Саман: характеристика, производство и обхват

 Саман: характеристика, производство и обхват

Издръжливостта на сградата зависи от всички използвани строителни материали, без изключение, но материалът за стените трябва да бъде избран най-внимателно, защото дори и с идеалното място за строеж, лошият избор на този компонент ще направи строителния разпад доста бързо. Материалът за производство на стени може значително да повлияе на цената на целия проект, освен това може да зависи от някои основни характеристики - например топлопроводимостта на сградата. Ако говорим за доказани класики, тогава може би няма по-практичен материал от абота.

особеност

Самана е тухла от глина и слама с добавяне на вода, но няма точно размери, както и пълен набор от компоненти - съставът на изкуствен камък може да се различава значително в зависимост от това какви характеристики се изискват от него.

Основната съставка на всяко килимче е и е глина, предпочитание се дава на сортове със средно съдържание на мазнини. Вискозитетът на масата може да бъде различен, поради което, ако е необходимо, добавете определено количество вода, за да омесвате, съставът е по-лесен. Традиционно се използва и пълнител, който увеличава якостта на сухата глина, закрепва я и малко подобрява топлопроводимостта. Исторически погледнато, влакнести растения и дори оборски тор са били използвани като такъв компонент, но днес, като такива, те често използват ситно нарязана слама или плява.

Разбира се, горепосочените съставки бяха ограничени в старите дни и днес, в ерата на развитите технологии, Съставът на адоба може да съдържа различни добавки, които значително подобряват някои качества на такава тухла:

 • натрошен камък, пясък или експандирана глина наполовина с глина позволяват сушене на строителни материали, за да се избегне силно свиване, запазване на дадените размери и форма;
 • казеин и костно лепило, както и архаична суспензия или модерно течно стъкло, могат да се използват вместо вода, за да се получат необработени кичури блокове с всякаква желана форма без разпространение;
 • вар и цимент са известни с тяхната способност бързо да отделят влага в околната среда, тъй като те се добавят към рецептата, така че тухлите са по-склонни да изсъхнат и да бъдат устойчиви на влага;
 • влакнеста целулоза, нарязана слама, дървесни стърготини или същите торове позволяват на самана също да бъде относително еластична, което увеличава устойчивостта на материала към температурни крайности и компресия или разтягане.

Освен това, в някои случаи, добавете по-сложни добавки от синтетичен произход - по-специално, за да се повиши защитата на строителния материал от въздействието на живите организми. Въпреки това, дори в класическата форма, Adobe има огромен успех в продължение на много хиляди години.

Точната дата на откриване на кирпич е неизвестна, но учените казват, че от нея са построени къщи преди шест хиляди години. В онези времена това беше почти единственият изход за жителите на степните и пустинните зони, където дори по-традиционното дърво или естествен камък почти не се срещаха.Както се случва във всяка епоха и във всяка държава, изграждането на къща също беше скъпо, защото бедното население нямаше друг избор освен да мисли за начин да построи онова, което беше под краката му и не беше особено необходимо. Древният Египет се смята за родното място на първия килим и оттам този материал се е разпространил в много райони с описаните климатични условия.

Модерните кирпичове могат да имат различни характеристики, които силно зависят от съставните им компоненти и техните съотношения, но средно трябва да получите нещо подобно:

 • плътност, сравнима с конвенционалната тухла - на ниво 1500-1900 кг на кубичен метър;
 • топлопроводимостта зависи най-вече от количеството използвана слама (колкото повече се използва, толкова по-добре стените задържат топлината), но като цяло, според този показател, два пъти по-голяма от простата тухла е 0,1-0,4 W / (m * градушка);
 • по отношение на устойчивостта на компресия, блоковете на кирпичове много приличат на модерен блок от пенобетон - и в двата случая този индикатор варира от 10-50 кг на квадратен сантиметър.

Силни и слаби страни

От една страна, кирпичът е бил в продължение на хиляди години.но той не само не губи значение, но дори го е придобил в регионите, в които преди това дървесината се използва като строителен материал. От друга страна, въпреки всички подобрения в състава и характеристиките, такъв блок не само не се смята за лидер на пазара на строителни материали, но може също така да бъде съзнателно отхвърлен като опция в полза на тази или алтернатива. Всичко това показва, че Adobe има своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат взети предвид, преди да се закупи строителния материал.

Положителни свойства.

 • Саман винаги е бил в категорията на най-евтините строителни материали и днес, дори и с различни добавки, той остава може би най-достъпен. Освен това в много случаи собственикът дори може да го направи сам - това не изисква толкова много пари, колкото простото познание и стремеж.
 • Според основните характеристики, кирпичът ще задоволи повечето потенциални собственици на сградата, тъй като не само поддържа топлината, но и има отлични звукоизолационни свойства. Освен това стените на кирпича също абсорбират излишната влага, участвайки в нормализирането на атмосферата в къщата.
 • Класическото килимче е напълно безвредно - това е възможно най-естественият продукт. В същото време, това е предвидимо, изобщо не гори в огъня.

Недостатъци.

 • Стената за кочани изисква внимателна мазилка, за да се предпази от влага. Само по себе си такава тухла има огромна хигроскопичност и това поне значително увеличава теглото на конструкцията и може да доведе до нейната деформация.
 • Adobe блокира сухо доста бързо, където са били изобретени - в горещи страни, но в нашите условия трябва да чакаме дълго време, докато тухла е напълно суха и силна. През цялото това време строителните материали трябва да бъдат внимателно защитени от влага и наистина изискват специално съхранение, докато не бъдат покрити със защитно покритие. Такова изискване води до факта, че сградите от кирпич не винаги могат да бъдат построени, а през зимата такава задача изглежда нереална.
 • Класическото килимче, което е напълно естествено, не носи никаква опасност не само за хората, но и за домашните вредители - от насекоми до гризачи. Освен това зеленчуковите петна могат да привлекат такива неканени гости, а остатъците от тях могат да се използват като жилища.В съвременните условия, за да се предотвратят такива явления, се използват специални химически добавки или подходящо дообработване, но тогава се губят материални предимства като екологичност и частично евтиност.
 • Adobe изисква известно време, за да се получи достатъчно свиване и стената да придобие сила. По тази причина времето за издигане на сгради от самана винаги надхвърля същата времева рамка за изграждане на тухлена сграда.

видове

Съставките, които традиционно са включени в блокове от кирпич, могат да се използват в различни пропорции и да бъдат обект на различни зидарски технологии. Поради тази причина е обичайно да се разделят Adobe в две основни сортове - така наречените леки и тежки.

Въпреки че повечето хора смятат, че кирпичът е тухла или блок от някаква друга форма, много рядко има такъв външен вид. Факт е, че за производството на леки кичури се използва много малко количество глина - обикновено неговият дял не е повече от 10%, докато основната роля играе пълнителят. Получената маса има значителна течливост и ниска пластичност, поради което изисква по-солидна основа от друг материал.Обикновено лек кит или е вид покритие за летвата, която е монтирана до стената на рамката, или пълнеж между две такива стени наведнъж.

Оказва се, че е невъзможно да се построи къща изцяло от светлинен килим - определено ще допълни друг строителен материал, но в това може да намерите и предимства. По този начин сградата запазва всички предимства на своите партньори (с изключение на, вероятно, евтини), но се изгражда много по-бързо и малко по-лесно. Недостатъците на това решение са, че материалът за рамката може да струва значително повече от подобните в обем блокове, а дървесината често се използва като ламарина с всички недостатъци под формата на цена, запалимост, излагане на влага и вредители.

Фактът, че за повечето хора е "обикновените" кирпични блокове, е така нареченото тежко кирпиче. Съставът на такава тухла вече е разгледан по-горе и предимствата на използването му са очевидни - сградата е много по-силна и по-надеждна и можете да завършите декорацията почти веднага след като стената е била издигната, защото Adobe буквално изисква тя да бъде защитена от атмосферата ,Огромен недостатък на този вид материал е неговата податливост към вредното въздействие на водата - това е тя, която е основният враг на сградите. Въпреки, че водата се използва при производството на кирпич, винаги е необходимо да се съхранява готовият материал от влага, като се започне с етапа на сушене и завършва с изграждането, довършването и престоя в завършената къща.

Производствена технология

Възможно е да спестите много за изграждането на къща от кирпич, тъй като можете да направите такава тухла със собствените си ръце у дома от това, което буквално е под краката ви. Основната необходима съставка е средномаслена глина. Такава маса е доста добре формована и не позволява водата да премине, така че обикновено я търсят в близост до езера или във влажни зони. Един слой от необходимия материал може да не се намира на повърхността, а в близост до него - това се потвърждава от високото ниво на водата в растенията или растенията, които обичат влагата (мента, овча), без да се напояват далеч от водата.

Ако глината е твърде мазна, тя може да бъде леко "подобрена" с помощта на пясък - средно трябва да се добави в пропорции от 1: 7. Препоръчително е да не се използва речен пясък поради вероятното наличие на прах в нея, но големи планински сортове ще направят.

Поради изискванията към климата е необходимо да се ангажираме с прибирането на китката през топлия сезон.Глината обаче се събира много по-рано - от предишната есен. Суровините се изсипват от голям плъзгач (но не повече от един метър висок) и се покриват с дебел слой слама с дебелина около 10 см. В тази форма глината се намокри през есента и зимата при дъждове и замръзва, което я прави пластична. С настъпването на пролетта сламата се отстранява и глината е покрита с полиетилен, натискайки ръбовете с камъни - благодарение на това купчината ще се разтопи по-бързо, но няма да се откаже от цялата влага в атмосферата, затова не се образуват кора.

Що се отнася до сламата, необходима за производството на блокове, тя е подходяща както за прясна, така и за миналата година. Единственото основно изискване е качеството на суровината - не трябва да има никакви щети поради неправилно съхранение. В някои случаи можете да направите без тази съставка, но тогава трябва да я замените със суха трева със силни влакна.

Както вече стана ясно, сухото и топло време е изключително важно за производството на кирпич и конструкция с неговата употреба, поради което образуването на блокове трябва да започне с първото постоянно затопляне, за да завърши къщата от началото на дълбоката есен.За производството на кирпич е желателно да се избере място до планираното строителство - готовите блокове тежат много, така че пренасянето им някъде далеч ще бъде проблематично. За да се поддържа правилната форма на тухлите, площадката трябва да е плоска и така, че тревата и боклука да не се придържат към тях, те се отстраняват предварително. Тя също така трябва да осигури изтичане на дъждовна вода - по-добре е районът да е леко издигнат над околния район. Цялата повърхност е покрита със слама. Всичко е наред, дори и да се придържа към блоковете, защото все още е част от тях.

Преди да смесите глината, тампонът също е покрит с дебела водоустойчива тъкан. В центъра на импровизирания магазин се натрупаха готови глини, наблюдавайки безпроблемната му равномерност. В центъра на купчината е малка дупка за вода, там се излива толкова, колкото е необходимо, за да даде масовата пластичност.

Най-лесният начин да заместите глината е с краката си - толкова много усилия не са толкова енергоемки. Ако трябва да добавите пясък към масата, за да намалите съдържанието на мазнини, това вече е направено на етапа на смесване на глина с вода,слама се добавя, след като горните съставки се смесват. Сламата, преди да бъде добавена към сместа, предварително се накисва във вода. Размерите му обикновено са около 15 кг на кубичен метър глина, въпреки че те, както вече споменахме, зависят от нуждите и възможностите на домакина. Получената маса трябва да бъде заместена, докато стане напълно хомогенна. Бъдете готови, че ще отнеме време. Резултатът е много лекият килим, който се натрупва в купчина и се оставя за два или три дни.

По това време си струва да се погрижите за търсенето или самопроизводството на формуляри за блокове. Те обикновено са само кутия без дъно, вид "контур" за бъдещите тухли. По-добре е да се определи размерът на някой, който ще планира и построи сграда, но това до голяма степен зависи от климата - масивните блокове се очаква да изсъхнат по-дълго и където често е хладно и дъждовно дори през лятото, те трябва да имат възможно най-малък размер. Имайте предвид, че сушилнята подлежи на свиване с 10-15%, а в някои случаи дори повече, така че правете блокове с определена големина.За по-голямо удобство формата за самана е обвита от вътрешната страна с полиетилен, а от външната дръжка са прикрепени към нея.

Запомнете бъдещите блокове, произведени на равна повърхност, отворени за лъчите на слънцето. Формите се монтират на земята, предварително се изравняват, почистват и покриват съгласно описаната схема, а смесеният и уреден саман се издига по какъвто и да е начин и се изсипва в кутиите, като внимателно се удря. Излишъците, които не съвпадат във формата, се отстраняват внимателно с помощта на борд, поставен върху противоположните страни на кутията, след което формата се повдига, оставяйки кибритена плоча на място и процедурата се повтаря в следващия раздел.

Мокрите тухли трябва да се пробият в центъра на две или три места с тел около дебелина милиметър, така че свиването по време на процеса на сушене да не доведе до пълна деформация на блока. За да се предпази от валежи, формованите парчета маса са покрити с водоустойчиви материали - покривен филц или брезент, които също допринасят за еднородността на сушенето. В тази форма, китката се суши в продължение на 1.5 дни, след това се преобръща отстрани и се дава друг ден. След това трябва да го преместите под навес, изложен под формата на кладенец за окончателното сушене, който ще бъде отложен за още две седмици.На този етап е по-добре да поставите тухли върху дървени подови настилки или палети - това ще ви помогне да премахнете излишната влага.

След това е време да се построи сграда от завършени блокове, но можете да проверите дали всичко е направено правилно. С наблюдаваната технология тухлите от килим могат да издържат на падане от височина от два метра (поне до земята) без никакви деформации. В допълнение, висококачественият килим е способен да не загуби своята форма, като е лежал във вода в продължение на два дни.

приложение

Въпреки че тухлите от кирпич могат да издържат два дни във водата, тези тестове са много вредни за трайността на къщата, тъй като полагането се извършва върху фундамент с височина най-малко половин метър, снабден с хидроизолация от покривен материал на няколко слоя. Дебелината на лентата трябва да бъде най-малко 20 см по-висока от планираната дебелина на зидарията - тази граница е предназначена за дебел защитен слой мазилка или други довършителни работи.

Препоръчителната дебелина на стените на кичурите е от 30 см за вътрешни прегради и от 50 см за носещи стени. Дори на етапа на строителството, кирпичът продължава да изсъхва, така че не повече от два реда се поставят на ден. Ако е необходимо, блокът може да бъде нарязан с брадва.Зидането се извършва върху хоросан на глина и пясък.

Работите се извършват само при сухо и слънчево време., с първите признаци на дъжд, работата е спешно спряна и стените са плътно покрити с полиетилен. За довършителни работи използвайте всякакви водонепропускливи и паропропускливи мазилки, с изключение на цимент, който лошо се прилепва към глина. Завършващият слой трябва да е дебел - най-малко 5 см, дори и 10 см. Като джъмпери над различни отвори се използват дъски от дебелина 5 см, които задължително се третират с хидроизолационни съединения. Ако е възможно, те правят покривът да се окача на поне половин метър - това помага отново да предпази стените на кирпич от атмосферните валежи.

Как да направите блок със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня