Затопляне на рамката: откъде да започнем и какъв материал да изберем?

 Затопляне на рамката: откъде да започнем и какъв материал да изберем?

Районните къщи са построени много, много активно. Но дори такива надеждни и висококачествени структури в руския климат не могат без изолация. И това означава, че тихият живот в къщата зависи от избора на правилния вариант и от грамотността на работата.

Защо се нуждаете?

Сградите на щита са много популярни сред летните жители: те са привлечени от възможността да започнат работа в края на есента, от началото на сезона да имат пълноценен дом. В същото време такива съоръжения:

 • екологично безопасна;
 • са евтини;
 • служат много десетилетия.

Но всички тези предимства се реализират само ако изолацията на рамката се извършва правилно.

В противен случай ще бъде доста трудно да се нарече удобно. Тя трябва незабавно да прави разлика между два вида сгради.

 • Сградите за постоянно използване по подразбиране трябва да имат здрава термична защита.
 • Ако планирате да отидете там от късната пролет до края на есента, изолацията трябва да е минимална - стриктно да поддържате стабилността на самата конструкция.

  В "скелета", предназначен за летния период, дебелината на стената не е повече от 70 мм. През студения сезон необходимата цифра е поне два пъти по-висока. Ако се ограничим до по-тънък слой материал, изтичането на топлина ще бъде непропорционално голямо и ние или ще трябва да замръзнем или да загубим огромни средства за отопление.

  Важно: За зимно живеене е необходимо да не изолирате целия обем на рамката, а само отделни части, преди всичко:

  • рампи;
  • мазета;
  • мансардни самолети;
  • сутеренни структури.

  Да правите само топъл под, дори ако силата му е прекалено голяма, няма да работи.Чрез мазета, външни стени и други части на конструкцията на панелната къща, топлината ще продължи да се излъчва еднакво весело. Предвид разнообразието от условия, при които ще бъде поставена изолация, е невъзможно да се даде универсален отговор за най-добрия вариант. Сутеренните стени са снабдени с някои видове термична защита, носещи стени с други и припокриване на студен таван с трети. Но във всеки случай изборът на подходящи изолационни формати винаги е на първо място.

  Видове топлоизолация

  Направена е кръстосана (допълнителна) изолация на рамковите конструкции, както предполага и името им, чрез добавяне на допълнителен обем изолация към един слой. Това решение ви позволява сигурно да затворите съществуващите студени мостове. Повечето строители предпочитат външното местоположение на изолацията - защото не отнема ценното вътрешно пространство, което винаги липсва в селските къщи и в селските жилища. В допълнение към термичната защита на равнината на фасадата, трябва да се обърне специално внимание на предотвратяването на топлинни загуби през ъглите.

  Те са най-проблемите в всяко жилище; Сега можете да разберете кои решения за всички тези задачи трябва да бъдат предпочитани.

  Какво струва затоплянето?

  Изолацията за къща с рамки не може да бъде насипна; стандартната технология включва използването само на плочки или ролки. Разликата не е само, че "едно нещо е поставено, другото е развъртано". Технолозите са наясно с разликите в номиналната дебелина. Обикновено увеличаването на дебелината на слоя повишава енергийната ефективност на материала.

  Но си струва да си припомним, че дори и безупречният материал може да бъде приложен неправилно и това незабавно обезценява всички заслуги. Поради това е по-добре или да се обърнете към специалисти, или да изучите най-малките финес и нюанси на всяко покритие.

  Преобладаващото мнозинство от аматьорските строители и официалните фирми използват "брилянтните четири":

  • минерална вата;
  • полистиролова пяна;
  • минерални плочи;
  • izolon.
  Минерална вата
  пенополистирол
  Минерални плочи
  izolon

  Съществуват и много други възможности, чието основно разделение се извършва от химически характер (органични или неорганични вещества в основата) или от структура - твърди блокове и свободни вещества. Можете дори да изберете глина, металургична шлака и други реактиви в насипно състояние. Но проблемът с това решение е постепенното свиване на слоя термична защита.Необходимо е внимателно да се натопи натрупания слой, а не само да се напълни целия обем на стената, пода и т.н. с избрания състав. Плоските материали не създават такива проблеми - но те също имат свои "капани".

  Така че използването на минерална вата в нейната чиста форма за външна изолация на стени е безсмислено: тя ще остане лошо и ще запази топлинните качества само до първия дъжд или сняг. Предпоставка за успех е привързаността към специална конструкция от барове, изпълнени вертикално. Всеки лъч се поставя само там, където границата между плочите от минерална вата ще премине. Трябва да се грижите и за външната защита от намокряне.

  Важно е да носите предпазна респираторна защита при работа, да носите специални очила и да не сваляте ръкавици.

   Пенопласт - субстанцията от органичен характер. Нейните несъмнени предимства са:

   • ниско специфично тегло;
   • защита на стените от силни ветрове;
   • премахване на гниенето.

   Но тези предимства имат недостатък: високи рискове от пожар. Ето защо е невъзможно да завършите стените с пластмасова пяна, която не е била подложена на специална обработка.

   Минералната вата не е абсолютно склонна към запалване.Подобно предимство може да се получи при използване на базалтова вълна, но все пак има значителна плюс - лекота на обработка и перфектна безопасност за строителите.

   Пяна пластмаса
   Базалтова вълна

   Използването на пеноизол често се нарича идеално решение.

   Но той също има слаби точки - след няколко години се формират области, където материалът ще се вмести свободно. Ето защо загубата на топлина ще се увеличи драматично. Течният вариант на покритието се отличава с по-мощна адхезия и продължава 50-60 години (гаранция се дава за такъв период). Недостатъкът обаче също е очевиден - без специално оборудване, успехът няма да работи. Но Penoizol е приемливо за съхранение на топлина в пода, покрива и стените.

   Вътрешната изолация на стените на рамковите сгради с ролкови материали е невъзможна. По-точно ще работи, за да ги прикрепи към стените, но самите стени ще се свиват и изолацията неизбежно ще бъде повредена. Независимо от избрания вариант, както и дали работата се извършва вътре или извън къщата, трябва да се направи много внимателно. Спомнянето за това е полезно винаги, когато възникне идеята да спестите пари, като работите самостоятелно.Ако сред всички материали изборът падна върху пеноизола, инсталирането му се предхожда от монтирането на профили.

   С глина, рамковите конструкции са изолирани изключително рядко и такъв избор дори не оправдава ниските разходи. Да, материалът е много плътен и слабо абсорбира вода. Но ако той вече е усвоил течността, връщането й ще бъде много бавно. Разширената глина е много тежка и дори при минимална плътност в суха форма, тя натиска върху стените, основата е много силна. Това обстоятелство ще трябва да се вземе предвид във външната декорация, като се изберат най-трайните решения за нея.

   Но основното нещо не е дори в това, а във факта, че експандираната глина е три пъти по-лоша в термичните свойства от минералната вата и пластмасовата пяна. Уверете се, че поради това трябва да използвате слоеве от хидроизолация и парна бариера. Силна конкуренция с този материал също е направена от каменна вата. За нас е удоволствие да работите с чиниите си, няма нужда от сложни инструменти. Отрязването на необходимите фрагменти се извършва с нож или трион с малки зъби.

   Разширена глина
   Каменна вата

   За сведение: блоковете от каменна вата не могат да бъдат изстискани, натрошени и изцедени. Това непременно ще доведе до негативни последици.Също така е необходимо да използвате ecowool мъдро. Така че, в чиста форма, екологичната вълна лесно се запалва, но ако я смесите с боракс и борна киселина, нивото на опасност от пожар ще се понижи рязко. В допълнение, това лечение ще избегне интереса на микроскопичните организми и някои видове животни.

   В близост до повърхността, ecowool може да съдържа до 20% вода (по тегло) и да запази основните изолационни свойства.

   Когато материалът изсъхне, напълно възстановява работата. Такива предимства като оптимален микроклимат, изчезване на чужди звуци, липса на шевове и санитарна безопасност също ще бъдат привлекателни за хората. Що се отнася до възможните проблеми, те са:

   • ще трябва да ограничи вертикалното запълване, за да осигури топлинна защита;
   • определено ще ви трябва специализирано оборудване;
   • ако контролът на затварящия елемент е лош, материалът може да се утаи;
   • Ecowool не е особено подходящ, когато може да има висока влажност.

   Затоплянето на рамкови къщи с дървени стърготини е друга традиционна, дори вековна технология. Но няма причина да го считаме за изключително примитивен, както често го правят съвременните хора. Внимателното разглеждане на характеристиките на материала дава възможност за благоприятно въплъщение на неговите положителни черти и за отслабване на отрицателните. Несъмнено предимството на дървесината е естественият произход, разумна цена и прилично задържане на топлина. Необходимо е само да се справим с риска от запалване и с уреждането на гризачи в материала.

   Антисептичните съставки, вар, глина, гипс или цимент спомагат за решаването на такива проблеми.

   Важно: при избора на добавка за стърготини, струва си да се обърне внимание на това как е хигроскопичен.

   На много места, висока влажност може да доведе до много неприятни последици. Обикновената фракция от дървесни стърнища обикновено се взима върху изолиращия слой на течението, а запазването на топлината се осигурява основно от по-малки вещества. При закупуване или самообзавеждане трябва да обърне внимание на сухотата на материала, това зависи от качеството на термична защита.

    Привържениците на съвременните материали и най-съвременните технологии могат да затоплят къщи от екструдирана полистиролова пяна. Той се използва широко при работа на подове, включително:

    • над неотопляеми мазета и технически подземни пространства;
    • под припокриващи се тавани;
    • за подобряване на акустичната защита на конструкциите, разделящи подовете на къщата.

    Обикновено пенополистироловата пяна се поставя върху подовете на рамкови къщи в интервали от време, по желание на собствениците или занаятчиите, може да се монтира под подсилена циментова замазка и пясък. Недостатъкът на материала (лесно фиксиран, обаче, с чист подход) е необходимостта от стриктно спазване на посочените междини между плочите. Разширявайки се по време на нагряването, полистироловата пяна може да бъде повредена - за да се предотврати подобно развитие на събитията, са необходими празнини. Важно е да се помни за запалимостта на това синтетично вещество, трябва да се използва с повишено внимание.

     Неприемливо е да го залепите върху смеси, съдържащи всякакви лесно запалими или просто каустик компоненти.

      В допълнение към изолацията си струва да се напомни, че в една къща трябва да има надеждна и добре проектирана вентилация.

      Въвеждането на чист въздух винаги се организира от помещенията за поддръжка, а потокът се осъществява под вратите, които разделят стаите. Ако не се грижите за наличието на празнина под тях, тогава не само свежестта,но равномерното разпределение на топлината в дома няма да бъде успешно. Когато е невъзможно да се образува подобна пропаст, те идват на помощ:

      • специални канали за потока;
      • решетки през стената;
      • отделни канали за преминаване на въздух в определено помещение.

      Технически спецификации

      В монолитния слой на изолацията, колкото по-стабилна обикновено поддържа топлина. следователно върху плътността на структурата трябва да се обърне първостепенно вниманиеТо е много по-важно от голямо име или брой сертификати. Единственият особено лек материал, който заслужава внимание, е пенополистиролът (включително такава модификация като пластмасова пяна). Дори минералната вата вече е само лека категория, макар че нейното специфично тегло може да варира значително. Това обстоятелство ви позволява да изберете оптималното решение за различни условия и ситуации.

      Ако имате нужда от най-силно блокиране на студа (в хола и на пода), трябва да използвате най-гъстата версия. За нежилищни тавански помещения, изискванията за барчето по-долу. При плътност от 75 кг на 1 куб. м. Вътрешната изолация е подходяща само за повърхности с относително слабо натоварване, както и за термична защита на тръбите.

      Mark P-125 вече е по-приличен, може да се използва в различни процедури:

      • таван и подови настилки;
      • изолация на стени;
      • термозащита на преградки;
      • потискане на външния шум.

       Памучната вата от категорията PZh-175 е с повишена твърдост и не се използва в рамкови къщитой се използва предимно в каменни и бетонни сгради. Ако планирате да покриете стените с сайдинг, можете да използвате базалтова вълна с плътност от 40 до 90 кг на 1 куб. м. И най-плътният материал се препоръчва да се използва в горните части на стените. Под мазилката експертите съветват да се вземе памучна вата със специфично тегло от 140-160 кг на 1 куб. Изискванията за нагреватели, използвани във вътрешността на камерна къща, са по-малко високи.

       Когато жилището е покрито с наклонен покрив, оптималните параметри са 30-45 кг на 1 куб.м. m, а ако планирате да затоплите тавана, долната лента е вече 35 кг.

       Пет пъти по-висока от минималната фигура за минерална вата под плосък покрив, а за експандиран полистирол е много по-икономична - само 40 кг на 1 куб. m максимално. В подовете се разрешава използването на изолирана изолация само при полагане през интервали от време. В противен случай термичната защита ще бъде механично натоварен елемент, който ще повлияе неблагоприятно на неговите характеристики.

       Жителите на рамкови къщи естествено се стремят да гарантират, че техните местообитания са не само топли, но и екологични; грешките при избора на изолация могат да попречат на постигането на тази цел. Едва наскоро екологично чистият метод за термична защита може да бъде намерен само в елитните райони, но сега такива схеми са станали много по-достъпни. Вероятно влакната от естествени суровини са предсказуеми:

       • дървен материал;
       • бельо;
       • коноп и някои други.
       дърво
       бельо
       коноп

       Предимството на такива вещества е нулевата степен на алергичен и токсикологичен риск. Мекотата на конструкцията прави трудно отделните компоненти да проникнат във външното пространство. В екологично чиста къща няма абсолютно място за минерална и стъклена вата. Фрагменти от стъклени и каменни влакна, незначителни по размер, не могат да се видят без лупа. Но те могат да навредят на здравето до голяма степен.

       Важно: без значение колко голяма е желанието за чистота и защита на здравето, това не е причина да се откаже от антисептичното лечение на редица материали - там, където наистина е необходимо.

       Запалителите на горенето най-често се произвеждат от боракс, естествен минерал, който е напълно безопасен. По-голямата част от компонентите на термичната защита обаче не представляват опасност само при строго определени условия. Един от тях винаги е запазването на целостта на изолационната "торта", от която едно или друго вещество обикновено не може да избяга. Бельото е сравнително евтино и в същото време съвсем нормално, въз основа на данни, получени от медицински изследвания в различни страни.

        Торфовите блокове стават все по-популярни в конструкцията на рамката. 1 с. м на такъв материал струва около 3 хил. рубли и ще послужи от 75 години, като през цялото това време е рязко неблагоприятно място за микробите. Какво е важно в нашата бурна ера, такъв нагревател е в състояние да намали потока на проникваща лъчение в къщата с 80%. Единственият проблем е, че експлоатационният опит е все още малък и не е ясно как торбите ще се държат в различни условия след много години.

        Корковите конструкции лесно се поставят под тапетите, върху вътрешните стени и под пода; но поради много високата цена е малко вероятно в обозримо бъдеще много хора да могат да оценят качеството си.

        Торф блокове
        Коркова изолация

        Преглед на производителите

        Ревютата ни позволяват да оценим не само различните видове изолационни материали, но и професионализма и почтеността на отделните фирми.

        Внимание: трябва да се има предвид, че дискусията ще се отнася само за най-добрите от най-добрите компании, които са показали всичките си възможности през годините на състезанието.

        твърд "Rokvol" доставки на пазара огнеупорна изолация от каменна вата. Той поставя акцент върху осигуряването на най-високи екологични и санитарни показатели за продуктите си. Възможно е използването на такава минерална вата като част от термичната защита:

        • тръби;
        • фасадни стени;
        • разделители на помещения;
        • покривни конструкции;
        • места, изпитващи силен стрес.

        Това отнема 100 мм от табелата, за да замени почти 2 м тухлена зидария.

        Френска корпорация "Изовер" продава стъклена вата на своите клиенти в ролка, плоча или матова конфигурация. Разбира се, безопасността на околната среда е малко по-малка, но цената на продуктите е значително по-малка и са гарантирани оптимални свойства на противопожарната защита. Нивото на топлопроводимост също отговаря на необходимите изисквания.В състава на компанията има екструдирани материали, които са лесни за поставяне дори без използване на скрепителни елементи.

        Стъклена вата се доставя под марката. URSA, която при производството използва много по-малко количество фенол и в някои случаи се отървава от него изобщо. Продуктовата гама включва:

        • плочи с умерена твърдост;
        • продукти, пригодени за медицински и детски организации;
        • хидрофобни структури с висока плътност;
        • продукти, устойчиви на деформиране на товари.

        селища

        Независимо от това, което конкретно вещество се използва, е необходимо внимателно да се изчисли дебелината на изолацията. Ако погрешно изчислите този индикатор, получавате недостатъчен ефект или прекомерно големи разходи за закупуване на термична защита и за работа с нея. Когато работата е поверена на професионален екип, все още трябва да следите измерванията и изчисленията, направени от него. Както показва практиката, монтажници, останали без надзор, след като са се уверили, че никой не ги проверява, рано или късно ще "грешат" в тяхна полза.

        Основната роля в изчисленията играе индикатори като топлопроводимост и термично съпротивление.

        Стъклената вата има много висока устойчивост на отстраняване на топлината - но нейните недостатъци предотвратяват широкото използване на този материал. При изчисляването му е необходимо да се съсредоточи върху климатичните характеристики на дадена област. Така че, в Москва и околностите му, препоръчваният слой от най-добра изолация не надвишава 0,2 м. Ако използвате толкова много от тях в Далечния север, резултатът ще бъде злощастен за жителите.

        Стандартната формула на формулата δout = (R - 0.16 - δ1 / λ1 - δ2 / λ2 - δi / λi) × λute има следните компоненти (последователно):

        • топлинна устойчивост на конструкции в определена област;
        • обща дебелина на всички слоеве;
        • коефициент на топлопроводимост;
        • способността на един нагревател да предава топлина.

        Суровини и инструменти

        Когато се избере типът изолация, се правят изчисления, е време да се подготвите за работа, както трябва. Уверете се, че сте избрали необходимите инструменти колкото е възможно по-внимателно, като се имат предвид и най-малките нюанси.

        • В случай на сух вариант на затопляне със "суровина" е възможно да се обмисли, заедно с избраната термична защита, да се създадат пръти или метални конструкции на рамката. Също така е полезно да изберете декоративни материали, които са в съответствие с материала, хидроизолационни филми, мембрани и бариери за пара.
        • Схемата "мокро" се реализира с помощта на лепила на водна основа.

        Типичните инструменти за изолация на стени и покриви включват:

        • отвертка;
        • пистолети за нанасяне на пяна;
        • чукове;
        • монтажни триони за прецизно рязане на дърво и метал;
        • удар;
        • шпатули;
        • хидравлични нива;
        • рулетка;
        • ножици за метал;
        • контейнери за приготвяне на разтвори и т.н.

         Точният набор не може да бъде предсказан предварително, защото силно зависи от избраната технология, от нюансите на рамката и от количеството работа. Във всеки случай трябва да се опитате да купите висококачествени инструменти и консумативи. Всички устройства, които са закупени специално или вече са под ръка, трябва да бъдат внимателно проверени преди да започнете работа. В противен случай няма да е възможно да се гарантира качеството и безопасността на манипулациите по време на изолацията. В почти всички случаи квадратът е полезен за майсторите: той може да маркира точните прави ъгли и да измерва действителните ъгли, образувани от страните на частта.

         От всички чукове ключарят е най-подходящ.

         лакът
         пейка чук

         Подходящ е за обработка на всякакви повърхности. От една страна, подобно средство е гладко и ви позволява да ударите,и от друга страна, посочи като длето. Ако трябва да разглобявате строителни елементи и конструкции, имате нужда от ножица за нокти. Възможно е да се разделят полистирол и други изолационни части на части, декоративни елементи с помощта на триони с фин зъб. Зъбите трябва да бъдат специално разредени и оформени по специален начин.

         За подготовката на строителни смеси са подходящи само смесители със спираловидна работна част, изработени от здрави стоманени отливки. С помощта на ролки е лесно да се нанасят грундове и различни бои, дори ако повърхността е много груба или груба. За да приложите разтвора на лепилото за последващото внедряване на армиращата мрежа, се препоръчва швейцарски гладачни инструменти да се използват със зъби. Оптималният размер на зъба е 8 х 8 или 10 х 10 мм, определя се от производителя на фасадни системи.

         миксер
         мънисто
         дъска за гладене

         Самообладание

         Инструкциите стъпка по стъпка във всеки случай изискват монтиране на слой, който предпазва от влага. Единственото изключение е за случаите, когато такава защита вече е извън (или вътре). Причината е проста - двустранното заключване на водата предотвратява излизането му.Течностите ще се натрупват вътре в стените и постепенно ще ги унищожат.

         Първата стъпка обикновено е измерването на външните повърхности и изрязването на хидроизолационния материал в съответствие с техния размер.

         Препоръчително е да закрепите материал със собствените си ръце със закопчалка върху стелажите, като се уверите, че рамката е изцяло покрита. Оптимална хидроизолационна инсталация - при припокриване, когато горният слой припокрива дъното с около 10 см.

         По-нататъшна работа с бариера за пара следва. Няма да е възможно да се заобиколи този момент в случаите, когато се използват хидрофобни или неутрални вещества, които пренасят контакт с вода, за изолация. Всъщност освен тях "пай" включва и други детайли, които са много по-чувствителни към намокряне. Когато изолирате отвътре и отвън, ще бъде правилно да използвате специален филм или полиетиленова пяна, която да съдържа водни пари. Такива материали са прикрепени към стелажите на рамката, осигуряващи най-плътен натиск върху изолацията.

         Важно: опаковането на блоковете за термична защита във филм е нарушение на стандартната схема - докато всички компоненти на рамката не са покрити от вода, работата не може да се счита за завършена.

         Само когато всичко това приключи, започнете да работите със самия пълнител.

         Покривен филм
         Полиетиленова пяна

         В същото време изискванията за безопасност се спазват стриктно, особено когато се избира минерална или стъклена вата.

         Последната стъпка е шиене на стените отвътре. Извън конкуренцията в количеството на техните качества ще има гипсокартон и ориентирани плоскости. GKL препоръчва да се постави, ако рамката е идеално гладка, тогава външната повърхност ще бъде гладка. Но OSB поради своята твърдост да се справи с недостатъците колкото е възможно по-ефективно. Но във всеки случай това е само подготовка за истинско довършване.

         GCR
         OSB

         Майсторски класове от професионалисти

         Майсторските класове, организирани от професионалисти, осигуряват най-актуална и адекватна информация за всички проблеми на изолацията и свързаните с нея теми. В резултат на консултацията ще стане ясно какво трябва да бъде ширината на рамковата дъска в конкретен случай и как да се изчисли дебелината на фундаментално нов материал.

         Опитните майстори разбират мерките за сигурност и режима на съхранение, транспортирането на всяко изолиращо покритие е по-добро от обикновените аматьори.Много грешки се правят при фиксиране на структури, изготвяне на диаграми и определяне на последователността на слоевете в "пай". Но комуникацията с добре осведомени хора помага да се коригира тази ситуация.

            Когато се използва минерална вата, опитайте се да предотвратите проникването на кондензат от топли помещения. Но хидроизолацията и бариерата срещу пара са изпълнени с много "капани". Изборът на материал за обшивка често е продиктуван от традиция, лични вкусове или стереотипи - и междувременно, грижлив дизайн е много по-хубав. Професионалистите ще ви кажат кога можете да използвате естествена изолация и кога е по-добре да използвате изкуствени. Много е важно да се разбере съвместимостта на материалите помежду си: тук майсторските класове помагат.

            На какъв тип изолация се поддържа топлина по-добре, вижте следното видео.

            Коментари
             автор
            Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

            Входно антре

            Всекидневна

            спалня