Тухли: методи, размери и принципи

 Тухли: методи, размери и принципи

Тухлените работи се считат за едно от най-простите и същевременно фундаментални строителни работи - днес без тях е почти невъзможно да се изгради тази или онази сграда със собствените ти ръце. Въпреки че процедурата, на пръв поглед, не изисква специални знания и умения, е неприемливо да се лекува небрежно. Качеството на нейното изпълнение зависи от това колко дълго ще застане стената и дали това няма да представлява опасност за хората вътре в нея. Поради тази причина, не трябва да разчитате само на собствената си интелигентност, е желателно, най-малкото като цяло, да получите представа за задачата предикак да започнете изпълнението му.

Видове и размери на тухли

Строителният материал с това наименование идва от различни видове суровини и следователно може да има съвсем различни размери, но ще изхвърлим кичури и други блокове, фокусирайки се върху тухла в класически смисъл - този, който е бял и червен. Теоретично е възможно да се правят блокове от всякакъв размер по поръчка, но има стандартни размери, който под формата на маса изглежда така:

 • проста единична тухла е с дължина 25 см, 12 ширина и 6,5 декара;
 • сгъстената версия има всички същите параметри, с изключение на дебелината, която тук е вече 8,8 см - между другото, при обичайното хоризонтално полагане се възприема по-скоро като височина;
 • една единична тухла с модулни размери е малко по-голяма от обикновената по дължина и ширина - съответно 28,8 см и 13,8 см, но с дебелина 6,3 см по-малка от тази на 2 мм;
 • дебела тухла с модулен размер има дължина и ширина, както при единични модулни размери, и дебелина - както обикновено е сгъстена;
 • Сгъстената версия с хоризонтално подреждане на кухини има размери, които са напълно аналогични на обикновения сгъстен - 25 с 12 с 8,8 см.

Специални характеристики

Правилният избор на основния строителен материал е само половината от работата, защото все още трябва да го поставите правилно, така че стената на къщата да съответства на необходимата плътност и еластичен модул, за да поддържа тежестта на сградата, а също така да има достатъчно ниска топлопроводимост, така че да е топла дори през зимата. Всички тези индикатори трябва да знаят предварително за правилното проектиране на структурата и точно да изчислят броя на необходимите тухли.

Прието бележка

За да разберете характеристиките на зидарията, трябва първо да се запознаете с общата нота, използвана сред строителите, за да разберете бързо какво е заложено. Първо, помислете как се наричат ​​различните лица на сградата. По този начин плоската, дългата и широка страна с максимална площ, която в хоризонталната зидария обикновено се намира над и под, се нарича легло. Страната, ограничена от дължината и дебелината, имаща среден размер спрямо другите лица на тухла, се нарича лъжица - това, което обикновено виждаме в завършената зидария. Най-малкото лице, в което един блок обикновено е съседен на друг с всякакъв вид полагане, се нарича гънка.

Що се отнася до самото полагане, има още няколко дефиниции тук, но не е много трудно да ги разберем.

 • шевове - Това са кръстовищата между тухлите, които обикновено са изпълнени с хоросан. Те са хоризонтални и вертикални - зависи от пространствената ориентация на такъв шев.
 • Тухлите рядко се поставят в един редследователно е обичайно да се класифицират редовете по тяхното местоположение в стената, която се издига. Ако блоковете с едната страна навлизат в бъдещата сграда, такъв ред се нарича вътрешна миля, ако е извън - предната или външната миля. Понякога една редица от тухли се скрива между външната и вътрешната мили - тогава тя се нарича zabutkoy.
 • Тухлено легло почти винаги скрити вътре в стената, но на повърхността му може да отиде както с барабан и лъжица, съответно, такива редове се наричат ​​tychkovymi или лъжица. Ако на повърхността на стената всички редове изглеждат от същия тип, като tychkovymi или лъжица, а след това цялата зидария се нарича tychkovoy или лъжица. В същото време, за повишаване на силата, която е особено важна за външната стена на къщата, а понякога само за красота,се използва определена система за лигиране на шевовете, когато целият полагане не може да се нарече нито кадифе, нито лъжица, защото редовете се редуват в него според определен модел. Понякога, дори и в рамките на един ред, се наблюдава лигационна система, която създава модел на повърхността.

За удобство на строителите ширината на зидарията се измерва на половинки от тухли - просто ще бъде неудобно да се разделят блоковете на по-малки части.

Дебелина и височина

Дебелината на зидарията е разстоянието между външните страни на вътрешната и външната миля. Често дебелината определя силата на стената и способността й да задържа топлината, така че този индикатор се определя въз основа на климата в региона, както и на предназначението на сградата и нейното общо тегло. Дебелината на зидарията обикновено се измерва в квартали, половини и цели тухли. Ако в дебелата зидария има няколко хоризонтални редици дълбоко в стените, тогава между тях трябва да има и вертикален шев, който също леко увеличава размерите. Средно се оценява на 1 см, но на практика отклоненията в една или друга посока с 2 мм са съвсем реални и приемливи.

Следователно дебелината на зидарията може да бъде един от тези видове.

 • Една четвърт тухла - дебелина 6.5 см. Всъщност никой не разбива тухли - просто се поставя върху лъжица, която е около четири пъти по-тясна от дължината на леглото на един блок.
 • polkirpicha - 12 см. Както и в предишния случай, никой не смазва строителните материали - блоковете просто се поставят хоризонтално на леглото, а отвън и отвътре на зидарията можете да видите лъжиците.
 • Тухлена зидария в една тухла 25 cm
 • Един и половина тухли - 38 см. В този случай получаваме комбинация от двата предходни варианта - една от мили е изложена на принципа "една тухла", а другата - "половин тухла". При този вид зидария вече се предполага вертикален шев, така че той е включен в изчислението на дебелината като допълнителен сантиметър.
 • Две тухли - 51 см. Две паралелни зидарии в една тухла плюс един вертикален шев между тях.
 • Две и половина тухли - 64 смПри дебелини се поставят два вертикални шева наведнъж, обграждащи се от едната страна от двете страни. Една от километрите е разположена на половин тухла, а втората е цяло.

Положението е малко по-просто с височината на полагане, тъй като поставянето на една четвърт тухла е рядко, което означава, че се взема предвид само дебелината на тухла, която е 6,5 см за една тухла и 8,8 см за удебелена. шепът, който е средно по-дебел от вертикалния, се закръгля на 12 mm, въпреки че в действителност той варира между 10 и 15 mm. Ако полагането се планира да бъде подобрено чрез подсилване или електрическо нагряване, хоризонталното съединение по принцип не може да бъде по-тънко от 12 мм.

Следователно, когато се използва единична тухла, височината на един ред е средно 7.7 см (самият ред плюс шев), при дебелината на версията, тази цифра е точно 10 см. И двете версии на строителния материал имат размери, изчислени специално за получавате цялата единица за измерване на височината - един метър. За да направите това, имате нужда от 13 реда единични тухли или 10 - удебелени.

Физически качества

Силата на тухлената стена зависи от много качества, някои от които пряко зависят от качеството на зидарията. Свойствата на тухла и хоросан също имат определена стойност, но при тях ситуацията е малко по-проста. Силата на натиск на зидарията като цяло е приблизително два пъти по-ниска от тази на единична тухла, използвана в нейната конструкция. Факт е, че в завършената стена е почти невъзможно постигането на перфектна еднородност на товара върху цялата площ, защото нито самите блокове са напълно плоски, нито структурата на разтвора в ставите е стабилна и еднаква. Класическата тухла превъзхожда компресията, но нейната якост на огъване е много по-ниска - средно пет пъти, затова е важно не толкова да се намали теглото на структурата, за да има правилното й разпределение.

Най-често разрушаването на зидарията започва с факта, че тухлата, чиято среда е разположена точно под вертикалния шев на следващия хоризонтален ред, се разпуква наполовина, защото тук тя изпитва едновременно стрес върху компресията и огъването. Поради липсата на адекватна връзка между двете половини, натоварването върху съседните тухли отгоре и отдолу допълнително се увеличава, поради което започва да нараства вертикална пукнатина.С течение на времето признаците на несъгласие се влошават и в резултат стената се срива.

Това може да бъде предотвратено отчасти чрез избирането на сгъстена тухла, тъй като има предвидимо по-малко вертикални фуги в стени, изработени от такъв материал, които са слаба точка на зидарията. Самият блок, от увеличаване на неговата дебелина, също става по-силен и е в състояние да издържи на повишено натоварване. Препоръчително е да изберете материала и перфектната форма. Това ви позволява равномерно разпределяне на товара и просто опростяване на лигирането, тъй като отделните елементи са идеално пригодени един към друг.

Свойствата на разтвора също имат известен ефект върху здравината. Колкото по-висока е степента, толкова по-добре е масата да се сгъстява и компресира, но е по-добре да не се обръща внимание дори на степента, а на пластиката на композицията. Само благодарение на последния индикатор, разтворът е равномерно разпределен по шева, което ще намали неравномерността на товара върху определени части от зидарията.

Противно на общоприетото схващане, че зидарят е професия, която изисква повече физически усилия, качеството на работата също е от първостепенно значение.Стенлирането изисква определен талант и забавяне в полза на качеството, защото шевовете трябва да са плътно запълнени с хоросан със същата плътност и дебелина. След като веднъж е направен експеримент, според резултатите от които стената, издигната от опитен занаятчия, се оказва почти два пъти по-силна от подобна на материал и дебелина, но е построена от начинаещ.

Тухлената зидария се оценява с нейната невероятна трайност, както и с нейната способност да издържа на пожар и въздействието на химическите реагенти. Всички тези показатели се дължат на гъстотата на блоковете, но много от дизайнерите в нашия климат предпочитат да избират строителни материали с по-малка плътност, тъй като такива тухли имат много по-ниска топлопроводимост. Освен това, с използването на материали с по-ниска плътност, тежестта на конструкцията също се намалява и това също спестява самите тухли и основата, като същевременно спестява и строителството. Средно, двойното намаление на плътността на блоковете дава почти същото намаление на масата на конструкцията (разтворът не променя масата му) и едно и половина спестяване на материали, което е възможно поради намаляването на налягането в долната част на сградата.

Необходими инструменти и решение

Решението като цяло вече е споменато по-горе - то трябва да бъде пластично и възможно най-силно, за да не бъде слаба връзка в зидарията. Що се отнася до времето за настройка на композицията, времето тук трябва да бъде по-голямо, толкова по-малко опит капитанът има, тъй като начинаещите често не могат бързо да работят. Ако няма опит, времето за замразяване трябва да бъде не по-малко от три часа.

Разтворът може да бъде закупен вече в готовата форма, след което той вероятно ще съдържа различни добавки, по-специално повишаване на устойчивостта на сместа към замръзване. Въпреки това, много собственици, които предпочитат да се изграждат самостоятелно, сами да направят решението. Имайте предвид, че различните степени на цимент, осигуряващи различни степени на якост на сместа, предполагат различни пропорции за смесване с пясък, тъй като няма универсална формула за изчисляване.

Зидарите не се правят с голи ръце - преди да започнете работа, трябва да се снабдите с подходящите инструменти. Комплект от всички необходими може да има следната форма.

 • Мистрия, известен също като мистрия - основният инструмент на всеки зидар, силно свързан с него, прилича на характерно триъгълно острие.Необходимо е да изпълнявате няколко задачи наведнъж - например, нанасяне на хоросан, изравняване и изработване на канали.
 • Изберете чук ви позволява да разделите тухли, защото размерите на планираната стена е малко вероятно да съответстват на размера на блока навсякъде. Освен това, като използвате такъв инструмент, можете да се справите с нередностите на тухла. За рязане на алтернативен инструмент може да бъде мелница с диамантен диск, след това също така се нуждаят от подходящи устройства като защита на ръцете и лицето.
 • За да може зидарията да бъде равномерна и да не бъде огледана под въздействието на елементарните закони на физиката, в процеса на изграждане на стени е необходимо да се използва ниско, вертикално и надеждно въже.
 • Бетонен смесител ще простира свежестта на решението във времето, но може да бъде скъпо, ако не планирате редовно да се занимавате с строителство.
 • Ъглите и напречните ребра ще бъдат добри помощници по отношение на усложняването на геометрията на зидарията, когато не е издигната единична стена без извивки, а сложна конструкция с ъгли, както и отвори за прозорци и врати.

Шивашки системи и видове

Въпреки че тухлите са около същия размер,те винаги са поставени с определено наслагване на следващия ред - това се нарича обвиване и допринася за образуването на пълна стена вместо набор от тухлени колони, свързани единствено с хоросан. Има доста начини да се организира превръзката, но три от тях са най-популярни днес.

 • Верижен метод, известен също като единичен ред, е може би най-успешният, защото е доста прост и много надежден. Въпросът е, че отделните хоризонтални редове са разположени и разбити, и лъжица, и обикновено чрез един - един вид "преплитане" се получава. Резултатът от предната страна е доста красив, защото външното покритие е по избор. За правилния дизайн на ъглите и всякакви други разфасовки ще ви трябват парчета на една четвърт, три четвърти и половина тухли, защото без да завършат стената на подходящото място с подходящ разрез, ще бъде проблематична. По-добре е да не го направите сами - има производители, които произвеждат блокове с подходящи размери.
 • Верижен дресинг особено от значение при пресичането на две стени.Всяка втора редица в този случай е частично вградена в друга стена, поради която двете страни на сградата се характеризират с целостта и всяка от тях почива на следващата. Това увеличава здравината на сградата и увеличава нейната издръжливост.
 • многопластова Превръзката лежи в техниката на полагане, при която лъжицата и грапавите редове не минават през една, а в друг ред и в неравностойно число - редове от един от видовете ще бъдат много повече от другите. В същото време винаги се запазва лекото преместване на следващия ред по отношение на подобна.

Добър пример за това как сложните превръзки повишават силата на сградата са някои от старите сгради, които се намират по целия свят. В древни времена решението не е било известно на много народи, освен това то с право се счита за по-малко надеждно от тухли, но безпроблемната зидария с компетентна лигация понякога дори достига няколко хилядолетия и не е особено засегната.

Правила и опции за оформление

Правилното оформление задължително предполага известно изместване на следващия ред в сравнение с предишния.Ако за стените, които в бъдеще предполагат и естетичен завършек, оформлението няма голямо значение, в някои случаи клиентът може да поиска да очертае конкретен модел или дори модел от тухли, четка или лъжица, разгънати в определена последователност - тогава допълнителният дизайн вече не е ще трябва. Следователно, оформлението е полезно за силата на сградата и за нейната привлекателност.

Отново можете да излезете с много оформления, дори да очертаете доста разпознаваеми контури, но Днес, шест схеми, които се характеризират с относителна простота, са много популярни.

 • "Track" - Най-простата схема, която децата научават, докато играят с дизайнера. Поставянето на една тухла върху другата е точно половината от нейната дължина, което представлява плавен и прост модел. Съответно, частите са по-малки от половината тухла, в този случай те не са необходими.
 • Блокиране на оформлението включва съзнателно редуване на цели тухли и половини в един и същи ред, но не непременно чрез една. Офсетът тук обикновено е сравнително малък, защото стената изглежда като гладки, вертикални зигзаги със същата форма.
 • Крос модел тя също се основава на редуването на цели тухли и половинки, но въпросът е, че хоризонталните редове преминават през една, изглежда като лъжица и бутане (те могат просто да се поставят от половината, ако стената е тънка). Естетизмът на изчислението се състои в това, че половината от цялата тухла се полага върху цялата тухла, благодарение на която се получава характерен кръст.
 • В модела на Бранденбург Във всеки хоризонтален ред изчислението се извършва съгласно принципа "зад две цели тухли, третият е половината". Изместването се извършва по такъв начин, че средата на тази половина се намира точно под (и по-горе) вертикалния шев между два блока.
 • Готическа зидария Това дава възможност да се използват постоянно редуващи се блокове с различна дължина, но трябва да се проследи определен модел поради еднообразното преместване на еднакви редове.
 • Разпределение "дива" изисква спазването на едно правило - тухли с различна дължина са подредени хаотично, те не трябва задължително да търсят логика.

Често срещани грешки

Огромните разходи за строителство няма да се изплатят изобщо, ако самият собственик не е добре запознат с техниките на зидарията или е наел изпълнители, които не търсят ефективно да свършат работата си. Има много грешки, които развалят крайния резултат, защото те определено трябва да бъдат споменати.

 • Безполезно отношение към работата е неприемливо. Зидарията, подобно на шевовете, трябва да бъде строго плоска, последната трябва да бъде запълнена усърдно с разтвор в същото количество. Ако това не бъде направено, ще има пропуски в стената, които не допринасят за спестяване на топлина, а износването на стената вероятно ще се ускори.
 • Не е желателно да слагате тухли наклонено, а ако това е направено, то поне не трябва да има значителни кухини, пълни само с хоросан - тухла винаги трябва да почива върху друга тухла или парче. Такава грешка често се прави с наклонен покрив и вероятният резултат е разпадането на цялата структура, защото решението е много по-лошо от тухла, което издържа на компресията, а самите блокове няма да се огънат над несъществуващата подпора.
 • Тъй като бетонът с лошо качество е с високо съдържание на вар, задължително е завършващ, в противен случай при мокро време той постепенно ще излезе от блоковете, създавайки празнини и заплашвайки колапса на сградата.
 • Твърде тънките стени или пренебрегването на създаването на вентилационна междина между изолацията и предната миля водят до конденз, който може да се натрупва в стената, която замръзва през зимата.Както знаете, водата се разширява, когато замръзва и изисква повече обем, което може да разруши стената.
 • Използването на кухи тухли се приема изключително в стената, а дупките в нея не трябва да се виждат отвън. Дори и ако по-късно ги запечатвате с решение, все още не спасявате помещението от значителни загуби на топлина през тези дупки. Освен това, влагата може да замръзне с всички последващи последствия, описани по-горе.
 • Над всякакви отвори в стената трябва да се монтират твърди твърди прегради, способни да поддържат теглото на цялата тухла над тях. Такава конструкция трябва да отиде дълбоко за 15-25 см в стената от всяка страна на отвора, в противен случай нейният колапс е само въпрос на време. Ширината на вграждането от двете страни трябва да е еднаква. Неприемливо е да се разчита на факта, че голяма отстъпка от една страна елиминира недостатъците от друга.

Съвети за изграждане

Опитни майстори почти винаги могат да дадат полезни съвети за начинаещи, без които със сигурност биха направили една от най-честите грешки. Например основната точка е правилното изчисляване на основата, като се вземе предвид хидрогеологията на избраната територия.Трябва да се разбере къде се намира подземната вода, колко от нея, колко обикновени валежи оказват влияние върху количеството й, дали почвата е еднакво стабилна в бъдещата къща през годината. Ако това не се вземе предвид, дори и правилно изчислената основа, която се предполага, че има достатъчна сила, може да "плава", особено ако тя също е изработена от тухли и има ограничена якост на огъване. В такава ситуация той само допринася за разтягането на стените над него и огъването на отделни блокове, защото пукнатините по стените ще се появят твърде бързо и сградата няма да оцелее дълго, което представлява реална заплаха за нейните жители.

Отделна точка е затоплянето на външните стени на къщата или облицовката на основната стена с облицовъчни материали. Много новодошли не вземат под внимание, че е необходимо да се остави малка разлика между тези два слоя, защото когато температурата падне, винаги ще има конденз, който може да разруши структурата. Ако влагата попадне вътре, може да проникне и гъбички, които с течение на времето разрушават структурата на строителните материали и увеличават износването на къщата.

За да се избегнат такива явления, е необходимо правилно да се организира вентилацията на пространството между стените, за което се използват специални вентилационни кутии. Такова устройство е изработено от много трайни материали, които обикновено могат да прехвърлят всякакви влага и температурни падания без деформация. Благодарение на тях, терморегулацията вътре в стената се получава естествено и излишната влага получава изход, затова тя не се натрупва вътре и не унищожава структурата толкова много.

Как да направите тухлена зидария със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня