Правила за подреждане на разширения на рамкови къщи

 Правила за подреждане на разширения на рамкови къщи

Разширяването на къщата е най-икономичният вариант по отношение на технологиите, когато стане необходимо да се разшири площта на частната къща. Може да се наложи допълнително пространство за организиране на тераса, лятна кухня, килер или котелно помещение.

Такова разширение може да бъде изградено самостоятелно, но е важно да знаете само някои технически нюанси. По време на строителството можете да отбележите няколко опции за разширения: рамка, тухли, блокове от пяна или дървен материал.

В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка изграждането на разширението на рамката.

Специални характеристики

От името вече е ясно, че основата на дизайна е рамка от изрязан дървен материал. Ъгловите стълбове и тръбопроводите са направени от същия материал. Процесът на инсталиране на разширението на рамката е толкова лесен, че можете да го направите без външна помощ. Този тип не е по-малък от строителството на тухли или бетон в качеството и топлоизолацията. Особено подходящи дървени рамкови удължения за конструкцията на втория етаж поради ниското им тегло.

Основното предимство на рамковото удължение е възможността за високото му свързване с къщата, независимо от какъв материал е изработен, независимо дали е тухла, бар или дървен материал.

Предимства на разширението на рамката:

 • ниски разходи за материали;
 • лесна инсталация;
 • възможността за изграждане на собствените си ръце;
 • малко тегло на конструкцията;
 • не е нужно много време за затопляне на помещението с подходяща изолация.

Решете за целта на удължаването, като например за всекидневна или коридор, ще ви е необходима допълнителна звукоизолация и топлоизолация, където не се препоръчва да се пести върху хидроизолация, както и изолация на основата.

Разширението за всекидневната трябва да бъде обмислено до най-малките детайли, предвид факта, че има надеждна изолация и висококачествена звукова и топлоизолация.Основата трябва да е надеждна и издръжлива, за да предпази стаята от плесен.

Ако е необходимо допълнително пространство за подреждане на кухня или баня, струва си да мислите напред за осъществяване на комуникационни и канализационни тръби. Всички тръби трябва да бъдат добре изолирани.

Най-простата конструкция е веранда, която не изисква изолация, състояща се от стени, настилки и покрив върху опори. Верандата е стая, където вратите и прозорците не винаги са необходими. Дизайнът изглежда като рамка с подови настилки, където са разположени колони около периметъра, на който е фиксиран покривът.

Основата трябва задължително да е добре изолирана, което ще ви помогне да избегнете влагата.

Прикрепването на гараж към къща също е чудесен вариант, който не "открадва" използваемото пространство, но позволява спестяване на конструкцията на една от стените на помещението.

  Но също така е важно да се знае, че е необходимо да се узакони проектът за разширение, без това да се счита за незаконно увеличение на площта. Така че в бъдеще няма да има проблеми, получи разрешение от администрацията на архитектурния отдел, където планът за строителство ще бъде проверен за съответствие със SNiP.Ако проектът не съдържа грешки и е одобрен, тогава ще получите инструкция за документи, която ще ви помогне при уреждането на разширението.

  По-добре е да се помисли за легализирането преди стартирането на строителните работи, тъй като процесът на узаконяване на окончателно удължаване е труден и това трябва да стане чрез съдилищата. И в крайна сметка резултатът може да не е в полза на ищеца и тогава ще трябва да разрушите всичко, което е построено.

  фундамент

  Поради факта, че разширението на рамката не е тромаво и тежко строителство, няма смисъл да се издига монолитна основа. За надеждността на изградената сграда е необходимо основата на къщата и приложенията да са едно цяло или да бъдат независими една от друга. Най-добрият вариант би бил фондация на лента или колона.

  панделка

  Фондацията на лентата може да се направи ръчно.

  • На земята около периметъра на предложеното разширение се прилага маркировка, която очертава границите. По протежение на линиите за маркировка, изкопа на основата е издълбана в дълбочина, както в основата на самата къща, и около 15 см широк от бъдещите удължителни стени.
  • След това трябва да защитите основата от подпочвените води: затова пясъкът и натрошеният камък се изсипват в окопи за 15-25 см, след което се излива с малко количество вода, след което покритият филц е покрит.
  • Следващият етап е подреждането на кофража, чиято височина е равна на височината на неговата бъдеща основа. В изкопа да се осигури надеждността на инсталираните фитинги.
  • И накрая всичко се излива от бетон. Бетонът може да бъде направен самостоятелно чрез смесване на пясък, чакъл и цимент. При високи температури основата трябва да се навлажни с вода, за да се избегне напукване.

  колонообразен

  Евтин и траен тип фундамент, който е подходящ за леки конструкции: вани, удължители на рамки и други.

  След внимателно изчисление в земята се пробиват малки отвори (20 см) - основите за долните части на колоните, които са подсилени с фина мрежа и са изпълнени със смес от пясък и бетон. Тръби с диаметър 10 см се монтират в ямата, в която се вкарват подсилващи пръчки, а след това всичко се излива с пясъчен бетон.

  След 3-5 дни, когато бетона напълно се втвърди, се пробиват нови отвори, където впоследствие се вмъкват получените колони. Трябва да вмъкнете много внимателно, така че стълбът да не се разпада.

  Rostverk за колоната е изработена от метал или бетон.

  Основното предимство на този тип фондация е универсалността: тя е подходяща за всички видове конструкции с ниско тегло, трае дълго време, дори ако къщата е в блато.

  При избора на вида фундамент, помислете за зимното подуване на почвата, топографията и свойствата на почвата.

  Пилотен винт

  Основното предимство на използването на винтови купчини за изграждането на основата е способността за извършване на работа по всяко време на годината. В този случай цялата инсталация ще бъде завършена за 1-3 дни. След завършването му можете незабавно да продължите с изграждането на разширението. Основата за натрупване на винт е най-лесният и най-евтиният вариант за не-тежки сгради, които могат да се извършват и на ръка. Единственият недостатък е чувствителността към корозия, но това може да се избегне с антикорозионна обработка.

  Ако удължението е направено като отделно помещение, тогава основата трябва да бъде конструирана като отделен елемент и да има деформационна връзка.

  Основата на пилона се състои от метални тръби, чиито кухини са предназначени за запълване с бетон.

  За начало се изчислява необходимото пространство и се прави маркиране. Колчетата се забиват в ъглите на маркировките на бъдещата основа, след което се издърпва конструктивен кабел по периметъра.

  Тогава, ръчно или с тренировка, дупки се изкопават в местата, където ще се инсталират купчините.След това настъпва завинтването на купчинките, е доста проблематично да го направите сами. Когато завъртите завинтването, опорите се нарязват на едно и също ниво, а купчините кухини се запълват с бетон или почва.

  В следващия видеоклип ще видите колко бързо и евтино да направите фондация за къща или разширение.

  стени

  За изграждането на рамки сгради, като правило, използвайте дърво. Ще ви трябват 15x15 дървен материал и 10x15 етажни трупи, техният брой зависи от размера на предлаганата конструкция. Необходими са и консумативи, като например решения за пожароустойчивост, болтове и винтове, уплътнители и т.н.

  За да започнете с изграждането на стените, е долната тръба. Гредите се полагат по стената на сградата, а след това по периметъра на основата се полагат останалите барове, които се закрепват към основата на къщата с помощта на анкери и са свързани помежду си в възли и железни ъгли. За бъдещите изправители в лентата се правят пробиване и вдлъбнатини на разстояние от 50 см. Подпорите се монтират в подготвени прорези, закрепени с винтове за самозатягане и за по-голяма надеждност се закрепват с скоби.

  Следва инсталацията на горната част. Сглобяването му е подобно на долната лента.Единствената разлика е, че хоризонталният лъч е прикрепен над стената към стената, което ще служи като бъдеща основа за системата на фермите. На стената гредата се фиксира с помощта на котви.

  Освен това в рамковата конструкция се вкарват рамки за прозорци и врати.

  За да се осигури твърдост и надеждност, цялата външна страна на рамковото удължение е обшита с шперплат или дъски.

  покрив

  Материалът за покрива се избира въз основа на финансовите възможности на собственика на жилището. Най-добрата суровина за днес е профилирани листове или метални плочки. Най-евтиният материал е листов лист или покривен филц, но тези материали се използват само в жилищни помещения. Струва си да се обърне внимание на материала на покрива, който облицова целия покрив на къщата, така че няма несъответствие, и като цяло имат красив естетически външен вид на сградата.

  Покривът може да се издигне като най-лесният вариант, както и фронтон.

  Единична бар
  фронтон

  Строителството започва с монтирането на греди, единият край, които попадат върху хоризонтална греда, закрепена към стената, а втората - върху горната тръба. Желателно е да се мисли за ъгъла на наклон на етапа на проектиране.Рафтърните крака трябва да изпъкват на най-малко 30 см зад стената.

  Подова инсталация

  Има два начина за инсталиране на подове:

  • бетон;
  • дървесина.

  Първият метод е подходящ за разширения с фундаментни ленти, което осигурява по-голяма надеждност от други видове фундаменти. Дървеният под е по-икономичен и по-екологичен.

  дърво
  бетон

  загряване

  Принципите на затопляне на рамковите разширения са идентични с това при затоплянето на камерна къща. Първият етап в изолацията - избор на изолация. Най-популярни и популярни са минералната вата и пяната.

  Минерална вата
  Пяна пластмаса

  Подът е покрит с мазилка и боядисан с мазилки, устойчиви на замръзване. След това наложете слой изолация. Подът може да бъде изолиран и със слой от експандирана глина или пяно стъкло.

  Възможно е да се затоплят стените не само с минерална вата, но и с гипсокартон. По този начин можете да спестите много, а инсталирането ще бъде завършено във възможно най-кратко време. Листовете са прикрепени към щайгата с винтове. Ако се използва минерална вата, тогава е необходимо да поставите слой от пенофол върху него, който да осигури необходимата пара и топлоизолация.

  Таванът е изолиран на същия принцип като пода.Най-добре е да инсталирате прозорци с тройно остъклени прозорци, за да избегнете изтичане на топлина.

  Довършителни работи

  Последната стъпка на строителството е разширяването на разширението отвътре. Всичко зависи от предназначението на помещенията, от финансовите възможности на собственика на жилището и от вида на основата и товарните греди, тъй като тежките довършителни работи ще съкратят техния експлоатационен живот.

  Съвети

  Много собственици на вили и частни къщи, които са изправени пред процеса на разширяване на рамката със собствените си ръце, оставят обратна връзка, споделят тайни и дават полезни съвети.

  • Обърнете внимание на съответствието на материалите с обща структура. Ако къщата е дървена, удължението трябва да бъде изградено и от дърво. Ако къщата е тухла, тогава при завършване е по-добре да направите облицовката под тухла. Така сградата ще изглежда хармонично.
  • Консултирайте се с професионалисти или градинари с богат опит в строителството, за да изчислите бъдещото разширение.
  • Не съхранявайте материали.

   От всичко казано по-горе е ясно, че изграждането на разширение на рамката е възможно със собствените си ръце без участието на специалисти. Основното нещо е притежаването на основни дърводелски умения и голямото желание за изграждане.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня