Инструкции за регулиране на вратата

 Инструкции за регулиране на вратата

По-близо е устройството за връщане на вратата в първоначалното си положение в автоматичния режим на работа. Това устройство тихо и леко покрива отворения капак. Ако е необходимо, той държи крилото на вратата в отворено положение. Много врати са оборудвани с модерно практично устройство. Както и да е техника, обаче, по-близката нужда от поддръжка, настройка и отстраняване на неизправности.

Видове механизми и тяхното устройство

За да се разбере по-добре принципа на механизма, е необходимо да се анализират основните му разновидности, така че ще бъде по-лесно да разберете как правилно да отстранявате вратата по-близо.

В по-голямата си част тези два вида устройства се практикуват:

 • cam slide - извършва меко приплъзване, практикува се за картини с ниско тегло;
 • скоростният лост - най-често срещаният тип механизъм, движението на пружината се осъществява посредством зъбни колела, може да се използва дори при масивни панели за врати.

Според метода на монтиране устройствата могат да бъдат разделени на три основни типа:

 • Топ локация (режийни) - това са най-безпроблемните устройства в употреба, техните функции могат да се регулират чрез няколко винта или клапани, поставени върху панела на корпуса. Те са монтирани в горната част на крилото, което е изключително удобно за монтаж. За входните улични врати се произвеждат специализирани уреди с масло, пригодени за работа в топъл или студен климат.
 • Етаж. Системите, монтирани на пода, също са относително лесни за настройка.Те се представят отлично в банкови институции, офиси, търговски и развлекателни комплекси и където има голямо търсене на външния вид на вратите. Тези устройства са интегрирани в пода и са почти невидими за посетителите. Прилагат се механизми на регулатори с плъзгащ облик, предназначени за врата с тегло не повече от 100 килограма.
 • Устройства от скрития тип Саморегулирането е доста проблематично, тъй като те се отдръпват вътре в крилото или в пода, което усложнява достъпа до тях. Устройствата са търсени, когато се изисква цялостен козметичен завършек и идеална основна фасада.

Съгласно принципа на устройството са следните:

 • хидравлично;
 • пневматичен;
 • електрически.

Структура на конструкцията

В структурата на това устройство Включени са следните части и механизми:

 • алуминиев корпус;
 • пружина;
 • буталото;
 • регулиращи винтове (клапани);
 • зъбни колела;
 • иглено лагеруване;
 • гумени уплътнения;
 • крепежни елементи.

Принцип на по-тясна работа

Основният компонент на конструкцията е пружинната система, която при отваряне на вратата се изстисква и натрупва необходимата енергия за затваряне на вратата.Процесът на изстискване се осъществява чрез прехвърляне на силата на тяговия приспособление към пружината. Скоростите и ламелите движат буталото, докато маслото тече през вътрешните канали в свободната част на тялото. По време на обратния ход на вратата, пружината се изправя и осигурява меко затваряне.

Кога е необходима процедура?

Регулирането на затварящото устройство на вратата е доста просто въпрос. Персонализирането може да се направи без никакви проблеми със собствените ти ръце. Струва си да разберем какви ситуации може да изискват корекция на параметрите на този механизъм. Първото нещо, което трябва да запомните, е продължителността на гладкото функциониране на всеки механизъм, който директно се основава на качеството на поддръжката му през целия период на експлоатация. В резултат на това 1-2 пъти в годината се изисква да се извърши проверка на вратата и да се отстранят малки повреди. Това е особено важно по време на преходния период на сезоните.

През лятото и зимата климатичните условия варират значително. Повечето затварящи устройства се пълнят с масло и, както знаете, всяка течност променя своето състояние, когато температурата на околната среда се промени.По-специално, през зимата, маслото придобива по-дебело състояние и ходът на крилото на вратата става по-бавен. През лятото всичко се оказва обратното, така че трябва да се подготвите по-близо до необходимото ниво. Регулирането на приставката също е необходимо, ако забележите неизправности или просто не ви харесват настройките, които сте задали. Ако устройството започне да се забавя или крилото на вратата се затваря твърде трудно и бързо, неправилно, не привлича от дълго време, можете да опитате да коригирате всичко това. Нещата са малко по-сложни, когато устройството не успее, тъй като простото настройване вече няма да бъде ефективно и ще са необходими ремонтни работи.

Инструкции за настройка на затваряне на вратата го правете сами

За да коригирате устройството, не е задължително да поканите съветника. Достатъчно е да имате минимален набор от инструменти и определени умения. Цялата процедура ще отнеме минимално време и ще даде възможност за постигане на желания резултат, спазвайки изброените по-долу стъпки.

 • Преди да продължите със самата процедура, не забравяйте товаче основното не е да прекалявате с регулиращи вентили (винтове). Допустимо е да се правят само 2 завъртания, след което могат да се появят трудности. Маслото в резервоара под налягане може да изтече и хидравличната система на затварящото устройство на вратата в крайна сметка ще загуби своята експлоатация.
 • За да се регулира скоростта на затваряне на крилото на вратата, трябва да се научи само една тенденция - завъртането на вентила по посока на часовниковата стрелка, постепенно ще намалее. Ако обаче извършите действието в обратната посока, скоростта на затваряне ще се увеличи.
 • Има решение на проблема, свързан с факта, че само един човек може да премине през него. Тъй като има трети вентил, регулирането на което може да осигури на вратата определена позиция за определено време. Следователно дори група хора ще могат свободно да влязат в помещенията.
 • Такъв проблем като липсата на усилия за пълно затваряне на крилото на вратата се елиминира чрез регулиране на вентилите, отговарящи за скоростта на затваряне.

Основният проблем при настройката на затварящото устройство на вратата може да бъде намирането на идеалното решение. Основната задача е да затворите вратата до края, за да не останат пукнатини. Необходимо е да изберете идеалното време, което крилото на вратата може да остане в отворено състояние. Необходимо е също така да се направи възможно безшумно затваряне, трудни удари по рамката на вратата са неприемливи. Това може да доведе до повреда в мрежата. И най-лошият вариант би могъл да бъде загубата на механизми за ефективност, отговорни за правилната работа.

Как да настроите силата на затваряне така, че вратата да не се шмугне?

За самонастройване ще ви трябва плоска отвертка или ключ imba. Вратата се отваря до края, фиксиран специален вентил, поставен в края на устройството. Пълното фиксиране се извършва с затворено крило на вратата. Чрез смяна на степента на плътност на вентилите можете да регулирате вратата до изключително удобно затваряне. Клапанът номер 1 е отговорен за силата на затваряне на вратата.

Ако вратата към края е прекалено бърза, за да се затвори в началото, клапанът трябва да се завинти, а ако е бавен и необходим за увеличаване на скоростта, напротив, той трябва да се развие.Клапанът номер 2 отговаря за скоростта на пълно затваряне на крилото на вратата. Отделни модификации притежават третата клапа, която настройва всички усилия за функциониране на по-близо. При правилна настройка, крилото на вратата се движи леко, без да се набива. Резултатът от правилното инсталиране и сближаване на компетентността ще бъде дълъг живот.

Това е важно! Невъзможно е абсолютно да се направят регулиращи вентили. В противен случай те ще престанат да изпълняват функционалните си цели дори след завръщането си на мястото си.

Как да разхлабя отвора?

Много често затварящото устройство на вратата се нуждае от допълнителна конфигурация. Ако механизмът работи плътно и в процеса на отваряне на вратата, е необходимо да се положат усилия - необходимо е освобождаването на вентила, вратата да започне да функционира гладко. Вентилът може да бъде поставен от края или от предната страна, всичко зависи от модификацията на устройството. Местоположението на вентилите може да се определи, като се потърси в ръководството, където производителят посочва местоположението на всички компоненти и елементи на механизма за затваряне на вратата.

Позицията е отворена

Понякога има нужда от отворена врата за относително дълъг период от време.Необходимо е да разберете как да регулирате приспособлението, така че вратите да не се затварят, но останете отворени. При много модификации на затварящите устройства за това има допълнителна опция за задържане. За да го настроите на този режим, трябва да отворите вратата на около 90 градуса, след което да затегнете специализираната ключалка. След такива прости действия, ще бъде възможно да оставите крилото на вратата отворено, когато се отвори до определена степен. Устройството ще активира специална ключалка и ще държи вратата в това положение, ако е необходимо. Ако трябва да затворите вратата, просто трябва да я дърпате към вас и тя ще излезе от ключалката. Ако вратата не се отвори до границата, тя ще се движи по същия начин както винаги, без спиране.

Съвети майстори

Струва си да се придържаме към следните препоръки, тъй като те ще помогнат за коригиране на механизма и също така организирайте работата си:

 • значителни нарушения на скоростта на крилото на вратите, избягване на нормалните параметри се отстранява чрез завъртане на един от регулируемите винтове в желаната посока, което ще варира от скоростта на отваряне (затваряне) на вратата;
 • е възможно да се увеличи (намали) скоростта на долопа чрез завъртане на втория вентил по посока на часовниковата стрелка или срещу него;
 • ако завъртите гайката за регулиране в желаната посока, можете да направите корекции поради напрежението на пружината;
 • завъртането на регулируемата гайка ще коригира клапана, отговорен за ъгъла на отваряне на вратата, като в резултат ще започне да се отваря плавно, ще бъде по-лесно да се отвори.

Можем спокойно да кажем, че затварящите устройства са практични и удобни устройства. Те са лесни за инсталиране и работа. Всички модификации са оборудвани със специализирани вентили, чрез които можете да регулирате силата и скоростта на отваряне или затваряне на крилото на вратата. По-близките опции правят възможно задържането на вратата в отворено или затворено състояние. Но не забравяйте - е необходимо да закупите тези устройства от дистрибутори, които имат право да продават в съответствие с всички руски класификатор на видовете икономическа дейност.

Как да настроите вратата по-близо със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня