Много проста лятна кухня

В топлия сезон в лятната кухня е много по-лесно да се създадат кулинарни шедьоври. В допълнение, самостоятелна структура ще избегне умората и децата, свързани с пържене, готвене и печене в къщата. Отвореното пространство ще позволи да се готвят риба, месо и зеленчуци на въглищата, да се правят барбекюта, да се пече marshmallows с децата и много други неща. За да изградите такава кухня, не е необходимо да се обаждате на наети работници, защото можете да правите всичко със собствените си ръце.

Специални характеристики

Дизайнът на лятна кухня е затворен и отворен. И двамата са популярни сред собствениците на частни къщи. За да решите кой модел да използвате на вашия сайт, трябва да проучите плюсовете и минусите на двата варианта. Затворената лятна кухня всъщност е истински дом.Тя има врата, покрив, стени, под и таван. Има проекти, съчетани с остъклена веранда, тераса, изба, дори баня - има много възможности, ограничението е само във фантазията на собственика.

В повечето случаи за изграждането на лятна кухня се избират по-леки строителни материали и структурата не се затопля, защото през студения сезон те използват "зимната" кухня в къщата. Но може да има по-здрави и трайни структури от блок тухли или пяна, които могат да бъдат изолирани.

Предимствата на затворения тип са:

 • защита от дъжд, вятър, улична мръсотия и насекоми с гризачи;
 • сигурността на нещата вътре;
 • висока степен на сигурност.

Има недостатъци:

 • по-скъпо и отнемащо време строителство;
 • допълнителен дизайн и изчисления;
 • обектът трябва да отговаря на строителните правила и разпоредби (разрешение за поръчка, което се изисква), но ако правилата не се спазват, няма да е лесно да се придобие собствеността върху сградата.

Не е практично да се изгради затворена кухня в страната, която ще бъде празна през зимата.Но в селска къща, където семейството живее целогодишно, тези съоръжения са изключително търсени.

Откритите кухни в структурата им приличат на беседка. Основата се прави, като правило, бетон или лепене с плочки. На него се монтират подпорни подпори по протежение на целия периметър или се издигат две стени, а вместо останалите две се оставят свободно пространство. На върха на структурата може да бъде каруранга, а може би - лек покрив.

В отворена кухня е много по-лесно и по-безопасно да инсталирате грил, барбекю или печка, защото вероятността от пожар е много по-ниска. Често лятната кухня е свързана към мазето без стени и покриви.

Такава конструкция на плана има доста предимства:

 • бързо ерекция;
 • минимални изчисления и разходи;
 • бюджетен проект.

Има и недостатъци:

 • не спестява от ветрове, дъждове;
 • зле предпазва от насекоми;
 • за целия студен период от време трябва да почистите всичко в затворена стая.

Лятната кухня може да бъде свързана с жилищна сграда. Най-удобният начин е границата да преминава от страната на полезния блок. Връзката може да се установи като преход, както и обикновено прикачване с различни изходи.

Избор на местоположение

Изберете място за лятна кухня в градината трябва да бъде по такъв начин, че да се вписва добре в цялостната композиция пейзаж и не нарушава местоположението на легла и цветни лехи. По-добре е, ако е отделна структура в сянката недалеч от къщата. Първо, по-удобно е да се осигурят всички необходими комуникации. На второ място, ако сградата е планирана да бъде отворена (с барбекю, барбекю и място за отмора), тогава хладилникът ще трябва да бъде оставен в къщата. Следователно, продуктите трябва да бъдат донесени оттам, по-бързо да се направи, когато разстоянието е малко.

По-безопасно е да подредите кухнята така, че да се намира в дълбините на парцела, далеч от пътя. Също толкова важно е да се осигури потока на топене на вода и канализация, затова е препоръчително да изберете място с леко отклонение за структурата.

Не можете да изградите лятна кухня близо до септичните ями, септичните ями и тоалетни по очевидни причини. По-добре е да изберем лирата за ерекция, така че гостите и собствениците да не бъдат разтревожени от всякакъв вид миризми, а димът от барбекюто няма да влезе в стаята.

Много лесен и удобен дизайн на лятна кухня е изграждането на две масивни дървени или тухлени стени, по които има печка или печка, рафтове, маси или маса. Вместо другите две стени - открито пространство.Това е много практична и функционална структура, освен това може да бъде необичайно красива, особено ако украсявате отвореното пространство с решетки и оставяте алпинистите по тях.

Това не е толкова скъпо, колкото за парите и материалите, а за времето за строителство. При изготвянето на план за изграждане това ще стане очевиден факт. За такава структура трябва да изберете място на сянка, но не и сурово. Лъжата в низините също не е подходяща, тъй като ще привлече вниманието на насекомите.

Ако лятната кухня е продължение на къщата, е много важно тя да е напълно огнеупорна, особено ако се планира да инсталирате печка или барбекю там. Източникът на пожара трябва да е колкото се може по-далече от стената, прилежаща към къщата. Като разширение лятната кухня в повечето случаи е отворена. В противен случай къщата ще бъде два абсолютно идентични по функционалност и предназначение на стаята.

Решението да се направи кухня точно над мазето може да бъде много успешна, защото тогава ще бъде лесно както да получите храна от там, така и да поставите там различни видове заготовки за съхранение.

материали

Летните кухненски кухни, като правило, са изградени от по-леки материали и не се затоплят.

 • Фундаментът може да бъде изработен от бетон или пясък бетон, грундиран блок.
 • На основата можете да поставите дъските или да поставите плочки. След това се монтират или стълбове от профилна тръба, изработени от метал или друг материал, избран от собственика, или се издигат две стени от тухли или дървен материал.
 • Свободното пространство може да бъде украсено с решетка от дъски и може да остане отворено.

Конструкцията на дървения материал от тип рамка ще стане най-лесната за изграждане на затворена кухня.инсталиран на база колона. Можете да поставите табела за дъно или OSB. Облицовката на минибара също е добра. Въпреки лесната монтаж на рамката, завършването може да бъде направено от почти всякакъв вид: под дървения материал, мазилката, сайдингът. Ако се поставят тухлени или бетонни стени, както и стени, направени от пяна, камък или газобетон, ще бъде необходима допълнителна рамка от метални профили или дървени ламели.

Дървените конструкции са изработени от дърво, дървени трупи или масивно дърво, но е важно да се помни за ниската огнеустойчивост на материала.Дървото трябва да бъде напоено със специални съединения от гниене и изгаряне. Тухлените конструкции са по-трайни, огнеупорни. Но те изискват значителни финансови и времеви разходи за строителството.

Поликарбонатните сгради са бюджетни и леки. Този материал преминава през лъчите на слънцето, но има слой, който предпазва от ултравиолетово лъчение. Той е надежден и издръжлив.

Един по-евтин и лесен за строителство материал - панелът VULTURE. Той е изключително популярен сред собствениците на вили. Състои се от ПДЧ или дървена дъска отвън и от експандиран полистирол вътре. За да изберете материал за строителство, първо трябва да решите какъв тип кухня ще бъде построена, колко функционална ще бъде тя, дали семейството живее постоянно извън града или идва от време на време. След като бъдат получени всички отговори, изборът ще бъде лесен.

Външното покритие може да бъде от такива материали:

 • фалшиви панели;
 • декоративна мазилка;
 • тухла;
 • дървени дъски или ламели;
 • плочки;
 • изкуствен камък

Това не е пълен списък на това, което може да се срещне с лятна кухня.

Когато избирате материал за вътрешно обзавеждане, трябва да се придвижите от целта на стаята.В допълнение към красотата, той трябва, доколкото е възможно, да се съпротивлява на предизвикването на миризми и образуването на мастни депозити; Е, ако може лесно да се измие и почисти. Най-подходящата е керамичната плочка, тя е идеална за проектиране на работната площ.

Ако по някаква причина полагането на плочки не е възможно, има много повече опции:

 • тапети;
 • гипсокартон;
 • боядисването на стените е най-лесният и най-достъпен начин за освежаване на кухнята;
 • дърво;
 • пластмасови панели.

Ако лятната кухня е построена в зависимост от вида на беседката, т.е. тя няма стени, част от пространството може да бъде запълнена с щайга. Тя ще украсява своите катерене или пълзящи растения - гроздето, гроздето. Можете също да закачите памучни или волни завеси в отворите - те ще добавят въздух и в същото време ще блокират пътя на праха. По време на периоди на действие на насекоми, специални херметически затварящи се завеси ще ги спасят от инвазия.

Как да се изгради затворен?

В никакъв случай не е трудно да изградите затворена лятна кухня със собствените си ръце. Особено, ако изберете за това подходящ лек материал - поликарбонат, CIP панели или рамкова конструкция на гредата. Ако бъде изградена тухлена конструкция, тя ще бъде много по-трудна, тъй като ще е необходима по-солидна основа. Освен това ще отнеме повече време.Важно е да запомните, че стените на бъдещата лятна кухня трябва да издържат на въздействието на околната среда. Ето защо, ако климатът на района е дъждовен и ветровит, по-добре е да се внимава вътрешната структура да не изтича и да не изтича от валежи или снежни бури. Ако зимите са много мразовити, е много важно как да се затопли кухнята.

Планирането може да бъде всяко - с баня, изба, веранда, печка или печка. Оригинално решение е инсталирането на печка на дърва с плоча в кухнята. Ако е изработена от метал, тя ще бъде достатъчно евтина. Също така, покрита лятна кухня може да стои на една и съща основа с къщата и има общ вход с нея. Или може би е свързан с него с пасаж или прикрепен към веранда, а след това ще има два входа. Ако сглобите цялата удължителна рамка от метален профил, можете да остъклите стените или да инсталирате прозорци с двоен стъклопакет.

Ако електроенергията не може да се достави на съоръжението, покупката на дизелов генератор ще реши проблема.

Изграждането на затворена кухня всъщност е изграждане на къща, затова са характерни за нея същите стъпки:

 • подготовка и пълнене на основата;
 • обобщаване на съобщенията;
 • Стенни;
 • покривна конструкция;
 • ако е необходимо;
 • интериорен дизайн.

Строителството е отворено

Откритата лятна кухня е още по-лесно и по-бързо да се изгради от затворена. Няма нужда от особено силна основа, можете да поставите всеки етаж по желание. Най-предпочитан за този тип структурни плочки, тъй като е по-малко податлив на износване и неблагоприятни ефекти. Слънцето грее на открито, валежите падат, прахът и насекомите летят, а керамичните плочки от всички видове подови настилки са най-устойчиви на всички тези явления.

Това е последвано от етапа на монтаж на носещите подпори или изграждането на стени.ако има такива, дадени от чертежите. След това е построен покрив (въпреки че някои проекти правят без него - покривът може да изпълнява тези функции). Освен това ще има само вътрешно обзавеждане и подреждане. Ако възнамерявате да инсталирате печка или барбекю в кухнята, тя трябва да е голяма, тъй като и двете устройства трябва да бъдат поставени на значително разстояние от трапезарията. И би било още по-правилно да се постави платформа за тях навън, за да се сведе до минимум рискът от изгаряния или пожар.

Обновяването в отворена кухня ще трябва да се извършва по-често, тъй като есенната влажност и зимните студове могат да превърнат покрива и стените неизползваеми. Освен това, с началото на първото студено време е необходимо да се вземат всички неща, които могат да бъдат повредени в затворена стая. Необходимо е също така да се затягат отворите с плътен целофан или друг материал, който предотвратява изхвърлянето на снежинки в структурата или нейното разпадане и преждевременно износване.

Примери за завършени сгради

Открита кухня с две ъглови стени и подпорни подпори, прикрепени към къщата.

Затворената кухня с напълно стъклени стени и отделна зона за барбекю изглежда безопасно и красиво.

Затворена кухня с дървена облицовка. Изглед отвътре.

Големият отворен остъклена кухня с остъклена стена е функционален и изпълнен с въздух.

Лятната кухня, прикрепена към къщата, е оборудвана с газов котлон и тухлена печка.

Оригиналната кухня с частична щайга на стените и довършителни с камък и дърво ще украсява всяка градина.

Дизайнът на метални профили и прозорци с двоен стъклопакет изглежда впечатляващ и модерен.

      Затворената кухня с финландска печка изглежда като истински дом.

      Как да изградим лятна кухня със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

      Коментари
       автор
      Предоставена информация за справочни цели.За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

      Входно антре

      Всекидневна

      спалня