата е предмет на специфичен параметър на наклона).

При закупуване на марциз, дайте предимство на продукт, импрегниран с тефлон: такава козина няма да се разтегне и да се разруши по време на работа, в този случай се изключват гънки от текстил.

При покупка погледнете етикета "UV филтър". Това ще покаже факта, че маркизът има антирефлексивна собственост. Когато избирате модел с голям лакът, трябва да се погрижите за наличието на допълнителни лагери (за да намалите натоварването на завоя).

За pergolnogo строителство ще трябва да се грижи за наличието на една или две подпори, което допринася за по-голяма сила на тента и защита от силни пориви на вятъра. Балконната система може да се състои от две или три секции. При избора на такъв продукт обърнете внимание на надеждността на надлъжния лъч, който се намира в средата на отпътуването.

За да издържите по-дълго на продукта, трябва да разгледате по-отблизо моделите, оборудвани със сензор, отчитайки различната сила на вятъра. В допълнение, днешните проекти имат способността да коригират различни защити по отношение на различните степени на интензивност на слънчевата светлина.

Подхождайте внимателно към избора на продукт. Не можете да получите първото нещо, което ви харесва: дизайнът не може да отиде на терасата или да не е напълно това, от което се нуждаете. Внимателно проучете характеристиките на модела, който искате да купите. Важно е системата на механизма да е надеждна, трайна.

Направете покупка в надежден магазин. За да направите това, превъртете в отзивите за модела, който харесвате, вземете няколко опции за сравнение. Не се колебайте да попитате продавача за сертификат за качество и свързаната с него документация: всяка сериозна фирма предоставя документи за своята гама, потвърждавайки нейното съответствие със стандартите за безопасност и международните стандарти.

Обърнете внимание на механизма: не бива да се засяга, докато е важно системата да се отваря и затваря лесно и удобно.

Трудните конфигурации са по-податливи на счупване. При избора на цвят предпочитайте светлите цветове: текстилните изделия на такава козирка няма да се затоплят, тъй като продуктите в тъмните цветове на цветовата палитра се загряват.

Качественият продукт винаги има гаранция. Не забравяйте за това. Ако дизайнът го има, продавачът ще подчертае този факт. Обърнете внимание на плътността на материала: при фалшификати качеството на тъканта оставя много да се желае. В този случай структурата трябва да е еднаква по цялата площ. Изключени удари, възли. Същото важи и за металните компоненти: не трябва да има драскотини, чипове, вдлъбнатини върху скобите. Това е първият знак на брака.

Как да инсталирам?

В повечето случаи, за да монтирате конструкцията, трябва да се завинтва към стената. Инсталацията предполага наличието на чертеж, върху който ще се извършва инсталацията в бъдеще. Ако моделът е завършен, той се завинтва към стената с метални ъгли. Ако продуктът е направен самостоятелно, процедурата е малко по-различна.

Помислете за основните стъпки на работа.

 • На чертежа се извършва основната маркировка, като са посочени размерите на височината на модела, като се вземат предвид горните и долните точки, ширината на тента на платното, параметрите на разширението му.
 • Според измерванията те придобиват текстил с необходимите технически характеристики, както и необходимите закопчалки и материал от рамки (алуминиеви тръби).
 • Вземете механизъм за сглобяване и разгъване на системата.
 • Монтажът се извършва съгласно схемата. За да направите това, изрежете материала, събирайте рамката.
 • Обикновено рамката се състои от алуминиеви тръби и два метални ъгъла. За да осигурите разглобяване, използвайте винтове и болтове.
 • В стената се пробиват дупки, след което се закрепват конзоли.
 • След това трансформационният механизъм е прикрепен към стената, синхронизиращ се с рамката и платното.
 • Материалът е опънат последователно върху рамката, за да не се разкъсва.

Ако се съблюдават правилата за сглобяване, работата ще продължи не повече от 6 часа. Ако не искате да използвате за конструкцията на рамката, изработена от метал, купете дървен паркет. Всъщност, покупката му намалява оперативните характеристики на тента: дървото се нуждае от постоянно третиране със специално съединение, с което се влошава от отрицателното влияние на външните фактори.

Процесът на инсталиране на тента, вижте следния видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня