Цветни тухли: състав, свойства и производствена технология

 Цветни тухли: състав, свойства и производствена технология

Производството на строителни материали е доста привлекателно и обещаващо занятие, тъй като тези продукти винаги ще бъдат търсени. Но е важно да организираме целия процес според строгите технологични правила. След като пропусна поне един момент, не е възможно дори да се получи обикновена тухла от глина.

Подготовка на суровини

Първата стъпка естествено е доставката на производствени съоръжения със суровини. Търсенето на глинести находища се извършва с помощта на стандартни геоложки методи за изследване. Когато се намерят слоеве, експертите оценяват силата си, наличните ресурси за изработване.Ако се вземе решение да се използва определена кариера, районът се изчиства предварително (още 1-2 години). Тя трябва да бъде освободена както от растителност, така и от очевидно ненужни породи.

Често повърхността на почвата се разхлабва, за да се опрости последващата екстракция. На един и същ етап транспортните и енергийни линии се вкарват в кариерата (при липса на готови комуникации). Екстракция на глина, произведена от:

 • екскаваторни приложения;

 • раздробяване на скални взривни вещества;

 • с помощта на сравнително малки коли (булдозери и т.н.).

Видове продукти

Производството на различни видове тухли предполага значителни разлики в технологията на продукта, дори ако става дума за продукти с еднакъв размер.

Двойна силикатна тухла е по-добре от керамика в звукоизолация, но по-лоша от нея в такива показатели:

 • устойчивост на студ;

 • термична стабилност на сградата;

 • абсорбиране на влага.

В същото време традиционните червени тухли са по-скъпи. Производството му изисква по-скъпо оборудване, което трае много по-дълго. Сложността също се увеличава, както и консумацията на енергия.Но и в двата случая суровината минава през няколко етапа. Първо, подгответе глинената маса, давайки й необходимите характеристики.

След това се формова сурово, изсушава се. И едва тогава идва времето на стрелба, т.е. основната технологична операция. За да се извърши правилно работата, глинените скали, които са влезли в фабриката за тухли, са сортирани в съответствие с GOST 1975.

Това отчита:

 • огнеупорни свойства;

 • способност за синтероване;

 • минерален състав;

 • пластични свойства;

 • механична устойчивост в сухо състояние.

Химическите характеристики на суровините предполагат определяне на концентрацията:

 • водоразтворими соли;

 • алуминий;

 • едрозърнести компоненти;

 • фино диспергирани фракции;

 • железен оксид;

 • титанов диоксид;

 • свободен силиций

Характеристики на процеса

Клей суровини, само донесени от кариерата, рядко подходящи за производството на качествени продукти. За да се подобри качеството на суровините, е необходимо тя да бъде подложена на климатична и механизирана обработка. Първият етап включва оставяне на глинената смес в контролирани условия за 1-2 години.Този период е необходим за намокряне, замразяване и размразяване (понякога процесът на замразяване и размразяване се извършва няколко пъти), за оросяване. Когато тази процедура завърши, те са обработени.

Това предполага:

 • внимателно обмислени промени в структурата на суровините;

 • фрагментиране на глина, чужди включвания в нея;

 • почистване на големи примеси за боклук и примеси;

 • смесване на глина до гладка.

Технологичната подготовка на глинената маса се извършва с помощта на различни специални машини. Някои хора разхлабват глина, други разтриват, други се разпадат (без камъни с различни размери). Машини за топки и ротационни мелници, глинени миксери и витлови миксери се използват и в тухлени фабрики. Има и многофункционални устройства за производство.

Но те могат да заменят само отделните инсталации, а не производствената линия като цяло.

Как се формова глината

В повечето случаи се използва пластмасова техника. Тя ви позволява да обработвате суровини със средна пластичност, чиято влажност варира от 18 до 28%. За тази цел се използва винтова преса за ремъци.Препоръчва се да се използват преси, които могат да нагряват глинената маса във вакуумен режим.

Този начин на лечение увеличава силата на суровото.

Съществува и тежка техника. Счита се за подтип на метода за обработка на пластмаси. Този подход се прилага за относително груба глина с влагосъдържание от 13 до 18%. За твърда обработка на глина се използват хидравлични преси. Могат да се използват и машини с винтова и вакуумна камера. При методите за производство на пластмаса и твърди тухли неизрязаната маса трябва да се нарязва на парчета в края на процеса на формоване.

Полусухият метод за производство на заготовки е сравнително рядък. Използва се, когато е необходимо да се обработват недостатъчно пластмасови суровини, т. Нар. Чиста глина. Тази суровина има съдържание на влага от 8 до 12%. Общото време за обработка се намалява. Методът на сухо производство включва образуване на тухли от глинен прах със съдържание на влага от 2 до 6%.

Не е необходимо да го изсушавате, от такива суровини можете да получите най-плътните керамични продукти.

сушене

Както и да е, когато се образуват тухлите, обикновено е време да ги изсушават.В тази фаза на обработка се постига намаляване на влажността до 5-6%. Ако пренебрегнете това изискване и изпратите влажни продукти във фурната, те могат да се счупят и дори да се деформират. Съвременната динамична продукция вече не може да си позволи дълготрайно естествено изсушаване. За ускоряване на процеса, използвайки сушилни камери или тунели.

И за да се увеличи техническата и икономическата ефективност на производството, той все повече се превръща в избор на непрекъснати инсталации.

Последна фаза на обработка

Необходимата температура на изпичане на тухли се създава в пещи от различни типове - най-често тунелни и пръстеновидни.

Разстрелването е разделено на три по-малки етапа:

 1. Затопляне на подготвения глинен блок;

 2. подходящи температурни ефекти;

 3. планирано и постепенно понижаване на температурата.

В първия етап, заготовката се загрява до 120 градуса. Това води до изпаряване на свързаните физически ефекти на влагата. Продуктът става много по-малко пластмасов. Щом температурата се повиши до 600 градуса, тази промяна става необратима. Изпарява се остатъчната влага и глината придобива аморфна структура - скоро органичната материя ще изгори.

Веднага щом тухла се нагрява до 800 градуса, външните ръбове на частиците на гилзата здраво се зацепват помежду си. Това позволява завършената тухла да стане многократно по-силна. Когато температурата се повиши до 1000 градуса, е време за свиване на огъня. Завършените продукти са синтеровани и стават плътни. Лесното топене на веществата, превърнато в течност, обвива онова, което все още не се е разтопило - същевременно, освен намаляването на обема с 2-8%, механичната якост на тухла леко нараства.

За да научите как да направите тухли от глини със собствените си ръце, вижте видеоклипа по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня