Кранове: видове и техните параметри, опции за проектиране и монтажна работилница

Разбира се, висококачествени брави обикновено са необходими само за входните врати. Но за интериорните врати често се нуждаят от ключалки, за да ги държат в затворено положение. Това важи особено за домашните помещения: бани, тоалетни. В такива ситуации, спасява просто плъзгащо устройство - болт.

Какво е това?

Болтът на вратата е заключващо устройство под формата на вентил, т.нар. Малък болт.

Според ГОСТ тези механизми са направени от различни метали и техните сплави, сред които най-често срещаните са алуминий, стомана, месинг и мед. В момента също произвеждат пластмасови ключалки.

Има няколко модела на тези прости ключалки и лесно можете да получите най-подходящия вариант за вашите врати.

видове

Порталните вентили на вратата могат да бъдат разделени на няколко типа, да прочетете повече за тях.

 • Дървени болтове. Най-популярният тип плъзгащи устройства. Той е монтиран вътре в корпуса на вратата по време на монтажа. Не разваля външния вид на дизайна на вратите, обикновено се използва за врати с два листа. Единственият недостатък е, че в случай на повреда ще трябва да завършите доста труден заместник процес.
 • Embedded. Монтиран на височината на платното, възможно е да се отворят горната и долната част на вратата. За да ги инсталирате, трябва да подготвите канал в крилото на вратата. Освен това продуктите са почти невидими отстрани.
 • False. Монтиран на повърхността на корпуса на вратата и на вратата с винтове. Много забележимо, така че се препоръчва да изберете такива устройства в хармония с цвета на материала на вратите и останалата част от мебелите. Те се отличават със своята изключително проста инсталация, ниска цена и разнообразие от модели, подходящи за всеки материал на вратите.

Също така болтовете се произвеждат като допълнителни елементи за шарнирните заключващи механизми.

По принцип на работа на клапана, продуктите могат да бъдат разделени на механични и автоматични; по тип строителство - отворен и затворен. Механичните мостове са оборудвани с въртяща се дръжка за затваряне и отваряне на болта.Автоматичните ключалки често се зареждат с пружина, с бутон за фиксиране на позицията на болта. При отворени механизми, във всяко положение, всички детайли на конструкцията, включително заключващия прът, са видими, докато в затворени, само част е видима.

Електромеханичните клапани, особено радиоуправляеми, придобиват популярност. Устройства от този тип са монтирани по монолитен начин в тялото на вратата. За процедурата за отваряне и затваряне на такова дяволите ще имате специален ключ под формата на ключалка с бутон. Ако се изгуби ключът, старите кодове се изтриват от системата и се въвеждат нови. За да се поддържа функционирането на такова плъзгащо устройство, дори при липса на захранване, е вградена малка батерия.

материали

Според материала на производство се различават само два вида ключалки: пластмаса и метал. Естествено, трайността и здравината на металните продукти е много по-висока от тази на пластмасовите модели.

За да се увеличи привлекателността, много модели ключалки са покрити с алуминий, мед, месинг, имитира злато и сребро. Основата на устройството обикновено е направена от неръждаема стомана.

Ако искате да създадете уникален стил в стаята, дори и в малки неща, не бъдете уязвими, нарисувайте скица и поръчайте си подправени клапани.

размери

Размерите на продуктите варират от малки - за врати от шкафове, гардероби и други мебели, до големи ключалки, монтирани на входната врата.

При избора на вентили, обърнете внимание на размера на крилото на вратата, по-специално на дебелината му. Ако вратата е тънка, то отговаря само на типа на ключалките от фактурата. За дебели врати, изработени от масивно дърво или метал, се препоръчват устройства, които са вградени или вградени, те са по-надеждни и издръжливи, отколкото над главите.

дизайн

Дизайнът на капака варира значително - от декоративни щриховки в ретро стил до обикновени метални заключващи устройства. Когато избирате ключалки за вратите си, помислете за цялостния дизайн на стаята - ако имитира една стара къща, ще се съгласите, че обикновените фалшиви ключалки няма да се поберат в интериора. В този случай можете да използвате скрити механизми - навес или вдлъбнат, или, след консултация с дизайнера, да поръчате изключителни клапани.

Как да изберем?

При избора на вентили за структурата на вратите, на първо място е необходимо да се обърне внимание на материала, дебелината на крилото на вратата. След това изберете метода за управление на механизма - механичен или автоматичен, материала, от който е направено устройството, моделът и размерите на продукта. След това, като се има предвид цветовата схема, изберете модела, от който се нуждаете.

Ключалките за пластмасови врати имат свои собствени характеристики. Най-често за тях използва механизма за фактуриране на затворения тип. Всяка конструкция на вратата е оборудвана със собствено заключващо устройство. За надеждност се препоръчва да се дублира, например, да се постави в горната и долната част на крилото на вратата. Важната точка е пълната хармония в цветовете с материала на вратата.

При дизайна на врати от PVC можете да изберете следните видове скоби.

 • Валяк. Те са топка в кух цилиндър / кутия, поддържана от пружина. Такива скоби не изискват много усилия за отваряне или затваряне на вратата.
 • Магнитна. Подобни притискащи ключалки действат за сметка на магнетизираните елементи. Те се характеризират с издръжливост и надеждност.Те функционират нормално дори при леко изкривяване на тялото на вратата.
 • Falevye. Такива устройства са конструирани с пружинен болт. Когато влезе в подготвената вдлъбнатина, езикът е фиксиран и конструкцията на вратата е затворена. За да го отворите, трябва да завъртите дръжката.

При метални конструкции на вратите не се препоръчва да се избират ключалки отгоре. В края на краищата тези врати са най-често монтирани като входни материали, а най-подходящ за тях е замазката или вграденият тип продукти. Също така, за такива врати те все повече започнаха да използват така наречените нощни вентили - за допълнително фиксиране на затвореното положение на крилото на вратата.

Всички видове ключалки са подходящи за дървени врати, тук изборът зависи от целта на конструкцията на вратата: дали вратата е вход, помещение или в съпътстващите помещения.

При стъклените врати се използват само плъзгащи механизми. Най-често проектирането на такива устройства е изключително просто - закачен болт или магнитни скоби. Най-популярното място за инсталиране на тези щриховки е долната част на стъклената врата.

Как да се постави?

Много е лесно да инсталирате фалшива ключалка на дървена врата със собствените си ръце.

Стъпка по стъпка:

 1. точно маркирайте мястото за закрепване на основната част и на удрящата плоча;
 2. подготвят вдлъбнатини за крепежни елементи;
 3. прикрепете основната част на механизма и проверете функционирането му - ако лостът върви гладко, преминете към следващата стъпка;
 4. прикрепете удрящата плоча;
 5. затворете вратата и отново тествайте ключалката.

За да монтирате капачето тип "надземен" върху метална врата, е необходимо да използвате специални щифтове от същия материал. Възможно е да ги купите на същото място (магазин, търговски център), откъдето сте закупили самия клапан.

   Две врати обикновено се монтират на двойни врати: отгоре и отдолу на крилото на вратата.

   Препоръчва се да се монтират вертикални мостови модели за двойни врати (включително плъзгащи се), преди да се окачи вратата на пантите.

   Произвежда се, както следва:

   1. трябва да прикрепите страничното капаче от ръба на корпуса на вратата (отгоре - за горната капачка, отдолу - за дъното) точно в средата на крайната страна и да изрежете очертанията с креда, молив или писалка;
   2. рязане на фреза или длето;
   3. поставете фиксатор в отвора;
   4. фиксирайте неговата позиция с винтове.

   Върху палеца се препоръчва да се монтира след монтиране на вратата на пантите. Покрийте вратата, маркирайте местоположението на жлеба за пръта. Пробийте необходимата дълбочина на отвора, малко по-широка от диаметъра на пръта.

   Затворете вратата, проверете функционирането на ключалката. Ако плъзгането се затваря гладко и без усилие, завийте съединяващата част на механизма със самонарезни винтове.

   Как да направите ключалка със собствените си ръце, вижте следващото видео.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня