Изолация от стиропор: възможности за използване и технология на полагане

 Изолация от стиропор: възможности за използване и технология на полагане

Разширеният полистирол е популярна изолация, която се използва в частни жилища. Материалът има много предимства. Нека разгледаме случаите на използване и технологиите на стиропор.

Какво е това?

За производството на полистирен се използва полимерна маса, която се подлага на обработка с пара под високо налягане. Резултатът от обработката е увеличение на обема маса.

Пяната има много въздушни мехурчета, които имат тънки черупки. Всъщност полистироловата пяна е пяна с достатъчна якост и твърдост, която ви позволява да задържате топлината. В ежедневния живот пяната от полистирол се нарича пяна. Технологията за получаване на материал предполага пълнене на стиреновите гранули с газ, разтворен в полимерна основа. Това е обща основа за технологията на производство на двата материала, но материалите имат отличителни характеристики.

При конвенционалната пяна се използва обикновен природен газ за запълване на пелетите. Пожароустойчивите опции се запълват с въглероден диоксид. Все още има варианти на вакуумна пяна, в която изобщо няма газ.

Например, външно при пластмасовата пяна е възможно да се разграничат гранулираните компоненти, докато експандираният полистирол е по-хомогенен материал. Ако разчупите пяната наполовина, се образуват много гранули. При експандиран полистирол няма такова качество. Пенопластът е по-евтин, което е значителна помощ при външната изолация на сградите. Стиропор има най-добра механична якост.

Материалът се използва успешно като изолация на стените отвън и отвътре в основата на къщата.Той тежи малко, може да се използва като изолация на бетон, тухли, пенобетон и дървени стени.

Изолацията с дървени стени от полистирол има ограничение поради факта, че пяната има по-голяма здравина от предната дървесина. Стиропор самият не изгнива. Тъй като материалът е напълно синтетичен, той е биологично неутрален към появата на мухъл и гъбички.

Към днешна дата полистиролът се характеризира с удобство и достъпност. Основното предимство на материала - безспорни топлоизолационни свойства. Пенопластът се различава по отношение на издръжливостта и удобството при работа. Това е идеален избор за тухлени и бетонни стени. Когато работите с материала, е важно да не забравяте характеристиките на дървото.

Стиропор има две основни сортове:

 • Екструдиран. Това е материал, който не е пресован, който се произвежда с помощта на екструдер. Някои производители наричат ​​този вид екструзия.
 • пресоване Материалът е малко по-различна полимерна маса с по-равномерна структура.Обикновено се правят опаковки за храна за еднократна употреба и кухненски съдове за еднократна употреба.
 • Все още съществува пресована експандиран полистирол, който има висока якост.
 • автоклава Стиропор е екструзионно разнообразие, но рядко се споменава от производителите.
 • Bespressovy разширеният полистирен е популярен сорт, който е сравнително крехък, но купувачите са привлечени от крайната цена на материала.

По принцип полистироловата пяна е материал с двусмислени характеристики. Предимствата и недостатъците на материала се обсъждат енергично от аматьорите и професионалистите в строителната индустрия. Нека ги разгледаме по-подробно.

Технически спецификации

Основните характеристики на полистироловата пяна са:

 • Топлопроводимост. Нивото на eee може да бъде сравнено с показателите за минерална вата. Полистироловата пяна е с различна плътност, а минералната вата има стандартни стойности. Избирайки гъст полистирол, е възможно да се увеличи значително топлопроводимостта на материала.
 • Паропропускливост Конвенционалната пяна се характеризира с нулева пропускливост на парите. Полистироловите черупки не са способни да предават влага.Някои варианти на екструдиран полистирол имат отлични характеристики за пропускливост на пара. Рязането се използва за формирането му, така че парата може да попадне в материала чрез разфасовки.
 • Усвояване на влагата. Ситуацията с тази характеристика се развива по такъв начин, че обикновената полистиролова пяна, поставена във вода, абсорбира десет пъти повече вода от екструдираната версия. Ето защо, екструдирана пяна се препоръчва за фасади. И тази пяна трябва да бъде снабдена с висококачествена защита, в противен случай мокрият материал няма да задържа правилно топлината.
 • Сила. Ако сравнявате обичайния полистирол с екструдиран материал, той има по-високи характеристики на якост. Тази опция има по-голяма плътност, което означава по-силни връзки между най-малките гранули. Индикаторите на якостта на огъване на първия вариант варират от 0.4 до 1 kg / cm. кв. Нормалният полистирен показва стойности от 0,02 до 0,2.
 • Звукоизолация. Много хора смятат, че пяната е добра защита срещу студ. и от шума. Въпреки това, поради въздушната структура, материалът само заглушава шума от удара.За шумоизолация от ударен шум материалът трябва да се полага на няколко слоя, като се спазват строителните технологии. По-големият дискомфорт обикновено води до шум в атмосферата. Дори когато дебелината на пяната е достатъчна, тя не е бариера пред въздушния шум.
 • Екологичност. Някои непрофесионалисти смятат, че изолацията на пяната от вътрешната страна на къщата ще има пагубен ефект върху човешкото здраве. Но екологичната безопасност на експандирания полистирол се доказва чрез подходящи тестове. Не се препоръчва изолация за покриване на изолацията и покритието на повърхността. Ако материалът е оставен на открито, особено не е екструдиран, той ще отделя вредни компоненти в атмосферата. Въпреки това концентрацията им не е толкова висока, че да причинява вреда на хората или на околната среда.
 • Горимост. Това също е противоречива характеристика, тъй като мнозина смятат полистирената пяна за по-безопасна от дървесината. За да се запали, дървото наистина се нуждае от малки температурни показания. За запалване на полистирен се нуждаят от високи температури. Но преди появата на открит огън материалът се топи и излъчва токсичен дим.В същото време разширеният полистирол е неспособен за независима отслабване, въпреки че някои производители твърдят, че са противоположни. Съгласно националните разпоредби всички експандиран полистирол са сред най-опасните материали за горимост.

Европейските стандарти са различни от националните, поради което стойностите на характеристиките на горимостта са различни.

Няма модерни добавки, които да подобрят това качество, тъй като всички материали стареят. Индикаторите за качество, включително запалимостта, намаляват с течение на времето, пяната от полистирол става податлива на изгаряне. Използването на полистиренова пяна често е ограничено до тези качества.

сфера на приложение

Стиропор се оказа отлична изолация на сутерена. Оформлението на материала изисква предварително подготвен обект. В същото време е позволено еднослойното и двупластовото полагане. След монтажа полистирената пяна се излива с бетон. По-нататъшното строителство е построено по обичайния начин. Методът ви позволява да приложите едновременно бетонна замазка за основата на пода без изграждането на мазето.

Ако в мазето се полага разширен полистирол, възможно е да се постигне висококачествена изолация на основите. Това важи и за северните региони. В същото време хоризонталната и вертикалната инсталация ще спестят от замръзване. Създаването на защита за външните стени включва изкоп с широчина около метър. Дълбочината се определя от дълбочината на замръзване на почвата. Плочите се поставят по сутерена и се пълнят с почва. Този вариант на изолация е подходящ за дървена къща. По-добре е да затоплите стените в апартамента от вътрешната страна на стаята.

Разширеният полистирен се оказа термо изолатор за инженерни комуникации. Вече е известно, че чрез лошо изолирани комуникации има изтичане на топлина до 30%. Пяната от полистирол започва да се използва за тръбопроводи, вентилация, кабели и други линии. Използването на експандиран полистирен допринася за факта, че линиите могат да бъдат положени на по-плътна дълбочина, което намалява разходите за труд.

Материалът се представя добре и като изолатор на хладилни помещения, фризери, хладилни витрини. За промишлени инсталации, абсорбцията на влага и топлопроводимостта са важни.Традиционните топлоизолатори имат по-скромни показатели.

Стиропорът няма никакви ограничения. Материалът се използва успешно за изолиране на пода, стените и преградите. Плочи с дебелина 5 см играят ролята на топлоизолатор и шумоизолатор, тъй като намаляват нивото на шума от удара. Технологията на полагане на материала включва пълно запечатване на шевовете, както и задължително покритие на плочи, които могат да бъдат ПДЧ или бетонни основи.

Стиропорът е подходящ и за изолация на покриви. За тази цел се използват плочи с дебелина около 7 см. В същото време е обичайно да се полагат битумни хидроизолации върху материала.

Технологията на работа включва поставянето на полистиролова пяна върху задната страна на повърхността. Образуването на кондензат ще регулира вентилираната кухина, която трябва да се предвиди.

Основата е изолирана и с полистиролова пяна. Тъй като това е основата на сградата, дълготрайността на цялата структура зависи от нея. Въпросът за топлоизолацията на фондацията е от първостепенно значение, особено в регионите със суров климат. Разширеният полистирол често се използва като кофраж.Тази опция значително намалява потреблението на по-скъпи строителни материали. Нека разгледаме по-подробно технологията за изолация на външни стени, която може да се извърши на ръка.

Тънкостите на изпълнението

Прикрепете полистирола, изваден извън къщата. Технологията включва прехвърлянето на "точка на оросяване". Освен това, ако лепирате материала навън, полезната площ ще остане вътре. Външният изолационен полистирол ще увеличи топлината в сградата наполовина. Монтажът на плочите може да се извърши под сайдинг или под гипс. Но преди да ги залепите, работната повърхност трябва да бъде подготвена правилно.

Повърхностите трябва да бъдат почистени от мръсотия, боя, гипс. Ако е необходимо, вертикалите са подравнени. С ръцете си топлоизолационните плочи леко се залепват по стените. В допълнение към лепилото полистироловата пяна може да се фиксира с пластмасови дюбели с широка капачка.

За да се гарантира качеството на топлоизолацията на прилично ниво, е важно да се закрепят плътно един към друг. За удобство технологията включва монтажните плочи отдолу нагоре. Това е важно, тъй като горните пластини могат да се движат надолу поради бавно втвърдяващата се лепилна смес.

За по-добро фиксиране на плочите, експертите препоръчват инсталирането на рамката, Ако плочите са залепени директно върху стената, може да бъде монтирана подсилена мрежа. Той трябва да е антикорозионен, подходящ за външна декорация. Укрепващата мрежа ще допринесе за по-добра устойчивост на изолацията, така че тя ще бъде по-малко податлива на повреди. Освен това, ако изолацията е залепена върху горния слой на мазилката, е необходима и армировъчна мрежа. По-добре да запази този слой.

След като адхезивната смес е напълно закалена, изолацията е покрита с грундиращ грунд. На върха на грунда се монтира всеки завършващ слой. Струва си да се има предвид, че външната изолация трябва да се извършва на сухо и спокойно време. Температурата на околната среда трябва да е поне 5 градуса.

Освен това всеки следващ лицев слой се нанася само след пълно изсушаване на предишния. Само в този случай е възможно да се говори за спазването на технологията и дългия експлоатационен живот на монтираната изолация.

Разширеният полистирол се използва активно в частно строителство за тухлени и дървени стени. Технологиите за затопляне на тези видове бази се различават.

Ако говорим за екструдирана полистиролова пяна, която се използва за външна изолация, трябва да се има предвид, че материалът не позволява въздух. Следователно, в случай на неправилна работа, ще се натрупа влага между стената и слоя изолация. За да се избегне това, трябва да остане малка разлика между фасадата и стиропорната. Циркулиращият въздух ще изсуши стените, а излишната влага ще бъде премахната.

При извършване на работа е целесъобразно да се обмисли тенденцията на дърво да се гние. При първите етапи на затопляне е важно да се премахнат възможните студени мостове. Чрез тези места може да се задейства образуването на плесени формации. Разширеният полистирол за дървени стени може да се използва само по метода на шарнирната фасада. Заслужава си да се има предвид, че самите дървени къщи имат добри топлоизолационни свойства.

Затоплянето на дървена къща може да е необходимо, ако:

 • след продължителна употреба стените на къщата започнаха да преминават въздух;
 • има нарушение на повърхностния слой;
 • от ставите, стените са ясно издухани;
 • стените на дървени трупи започнаха да се напукват.

Целият процес на работа може да бъде разделен на етапи:

 • подготвителен етап;
 • монтаж на пароизолация;
 • монтаж на полистирол;
 • инсталацията завършва.

Степента на подготовка на дървена повърхност може да бъде разделена на следните работи:

 • премахване на старата боя;
 • суха;
 • проверка на основния материал за плътността на фугите;
 • ако е необходимо - уплътняващи фуги;
 • обработка и импрегниране на дървесина.

Последната точка е от голямо значение, така че на този етап е важно да изберете качествени инструменти.

Монтаж на парна бариера, произведена в точката на допир на дърво и изолация. Парна бариера е мембранен филм, който се състои от три слоя. Основата на филма е подсилен полипропилен. Полиетиленовото влакно се полага от двете страни. Такава парна бариера перфектно защитава вътрешната повърхност от пара и кондензат, които ще идват от изолационния материал.

Parobaryer може да бъде четирислоен. На вътрешната му повърхност е добавен отразяващ слой от алуминиево фолио. Тази допълнителна изолация, както и защита от пара. Парите бариери варират в плътност. Тази стойност оказва влияние върху качествените свойства, както и върху цената.

Технологията за полагане на парна бариера включва монтиране на филма както по протежение на, така и по изолационните плоскости. От голямо значение е коя страна да постави филма. Тази точка трябва внимателно да се проучи в инструкциите за монтаж, тъй като процесът зависи от производителя.

препоръки

Обратната връзка с експандиран полистирол е предимно положителна. Потребителите пишат, че за частно строителство този материал се препоръчва от професионалисти. Професионалните строители означават удобството при работа и отличното качество на материала. Вътре в апартаментите, полистиролът често изолира балкони.

Повечето потребители са забелязали лесна инсталация на материала. Възможно е да се затопли къщата, за да се намалят разходите за отопление, особено ако площта на жилищата е прилична.

Разширеният полистирол не е подходящ за довършителни склонове, но също така не е добър избор за изолация на покриви. Материалът не е много безопасен от гледна точка на запалимост. Относително малки пожари в помещенията, завършени с полимерни материали, водят до отравяне с отровни летливи продукти.

В допълнение, полистирол, според потребителите, все още ядат насекоми, както и гризачи.Въпреки че други потребители успешно са използвали материала за изолация на покриви.

Експертите препоръчват:

 • Защитете пяна от полистирол от слънце, дъжд и сняг. Материалът може да бъде напълно унищожен дори от малък слънчев лъч.
 • Не използвайте полистиренова пяна за изолация в сгради. Трябва да се вземе предвид голямата запалимост на този материал. Продуктите от изгарянето на експандиран полистирол ще причинят голяма вреда на здравето на хората. В допълнение, изолацията на стените от вътрешната страна води до бързо натрупване на влага, което води до гъбички. Поради тях има различни заболявания.
 • Необходимо е да се проучат по-подробно свойствата на полистирола, ако изборът падне върху този нагревател. Разширеният полистирен е слабо проучен точно като строителен материал. Топлоизолационните качества на материала са добри, но не се появяват на пазара не толкова отдавна, затова не е известно как ще се държи материала по време на продължителна работа.

За да научите как да подгрявате основата на основата с полистиролова пяна, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня