Характеристики и производство на имитация на тухли за декорация на интериора

 Характеристики и производство на имитация на тухли за декорация на интериора

Тухла е доста популярен довършител и хармонизира с много интериори. Използването на този камък обаче не винаги е възможно поради редица технически и материални причини.

В тази връзка, имитацията на стените под тухла е широко приложение и се използва активно в декорацията на коридори, кухни, камина и дневни.

Специални характеристики

Имитация на тухлена зидария има очевидни предимства пред естествените тухли. На първо място, това е значително икономия на време и пари.Керамичните и клинкерни тухли са доста скъпи материали и декорацията на стените, направена с тяхна помощ, ще бъде доста скъпа. В допълнение, по време на образуването на зидария е необходимо да се използва циментова замазка, което значително увеличава разходите за ремонт и води до образуване на големи количества мръсотия и прах.

Не по-малко важно предимство на имитация "под тухла" е липсата на натоварване върху основата. За проектирането на "тухлени" повърхности като правило се използват леки и тънки материали, чието присъствие не оказва влияние върху опорната стена и не претегля структурата.

Използването на декоративни покрития, за разлика от естествените тухли, не създава парников ефект и не изисква координация в ОТИ. Освен това довършването отнема много малко време и може да се направи самостоятелно.

материали

Имитация на тухлена зидария се извършва по различни методи, като се използват съвременни материали. Много от вариантите за декоративно облицоване не изискват изграждане на умения и могат да бъдат направени на ръка, докато работата с реални тухли трябва да се извършва само от професионалисти.Най-простите и най-достъпни опции за довършителни работи са завършените покрития с тухлена структура, която вече е нанесена върху тяхната повърхност. Те могат само да намалят размера и да се придържат. Тези материали включват тапети и стенни панели.

Тапетите "под тухла" имат изпъкнала текстура, напълно повтаряйки релефа на тухлената зидария. Тази опция е най-бързият и най-евтиният начин да трансформирате стая. Тапетът "Тухла" изглежда добре в кухни, коридори, коридори и зали. Високи декоративни свойства на материала благодарение на използването на съвременна технология, благодарение на което стана възможно много точно да се симулират грапавостта и недостатъците на тази тухла. Стенната хартия е идеалното решение за довършване на малки стаи: въпреки релефа те остават най-тънкият довършител и не намаляват пространството с един сантиметър.

За да придадете по-естествен вид на обемната зидария, дизайнерите съветват да комбинирате тапетите с гипсови тухли. Обикновено гипсът е оформен с ъгли и врати, които в комбинация с тухлите на тапета изглеждат много хармонични.Предимствата на такива завършвания включват добра вентилация на тапета, благодарение на която стената може да диша. По време на монтажа има минимално количество прах и отломки, както и екологосъобразност на материала. Недостатъците включват ниска водоустойчивост и тенденция за натрупване на прах между "тухлите". Това налага определени ограничения върху използването на тапети и не позволява използването им в бани и кухни.

Панелите за стенен строеж "под тухла" са материал за довършителни листове с релефна текстура върху него. Панелите се предлагат в две версии. Първият тип е представен от пластмасови модели, изработени от PVC и способни да издържат на условия на висока влажност и високи температури. Последните са MDF листове, за чието производство дървесни стърготини се пресоват под високо налягане.

Въпреки това, въпреки основата на стърготините, продуктите се характеризират с висока устойчивост на влага и топлоустойчивост. Това се дължи на наличието на декоративни и защитни слоеве, което прави възможно използването на MDF модели за декорация на стени в кухни и балкони.

Листните панели се произвеждат в стандартни размери 244x122x0.6 и 320x244x0.6 cm и, ако е необходимо, се нарязват на размери. Освен това те имат ниско тегло и създават минимално натоварване на носещите конструкции. Закрепването на листа към стените се извършва с помощта на пирони, винтове и винтове, а инсталирането се извършва по два начина. В първия случай, моделите са монтирани директно на стената, а във втория те изискват монтаж на obreshetka.

Предимствата на панелите включват безупречен вид и дълъг експлоатационен живот. Имитацията на тухлите на тяхната повърхност е толкова естествена, че от определено разстояние тя се използва за истинско полагане. Безспорното предимство при използването на листов материал е неговата отлична звукоизолация. Това ви позволява леко да намалите видимостта на съседните стаи, което е особено важно за собствениците на къщи в панелните къщи.

Също така сред предимствата на строителните панели е устойчивостта на въздействието на киселини и алкали, няма опасност от плесени и плесен и лекота на поддръжка. Панелите са достатъчно поддържаеми, което улеснява замяната на повреден елемент, без да се демонтира цялата облицовка.Освен това материалът е с ниска цена и се предлага в широка гама от цветове, дизайни и текстури.

Въпреки това, заедно с очевидните предимства, материалът също има недостатъци. Недостатъците включват нуждата от каси, което води до допълнителни разходи, както и свързаното с това намаляване на използваемото подово пространство, което е особено забележимо в тесни коридори и малки коридори.

Следващата група материали се отличава с високи декоративни качества и, за разлика от тапетите и строителните панели, има по-силна прилика с тухлените плочи. Тези материали включват плочки, декоративна мазилка и гипс.

Плочките имитиращи декоративна тухла са практични и евтини материали. Продуктите се различават при малка тежест и не оказват значително влияние върху основата. Материалите за производство на плочки "под тухла" са гипс, огнеупорна глина и изкуствен или естествен камък. Моделите от гипс и клинкер се използват повече за декорация на интериора, докато продуктите от камък се използват широко за външно облицоване.

Тухлената керемида е най-популярният довършител и се отличава с висока издръжливост и пълна идентичност с керамични тухли. Това се обяснява с факта, че в състава и технологията на производството клинкерните плочки са истинските клинкерни тухли, като единствената разлика е, че ширината на стандартната тухла е 12 см, а широчината на плочката е 10 мм. Заедно с традиционните модели, има продукти от т.нар. "Ръчно формоване", които имат груба повърхност с коловози и позволяват да се образува "антична" тухлена зидария. Краищата на тези плочки са неравномерни и леко нарязани, което прави продуктите много подобни на материала отпреди столетие.

Кланкерските модели са идеални за повечето модерни стилове, като таванско, техно, метално и високотехнологично. Материалът е устойчив на агресивни външни фактори и поради това може да се използва във влажни и горещи помещения. В допълнение, клинкер толерира ефекта на всеки детергент, така че той често се използва в кухни.

Гипсовата плочка е най-бюджетната и екологосъобразна опция за довършителни работи. Гипсът се характеризира с ниско тегло, широка потребителска наличност и лесна инсталация. Благодарение на прост производствен процес, плочките могат да бъдат направени самостоятелно с помощта на мазилка и специална силиконова матрица. Материалът е подходящ за монтаж на място, когато е необходимо да се украси стена или зона близо до входа.

В такива случаи украсата на стените става с помощта на отделни тухли или комбинации, състоящи се от няколко парчета. Плочите, изработени от естествен или изкуствен камък, се използват по-често за външни фасади, но материалът изглежда доста добре в интериора на камините и залите на обществените пространства.

Предимствата на облицовъчните плочи "под тухла" се считат за отлични топлоизолационни свойства, което се обяснява с високата порьозност и ниската топлопроводимост на продуктите. Освен това материалът по-скоро естествено имитира истинска тухла, а в случая на моделите на клинкер обикновено не може да се различи от прототипа. Предимствата включват широка гама, представляваща голямо разнообразие от текстури и нюанси, както и отлични експлоатационни характеристики на плочките и дългия им експлоатационен живот.

Сред минусите има повишено усвояване на водата от материала, което се обяснява с висока порьозност и налага редица ограничения за неговата употреба. Например, негласуваните модели не се препоръчват за използване в кухни и бани: плочките много бързо абсорбират влагата и започват да падат.

Тухлените фурнири са разнообразни плочки и са представени от отделни елементи, изработени от пластмаса, дърво, кожа, стъкло и полистиролова пяна. Тези "тухли" се продават индивидуално и са идеални за декорация на малки интериорни площи или отделни секции от стената. "Тухлите" имат много малко тегло, така че могат да бъдат монтирани директно върху стената с лепило. За да се даде ефект на зидария "старинни" елементи дават естествено триене и правят вдлъбнатини.

Декоративната мазилка е грандиозно облицовъчен материал и широко се използва за имитиране на зидария в интериора на стените. Предимствата на този тип облицовка са голямо разнообразие от текстури и нюанси, лесна инсталация, дълъг експлоатационен живот и високи топло и звукоизолационни свойства на покритието.

Широката достъпност на потребителите и лесната употреба на материала ви позволяват да създавате саниране на стени. Мазилката е абсолютно безопасна за здравето на другите и може безопасно да се използва в жилищни райони.

Въпреки това, както при всеки друг материал, мазилката има своите слабости. Те включват тенденцията декоративният слой да натрупва прах и изискванията към работната повърхност по време на монтажа. В хода на подготвителната работа стените трябва да бъдат изравнени и измазани, в противен случай дори по-малки дефекти ще бъдат ясно видими на пода, а външният вид на стената ще бъде повреден.

Имитация на гипсокартон е най-достъпният начин да украсите. Работата с гипс не изисква професионални умения и използването на специално оборудване. За да създадете имитация на зидария, трябва само да нанесете мазилка върху стената и да нарисувате линии с пръст, които определят границите на "тухлите". След това трябва да изтриете резките с циментова замазка и да рисувате самите тухли в желания цвят.

Предимствата на метода се считат за ниска цена на консумативите и възможността за въвеждане на смели цветове.Недостатъците включват необходимостта от прекалено дълга и мъчителна работа, а именно внимателно покриване на шевовете и боядисване на всяка тухла.

Следните три метода на стенни облицовки включват независимото производство на тухли и ви позволяват да украсите стаята евтино и стилно. Най-лесният начин да завършите е да нарисувате стената "под тухлата". За да направите това, достатъчно е да имате плоска повърхност, ролка, четка и бои. Най-добрият вариант за боядисване на стени е еластомерна боя, поради способността му да запълва всички малки пукнатини и да предпазва повърхността от влага.

Въпреки това, в негово отсъствие, използването на акрилен емайл, а в крайни случаи - на водна основа. Цветът на тухла е избран в съответствие с общия стил на стаята, но е по-добре да се даде предпочитание към естествените цветове на тухла - червено, кафяво и жълто. Въпреки това светлите и ексцентрични цветове са по-подходящи за интериора, декорирани в тавански стил, а спокойните пастелни цветове биха били по-подходящи за кънтри музика.

Предимствата на този метод включват лесно инсталиране, ниска цена и широка потребителска наличност на материали.В допълнение, гладката повърхност на боядисаните стени не е склонна към натрупване на прах и е лесна за почистване. Сред минусите може да се отбележи леко рустикален вид, рискът от изгаряне на боята и постепенната загуба на привлекателност на облицовката на стените.

Вторият метод на имитация на зидария включва самостоятелно производство на облицовъчни тухли от пяна. Тази опция ще бъде идеалното решение при изобразяване на неравномерна вана. Пяновите блокове са практически безтегловими и лесно могат да се монтират на тънки прегради и не-столични стени. Така че, за облицовка на гипсокартон интериорни раздели пяна пластмаса ще бъде само божествена дъга. В допълнение към декоративната функция, материалът ще играе ролята на топло и звукоизолация и надеждно ще предпази стаята от загуба на топлина и външен шум.

Изработването на тухли е много прост процес и не отнема много време. За да направите това, просто изчертайте едни и същи правоъгълници върху пяната и ги изрежете с нож за канцеларски материали. Тогава заготовки трябва да се залепят на стената, след това да боядисват с акрилна боя и да пускат "шевовете".Ако пяната не е на ръка, можете да използвате плочките от пяна. Такива "тухли" не се разпадат при рязане и изглеждат много по-точни.

По същия начин можете да направите тухли от гипсокартон или дърво. Тези модели ще изглеждат добре в интериорната украса на селските къщи, когато проектират входове и интерфейсни пространства. Предимствата на пяната тухли включват минималните парични разходи и лекота на производство. Недостатъкът е фактът, че пяната зидария не имитира истинска тухлена зидария много добре и изглежда доста примитивна.

Третият начин за проектиране на стените "под тухла" се представя чрез завършване на гофриран картон и е най-евтиният вариант на всички споменати. Гофриран картон е материалът, използван при производството на кутии за хранителни и битови уреди. Обикновено се съхранява в задните дворове на търговските вериги и магазини, което ви позволява да получите такава кутия напълно безплатно и да намалите разходите за ремонт.

За да направите тухли, е необходимо да разглобите кутията, да я изчертаете в правоъгълници и да отрежете детайла.След това фрагментите трябва да бъдат залепени заедно, образувайки "тухли" с определена дебелина. Разбира се, няма да се постигне абсолютна прилика с тухлите и най-вероятно няма да е възможно да се оформят кухненски престилки от нея, но е напълно възможно да се реализират необичайни решения и да се разнообрази декорирането на стаята.

Приложение в интериора

Въпреки факта, че тухлите са доста популярен вид, не е подходящ за всяка стая. Използването на тухли и имитацията им изглежда добре само в четири стила: таванско помещение, страна, хай-тек и английски стил. Така че, за апартаменти, проектирани в стила на таванско помещение, по-подходящи клинкер керамични плочки с червени тонове.

За да се омекоти част от агресивността, присъща на тази посока, се препоръчва да се подреждат естествени дървени мебели в стаята, да се поставят ярки килими и да се поставят цветни стайни растения. Въпреки това, с избора на последния трябва да бъдете изключително внимателни и да не използвате бръшлян и пълзящи растения. Това се дължи на факта, че катерачите добавят към стаята чувство за изоставяне и предполагат тъмни мисли.

Следващото вътрешно направление, при което използването на тухлена зидария е подходящо, е страната. Стаите, декорирани в този стил, не изглеждат толкова мрачни като тези на таванско помещение, така че често се използват за украса на спални и хол. В допълнение, помещенията, направени в стила на страната, често са оборудвани с дърва, изгарящи камини, срещу които текстурирани тухли ще изглеждат много достойни. Използването на тухли е уместно и в стила на високите технологии, което предполага правилните геометрични форми и пропорции.

За проектирането на такива помещения е подходяща леката тухлена зидария в ъгловите зони, в близост до входовете и прозорците. Тухлето в този случай дава на помещението някакъв бизнес стил, така че да може да се използва в офиси и работни помещения.

Също така, зидарията често се използва в стаи, декорирани в английски стил. В тези помещения се поставя фокус върху ъглите, кухнята и околността. Тухла изглежда добре при завършване на жилищни мансарди и мансарди, където в комбинация с подобно покритие като професионален под, може да се използва в техно и метален стил.В допълнение, имитация на тухлена зидария може да се използва при проектирането на колони и подови елементи в тавана.

В каква посока е украсена стаята, много важно е тухлената сграда да се комбинира с интериорни елементи и мебели, Тухла трябва да е в хармония с мазилка, тапети и осветителни тела. В противен случай материалът ще изглежда нещо чужд и новата украса няма да даде никакво удоволствие.

Необходими инструменти

Изборът на инструменти за довършване напълно зависи от метода на облицовката, както и от използването на конкретен материал. В универсалния набор от инструменти и строителни инструменти е необходимо да се осигури наличието на течни нокти, PVA лепило, влакна, грунд, маркер, алкохол и гъба. За монтирането на плочки от клинкер ще ви трябва мистрия и циментов разтвор, а при декориране на стени с боя ще трябва да се складирате с валяк и шаблон.

За самопроизводствени "тухли" се нуждаете от остър конструктивен нож, малка ръчна машина или мозайка и набор от шкурка, необходими за създаване на износване.Ако възнамерявате да лепите тапети "тухли", ще ви трябва широка четка и дълбок контейнер за разреждане на лепилото.

Как да го направите сами?

Преди да украсите стените самостоятелно, трябва внимателно да подготвите повърхността им. За да направите това, напълно освободете стената от изпъкналите елементи и премахнете старото покритие. Ако на основата се намират дупки и чипове, те внимателно се замърсяват с циментов разтвор и се разтриват. След като стената е подравнена, тя трябва да се третира с антисептично средство и с пръст. Използването на антибактериални съединения ще помогне да се предотврати появата на мухъл, гъбички и бактерии.

При избора на смес за грундиране трябва да се има предвид, че за всеки тип повърхност е желателно да използвате вашата собствена версия на грунда. Така че, когато се обработват бетонни и циментови стени, подходяща е акрилна смес, за нанасяне върху дървени повърхности е по-добре да се използва алкидно съединение, а глифатните и перхлоринови агенти ще са идеални за метални и тухлени основи.

Акрилните съединения са добра основа за домашно приготвени тухли от пяна, дърво и гипсокартон. При липса на професионални грундове можете да използвате разтвор на вода и PVA лепило. Подсилването на стените е много важен етап от облицовката, поради което тази процедура не може да бъде пренебрегната. В противен случай качеството на залепване на повърхността ще бъде намалено и надеждната адхезия на стените към материала няма да бъде постигната.

След като повърхността е подравнена и грундирана, можете да продължите с инсталирането на декоративно покритие. И ако обикновено няма проблем с залепването на тапетите и инсталирането на панели от панели, тогава при инсталирането на отделни елементи, независимо дали става дума за клинкерни плочки или домашни тухли, трябва да се внимава и да се внимава. Имитация на зидария трябва да се извърши на предварително маркирана повърхност, а размерите на картонени или гипсови тухли трябва да съответстват на стандартните размери.

По този начин традиционната дължина на моделите на клинкер е 25 см, а височината е 6,5 см. Спазването на размера на тухлите, както и правдоподобността на шевовете, ще допринесат за постигането на максимална прилика с тази зидария. Когато се използват плочки от клинкер, често се използва армировъчна мрежа, която осигурява по-добра адхезия на хоросана към стената и предотвратява падането на зидарията.

Въпреки това, в допълнение към залепването и декорирането на домашни тухли, има един прост и достъпен начин за украса, който е да се използва техниката на рисуване върху сурова мазилка. За да го направите, трябва да нанесете слой от всяка мазилка или шпакловка до стена до 5 мм. След това трябва да вземете пластмасов или гумен шаблон и да го притиснете на повърхността.

За да може шаблонът да се отлепи от гнездото за нанасяне на мазилката, трябва да се навлажни с вода преди всяко нанасяне. При внедряването на тази технология най-важното е стриктно да се съблюдава съвпадението на хоризонталните линии и да се опиташ да не водиш съединителя нагоре или надолу. След като се образува "тухлена стена", разтворът се оставя да изсъхне, след което повърхността се грундира и покрива с восък. Последната стъпка ще бъде оцветяването на шевовете и самите тухли, което най-добре се прави с акрилни бои.

Красиви примери в интериора

Имитация на зидария изглежда много впечатляваща в много направления на интериорен дизайн. Правилният избор на материал и компетентна инсталация може да съживи всяко, дори и най-скучното пространство, което внася разнообразие в интериора.

  • Пяна "тухли" в коридора - стилен и евтин.
  • Имитация на тухли от декоративна мазилка в хола интериор.
  • Регистрационна зона на телевизионните гипсокартони.
  • Photowall-хартия в кухнята - пример за практичното и модерно решение за регистрация на помещения.
  • Повърхността на клинкерните плочки е почти неразличима от истинската тухлена стена.
  • Изтеглените тухли изглеждат много сладки и интересни.

В следващия видеоклип ще намерите имитация на камък и тухли за вътрешна украса.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня