Тънкостите на процеса на почистване на тухли

 Тънкостите на процеса на почистване на тухли

Чистотата е важна не само за ежедневното почистване, но и при грижата за сградните структури. Дори най-трайната тухла ще продължи по-дълго и ще угоди на хората, ако е правилно изчистена. И в много случаи ръководството на елементарната поръчка само ви позволява да приложите отново керамични блокове.

Методи за почистване

Разработени са различни варианти за пречистване на тухли, всяка от които има свой собствен обхват на приложение. Понякога, ако замърсяването е много силно, трябва да съчетаете два или повече метода. Водата, подадена под налягане, ефективно премахва солените пили и други петна.Съществуващите системи могат да доставят вода при налягане от 15-220 бара. Въпреки че това налягане е голямо, технологията е разработена до такава степен, че материалът да не бъде повреден, освен това е безопасен за околната среда.

Вместо вода могат да се използват пясъчни струи. Устройствата, които я хранят, могат да гарантират освобождаването на тухли от следните замърсители:

 • стари багрила;
 • битум;
 • мазут и други петролни продукти;
 • мухъл петна;
 • циментови спрейове и кори;
 • следи от корозия.

Пясъкът, доставен под значително налягане, също оказва повишено налягане върху повърхността. Това помага да се премахнат всички включвания, които нарушават външния вид на стената или друга структура. Наред с двата посочени варианта механичната техника се използва широко. Той помага да се отстранят всички втвърдени вещества, включително капки строителни смеси, бои и лакове. За работа използвайте различни ръчни инструменти, които позволяват разцепване на циментова замазка и други блокирания.

Но много малка мръсотия с длето, длето и т.н. е неудобна за почистване. Освен това те могат да повредят повърхността.Следователно окончателната преработка се извършва чрез груб шмиргел. За да се осигури положителен резултат, след абразивно третиране е необходимо да се изплакнат тухлите с поток от маркуч. Това ще измие всички прахови частици. Но всички механични ефекти, дори и най-доброкачествените, могат да повредят една тухлена стена. Ето защо химикалите също се използват широко. Разтворете помощ за затваряне:

 • фосфорна;
 • сярна;
 • солна киселина.

Използват се само при обработка на керамични тухли. Но силикатните блокове не могат да бъдат почистени по този начин. Това неизбежно ще бъде повредено. Циментът прилепва много силно към силикатната основа. Много е трудно да премахнете следи от разтвора и наднорменото тегло с ръчните инструменти, е необходимо да използвате електрически машини.

пари

Когато изберете една или друга опция за почистване на тухли, трябва да подготвите специални инструменти.

Ако възнамерявате да използвате механичен метод за почистване на повърхността на слоя от зидария, трябва да подготвите:

 • четка за обработка на метал;
 • мистрия (понякога заменена със шпатула);
 • покрита с шкурка бар;
 • длето;
 • длето;
 • средно голям чук.

В допълнение към механичните почистващи средства е необходимо да се поддържа резервоара за вода готов. Намалява якостта на изсушените петна. Вътре в къщата стената е навлажнена с валяци, четки или гъби. Ако работата се извършва на улицата и замърсяването е много голямо, е по-практично да използвате маркуч. Той трябва да избягва прекомерната влага, защото тухлата се разрушава при контакт с течността.

Но тъй като всеки ръчен и електрически инструмент създава прах при работа, изхвърля абразивни частици, трябва да се погрижите за устройства за защита на здравето. Възможно е да работите с подобен инструмент само в респиратор и специални очила. Важно: трябва да носите ръкавици. Облекло при почистване на тухли трябва да бъде трайно, неотбелязващо; ако се замърси, не би било жалко. Ако планирате да използвате специални химикали, трябва да използвате същите респиратори, очила и гумени ръкавици.

За да премахнете механично мръсотията от силикатна тухла, нанесете:

 • стоманени четки;
 • електрически бормашини и приспособления за тях;
 • шмиргел.

Необходимо е във всеки случай да се мокри петна и нападения върху силикатен материал. Това значително ще опрости работата.Разтворителите се купуват в готовата форма или се подготвят самостоятелно - това зависи от материалните възможности и умения. В повечето случаи сярна и солна киселина помага за почистването на повърхността. Важно: не е възможно да се прилагат в чиста форма и в концентрирани разтвори, е необходимо разреждане до 10%.

Химическото почистване се извършва чрез изплакване на повърхността с течаща вода. Това ще премахне корозивните вещества заедно с неразтворените частици. Специални препарати се нанасят върху замърсени участъци на тухла с четки, валяци или четки. Препоръчва се комбиниране на химическо и механично почистване. Запушванията, смекчени с химикали, се отстраняват с шпатули и длето (ако има големи петна) или стоманени четки (когато е необходимо да се отстранят малки следи и точки, петна).

Как да почистите различни видове замърсяване със собствените си ръце?

Изборът на метод за почистване се определя не само от типа тухла (керамика или силикат), а не само от тежестта на замърсяването. Необходимо е също така да се обърне внимание на района, обхванат от блокажа, колко бързо трябва да бъде премахнат от него. Аварийното почистване на тухла се извършва със специални препарати.Ако няма нужда да бързате, предпочитат се по-екологосъобразни методи. Вече сред тях избираме подхода, фокусирайки се върху вида покритие.

Непосредствено след полагането стените трябва да бъдат почистени от цимент. На първо място, калта е омекотена, омокря се с вода. Това ще направи камъка по-крехък, ще помогне да се разкъса от основния материал. Поливането продължава докато водата продължава да се абсорбира. Ако все още се абсорбира, това означава, че маржът за безопасност на място все още не е изчерпан.

След това разтворът се отстранява механично. Ако бетонните петна имат плоска форма, те обикновено се отстраняват с шпатули, мистрия или четки с повишена твърдост. Ако на повърхността има каменни фрагменти, те са леко бити със шпатула. Това, което остава, ще бъде почистено с четка. Но големите включвания ще премахнат само длетото и чука; другите инструменти са непрактични. По време на работа е необходимо да се ударят точно и без прекомерни усилия. Абсолютно неприемливи удари под прав ъгъл. Налягането на замърсените места трябва да е нагоре или надолу по стената. Когато отпадъчното покритие до голяма степен се отстранява, тухлената стена ще трябва да се шлайфа.Но работата не свършва там - все още трябва да измиете повърхността, като по този начин се отървете от микроскопичните частици.

Ако стената е стояла дълго време, често трябва да се отървете от солта. Подходът към нападенията може да варира значително в зависимост от естеството им. Част от солените петна просто се измиват, поливат фасадата или отделни тухли с маркуч. Понякога дори не е необходимо да създавате силен натиск, само достатъчно омокряне. Но в други случаи са необходими по-силни средства - специални препарати и твърда четка.

Важно: Реагентите, продавани в магазините, могат да се справят само със строго определени видове минерални соли.

За да възстановите облика на старата тухла до нормална, ще трябва да действате чрез пробна версия или грешка или да се ръководите от препоръките на продавачите. Те трябва да опишат подробно вида на петна, слоеве (и по-добре да показват снимки). Разреждането на всяко лекарство е неприемливо да се отклони от съотношението на водата и работната смес, предписано от инструкцията; Препоръчваното време за обработка не може да бъде превишено.

От наличните химически средства за борба със солените блокажи се прилага разтвор на солна киселина.Те могат да се навлажнят само с добре навлажнен субстрат. Когато минават 10 минути, стената се измива с маркуч. Веднага след като повърхността изсъхне до 100%, тя трябва да се третира с хидрофобно вещество. Ако всичко е направено правилно, през следващите 10 години нови солени петна няма да се появят на повърхността.

Тухлените стени на улицата често са покрити със суха глина. Този вид замърсяване се счита за лесно почистващо. Дори ако глината покрива значителна част от повърхността, можете да се отървете от нея само чрез намокряне на замърсените места. След 5-7 минути можете да свалите мръсотията с поток от маркуч. Големите глинени фрагменти, разположени на лесно достъпни места, се отстраняват с четка, а след това проблемната област се измива. Но една тухла може да бъде запушена не само с глина - често тя получава боядисване на различни видове. С всякакви строителни бои, както и със смола и битум, помагат да се справят с:

 • керосин;
 • бял дух;
 • терпентин.

Проблемните области се втриват с ненужна кърпа, навлажнена в избраното лекарство. Същите три вещества ще помогнат да се отървете от петна от мазнини. Важно: при използването на терпентин и керосин е необходимо да се помни за запалимостта им, а белезният спирт също е токсичен.В допълнение към мастните вещества и бои, често тухлените стени трябва да бъдат премахнати от гипс. Един метод включва равномерно овлажняване на материала със спрей.

Когато отнемат 3-5 минути, декоративното покритие лесно се отстранява с мистрия или шпатула. Но след изобилна импрегниране с вода, мазилката може да бъде почукана с поток вода от маркуч. Малките останки и единични петна почистват стоманена четка. По-продуктивен начин - използването на електрическа тренировка. Необходимо е само да се поставят специални шлифовъчни дюзи. В зидарията на печката, камината трябва редовно да се почиства от сажди и сажди. И в двата случая нанесете почистващ препарат от мазнини с четка. Внимание: ако петната вече е стара, препоръчително е да вземете композиции с органични разтворители. Те са много по-активни от обикновените продукти за почистване. Тъй като времето и усилията се изразходват по-малко.

Полезни съвети

Във всеки случай, каквото и замърсяване може да се появи на тухлената стена, след почистване е желателно да се измие и да се изсуши. След това водните репеленти се използват за подобряване на конструктивните характеристики.Използвайте длето, за да премахнете мръсотията, в последния завой. Тя не е предназначена за отстраняване на цимент (бетон) и може бързо да стане тъпа. Противно на препоръките на отделните "професионалисти", е невъзможно да се отделят цимент от тухли с нокти - със сигурност ще оставят следи, които развалят външния вид.

Как да почистите тухли със собствените си ръце, вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня