Детайлите за монтирането на ключалки на вратите

 Детайлите за монтирането на ключалки на вратите

Днес има голям брой заключващи системи и устройства. Те са предназначени да предпазват собствениците от намесата на нежелани гости в техните домове или помещения. Причините за инсталирането или подмяната на заключването на вратите могат да бъдат много. Този процес не толерира невнимание и небрежност, но може да се извърши независимо, основното е да знаете как да го направите.

Избор на устройство

На първо място, необходимо е да се разберат видовете ключалки, за да се избере подходящата опция, както по отношение на функционалността, така и на степента на защита и финансовите възможности.

По вид инсталация бравите се класифицират в три групи.

 • Самосвали. Заключващият механизъм е най-простият тип. По правило се използва за защита на пристройките, гаражите, летните къщи и обектите с комуникации. Инсталирането на устройството е лесно и достъпно за всеки човек. Степента на защита на тези брави обаче е най-ниската и коефициентът на тайна е нула.
 • Вкопани. Същността на заключващия механизъм за затваряне се съдържа в самата заглавие: тя е вградена във вратата, за която е изрязана специална ниша в платното. Монтирането на устройството в този случай ще изисква определени умения и специални инструменти, особено ако вратата е метална. Тези брави ви позволяват да изберете модел според степента на защита и тайна. Промените, които гарантират ефективността при хакване, са много популярни.
 • False. Заключвания с подобен дизайн се налагат върху вратата отвътре, като същевременно частта от механизма се вкарва дълбоко в плата. Инсталирането и подмяната няма да предизвика трудности за опитен майстор, но ако е необходимо, е възможно и самостоятелно инсталиране.

По вид на устройството бравите са разделени на два основни вида.

 • Зъбера. Основната характеристика на замъка е неговата масивност.Механизмът работи от ключ, който не се завърта, а просто се вкарва в системата. Като правило ключовете имат значителна дължина и тегло. Извършват се специални разфасовки на повърхността, които трябва да съвпадат с кода вътре в ключалката. Тъй като за отваряне е необходимо да се положат значителни усилия, механизмите за закрепване и зъбно колело са инсталирани на гаражи, складове и други помещения за поддръжка.
 • Цилиндрични системи. Заключващите механизми от този тип се считат за класически. Основните части са щифтове, корпус, камера и ларва. Принципът на механизма на ротация. Нивото на сложност на ключалката се определя от броя на цилиндричните части, вътре в които има елементи, които причиняват защита срещу взлом. Всеки такъв детайл има собствен набор от ПИН кодове, така че е разработен ключ за него.

Кодови комбинации във връзка с това обстоятелство могат да бъдат повече от един милион. Те са подходящи за монтаж на интериорни и офисни врати.

 • Disc. Дизайнът на принципа на действие е подобен на цилиндричните брави. За сметка на дисковете се създават само комбинации от кодове, чийто брой зависи от сложността и надеждността на заключващия механизъм.
 • Механизми за ниво. Дизайнът на заключването по отношение на основните елементи е подобен на типа цилиндър, но има и допълнителни подробности, които усложняват принципа на функционирането му. Основните части са стоманени пружинни кодови табели, наречени лостове. Те са по-масивни, отколкото осигуряват надеждност на ключалката. Надеждността на запек зависи от броя на лостовете.
 • Комбинирани системи. Тези проекти най-ефективно предпазват от хакерство.

Съгласно принципа на действие.

 • Механична. Заключващите механизми на определената конструкция се затварят само ако има ключ, т.е. ръчно. Те са прости, сравнително надеждни, издръжливи и са най-популярните модели на пазара.
 • Електромеханична. Заключващите устройства от този тип имат възможността да затварят вратата не само с ключ, но и с електронен модул. По принцип такива механизми имат обикновени болтове, които могат да се управляват ръчно или от електронно устройство: карта, ключ за ключове и дистанционно управление.

Такава заключваща система се счита за много надеждна, така че тя често се използва в банки и музейни складове.

 • Електронно. Основното им предимство е въздействието върху вратата от голямо разстояние. По правило те се инсталират в частни вили в гаража и входните врати, портите. Основният проблем е, че те са лесни за отваряне, като всяко електронно устройство. С степента на надеждност и защита срещу хакерство те губят на електромеханични и електромагнитни модели.
 • Електромагнитна. За да инсталирате ключалка с магнити, имате нужда от верига с постоянно електричество в мрежата. При това условие той е в състояние да осигури добра защита. По-често те се използват в промишлени обекти и в големи офис сгради.

Критерии за подбор

Когато избирате заключване, трябва последователно да отговаряте на следните въпроси.

 • Функцията, която изпълнява вратата. В зависимост от задачите, които изпълняват вратата, се избира и заключващия механизъм. Ако имате нужда от висока надеждност, тогава бравите са избрани от висококачествени материали, издръжливи, с висока степен на секретност и устойчивост на напукване. Най-простият запек за интериорни или леки пластмасови врати може да бъде направена от по-евтини части: пластмаса, месинг или силумин.
 • Защита на надеждността. Има 4 класа на устойчивост на напукване. Първият от тях е най-простият, който се използва за брави за интериорни врати, офиси, помещения за поддръжка. Дори и непрофесионалистите ще могат да го отворят за 5 минути. Вторият клас се характеризира с време на прекъсване до 15 минути. Те могат да бъдат монтирани на входната врата, но при условие, че зад тях няма нищо ценно. Третият клас защита осигурява подобрени качества на заключващите механизми. Че е най-популярен, защото цената и качеството са сравними за обикновените потребители. Четвъртият клас се монтира на вратите в специализирани помещения, които са обект на повишени изисквания за сигурност.
 • Степента на секретност. Много продавачи са подвеждащи купувачи, характеризиращи ключалките само по отношение на броя комбинации. Но трябва да се отбележи, че тайната е сложна концепция, която освен посочения фактор включва защита срещу всякакъв вид хакерство: механична или с помощта на магистърски ключ, трайност, устойчивост на удар, вероятност от ключови повторения.

В зависимост от това има 3 нива на тайна.

 • Ниска. Характеристики: от 10 до 10 хиляди възможни кодови кодове и тяхната простота, липса на защита срещу взлом, части от материали с ниска якост, ниска точност на монтажа.
 • Средна. Характеристики: от 5 хиляди до 5 милиона комбинации с достатъчно сложност. Моделите на реномирани производители имат защита срещу хакерство. Материалите за напречните носачи са устойчиви на износване, защото в случай, че те често използват нискокачествени, нивото на сглобяване е средно.
 • Висока. Характеристики: броят на иглите започва от 100 хиляди до един милиард, нивото на сложност е най-високо, защита от всякакъв вид въздействия, износване на материали, киселинно и водоустойчиво, висока точност на сглобяването.

Необходими инструменти

За да вградите самостоятелно ключалката, ще трябва да запазите някои инструменти и знания. Комплектът инструменти зависи от вида на заключването и от материала, от който е направена вратата.

За дървено бельо ще трябва:

 • електрическа бормашина;
 • набор от длета;
 • отвертка или отвертка;
 • нож на дърводелци;
 • чук;
 • файл;
 • владетел и молив;
 • ако не са в комплекта на заключващото устройство.

За да инсталирате ключалката на металната врата, може да се нуждаете допълнително от свредла и метални файлове.В комплекта за монтиране на заключващите устройства върху пластмасови листове трябва да се включи копирна хартия или глина за маркиране.

Демонтиране на предишното заключване

Въпреки иновациите в производството на заключващи механизми, понякога те се провалят. Ето защо трябва да сте подготвени за факта, че някой ден замъкът ще трябва да бъде заменен или ремонтиран. Преди да инсталирате нов механизъм, разбира се, трябва да разглобите стария.

В зависимост от това кои болтове е заключена, трябва да се складирате с плоска или кръстосана отвертка. С негова помощ всички крепежни елементи излизат от крайно лице. Има летва за замъци. Ако ларвата на механизма не е фиксирана, тогава е достатъчно да извадите ключалката, като издърпате лентата към себе си.

Ако ларвата присъства в замъка, т.е. устройството има определено ниво на защита, то първо трябва да бъде изтеглено. За да направите това, развийте специалния дълъг винт, който минава през цялото тяло, започвайки от скобата. След това ларвата ще излезе с леко щракване върху нея. За заключващи устройства с висока степен на защита, този процес става по-сложен, тъй като е необходимо първо да се забрани защитният механизъм със специален ключ и едва след това да се демонтира ларвата.

В случай на заключващ шлюз с дръжка, трябва да се отървете от него, преди да започнете да отстранявате механизма. Като правило лостовете за отваряне се закрепват с фиксиращ винт към проходния щифт. Той също трябва да бъде развит, за да извади щифт. И след това да продължи с по-нататъшното разглобяване на замъка.

Трудността при анализиране на заключващо устройство, което е станало неизползваемо, е представено от различни декоративни елементи, като например наслагвания. В този случай демонтирането трябва да започне с тях. Те имат крепежни елементи, които често се завинтват или в крилото на вратата, или в тялото на запека. Тогава алгоритъмът на действията е стандартен.

 • При отстраняването на ключалката положено върху вида на усилията, тя ще бъде поставена много по-малко, отколкото при разрушаването на нейния колега. Такива модели се закрепват с винтове към самата врата. Ето защо процесът се състои в отвиване на винтовете, отстраняване на корпуса - плочата, покриваща кладенеца, и отстраняване на ключалката.
 • Заключванията на пластмасови и метални врати често са електрически или електромагнитни. Затова, преди да започнете да ги демонтирате, трябва да сте сигурни, че няма електричество и да прочетете инструкциите за тяхното устройство.Много рядко, но все пак има случаи, когато са вградени ключалки във фабриката и не е възможно да бъдат извадени от тях без да се повреди крилото на вратата. В този случай трябва да се опитате да направите "малка кръв", например, като го пробиете от края.

Трябва да се отбележи, че цялата ключалка не винаги се разбива веднага. По принцип ядрото се проваля, което може да бъде заменено отделно, без да се изхвърля целият механизъм. Така че ще бъде много по-евтино.

маркиране

След като старият замък бъде премахнат, можете да продължите към следващия етап - маркиране.

В старата врата

Ако има останали дупки от старата ключалка, тогава е по-добре да регулирате новия механизъм за тях. Тогава те ще служат като маркер.

Експертите предупреждават, че няма два подобни брави. Ако е необходима адекватна замяна на старите дупки, трябва да смените сърцевината, след това случаят ще остане стар и няма да има проблеми или да се търси абсолютно същия модел, марка и производител. За селекция е по-добре да дойдете в магазина със стар замък или описание, така че консултантите да могат бързо да намерят правилния вариант.

Ако има дупки за запек, но няма такива и не е известно как е то, измерванията трябва да се вземат в милиметри. За кръгове радиусът се измерва, а за останалите - дължина, ширина, дълбочина.

Ако не можете да вземете такъв заключващ механизъм, тогава е възможно да инсталирате друг модел. По-добре е, ако е малко по-голяма от предишната, тогава съществуващите дупки просто ще трябва да бъдат разширени.

В новата дървена врата

За да улесните процеса на инсталиране на нов замък със собствените си ръце, трябва внимателно и внимателно да се приближите до маркирането.

 • На повърхността на крилото на вратата с молив или креда бе отбелязано местоположението на ключалката и дръжката на сондажа, ако те са взаимосвързани. Обикновено констипацията се поставя на разстояние един метър от нивото на пода. Въпреки това, височината може да бъде различна, по-удобна за жителите.
 • С помощта на квадрата към тази маркировка перпендикулярът се изчертава на края на вратата. Това е центърът, като се съсредоточавате върху което на края трябва да нарисувате аксиална линия, чиято дължина е равна на ширината на тялото. Най-лесният начин е да прикрепите ключалката към предната част на вратата и да изчертаете контура, така че размерите на вдлъбнатината точно да съответстват на размерите на устройството. Вземете чертеж на правоъгълник.
 • След това измерете дълбочината на влизане на езика в платното (това е разстоянието от летвата на ключалката до края на най-дългия болт) от двете страни на вратата и я маркирайте. С други думи, е необходимо да се определи началото и края на заключващия механизъм.
 • Ако ключалката приеме наличието на въртящ се копче, то нейното местоположение е отбелязано от двете страни на вратата. За това корпусът на устройството се поставя на вратата настрани, след което се правят необходимите маркировки.
 • След това можете да започнете да пробивате дупка. За тези цели използвайте електрическа тренировка с перо сонда. За да съответства на дълбочината на измерената стойност, трябва да се отбележи на сондата с тел. Диаметърът на свредлото е по-добре да се избира близо до дебелината на отвора. Пробийте внимателно по цялата правоъгълна марка. Правилната точност може да бъде длето. Вместо сонда, някои майстори използват длето и чук. Мастърс отбелязва, че дупката трябва да е малко по-голяма от размера на ключалката, след което ще бъде по-лесно да се инсталира.

На този етап завършва, тъй като инсталирането на заключващото устройство започва.

Отворът за езика на противоположната страна на рамката на вратата е маркиран, след като самата брава е била сглобена и вградена. За това заключващият елемент се размазва с креда или се залепва копирна хартия. При затваряне на езика ще оставите знак, който ще се счита за знак за пробиване на необходимите дупки.Ако всичко е направено правилно, след инсталирането механизмът няма да се задръсти.

В новата метална врата

Като правило, железни врати се продават с ключалка и други необходими детайли, така че всички отвори върху него вече са пробити и съвпадат с крепежни елементи. Остава само да се инсталира заключване съгласно указанията на посочените места.

Ако вратата се купува без ключалка, се спазва общият алгоритъм на действията, само инструментите се променят, тъй като металът ще трябва да бъде пробит и разрязан.

В нова пластмасова врата

Днес пластмасови врати се намират навсякъде. Съответно, ключалките върху тях също ще трябва да променят, ремонтират и инсталират нови. Алгоритъмът за действие за маркиране на местоположението на ключалка в PVC врата е подобен на дървен. Скъпите видове заключващи устройства имат инструкции, в които не се посочва само процедурата по инсталиране, но са приложени шаблони за маркиране.

Днес почти всички производители включват хартиен шаблон в приложения набор от документи. Прилага се върху вратата, с помощта на белези на листата на вратата: 4 фиксиращи и един централен за заключващата ларва.

Мастърс препоръчва пробиване на отвори на посочените места, с изключение на центъра, с тънка тренировка. След това винтовете влизат в тъканта без изкривявания. Дупките трябва да бъдат глухи, а не през тях.

Маркирането на жлеба под шината се извършва подобно на модела на гърба: прикрепете ключалката и окръжността на пръта. Маркировката на местоположението на съответната част на заключващия механизъм се извършва след пълното сглобяване и монтаж на ключалката. За да направите това, той е затворен, се прилага реципрочна конструкция и маркировката се прави с отвори за закрепване.

монтаж

Както показва практиката, инсталирането на заключване на вратата не е лесно, но е възможно да го направите сами. Вмъкване на ключалки на различни видове кърпи - процес идентичен в основата. Разликите се определят от допълнителните функции на механизма и от материала, от който се правят вратите.

На дървена врата с въртяща се дръжка

След като изрежете ниша за тялото на заключването при маркиране, последователността на действията ще бъде както следва.

 • Поставянето на крайните ивици. Ключалката трябва да бъде поставена в отвора с отвори и да изреже шината по контура.Тъй като трябва да се изравнят с платното, трябва да се направи малка вдлъбнатина за него. На изтеглената линия до дълбочина от 1-2 милиметра се прави нож с нож. По-нататъшно длето се разширява до размера на бара.
 • Пробиване на отвори за дръжката и ключа. Отвор за ключалката и дръжката се получава с помощта на перка. Майсторите съветват да се пробиват дупки не през, а от двете страни, след което те ще бъдат по-точни, без да се разкъсват по краищата.
 • Поставете дизайн на вратата. Ключалката се задълбочава на мястото й, дръжката се поставя в отвора, направен по-рано. Ако в комплекта има декоративна облицовка, тогава на този етап те са закрепени с винтове към платното.
 • Монтаж на паралелни ленти. Тя също се нарича "отговор". Той се намира срещу замъка, той включва болт при затваряне. За да вградите реципрочната лента, трябва да следвате алгоритъм, подобен на получаването на място под самата брава. Местоположението на езика в платното е отбелязано с креда или въглеродна хартия. Каишката е закрепена с винтове или болтове.

На дървената врата

За да се фиксира фактурата, трябва да се помни, че за нея стандартната височина е на 1,5 метра от нивото на пода.Тя обаче не е задължителна за изпълнение и може да варира в зависимост от изискванията на собствениците.

След като се поставят всички маркировки, отворът на центъра се пробива. Експертите съветват да го направите от двете страни, а не веднага. В този случай ръбовете ще бъдат гладки. Диаметърът на отвора трябва да съвпада с цилиндъра на заключването.

За разлика от молесния модел пластирната пластина е странична, а не централна. Въпреки това, той трябва да лежи също така и с крилото на вратата, което означава, че е необходимо да се изреже и канал под него. За тази процедура използвайте остър нож, за да задълбочите желания контур, и длето, за да изрежете вдлъбнатината.

След това заключването се монтира на мястото й и се закрепва към вратата с винтове или фиксиращи болтове. Реципрочната част на механизма се завинтва с винтове върху маркировката.

След като всички основни части са монтирани, са прикрепени допълнителни елементи: декоративни плочи, антивандални устройства, дръжки.

Следва да се отбележи, че ако ключалката трябва да бъде нарязана на частично стъклени врати, те трябва да бъдат извадени от пантите преди монтажа и ако е възможно, прозорците трябва да бъдат свалени.Това ще ги спаси от раздробяване или случайно счупване.

С умело ниво на умение, ключалката може да бъде пробита в люлеещите или плъзгащите се врати, без да се изважда от пантите.

На желязната врата

Принципът на инсталиране на заключващия механизъм е подобен на алгоритъма на действията за работа с дървена тъкан, като единствената разлика е във формата на използваните инструменти. За различни дупки се нуждаете от мелница, резачка и метални тренировки.

На пластмасовата врата

Бравите за дървени и метални врати не са подходящи за техните пластмасови прототипи. В този случай трябва да изберете специална запек. Механизмът се избира според ширината на профила, на който ще бъде инсталиран. Почти всички представени модели са мотивирани и имат вградени дръжки за отваряне. Това е необходимо, за да се запази целостта и естетиката на цялата структура. В редки случаи крилото на вратата е оборудвано с устройство за заключване над главата, което подобрява защитата.

На балконската врата или в двойния прозорец на апартамента, който се намира на горните етажи, по правило те монтират обикновена ключалка с дръжка. В този случай той се предлага в комплект с двоен стъклопакет, така че той вече е инсталиран във фабриката.Трябва да се отбележи, че тя не носи защитни функции.

За ремонт е достатъчно да развиете фиксиращите болтове, да махнете дръжките от двете страни, да вмъкнете нова дръжка в дупката, да я закрепите.

Ако е необходимо да се осигури защита срещу проникване през пластмасова врата, трябва да се инсталира по-сложен заключващ механизъм. Помислете за алгоритъма на действията на примера на електромагнитния модел.

 • След като направите маркера, започнете да пробивате дупки. Докато работи, трябва да се помни, че е невъзможно да се натисне твърдо върху платното, може да се счупи.
 • Като правило дизайнът се състои от две основни части, едната от които е монтирана на крилото на вратата, а другата - в отвора. Всички контакти са налични в конфигурацията.
 • В следващата стъпка се монтира електрическа верига. Това ще изисква определени знания и умения, така че ако те не са там, по-добре е да потърсите помощта на професионални електротехници.
 • Последният етап е свързването на захранването.

Проверка на работата

Тестването на функционалността на заключващия механизъм е следното:

 • всички части се движат свободно, не се засягат и не се забиват;
 • вратата се затваря плътно;
 • езика влиза равенство равномерно и на достатъчна дълбочина, което гарантира неговата надеждност;
 • всички електрически вериги се задействат незабавно;
 • Всички части са затегнати здраво, не излизайте навън.

В следващото видео ще намерите инсталацията на замъка във вътрешната врата.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня