Костенурка тухла: какъв е типът, размерът и как се различава от единичния?

 Костенурка тухла: какъв е типът, размерът и как се различава от единичния?

Bastard тухла днес бързо печели популярност в строителството на жилищни и промишлени съоръжения и облицовъчни фасади на сгради. Тя ви позволява значително да спестите време и усилия, за да извършите необходимата работа.

Какво е и какво е необходимо?

По-просто казано, половината тухла е обикновен тухлен блок, но леко се увеличава на височина. Необходимостта от такъв материал се появява в ерата на цялостното строителство, когато строителната индустрия е трябвало да построи къщи бързо и с минимални разходи.Тогава производителите леко увеличиха първоначалните параметри на тухла по дължина, височина и ширина и предложиха технологията за производство на модерен и много по-ефективен материал.

На пръв поглед може да изглежда, че половин тухла не е много повече от обичайното и икономиите, ако има такива, не са особено забележими. Това е често срещано погрешно схващане. От една страна, една тухла не е много по-различна от една тухла, обаче, на общия мащаб на строителството, спестяванията стават съвсем осезаеми. Само си представете: три дънки са със същата дебелина като четирите стандартни блока, благодарение на които времето за полагане е значително намалено, както и количеството цимент, което е необходимо.

Съществува и известен естетически момент: използването на един и половин блок намалява броя на шевовете. В този случай само самите големи блокове, които имат много интересна текстура, са хвърлени в очите. Между другото, съвременната строителна индустрия предлага както гладки тухли, така и груби, с опции под формата на "дърво", а изборът на цветовете е доста широк.

Bastard тухла е намерил широко приложение в изграждането на многоетажни сгради, вили, както и в строителството на пристройки и огради.Често материалът се използва за облицоване на фасади, но за монтажа на фундаменти и плинтове не се препоръчва да се предприемат, тук е по-добре да се предпочитат други опции.

класификация

Поради размерите, които са 1,35-1,4 пъти по-високи от стандартните, използването на една и половина тухли прави възможно да се постигнат значителни икономии. Днес производителите предлагат няколко варианта за такъв строителен блок: частни, предни, разкъсани, кухи, пълни и много други.

По свойства и функционалност

В зависимост от функционалната цел и технико-физическите характеристики, има няколко разновидности от тухли и половина.

Керамиката е блок, направен от пречистена глина, без примеси (като мас и сулфат), с добавяне на компоненти, които дават на материала необходимите параметри. Такава тухла принадлежи на естествените, екологосъобразни материали, не натрупва токсични вещества и не излъчва радиация.

Тя се прави по два основни метода:

 • Пластична. Обикновената глина с високо съдържание на влага (до 25-30%) навлиза в пещта от лентова преса, изсушава се и се изстрелва при повишени температури (около 1000 ° С).Изключително важно е времето за изпичане да се поддържа колкото е възможно по-точно, тъй като както неизгорелият, така и изгорялният блок се характеризират с влошаване на експлоатационните им характеристики, което води до намаляване на качеството на изградения корпус и общото виждане на такива материали оставя много желателно. В случай на недостатъчно изпичане блокът има по-скоро светлочервен нюанс, характеризира се с ниска устойчивост на вода и не може да издържи дългите студове и ако изпичането, напротив, е прекомерно, тогава повърхността на такива тухли е покрита с многобройни пукнатини и става заоблена. В идеалния случай, ако изпичането е извършено в съответствие с настоящите производствени стандарти, повърхността на керамичния блок трябва да стане леко тъпа, а при механично удара да се чуе специфичен звук.
 • Метод на полу-пресоване. В този случай тухлената маса се формова от глина с ниски параметри на влагата (не повече от 10%) под влияние на силно пресоване. Продуктите, получени по този начин, не се препоръчват за изграждане на помещения, които ще се използват в ненагрявани условия с високо ниво на влага във въздуха.

Предимствата на керамичните тухли са очевидни:

 • повишена шумоизолация;
 • екологична чистота на продуктите - материалът е направен от глина, която е напълно безопасна за живота и здравето, както на етапа на строителство, така и на етапа на използване;
 • универсалност - може да се използва както за монтаж на промишлени съоръжения, така и за изграждане на жилищни сгради, материалът се използва както за външно облицоване, така и за монтаж на вътрешни прегради;
 • устойчивост на колебания на високи и ниски температури и екстремни студове;
 • продължителност на работа;
 • сила и сила;
 • отлична пара и топлоизолация;
 • водоустойчивост.

Трябва да се отбележи, че съвременният пазар предлага широк избор от керамични тухли от различни цветове, това се постига чрез смесване на няколко сорта глина. Широката палитра от готови продукти е много богата: червена, тъмно кафява, пясъчна, праскова и дори бежови тонове. Поради такъв огромен избор керамичните блокове от половин час са често използвани при различни реставрационни работи и построяването на нови сгради.

Силикатна тухла и половина се класифицира като изкуствен строителен материал, който не се изработва от естествени, а от синтетични компоненти.Сместа, която се използва при производството, се нарича силикат, включва лайм и кварцов пясък в съотношение от 1 до 9. За да може суровината да получи желаната форма, се внасят в нея различни пластмасови добавки, най-често химически устойчиви пигменти, благодарение на които материал от различни цветове и текстури.

Силикатната тухла има много предимства, сред които:

 • ниска топлинна проводимост - поради това, в студения сезон, топлият въздух се задържа вътре в хола;
 • безопасността на околната среда;
 • висока абсорбция на шума;
 • дълъг период на обслужване;
 • сила и сила;
 • устойчивост на ниски температури и други неблагоприятни атмосферни фактори;
 • достъпна цена - силикатните тухли са около 30% по-евтини от червените керамични тухли;
 • ясна геометрия;
 • широк избор от тонове и текстури.

Сред недостатъците на силикатните тухли е необходимо да се отбележи ниското съпротивление на влагата и следователно не трябва да се купува за изграждане на цокли, изграждане на кладенци и полагане на основата, т.е. всички структури с нулев цикъл, където има повишена вероятност за наводняване или редовен контакт с подземните води.

Важно: в жилищни сгради често се купуват силикатни блокове за инсталирането на комини и печки поради ниската им цена. Това е често срещана грешка, тъй като материалът има ниска устойчивост на топлина, така че под влияние на високи температури зидарията започва да се срива доста бързо.

Clinker тухла - този материал е много подобен на керамика, тъй като точно както е направен от глинеста смес, обаче, в този случай са подходящи само някои видове глина. Самият процес се състои в това, че приготвените и формовани суровини се изгарят при изключително високи температури до пълно изпичане. Обикновено отоплението е на ниво 1200 градуса. Благодарение на тази технология материалът придобива специални характеристики на здравина и издръжливост.

Хиперпресорни - характерна особеност на състава се счита за уникална технология на производство. Такъв камък се образува не в пещи при висока температура, а чрез натискане на глинената маса при повишено налягане, което обикновено варира от 23 до 35 МРа. Суровините са варовикови скали, към които се добавят цимент и вода.

По проект

Съвременните производители произвеждат както стандартни бели небоядисани блокове, така и цвят. Цветни, като правило, са предназначени за екстериорна декорация на сгради и създаване на необичайни декоративни елементи. Такива тухли могат да бъдат не само червени, но и най-необичайни: зелен, слонова кост, синьо, развалини, кафяво, бежово, шоколад, кафе и т.н.

Материалът може да е много различен текстура: в хардуерните магазини се представят като груби и обратно гладки блокове, които на свой ред са матирани или гланцирани. Тези параметри се определят от характеристиките на технологията за обработка на тухли. Облицовъчните материали могат да имат гланцова текстура, което се постига чрез нанасяне на специална глазура върху печена глина, която е доста ниско топим състав на базата на стъкло. Благодарение на този слой тухла получава повишена устойчивост на влага и температурни колебания.

Широка цветна палитра е възможна поради налагането на леко изсъхнал суров продукт със специален цветен състав, след което получените продукти са подложени на окончателно изпичане.Това покритие е изработено от глина чрез добавяне към него на естествени или химически багрила. Ако температурата на обработка е избрана правилно, тогава такъв цветен слой става непрозрачен, но в същото време изключително красив.

Между другото, оцветените тухли не са толкова силни, колкото обикновените лъскави тухли. За да бъдем по-точни, не е достатъчно просто да се покрие, което им дава характерен цвят, вследствие на което облицовката с времето губи своя декоративен ефект и естетика. Всичко това доведе до ниско търсене на цветни блокове.

Размерът на половината тухла - колко сантиметра?

Размерите на една тухла и половина тухли са:

 • дължина - 25 см;
 • ширина - 12 см;
 • височина - 8,8 см.

Блокерите са разделени на кухи и пълни. В твърдите тела максималният брой кухини не надвишава 15%, а при кухи - допустимото ниво на проходните и непроходимите отвори е 30%. При силикатните блокчета кухините обикновено се намират в по-голяма близост до центъра, а в керамичните блокове те са равномерно разпределени в цялата вътрешна кухина и се различават в неравномерна форма.

Наличието на такива камери позволява да се намали потреблението на суровини за производството на строителни блокове, което означава, че времето за построяване и крайната цена на квадратен метър от строителен обект се намаляват.Ниското тегло създава намалено натоварване върху носещата конструкция. Така че теглото на една и половина керамични тухли с кухини е около 3-3.3 кг, а масата на пълни - 4-4.3 кг. Разликата в продуктите за облицовки също е очевидна - 5 кг в пълномаслен, срещу 3,9 кг в тухли с кухини.

Каква е разликата от единствения "камион"?

Разликата между традиционен единичен блок и половин морков е в икономическата им ефективност. Изчисленията показват, че за 1 m3 зидария консумацията на материали е точно 394 блока - когато се използват единични продукти и 302 блока - при използването на една и половина тухли. Поради това можете значително да намалите разходите за строителство.

Така при оформяне на носещата конструкция по време на полагане с единична тухла се произвеждат 3 реда стандартни единици и 1 ред облицовъчни. С една и половина тухла потребление по-малко - само 3 реда кухи и 1 ред на довършителни работи. По този начин се спестява значително потреблението на разтвора и самия материал.

Половината кафява тухла се счита за идеална възможност за благоприятна сграда, която се провежда за кратко време. Височината на буквата е само с 23 мм по-голяма от съответния размер на единичната, но дори тази разлика позволява всички работи за полагане да се извършват с 30% по-бързо.

Как се прави зидарията на един и половина silikatnono тухла, ще научите от видеоклиповете по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня