Укрепване на тухлена зидария: технология и детайли на процеса

Понастоящем подсилването на зидарията не е задължително, тъй като строителният материал се произвежда в съответствие със съвременните технологии, като се използват различни компоненти и добавки, които подобряват структурата на тухла, осигурявайки надеждна връзка между елементите.

Силата на бетона също се увеличава, като се премахва необходимостта от използване на окото за подсилване на редици от тухли. Но за да се осигури подобрена стабилност на някои видове конструкции според SNiPs, се препоръчва използването на армиращи мрежи.

Специални характеристики

Преди да определите защо се нуждаете от мрежа, трябва да имате предвид различните видове на този продукт, които се използват при строителството на сгради.Всички те имат своите предимства и недостатъци и затова трябва да знаете къде ще се приложи най-добре мрежата.

Подсилването се извършва, за да се подобри здравината на цялата конструкция. Също така, не позволява стените да се спукат, когато основата се свие, което се случва през първите три до четири месеца след изграждането на конструкцията. Използването на армировъчна мрежа ви позволява да махнете всички товари от зидарията, но е необходимо да използвате само метални или базалтови продукти.

За да се укрепи сградата и да се избегне свиване, могат да се изберат различни опции за подсилване, независимо от какъв материал са направени. Подсилващата мрежа помага за изграждането на стени с по-високо качество, препоръчва се да се полагат на разстояние от 5-6 реда тухли.

Също така те са направени от половин тухлени стени. За това трябва да поставите решетката в 3 реда. Във всеки случай стъпката на нейното инсталиране се определя от класа на якост на конструкцията, самата мрежа и мазето.

Най-често BP-1 се използва за подсилване на тухлени стени. Може да се използва и за други видове строителни работи и може да се полага върху различни разтвори, включително лепило за керамични плочки.Такава решетка има размер на клетката в диапазона от 50 до 100 mm и дебелина на проводника 4-5 mm. Клетките могат да бъдат квадратни или правоъгълни.

Продуктът е издръжлив и устойчив на агресивни вещества или влага. Увеличава силата на удара и може да запази целостта си в зидарията дори при частично повреждане на основата, което позволява бързото му възстановяване. Решетката не допринася за влошаване на изолацията на зидарията и може да продължи до 100 години. Неговата инсталация позволява да се намали нивото на вибрация на конструкцията, тя перфектно се прилепва към бетона. Продаден на рула, което осигурява лесен транспорт.

Същността на окото

В зависимост от използвания материал, армировъчната мрежа е:

 • базалт;
 • метал;
 • фибростъкло.
базалт
метал
стъклопласт

Производственият материал се избира въз основа на дизайнерските характеристики на конструкцията, където ще се използва армировка. Последното око има най-ниската сила, а първото и второто недостатък е, че те могат да корозират по време на работа. Металната мрежа често се използва за вертикална армировка.Тя е доста силна, но може да причини някои трудности, когато се полага в стената, и следователно с такъв материал е необходимо да се работи много внимателно.

Най-добрият вариант за подсилване на тухли се счита за основна мрежа.който се отличава с издръжливост и надвишава металните продукти в параметрите. Също така полимерни компоненти се добавят към тази мрежа по време на производството, което предотвратява корозията и увеличава устойчивостта към вредни фактори.

Силни и слаби страни

Всички решетки, които се продават днес, се произвеждат в съответствие с изискванията на SNiPs и следователно, за да се осигури тяхната издръжливост, е необходимо да се спазват само нормите за полагане на тухли и стени. Такава решетка може да издържи на значително разрушаване, което е важен фактор за тухлени стени. Също така е лек и лесно се вписва в стените.

Други предимства също включват:

 • добро разтягане;
 • малко тегло;
 • ниска цена;
 • използваемост.

Недостатъкът е само, че е необходимо правилно да се постави решетката, определяща потреблението им в зависимост от типа стена и характеристиките на основата.Ето защо специалистите трябва да работят с такива материали, за да осигурят максимален ефект от конструкцията. Ако е неграмотно и неправилно да се полага армиращ материал, това само ще увеличи разходите за работа, но няма да донесе очаквания резултат и няма да увеличи силата на стената.

видове

Усилването може да се извърши в следните варианти.

кръст

Този вид подсилване на стените включва използването на армировъчни елементи върху повърхността на тухла, за да се увеличи нейната якост на натиск. Препоръчва се да се изберат специални видове телени мрежи с диаметър от 2 до 3 мм. Или конвенционалните фитинги, които са нарязани на пръчки (6-8 мм), могат да се използват. Ако е необходимо, използвайте обикновената стоманена тел, ако височината на стената не е много голяма.

Странична армировка обикновено се извършва при изграждането на колони или преградни стени и всички елементи на арматурния материал се монтират на разстояние в зависимост от вида на конструкцията. Необходимо е да ги сложите през малък брой редици тухли и същевременно да ги подсилите с бетон на върха. За да не се корозира стоманата по време на периода на употреба, дебелината на разтвора трябва да бъде 1-1,5 см.

прът

За този тип повърхностна армировка се използва армировка, която е направена от метални пръчки, нарязани на дължина от 50-100 см. Такова усилване се поставя в стената в 3-5 реда. Използвайте тази опция само при обикновеното полагане на тухли и поставете пръчките на разстояние 60-120 мм един от друг във вертикално или хоризонтално положение.

В този случай армировъчният материал трябва да влезе в свързването между тухлите до дълбочина 20 mm. Диаметърът на прътите се определя въз основа на дебелината на шева. Ако е необходимо да се укрепи полагането, тогава е възможно в допълнение към пръчките да се използват допълнително стоманени ленти.

надлъжен

Тази армировка е разделена на вътрешни и външни, а елементите вътре в зидарията са разположени в зависимост от местоположението на подсилващите елементи. Често се използват и пръти с диаметър 2-3 mm за този тип армировка, които се монтират на разстояние 25 cm един от друг. Можете също така да използвате обичайния стоманен ъгъл.

За да се предпазят тези елементи от въздействието на негативните фактори, се препоръчва да ги покриете със слой от хоросан с дебелина 10-12 mm. Монтажът на арматурни елементи се извършва на всеки 5 реда тухли или по друга схема, в зависимост от характеристиките на зидарията.За да се предотврати изместването и деформацията на прътите, те трябва допълнително да бъдат прикрепени към тухлите. Ако по време на експлоатацията се поеме значително механично натоварване върху конструкцията, тогава е възможно да се монтират подсилващи компоненти на всеки 2-3 реда.

Полезни съвети

 • За предната зидария днес можете да използвате различни видове решетки и същевременно да ги слагате в различни варианти, които ще ви помогнат да подсилите стените с декоративни материали, ако е необходимо. За да направите това, можете допълнително да оставите малко количество окото извън зидарията за монтаж на топлоизолация.
 • Задължително е да се свържат отделните елементи на армиращата мрежа една към друга в зидарията.
 • Експертите отбелязват, че при подсилване можете да изберете всякаква форма на окото с квадратни, правоъгълни или трапецовидни клетки.
 • Понякога окото може да бъде направено независимо, като се променят размерите на клетките и напречното сечение на проводниците.
 • При монтажа на подобен подсилен елемент е необходимо да се потапя много добре в разтвора, така че да е покрит от двете страни със състав с дебелина най-малко 2 mm.
 • Обикновено армировъчният елемент се монтира през 5 реда тухли, но ако това е нестандартна конструкция, армировката се извършва по-често в зависимост от дебелината на стената.
 • Всички работи върху армировката са направени заедно и материалът е поставен с припокриване. След това се фиксира с хоросан и тухлите се поставят върху него. По време на работа е необходимо да се отбележи, че материалът не се премества и не се деформира, тъй като силата на армировката ще намалее.
 • Всички продукти за армиране се произвеждат съгласно GOST 23279-85. Регламентира не само качеството на тези продукти, но и тяхната здравина и съдържанието на полимерните влакна в състава.
 • Ако е необходимо, армировката може да бъде положена с помощта на циментовия състав, но това намалява топлопроводимостта на самата конструкция и нейната шумоизолация.
 • Ако е необходимо да се използва армировъчната мрежа при полагането на декоративни тухли, се препоръчва използването на продукти с малка дебелина (до 1 см), които могат да се удавят в малък слой хоросан. Това ще осигури атрактивен изглед на стената и ще увеличи продължителността на работа на цялата конструкция, като подобри нейната стабилност с минимален слой хоросан.

  Както виждате, независимо от факта, че процесът на полагане е доста сложен и изисква участието на специалисти, подсилването на стените може да се извърши самостоятелно при спазване на необходимите правила и разпоредби.Когато се прилагат мерки, трябва да се има предвид, че укрепването на структурите по време на строителството на конструкции се отнася и за строителните работи. Следователно всички действия трябва да се извършват, като се вземат предвид изискванията на SNiP и GOST, което ще спомогне за удължаване на живота на сградата, въпреки увеличаването на разходите за нейното изграждане.

  Повече информация за подсилването на зидарията можете да намерите във видеото.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня