Как да поставите декоративна тухла?

 Как да поставите декоративна тухла?

За организиране на дизайна на собствен апартамент или къща, сградният свят е готов да предложи голямо разнообразие от материали. От прости и банални тапети до декоративна мазилка. Сред този списък има много специални опции за довършителни работи, като една от тях е декоративна тухла.

Материални характеристики

Независимо от необичайната си природа, декоративната тухла започна да се занимава доста скоро. При избора на декоративна облицовка, все повече хора са склонни към този вид декорация на стени, осъзнавайки, че тухлената облицовка е съвършено комбинирана с всеки интериор.За да разберете какви качества и характеристики са присъщи на декоративните тухли, трябва да прочетете по-отблизо с този материал. До днес строителният пазар предлага на купувачите няколко варианта за зидане на декоративни облицовки, които са изработени от различни материали.

шлака

Основната част от композицията за този тип декоративни тухли е глина. При производството му преминава специален процес на пресоване и последващо изпичане. Благодарение на тези процедури декорацията на клинкер спокойно толерира промените в температурата и атмосферните условия. От това следва, че този вид тухла може да се използва не само за вътрешно обзавеждане, но и за външно облицоване.

Clinker в неговите характеристики се характеризира с високо ниво на якост. Разбира се, възможно е да го повредите, но той ще трябва да положи максимални усилия и строителна техника. В допълнение към крепостта клинкер лесно понася експозицията на ултравиолетови лъчи и не се страхува от химически елементи. Влажната среда за клинкер декоративни тухли не е ужасна. Разбира се, тя абсорбира известна влажност от външни влияния, но това не оказва влияние върху външния му вид.Важна особеност, която привлича обитателите на районите със силни зими, тухли от клинкер е имунизирана срещу ниски температури.

В производствения процес се добавя оцветяващ пигмент към базовия състав, поради което крайният продукт придобива различни нюанси, от които е необходимо да се избере подходящ в съответствие с общия стил на интериора. В допълнение към редица предимства, клинкерът има един важен недостатък - цената. Тази опция за облицовка изобщо не е евтина, но след като е платена, ще бъде възможно да се задоволявате с красотата на тухлената декорация в продължение на много десетилетия. Особено когато става въпрос за екстериора на къщата.

гипс

Гипсът за неговите свойства е широко известен в строителната индустрия и се използва в почти всички видове ремонтни работи. Много е лесно и удобно да работите с него. Монтирането на гипсови тухли е много проста, за да се справи с тази задача под силата на всеки човек. Фенове на това, което правят всичко със собствените си ръце, ще се радват да научат, че декоративна тухла на базата на гипс може да бъде направена със собствените си ръце, просто трябва да се сдобиете със смес от гипс и няколко форми.

Според неговите характеристики, гипсът е много привлекателен материал.Тя не се колебае да бъде обработена, поради което има огромно разнообразие от цветни палитри. В допълнение, гипсът е безопасен, което е и положително качество в интериора. Декоративната тухла на базата на гипс има топло и звукоизолация. Но, въпреки многото предимства, този материал може да се използва само в затворени топло помещения, тъй като гипсът не понася влажна среда и ниска температура.

полиуретан

Полиуретанът се счита за най-бюджетен вариант. Но за декорация на помещение помещения или облицовка на фасадата на къщата не е подходящ. По принцип полиуретанови декоративни тухли се използват за довършване на обществени пространства. Обликът му прилича на очертанията на тухлите, но когато се вгледате внимателно, подпорите стават видими. Основните недостатъци на тази версия на декоративни тухли са в непоносимост към слънчевата светлина. Под въздействието на ултравиолетовата боя се избледнява и след това напълно избледнява.

Пяна пластмаса

Самата пяна е крехък материал. Декоративните тухли, изработени от пяна, имат няколко качества.Разбира се, цената на този материал ще бъде невидима за семейния бюджет. Но децата, изучаващи околната среда, могат да се спънат, да паднат и да ударят главите си до стената, но облицовката на пяната няма да причини вреда, само ще омекоти удара.

В допълнение към стандартните характеристики на декоративните тухли, особено внимание трябва да се обърне на съставите, които са подходящи за полагане на облицовъчни материали.

 • За монтажа на гипсови и клинкерни тухли, най-подходящо е циментното лепило. Прилепва към бетон и мазилка без затруднения. Не се страхувайте от контакт с влага. Лесно толерира температурните колебания.
 • Циментова замазка, подходяща изключително за вътрешна употреба. Съставът му може да издържи на клинкер декоративни тухли, мазилки и пяна.
 • Силиконовата маса е подходяща за работа с всеки тип декоративни тухли. В допълнение, силиконът е незаменим материал за монтиране на декорации в помещения с висока влажност.

Видове зидария

Днес съвременните майстори са готови да предложат своите услуги за полагане на декоративни тухли в различни форми.Най-често срещаните са блоковите, готическите и кръстосаните методи. От представените опции най-простата техника на полагане има блок метод. Не е нужно да правите рисунка. Тухлите се подреждат в права линия, като се вземат предвид разликите в долната лента. С прости думи целият екземпляр трябва да стои над шева между двете подредени тухли. Шевовете не трябва да съвпадат.

За готския метод на полагане, който се изисква да спазва определени правила. Първо, залепена е тухлена тухла, след като има малък елемент от тухлена зидария. Следващият ред вече трябва да се извърши с леко преместване в дясната страна. В този случай шевовете не трябва да се намират далече един от друг. След завършване на работата тухлената стена ще изглежда изключително необичайна. Наличието на различни размери на декоративните облицовки създава впечатление за хаотична зидария, но наличието на някакъв модел все още е видимо.

Методът на кръстосано полагане се характеризира с повишена сложност на инсталацията. Тухлите трябва да имат различни страни в алтернативен ред. Като се спазват правилата за инсталиране, ще се види, че шевът на новия ред започва да се движи леко спрямо долната лента.

Необходими инструменти

Преди да започнете инсталацията, е необходимо да подготвите инструментите без които не е възможно да се направи:

 • измервателна лента;
 • линия;
 • канцеларски молив;
 • четка;
 • шпатула;
 • равнище;
 • въже;
 • лепило;
 • Saw.

Подготовка на повърхността

В допълнение към красотата и оригиналността, декоративното тухлено покритие ви позволява да скриете недостатъците на стените. Следователно, преди полагането няма нужда да изравнявате основата. В противен случай подготовката на повърхността трябва да се извърши със специална технология.

 • Стените са добре почистени, старите тапети и боята са премахнати.
 • След това трябва да се отървете от мазнините. За да проверите наличието на мастна плака, трябва да използвате вода.
 • Ако декоративната тухла е залепена на дървена или метална основа, тогава повърхността ще трябва да се обработва с изолационен материал. В някои случаи може да се използва лек циментов разтвор.
 • За да се увеличи здравината на адхезия, на цялата повърхност на основата се изисква да оставя чести драскотини.

  След подготовката на основата можете да продължите с инсталирането на декоративни тухли. За да може резултатът да надхвърли всички очаквания, трябва да запомните няколко важни правила.

  • За равномерност на шева между тухлите е необходимо да се използват специални кръстове. Ноктите могат да служат като аналог на кръстове.
  • В края на работата по полагането трябва да се търкат ставите между тухлите. Идеалният състав ще бъде специална смес за фугиране или мазилка.
  • За да запазите външния вид на завършената декоративна повърхност, трябва да използвате дървен лак.
  • В апартамента можете да оборудвате всяка стая с тухлени декорации. Например, в коридора за лакиране на повърхността, а в стаите да го боя с боя, подходящ за интериора.

  Как да турим тухли със собствените си ръце?

  Монтажът на декоративни плочки под формата на тухли започва с проверка на нивото на подовата настилка. Ако има недостатъци, трябва да възстановите права линия и да я очертаете с молив. Поставянето на тухлите е необходимо в посока отдолу нагоре. Много е важно да се отбележи, че ставите не трябва да се комбинират помежду си. Облицовани в шах.

  Изключително трудно е предварително да се състави пълен състав, всичко се извършва вече на работното място. Следователно, тухлите се избират по различна форма и размер. Ако възникне съвпадение, можете леко да отрежете декоративния елемент,ръбове за обработка на шкурка, за да създаде ефект на реалността. Масата на лепилото може да се прилага както на повърхността, така и на плочката. Когато полагате, е много важно да натискате тухла по-трудно. Благодарение на това действие, празнините в шевовете и възможното празно пространство в стената ще бъдат запълнени. Ако излишъкът се окаже много, то той трябва да бъде премахнат.

  Лесно е да залепите плочката върху основата, главното е да не я загубите, тъй като има само пет минути, за да се коригира грешката. При обработката на входовете и склоновете е необходимо предварително да се изготви приблизителен чертеж с местоположението на тухлите. Това действие ще улесни процеса на полагане на декоративна повърхност. Когато работите с ъглови съединения, ще трябва да покажете максимална концентрация и да направите рязане под ъгъл от 45 градуса с помощта на пивната мъст. В същото време сложи плочките така, че ъгълът да е деветдесет градуса.

  Особено внимание е необходимо, за да се изострят шевовете между декоративните тухли. Появата на облицовката до голяма степен зависи от тяхната дебелина. Можете да поставите декоративни елементи един върху друг, но същността на дизайна ще бъде загубена. По този начин става ясно, че оформят декоративна тухла под силата на всеки човек.Първоначално се прави маркировка, след което тухлите могат да бъдат залепени към стената. С помощта на кръстове се запазва равномерността на шевовете.

  След като основната работа приключи, е необходимо да се пристъпи към декоративна обработка на тухлената повърхност. Тази процедура ще бъде последният етап от завършването. В местата, където има дефекти във формата на чипове, филийки, както и в близост до ключове и контакти се изисква, за да запълни празнотата от пълнител на гипс. За тази работа ще направиш малка шпатула. Ако разтворът на керемидата се окаже повече от необходимото, тогава излишъкът трябва да се отстрани с влажна гъба. Същото важи и за шевовете. Отворите трябва да бъдат запълнени с основен материал.

  След изсъхване, шевовете трябва да бъдат избърсвани. Шкурката е подходяща за тази процедура. Работата ще отнеме малко повече време, но драскотините няма да се виждат на базата на шевовете. От самите тухли, след изсъхване на цялата повърхност, могат да се появят сиви петна. Силна четка ще помогне да се отървете от тях. След това, по искане на собствениците, повърхността на декоративната тухла е покрита с лак или боя.

  Как да поставите декоративна тухла, ще научите от видеото.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня