Ключалка за вратата: характеристики на избор и монтаж

 Ключалка за вратата: характеристики на избор и монтаж

Ключалките за херметичност са най-популярните устройства, защитаващи различни обекти и частни домакинства от нарушители. Тези механизми са спечелили заслужена слава по целия свят, те са надеждни, не развалят външния вид на вратата. Заключващите ключалки също успешно се комбинират с други заключващи механизми. Те са на пазара в голямо разнообразие. Лице, което е далеч от технологията, е трудно да се разберат всички тънкости по техен избор.

приспособление

Корпусът на вратата, изработен от масивна дървесина, има отлична здравина, отлична звукоизолация. За да се преодолее такава бариера не е лесно, следователно, крадец, да влязат в апартамента, често предпочитат да "решават проблеми" с ключалката, използвайки различни магистърски ключове.

Ключалката, ако е правилно инсталирана, може да служи като надеждна защита срещу неразрешено влизане в дома. Мнозина смятат, че нарушаването на целостта на крилото на вратите при поставянето на ключалка априорно нарушава силата на вратата. Това твърдение е мит. Заключващото устройство е здрава метална конструкция, която има здраво тяло, а напротив, може допълнително да укрепи вратата.

Плюсове и минуси

Предимството на метода на монтаж на ключалката на вратата в края на вратата:

 • механичното устройство е надеждно защитено от пясък и прах;
 • не разваля цялостната картина, вратата остава плоска и гладка.

Липсата на ключалки е, че ако механизмът бъде счупен, ще трябва да:

 • отстранете го, като премахнете крилото на вратата от пантите му;
 • поправете вратата.

Видове и размери на механизмите

Има само четири вида ключалки, диференцирани според критерия за надеждност. Най-популярни от тях - третият, най-скъпият - четвъртият. Най-често срещаният тип е цилиндър, но също така е един от най-устойчивите на износване. Също така често се използват suvaldnye устройства, които имат допълнителна защита срещу неразрешено влизане в дома. Има и механизми със специално електрическо задвижване.

Ключалките на цилиндрите и лостовете са широко разпространени на всички континенти. Разграничава тяхната висока защита от възможността за отваряне с главни ключове. Вътрешната тесночервена цилиндрична брава, например, има добър ресурс - повече от 50 000 цикъла за отваряне и затваряне. Лесно е да се изчисли, че ако вратата се отвори 8 пъти на ден, механизмът може да продължи за четвърт век. Устойчивостта на устройството зависи от водачите, които трябва да бъдат изработени от качествена стомана. Ако това условие е изпълнено, механизмът ще работи дълго време без никаква намеса.

Заключването на нивото се счита за един от най-надеждните заключващи механизми. Suvalds са специални профили, от които обикновено има 3-5 парчета. Отварянето на такава ключалка е възможно, ако само ключът съответства на конкретен профил.

През последните години все повече се използват специални електромагнитни заключващи устройства. Електромагнитният заключващ механизъм е монтиран във вратата и е свързан към електронното управляващо устройство. Често такива заключващи механизми се комбинират.Такава система с двойна система има по-висока степен на надеждност. Електромагнитната брава може например да работи в тандем с механизма на лоста, което значително повишава степента на защита на стаята.

На механичната ключалка също са монтирани специални сензори, които проследяват броя на завъртанията на ключа. Може да има и магнит, който се задейства, ако бутилката се върти частично под ъгъл, който не съответства на даден параметър. В този случай има специално заключващо устройство и ако в рамките на няколко секунди вратата не се отвори, заключващите болтове автоматично ще работят. Те допълнително закрепват крилото на вратата. Нападателят, за да открие местоположението си в края на листата на вратата, е много труден. Ако заключващите болтове са работили, главният ключ става безполезен.

Има по-скъпи модели с два болта, шест или повече (може да има общо до десет), те са разположени по целия периметър, което осигурява висока степен на защита.

Броят на сувалд е пряко пропорционален на надеждността на ключалката. Шест лостове имат механизми с около един милион комбинации.Има и допълнителна защита, която се извършва с фигурни разфасовки, които са съчетани с ключови канали и фалшиви слотове. Предимството на сувалийния механизъм е надеждна защита срещу механично счупване. Такива устройства са най-добре инсталирани в метални врати, а след това нивото на защита нараства още повече.

Сред недостатъците трябва да се отбележи, че механизмът на лоста има прекалено голям стенд на вратите, което прави възможно "експериментирането" с магистърски ключове. Има и възможност да го разгледате в стаята. Неприятните миризми проникват през дупка с голям диаметър, ако стаята е в съседство с кухнята.

Ключалките за шпионки често са оборудвани с електронни системи, които разпознават опит за неразрешено влизане. При такива обстоятелства автоматичното заключване на вратата става със специален механизъм, завъртян на 90 градуса. В цилиндровата ключалка, вместо метални пластини, се използват малки кръгли удължени възли, наподобяващи цилиндри. Те се класират по височина въз основа на дадена комбинация. Устройствата са доста надеждни - дори при микроскопско несъответствие между местоположението на един от елементите, устройството е блокирано, вратата не се отваря.

Цилиндричните елементи се произвеждат с минимални допуски, което е основната характеристика на качеството на ключалката. За външните врати често се препоръчва да се използва "смесица", т.е. комбинация от различни видове брави. Тази комбинация подобрява нивото на защита на собствениците на жилища. Броят на възможните комбинации от цилиндрични брави:

 • прост - от 11 до 10 хиляди;
 • средно - от 5 хиляди до 5 милиона;
 • комплекс - от 5 милиона до 5 милиарда.

Последният също може да бъде отворен със специална карта, е почти невъзможно да ги изхвърлите. Електромеханичните брави са разделени на три части:

 • устойчиви;
 • домакинство;
 • домакинство.

Първият тип е най-скъп и има голям брой нива на защита. Такива ключалки могат да се използват както в банкови трезори, така и в обикновени апартаменти. Ключалки за затваряне са:

 • Електронната;
 • код;
 • интелигентни ключалки.

Електромагнитната форма работи от такива устройства:

 • механизъм за подреждане;
 • магнитна карта.

Механизмът, който осигурява надеждно затваряне на вратата, е наличието на 4-8 напречни ребра. Сред неговите предимства е важно да се отбележи:

 • Можете да контролирате такова устройство от разстояние;
 • лесна инсталация;
 • могат да бъдат поставени ключалки на всяка врата.

Електромагнитните брави осигуряват максимална степен на защита, която се осигурява чрез бързата смяна на кодовите комбинации, трудността при откриване на главните болтове. Сред недостатъците е необходимо да се спомене и високата цена на заключващия механизъм. Това също изисква постоянно захранване. През последните години интелигентните блокове стават все по-популярни. Специално електронно устройство, което може да се управлява от мобилен телефон, е свързано с конвенционална ключалка. Smartlocks са компактни, надеждни, с нарастване на тяхната популярност, тяхната цена директно пропорционално намалява.

Как да изберем?

По-добре е да купите ключалки в фирмените магазини и те трябва да бъдат придружени от всички сертификати за качество. Най-добре е да се вземат оригинални брави, които наскоро се появиха на пазара. За да намерите ключовете на такива механизми е доста трудно.

Когато купувате на първо място, трябва да обърнете внимание на нивото на защита. Вземете продукт, който има поне трето ниво на съпротива срещу кражба с взлом. Броят комбинации в този случай трябва да бъде достатъчно голям. Също така е желателно заключването да бъде препрограмирано.Когато купувате, не забравяйте да разберете дали той може да смени цилиндрите (ако има цилиндрична брава). Нивелиращо устройство за дървена крилна врата е по-добре да изберете средна дебелина, за метална врата ще има по-масивен механизъм.

Как да се постави?

Преди всичко трябва да решите къде ще се намира самият механизъм. Като правило разстоянието от замъка до пода е не повече от един метър. Механизмът се нарязва на дървен материал, който се осигурява от производителите на вратите за тази цел. Няма тежки ограничения за метална врата, можете да инсталирате заключване на нея навсякъде. Заключващият блок се измерва внимателно. Тези параметри се прехвърлят върху крилото на вратата и се поставят с маркер или молив. След това трябва да изясните диаметъра на свредлото, което трябва да бъде един милиметър по-малко от изчислената цифра. Знакът се прави с маркер върху тренировката, като се отчита ширината на механизма. След това се пробиват редица дупки. Обработената площ се отстранява с длето и чук. Жлебът трябва да бъде отегчен, докато заключването не навлезе в него без никаква трудност.

За да определите точно мястото на ларвата и дръжката, трябва да прикрепите ключалката към вратата (най-често това се прави във връзка с външната страна). След определяне на контролните точки се правят дупки. След това ларвата се монтира и фиксира с помощта на болтове. След това трябва да проверите колко добре функционира механизмът. Тя трябва да функционира без затруднения. След като всичко е успешно монтирано, дръжките са поставени, облицовката е направена.

Такъв алгоритъм за инсталиране е подходящ за монтиране на ключалка на почти всяка врата. - от метален огън в търговския център до входа на дъба в апартамента. Също така, такива устройства ще ви помогнат да защитите PVC вратата с пластмасова основа или алуминиев профил вътре. Дървените врати обикновено се продават с вече инсталирани брави, но понякога има обстоятелства, когато трябва да вършите подобна работа със собствените си ръце. Първо, трябва правилно да маркирате всичко. Височината трябва да бъде приблизително 100 сантиметра от пода. Пробит е отвор, който малко надвишава диаметъра на основното устройство (достатъчно е 1-2 мм).Основната работа по проектирането на рязането се извършва с помощта на мелници.

Отделно пробити дупки на мястото, където трябва да има дръжка и ларва.

След като всички жлебове и дупки ще съответстват на определения размер, заключването е инсталирано, обезопасено, тествано. Ако няма никакви въпроси, механизмът работи без повреди, след което може да бъде фиксиран. Вградете ключалката - това е работа, която изисква майстор с висока квалификация, практически опит. Също така се изисква да подготви подходящия инструмент:

 • абразивно колело;
 • бормашина;
 • български език;
 • длето;
 • чук;
 • свредла;
 • длета;
 • отвертка;
 • самобръчкови винтове.

В рамката на вратата са пробити дупки за болтове (ако са необходими) е много проста. Направени са параметри на напречни ребра, маркировки се правят върху рамката на вратите, след което се извършва пробиване на маркировките. Диаметърът на отворите с 1 мм трябва да е по-голям от диаметъра на болта. Ключалките на мотивите перфектно съдействат за запазването на собствеността. За да работи устройството безпроблемно в продължение на много години, трябва да спазвате всички правила за инсталиране на този механизъм, да го сглобите правилно и да предприемете превантивни мерки навреме.

Как да инсталирате заключващ механизъм за вратата, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня