Керамични тухли: свойства и сортове

Керамичната тухла е една от най-разпространените строителни материали и се използва широко за изграждане на фундаменти, облицовка на сгради, полагане на капитални стени, вътрешни прегради и пещи. Благодарение на универсалната си форма и високопроизводителните характеристики конструкциите, издигнати от него, са особено здрави и имат дълъг експлоатационен живот.

Какво е това?

Керамичните тухли са строителен материал, който е изработен от червена глина чрез формоване и изпичане. Тухлето е измислено отдавна, но неговата производствена технология и композиция не са претърпели съществени промени.Преди това процесът на производство на керамични тухли е сложен и отнема много време. Глината беше добре омесена, след това празниците с желаната форма бяха ръчно оформени, изсъхнали на слънце и само след като тухлетата бяха закалени, беше изпратена за изпичане в печката. Те се занимават с производство на тухли, особено през летния период, тъй като практически е невъзможно да се изсушат детайлите при условия на ниска температура и висока влажност, характерни за зимните и есенните периоди. Това продължава до втората половина на 19-ти век, докато в Европа не бяха открити първите пещи и сушилни.

Днес процесът на производство на керамични тухли е напълно автоматизиран. както и целогодишно, изпълнявани на многобройни предприятия. За производството на материал, използван по два начина. Първата се нарича полусухо пресоване и се състои в образуването на суровини от глина с ниска влажност. Процесът се осъществява при доста високо налягане, което позволява бърза настройка на суровината и получаване на материал с висока плътност и твърдост. Предимствата на тази технология са бързото производство и лекотата на производствените механизми.Основният недостатък на метода е невъзможността да се използва материалът за изграждане на сгради, които ще бъдат изложени на висока влажност. Това е поради ниската производителност на такава тухла се използва малко и обемът на нейното производство е доста ниска.

Вторият метод се нарича пластмасово формоване. и се състои в изстискване на глина от преса за колани, последвана от изсушаване и изпичане на заготовки при температура 1000 градуса. В същото време съдържанието на влага в глината достига 35%, а при полусухи натиск тази цифра едва достига 10%. Този метод се използва, за да се направи по-голямата част от керамичните тухли, използвани във всички области на строителството. Предимствата на метода включват възможността да се произвеждат тухли с различни форми и размери, което позволява формиране на кухи профили в заготовки, променящи експлоатационните характеристики на материала. Минусът е високата цена на оборудването и, в сравнение с първия метод, леко увеличение на времето за производство на тухли.

След производството се изпитва всяка партида от керамични тухли.За да направите това, вземете няколко копия и ги проверете за водопоглъщане, компресия и устойчивост на удар. Проверява се специализираното оборудване с помощта на многотонова преса. Според резултатите от теста, продуктите са сертифицирани в съответствие със строгите изисквания на GOST, като се определят съответните класове съпротивление на замръзване (F) и якост (M). Въпреки това, в допълнение към символа на буквата, маркировката на тухла включва числа. По този начин фигурата, разположена зад иконата F, показва колко цикли на замразяване и размразяване могат да издържат тухли, без да губят основните оперативни характеристики.

Фигурата, следваща "М" показва максималното натоварване на 1 см2 тухлена площ. Поради факта, че всички тестове се извършват съгласно един стандартен стандарт, сертифицираните тухли от различни партиди могат да се различават един от друг много слабо. Това ви позволява да класифицирате копия в зависимост от начина на изпълнение и размера, като се има предвид, че продуктите, принадлежащи към определена категория, са традиционно еднакви. Обхватът на приложение на керамични тухли е доста широк.В допълнение към строителството материалът се използва успешно при изграждането на камини, огради, колони и стълби, както и реставрация на фасади и интериори.

характеристики на

Производството на керамични тухли е направено съгласно текущия стандарт GOST 530 2012, който гарантира висока производителност на материала и позволява използването му като основен строителен материал при изграждането на многоетажни сгради и промишлени сгради. В съответствие с този стандарт обикновената керамична тухла има стандартен червено-кафяв цвят, а цветовият обхват на облицовъчните модели включва всички нюанси и зависи от качеството на глината, наличието на различни добавки, добавки, специални багрила и добавянето на глазура.

Основните технически характеристики на керамичните тухли са показатели за плътност, порьозност, устойчивост на замръзване, якост, водопоглъщане и топлопроводимост.

Водопоглъщането е способността на материала да абсорбира и задържа влагата. За да се определи този индикатор, сухата тухла се претегля и след това се поставя в контейнер с вода и се оставя за 38 часа,след което изваждат и претеглят отново. "Ненужните" грама означават влага, абсорбирана от материала. След това получената стойност се превръща в процент от общата маса на сухите тухли и се получава скоростта на абсорбиране на влага. Съгласно изискванията на GOST, пропорцията на влагата спрямо сухото тегло не трябва да надвишава 8% за твърди тухли и 6% за кухи тухли.

Термичната проводимост на керамичните тухли се отнася до способността на материала да провежда определено количество топлина през квадратен метър за единица време. Колкото по-ниска е тази цифра, толкова по-добре топлината се съхранява на закрито през зимния период и толкова по-малко горещ въздух се влага през нея през летните месеци.

Якостта на керамичния материал показва способността му да издържа на механични и ударни натоварвания и се определя от границата на вътрешното напрежение в процеса на изпитване на компресията, огъването и опъването на материала. Най-трайните марки керамични тухли са модификации M200, M250 и M300.

Плътността на една тухла е масата на материал, който е на един кубичен метър. Тази стойност е обратно пропорционална на стойностите на порьозността и се счита за една от най-важните характеристики на топлопроводимостта на тухли.Плътността не е постоянен индикатор за всички видове керамични камъни и варира от 1000 кг / м3 за кухи модели до 2100 кг / м3 за клинкерни.

Породата показва степента на пълнене на тухлата с пори в проценти и има пряко въздействие върху здравината, топлинната проводимост и студоустойчивостта на материала. За да се увеличи образуването на порите, глиненият състав се смесва с дървени стърготини, торф, въглища и натрошени слама - т.е. материали, които напълно изгарят по време на изпичане и вместо това оставят много малки кухини. Породата, подобно на плътността, не е постоянна за различни видове тухли, а в продуктите от клинкер може да достигне минималната си стойност от 5%, докато при облицовъчните екземпляри е 14%.

Съпротивлението срещу замръзване е означено със символ F и показва колко цикли на замразяване и размразяване са в състояние да прехвърлят материала преди началото на унищожаването. По този начин индексът на клинкерните модели варира от F50 до F100, което показва способността на този тип керамични тухли да служат 50 или 100 години. За моделите с лице надолу този индикатор варира от 25 до 75, а за зиданите твърди и кухи образци се ограничава до стойности от 15 до 50 години.

  тегло

  Масата на тухла е важен индикатор и се взема предвид при изчисляване на натоварването на основата, при определяне на носещата способност на превозните средства, предназначени за нейното транспортиране, както и при избора на марка кран и условията за съхранение. Масата на керамичната тухла зависи изцяло от нейната порьозност, плътност, размер и наличие на кухини. По този начин една керамична тухла ще тежи от 3.3 до 3.6 кг / парче в твърда версия и от 2.3 до 2.5 кг в куха сърцевина. Един и половина модели тежат малко повече: масата на кухината е 3-3,3 кг, а пълната маса - от 4 до 4,3 кг.

  За да се улесни изчисляването на разликата в теглото на кухото и средното тегло, може да се използват средни тегла и да се приеме, че теглото на една твърда тухла с плътност до 13% е 4 kg, докато конвенционалното тегло на куха тухла с плътност над 15% е 2,5 kg. Тези изчисления обаче са валидни за един от най-разпространените и текущи каменни размери - 250х120х65 мм.

  Познаването на масата на една тухла позволява изчисляването на теглото на палет или кубичен метър зидария до най-близкия килограм. Така че, 1 с. м зидария, състояща се от 500 твърди тухли, ще тежи от 1690 до 1847 кг.Освен това, когато изчислявате броя на камъните в кубичен метър, трябва да знаете, че той съдържа седем реда двойни тухли (200-240 парчета), десет реда сгънати един и половина (380 броя) и 13 реда единични.

  И например кухи тухли с размери 250x85x65 мм тежат вече 1,7 кг, докато размерът на образеца от 250x120x88 мм тежи 3,1 кг.

  размер

  Съгласно настоящите стандарти на GOST, тухлените фабрики произвеждат три стандартни размера на керамични тухли: единични, един и половина и двойни. Всеки пример има редовна геометрична форма, прави ръбове и плоска повърхност на лицата. Най-често срещаният е единичен камък (NF) с размери 250х120х65 мм. Размерите на един и половина изделия (1.4NF) са 250x120x88 мм, а двойните (2.1NF) размери достигат 250x120x140 мм. В допълнение към ходовите механизми, рядко се срещат размери, като например евробайкове (0.7NF) и модулни копия (1.3NF). Първите размери са само 250x85x65 мм, а вторите - дълги модели с размери 288x138x65 мм.

  Руският GOST позволи освобождаването на непълни модели с дължина 180, 120 и дори 60 mm, както и производството на фитинги, различни нестандартни форми.Тези стандарти обаче се използват само в руски тухлени фабрики и се регулират от вътрешните стандарти. Чуждите аналози са направени в съответствие с малко различни изисквания и имат размери 240x115x71 и 200x100x65 mm. Следователно, когато купувате материал, е необходимо да вземете предвид този момент и да обърнете внимание на страната на произход на тези продукти.

  Плюсове и минуси

  Високо потребителско търсене и големи Популярността на керамичните тухли се дължи на редица важни предимства на този материал.

  • Индикаторите за висока якост и мразоустойчивост позволяват използването на тухли като основен строителен материал при строителството на сгради във всяка климатична зона.
  • Отличните звукоизолационни свойства правят тухла незаменим материал за изграждането на вътрешни преградни стени при изграждането на жилищни сгради.
  • Ниската абсорбция на вода, която не надвишава 14%, не позволява на структурата да абсорбира излишната влага и я позволява да изсъхне бързо след дъжд.
  • Пълната екологична безопасност на материала, благодарение на естествения произход на глина, позволява използването на тухли при изграждането на камини и извършването на вътрешни довършителни работиработи.
  • Високата термична стабилност на продуктите им позволява да бъдат използвани при изграждането на пещи и изграждането на комини.
  • Отличните декоративни качества осигуряват широки възможности за използване на керамични тухли при реализирането на смели дизайнерски проекти.

  Недостатъците включват високата цена на материала, което води до значително покачване на цената на нови жилища, както и вероятността от образуването на бели ивици - разцвет.

  видове

  Класификацията на керамичните тухли се извършва в съответствие с няколко критерия, основното от които е функционалната цел на материала. На тази основа се отличават четири големи групи, всеки от които притежава само присъщите си качества и оперативни характеристики.

  войник

  Този вид материал е най-широко разпространен и се използва при извършване на полагане на прост тип в строителството на сгради и съоръжения. Лично тухла, от своя страна, е разделена на още два вида, и е перфориран и твърди.

  Моделите с цял корпус се използват в случаите, когато издигнатата конструкция ще бъде подложена на постоянни механични, шокови или товарни натоварвания. Материалът е широко използван при конструирането на носещи колони, стени и колони. За такива структури е по-добре да изберете марките M250 и M300, които имат максимална здравина и издръжливост. Въпреки това, когато се използва корпурен материал, трябва да се има предвид, че топлоизолационните характеристики на издигнатата конструкция ще бъдат значително намалени. Тази точка винаги трябва да се взема предвид и да се предприемат допълнителни мерки за запазване на топлината на закрито. Средната плътност на твърдите тухли варира от 1600 до 1900 кг / м3, порьозността е 8%, а топлопроводимостта варира в диапазона от 0,6-0,7 конвенционални единици. Твърдата тухла е в състояние да издържи до 75 цикъла замръзване и размразяване, поради което може да се използва за изграждане на огради, външни стълби и стени.

  Пореста куха тухла е предназначена за изграждане на нискоетажни жилищни сгради, чиито стени няма да бъдат подложени на сериозни товари. В допълнение, кухият материал често се използва като запълващ елемент в рамково-монолитни жилищни сгради и при изграждането на вътрешни преградни стени.Във втория случай е разрешено използването на по-трайни материали с индекси M100 и M150. Тръбовете в тухлата могат да бъдат поставени както вертикално, така и хоризонтално, но трябва да се има предвид, че хоризонтално насочените кухини значително намаляват общата здравина на конструкцията. Броят на кухините в куха тухла може да достигне 13% от общия обем, което прави производството на материал икономически изгодно и значително намалява цената на построените обекти. В допълнение, поради високите топлоизолационни свойства, дължащи се на наличието на вътрешни кухини, къщите, изградени от кухи тухли, са много топло.

  Плътността на такъв материал варира от 1000 до 1450 кг / м3, средната порьозност е 7%, а топлопроводимостта варира от 0,3 до 0,5 конвенционални единици. Конфигурацията и дълбочината на кухините в една тухла могат да бъдат различни. Дупките могат да имат както крайно, така и едностранно изпълнение, а формата на напречното им сечение може да бъде кръгла, квадратна и правоъгълна. Когато се използва куха тухла, важно условие за успешно изграждане е способността на зидаря да извършва полагане по такъв начин, че циментовият разтвор да не попада в кухините и да не изтласква целия въздух оттам.В противен случай кухата тухла ще загуби основната си цел за запазване на въздушната струя вътре в зидарията и няма да може да осигури необходимата изолация на помещението.

  облицовка

  Този вид тухли се нарича отпред или отпред. Основната цел на материала е външно облицоване и възстановяване на сгради. Тухла е с висока плътност, достигаща 1450 кг / м3, порьозност 14% и топлопроводимост до 0,5 единици. Материалът се произвежда в широка гама от цветове и се характеризира с еднородно оцветяване, без дефекти, красива повърхност и точни форми на тухли. В повечето случаи облицовъчни камъни се произвеждат в кухи конструкции, които позволяват едновременно с довършването на допълнителна изолация на помещенията и намаляват цената на облицовката.

  Облицовъчните тухли се произвеждат в пет варианта: обикновени, текстурирани, оформени, остъклени и ангобирани.

  • Обикновена тухла Той има гладка външна повърхност и се произвежда в голямо разнообразие от цветове и нюанси. Предимствата на този тип са трайността на облицовката и липсата на необходимост от чести ремонти.Недостатъците включват високата цена на материала, който, когато се сблъсква с големи площи, има забележим ефект върху бюджета.
  • Текстурирана тухла Използва се за външна и вътрешна декорация на помещения и се отличава с наличието на релефна текстура, имитираща шаблон от дървесни влакна или естествен камък, както и с изобразяване на геометрични модели, символи и модели. При производството на текстурирани тухли широко се използва шлайфан, чиято същност е да се приложи декоративен слой под високо налягане с изображение, което вече се намира върху него.
  • Фигурно или профилно тухла Той е материал с нестандартна конфигурация и се използва при проектирането на закръгляване върху колони, арки и други архитектурни форми.
  • Ангобированска тухла представени под формата на двуслоен оцветен изкуствен камък с гладка повърхност. Технологията на ангажиране включва нанасяне на слой бяла глина върху изсушената суровина, последвано от изпичане. И глина е предварително боядисани в различни цветове с помощта на специални багрила и пигменти. Този материал изглежда много добре в интериора и често се използва при декорирането на коридори, коридори и обществени пространства.
  • Остъклена тухла произведена чрез нанасяне на специална глазура, състояща се от нискотемпературно стъкло. В резултат на прилагането на стъкловидното покритие на стъклото, устойчивостта на замръзване и устойчивостта на влага на керамичната облицовка значително се увеличават. В етапа на производство се прибавят различни оцветители към глазурата, с което повърхността на тухла придобива дълбок цвят и брилянтна прозрачна текстура.

  Klinker

  Камъкът от клинкер се използва за облицовки на мазета и фасади на сгради, за изграждане на подове в промишлени цехове, както и за настилка на пътища, мостове и тротоари. Тухла се характеризира с висока якост и дълъг експлоатационен живот, благодарение на технологията за производство на клинкерни модели. Факт е, че за тяхното производство се използва специален вид огнеупорна глина, която се изстрелва при по-високи температури, отколкото в продукти, произведени по традиционна технология. Това е плюс и минус тухли от клинкер. Предимството е най-високата сила, съответстваща на индексите M400-M1000, и отлична устойчивост на замръзване, позволяваща на камъните да издържат от 50 до 100 цикъла на замръзване и размразяване.Недостатъците включват прекалено много разходи за материали и висока топлопроводимост поради повишената плътност на суровините.

  огнеупорен

  Материалът дължи високите си огнеупорни свойства на шамотна глина, която съставлява до 70% от общата маса на тухлите. Този тип глина може лесно да издържа на температури от 1600 градуса, като същевременно поддържа оперативните свойства и целостта на формите. Огнеупорната тухла е широко използвана при изграждането на камини и печки и следователно започва да се произвежда в нетрадиционни форми, предназначени за използване в пещи. Така че, освен стандартните форми, в асортимента има клиновидни, извити и трапецовидни конфигурации, които идеално се вписват в дизайна на печката и камината.

  Най-добри производители

  Много предприятия се занимават с производството на керамични тухли в Русия, но някои от тях искат да бъдат отделени отделно.

   Керамична фабрика от град Голицейно Това е най-мощното предприятие за производство на тухли в нашата страна, което произвежда около 120 милиона единици годишно. Специалистите на завода са установили задълбочен контрол върху качеството на продуктите, извършвани на всеки етап от производството.Това ви позволява да проследявате и бързо да премахвате дефектните предмети и да доставяте на пазара само висококачествени материали. Производството се извършва на най-новото чуждестранно оборудване, използвайки най-новите разработки и съвременни технологии. Обхватът на фирмата е представен от голям брой корпусни и кухи камъни, както и от много разновидности на облицовъчни тухли.

    Предприятие "Славянска тухла" Тя има мощна производствена база и произвежда до 140 милиона единици годишно. Компанията работи 20 години, през която е натрупала богат опит в производството на строителни материали и достига европейско ниво. Компанията е построена по проект на Hans Lingl от Германия и днес е най-модерната фабрика за тухли в Русия. Голям брой различни видове керамични камъни, включително обикновени червени блокчета и декоративни облицовъчни модели, идват от производствената линия на предприятието.

     Продукти "Завод за керамични стени в Новокубанск" също добре познати в нашата страна.Фирмата разполага със собствена ресурсна база и контролира качеството на своите продукти, като се започне с доставката на суровини. Годишният капацитет на компанията е 70 милиона броя годишно.

      Сдружение "Стенови материали" Тя включва няколко предприятия, разположени в Москва и Ленинградските региони, чиято обща производителност достига 450 000 000 бройки годишно. Днес компанията предлага най-широка гама от керамични строителни материали в Русия и е един от лидерите в производството на керамични камъни в постсъветското пространство.

       Как да изберем?

       Основните критерии за избор на тухла са нейните технически характеристики и качество. За да се определят свойствата на материала, е необходимо да се запознаете с етикетирането на продуктите и да проучите придружаващата ги документация. Много по-трудно е да се определи качеството на продуктите и тъй като общата здравина на издигнатата структура и нейните качества на изпълнение зависят от този фактор, тук е невъзможно да се допусне грешка.

       Така че, когато купувате, препоръчваме да вземете няколко тухли от палета и да ги почукате с дръжката на мистрия. Ако продуктът е с високо качество, тогава произведеният звук ще бъде дълъг, резонантен и леко метален и обратно, ако има брак или качеството на тухла е лошо, звукът ще бъде кратък и глух.Ако най-малко една от тестваните тухли направи глух звук, по-добре е да откажете да купите тази партида. Можете да проверите тухла по по-радикален начин. За да направите това, трябва да го разделите с чук, а ако материалът е с високо качество, тухлите ще се разделят на няколко големи части и ако качеството на материала е ниско, то ще се разпадне на прах.

       Закупуването на тухли е доста сериозен въпрос, така че изборът й трябва да бъде взет с пълна отговорност.

       Съвети за полагане на тухлени печки и камини във видеото по-долу.

       Коментари
        автор
       Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

       Входно антре

       Всекидневна

       спалня