Колко облицовъчни тухли в 1 квадрат. m laying?

 Колко облицовъчни тухли в 1 квадрат. m laying?

Необходимостта да се изчисли броят на облицовъчните тухли в 1 квадрат. м полагане възниква в случаите, когато е взето решение за извършване на довършителни фасадата на сградата. Преди да направи зидарията е задължително да изчислява броя на парчета, или модули по един квадратен метър. То може да варира в зависимост от вида на зидария, дебелината на стената. Чрез предварително изчисляване колко лигавица в къщата, от която се нуждаете, можете да предотвратите възможни грешки при доставката на материали и да осигурите най-рационалното им използване по време на работа.

Размери и видове тухли

Съществува определена типова тухлена мрежа, приета в ЕС и Русия (GOST). Той има различия, които задължително се вземат предвид при закупуването и изчисляването на материалите. По-специално, местните продукти са по-фокусирани върху лекотата на полагане с докинг в дългите страни (лъжици) или къси странични стени (букети). Европейските производители се фокусират върху декоративния компонент на зидарията. Тук индивидуалността на дизайна е високо оценена, а съставните части не трябва непременно да се приспособят един към друг.

По-специално, европейският стандарт позволява следния диапазон (LxWxH):

 • 2DF 240x115x113 mm;
 • DF 240x115x52 мм;
 • WF 210x100x50 мм;
 • WD F210x100x65 мм.
2DF 240x115x113mm
DF 240x115x52mm
WF 210x100x50mm
WD F210x100x65 мм.

Руските стандарти също предоставят възможности за промяна на височината на всеки слой зидария. Така се разграничават единични варианти с фигура от 65 мм, двойни са с височина 138 мм, едната и половината са 88 мм. Размерите на дългата и късата страна за всички опции са стандартни: 250x120 мм. При изчисляване на количеството на необходимите материали е необходимо да се вземе предвид избраната дебелина на зидарията. Например, в 1 м2 тухлена зидария с хоросан - 102 парчета от една тухла и без броене на фугите, тази цифра вече ще бъде 128 единици.

с разтвор
без решение

Видове зидария

Голямото влияние върху потреблението на материал има избор от модерна зидария. Когато се обръщат сгради и конструкции, често се използват блокове с различни цветове, мозаечен украшение или непрекъснато покритие, което е изразително поради използването на необичайни цветове на продуктите. Особено в търсенето са декоративните варианти на тухла облицовка в Европа, където се произвеждат цялостни колекции от решения за фасади в определен стил.

Процесът на формиране на самия зидарен слой винаги включва два компонента - хоросан и тухла. Но последователността и начинът на монтиране на твърда стена могат да варират значително. Има няколко вида най-популярните варианти на външния украшение.

 • Блок тип зидария. Характеризира се с редуващи се редове с дълга и къса част от тухлата на предната страна на фасадата. В същото време, ставите съвпадат, като предоставят възможност за създаване на хармонично фасадно решение. В готическата версия се прави същата последователност на използване на дългите и късите страни, но с изместването на ставите.
 • Песента. Зидарията е оформена, изместена с половината дължина на тухла във всеки ред.Покритието има визуална привлекателност. Отпред е винаги дългата част на продукта.
 • Липецк полагане. Тя се характеризира със запазване на ставите по цялата височина на външната стена. Редовете се комбинират в следния ред: три дълги елемента за един кратък. Възможно е да се използват модули с различен цвят.
 • Свързващото вещество. На фасадата се използва само късата страна, която се премества при изчертаване на редовете.
 • Полагане на лъжица. Съставен на дългата страна (лъжица). Отместването е 1/4 или 1/2 тухла.
 • Бранденбург. Тя се характеризира с комбинация от две лъжици и един елемент tychkovy. В този случай късата страна винаги се измества така, че да се намира на кръстовището на дългите части.
 • Хаотичен начин. Тя ви позволява да оформите фасадно покритие с помощта на цветни тухли от различни цветове. Мястото на модулите е избрано произволно, няма ясна поръчка.

В строителната индустрия се използват и други популярни и търсени възможности за монтаж на фасадни декоративни покрития. Струва си да се обърне внимание на факта, че при избора на вид зидария с ясна последователност от елементи,е необходимо внимателно да се поддържа подходящата плътност и течливост на разтвора, за да се избегнат възможни проблеми с изкривяването на шевната линия.

Изчисляване на площта на стените

За да изчислите общата площ на стените и да получите броя на тухлите, необходими за къщата, ще трябва да предприемете някои предварителни стъпки. Има определени стандартни стойности, които можете да вземете предвид, когато правите заявка.

Например, броят на продуктите в опаковка се изчислява въз основа на височината му (средно е 1 м) и размерите. На площада броят на тухлите се изчислява с и без използването на хоросан. Например, една тънка фасадна облицовка от 0.5 тухли в една версия изисква закупуване на 51/61 парчета. Ако доставчикът предлага материалите да се разглеждат като палети, трябва да запомните, че на палета са поставени 420 стандартни артикула.

При изчисляване на площта на стените трябва да се вземат предвид редица фактори. Така че, определено трябва да си спомните необходимостта от точно измерване на всички параметри на фасадата, които трябва да бъдат фурнирани. За да ги получите, ще ви трябва:

 • умножете дължината и височината на всяка стена (извършва се за обекти от всяка конфигурация);
 • получете чрез добавяне на тези стойности общата площ на фасадната структура;
 • измерва и изчислява площта, заемана от отворите на вратите и прозорците;
 • да се добавят заедно получените данни;
 • от общата площ на фасадата се изваждат същите параметри за вратите и прозорците;
 • Получените данни ще бъдат основа за по-нататъшно преброяване на броя на материалите.

Метричната площ на всички, които се нуждаят от тухлени облицовъчни повърхности, ще бъде умножена само с броя елементи на 1 м2. Но такъв подход не може да се нарече напълно обективен. В крайна сметка, в процеса на работа, свързването, изработването на ъгли и отвори се прави, което също изисква използването на допълнителен обем материали. Както бракът, така и битката трябва да се вземат предвид при обработката на тухлени блокове.

Начини за броене на продукти

Изчислете броя на облицовъчните тухли в квадрат. m зидарията може да бъде по различни начини. Броят на парчетата строителни модули зависи от това как точно се прави зидарията. Облицовката най-често се извършва с половин тухла, защото е фиксирана около главната стена. Но ако искате да подобрите значително топлоизолацията или звукоизолационните свойства на конструкцията, можете да монтирате фасадата на 1,1,5 или дори 2 тухли.

В този случай, ако има шевове, броят елементи в 1 м2 ще бъде както следва.

Тухлен тип

Броят на парчетата, когато се поставят в 0.5 тухла с разтвор

в 1 тухла

в 1,5 тухли

в 2 тухли

единичен

51

102

153

204

съотношение 3 към 2

39

78

117

156

двойно

26

52

78

104

Без шевовете, изчислението на потреблението на тухли за 1 m2 зидария ще бъде, както следва.

Тухлен тип

Броят на парчетата, когато се поставят в 0.5 тухла без разтвор

в 1 тухла

в 1,5 тухли

в 2 тухли

единичен

61

128

189

256

съотношение 3 към 2

45

95

140

190

двойно

30

60

90

120

Влиява броя на елементите на един квадратен метър декоративна облицовка и вида на използваните модули. Високите двойни и една и половина опции ще намалят консумацията на разтвора. За единични елементи консумацията на самите тухли ще бъде по-висока. За преброяване е също така да се има предвид броят на тухлите в палета.

Когато поръчвате материали, е важно да знаете други параметри и показатели за закупените продукти. По-специално, когато се доставят в насипно състояние или в опаковки, има 512 тухли в куб. Струва си да се добави, че средните стойности в този случай трябва да се използват само при изчисляване на зидарията със същата подредба на елементите (само лъжицата или само ръба).

Освен това, ако изчислението се извършва на парчета в един кубичен метър от стената, е необходимо да се вземат предвид пропорциите на шева. Те съставляват до 25% от общата сума.Работата по стандартната дебелина на шевовете позволява консумация на 1 m3 от 394 единици продукти.

Дебелината на зидарията трябва да се определи поотделно. В случай на използване на двойни или едни и половина тухли е необходимо да се вземат предвид всички показатели, свързани с намаляването на количеството материал. В допълнение към обема, можете да извършите изчисления въз основа на индикаторите на зоната на стените. Това ще осигури по-надежден резултат. За външните стени процентът на грешки достига 1.9%, при вътрешните дялове - 3.8%.

При избора на метода на изчисление е необходимо да се вземат предвид всички възможни аспекти, свързани с работата. Дължината и ширината на зиданите стави, ако се различават от стандартните, трябва да се вземат предвид при изчисленията. Броят тухли на 1 m2 или 1 m3 в този случай ще бъде по-малък от средния.

Преди да започнете да завършите работата си, трябва да се погрижите да закупите подходящото количество материали за декориране на фасадите. Потреблението на облицовъчни тухли трябва да отчита дебелината на шевовете, площта на стените, метода за оформяне на зидарията. Този подход ще избегне проблеми с липсата на материали.

   .

   В допълнение, изчисленията винаги трябва да вземат предвид битката на тухла в процеса. Стойността трябва да бъде около 5%. С правилното изчисляване на необходимите количества материал е възможно да се осигури непрекъснат ход на работа при формирането на декоративното облицоване на фасадата на сградата.

   Пример за правилно изчисление на тухла във видеоклипа по-долу.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня