Дизайн кухня-хол от 20 квадратни метра. m

Когато няма достатъчно място в жилището за отделни помещения, които се различават по предназначение, е необходимо да се прибегне до комбинация. Една от тези опции е кухненският хол. Въпреки това, за да бъде не само функционален, но и удобен, е необходимо да се вземат под внимание редица нюанси. Как да го направите домашен стил, ще бъдат обсъдени допълнително.

Комбинация функции

Кухнята и всекидневната са жилищни ъгли, които носят различно емоционално оцветяване. Обикновено кухненското пространство е свързано с динамика, а холът е място за почивка или приемане. В такъв случай е необходимо да се постигне вътрешна хармония, използвайки различни стилистични техники. Това ще позволи да се отвлече вниманието от различното настроение и да се осигури целостта на вътрешната композиция, състояща се от техните кухни и помещения за гости.

Тъй като в повечето случаи оформлението на такива помещения има един или максимум два прозореца, е необходимо да се компенсира липсата на естествена светлина. Освен това трябва да помислите за методите на зониране, така че вместо да въвеждате ненатрапчива организация, не разделяте цялото пространство на ъгли-клетки. Преди да изберете най-добрия проект за интериорен дизайн, трябва да погледнете наоколо: по правило рядко една стая има такива дизайнерски характеристики като ниша или перваз. Други усложняват оформлението напълно, защото имат наклонени триъгълни стени с тесни врати в неудобни места.

Тези характеристики могат значително да увредят създадения комфорт., което затруднява инсталирането на мебели и дори подчертава желаните области. Важно е да се предотврати усещането на тунела, което може да даде тясна форма на самата стая. В този случай устройството може да бъде само линейно, въпреки че това не е особено удобно. Взимат предвид височината на стените и особеностите на декорацията на тавана, защото в някои случаи тя може да простира липсата на използваемо пространство, създавайки илюзията за пространство.

Те дори мислят за местоположението на акцентите на облицовката на стени, защото тази техника може да отклони вниманието от недостатъците на стаята.и понякога дори им дава вид на добродетели.В допълнение, обърнете внимание на подовата настилка, която позволява да се разграничат различни функционални области, без да се прекъсва общата концепция за стил. Дизайнът трябва да си постави задачата да създаде светла и просторна въздушна дишаща стая, защото в ограничено пространство човек се чувства неудобно. След като визуалната инспекция приключи, те се определят с материала, необходимото количество работа. Въз основа на наличното пространство се правят оценки и се изготвя груб скица на бъдещия кухненски хол.

Стил избор

Стилът на комбинираната стая от 20 квадратни метра. m няма да позволи да олицетворявате луксозните посоки на двореца в съществуващото пространство, колкото и да искате. Следователно, класиката, класицизма, английския, италианския стил е по-добре да не се основава. Тези решения се нуждаят от пространство, в ограничено пространство те ще създадат атмосфера на гравитация. В малка стая няма да е възможно да се инсталират луксозни мебели със злато, за да се украси таванът с масивен висящ полилей със свещи и кристал, за да се постави голяма маса с издълбани столове.

Най-добрият стил за ограничено пространство,предназначени да комбинират - модерни насоки за проектиране. Например, това е добра основа за стила на минимализма, който се придържа към простотата и функционалността. Същото пространство, но с по-голяма елегантност може да се създаде, като модерният стил е основа за интериорен дизайн. Тя е присъща на демонстрацията на съвременни материали и оригинални форми, които могат да бъдат използвани под формата на части за мебели.

Можете да избирате за дизайн на комбинираното пространство на кухнята и дневните като високотехнологичен, арт деко, арт нуво, бионика и скандинавски стил. Те са подходящи за украса на дома на бакалавър и малко семейство. Това е избор, с акцент върху функционалността, което е особено важно за модерните интериорни тенденции. Не бива да създавате арабски, гръцки интериор или Прованс в ограничено пространство, защото вместо да се чувствате просторни, такива интериорни композиции визуално ще намалят вече ограничените размери на използваемото пространство.

Високи технологии
Арт Деко
биониката
Скандинавски стил

Опции за оформление

Разположението на вътрешните елементи до голяма степен зависи от формата на наличното помещение. Въз основа на това оформлението може да бъде:

 • линеен;
 • ъглов;
 • остров;
 • U-образна форма.

Всеки вид има свои собствени характеристики. Например, линейната версия не може да се нарече удобна, но се използва за подреждане на тесни и дълги помещения. По друг начин да поставите мебелите не работи: нищо не трябва да пречи на преминаването на стаята. Всички зони ще бъдат разположени на една от дългите страни, функционални плъзгащи се блокове могат да се използват за максимално удобство.

Оформлението на ъглите е подходящо за повечето комбинирани правоъгълни стаи. Той се счита условно универсален при съставянето на вътрешен състав на комбинирана стая от 25 квадрата. Като правило ви позволява да използвате възможно най-функционално двата ъгъла на помещението, поради което е възможно да спестите място за преминаване и да създадете илюзията за простор на стаята.

Островната версия на оформлението е предназначена за правоъгълни и квадратни стаи. Тази комбинация се осъществява чрез приемането на мебели в най-удобните места на стаята, базирани на неговите дизайнерски характеристики. В същото време мебелите се намират на островите, което позволява ясно да се разграничи наличното пространство във функционални зони с различни цели.За да може такова оформление да изглежда хармонично в ограничено помещение до метъра, използваните интериорни детайли трябва да бъдат компактни. В противен случай, на общо основание, подреждането на стаята ще прилича повече на хаос, отколкото на отделни функционални зони.

U-образно оформление на кухнята-дневна от 20 квадратни метра. m подходящ за широки помещения. С нея основната част от мебелите ще бъде разположена по трите стени на стаята. В същото време е възможно да поставите маса за хранене в средата, но това е възможно, ако разстоянието между масата и мебелите срещу стените е поне 1,2 м. Ако няма достатъчно място, по-добре е да използвате плъзгащи се или сгъваеми мебели.

Методи за зониране

Зонирането е инструмент за разграничаване на отделните функционални области на помещението. Тя ви позволява да добавите организация към космоса, премахване на създаването на атмосфера на разстройство в ограничена зона на кухнята, комбинирана с коридора. Можете да направите това по различни начини, например:

 • използване на различни източници на светлина за кухнята и за гостите;
 • разделяне на зоните от мебели (рафтове, дивани, бар брояч или пиедестал);
 • избор на различен цвят на подовата настилка или покриване на хола с мокет;
 • избор на облицовки на стени, които са различни по отношение на текстурата или сянката;
 • разделяне на пространството в зони поради дизайна на тавана на помещението;
 • използвайки екрани или тесни дялове.

  Въпреки това, независимо от това, каквато и да е техниката на зониране, тя трябва да вземе предвид особеностите на стаята. Например проектът трябва да осигури максимално изравняване на светлината до нивото на естественото осветление. Ако стаята е тясна и дълга, трябва да запълниш липсата на слънчева светлина по такъв начин, че да има прозорци във всяка функционална област. Преградите са подходящи в квадратни помещения, където, когато се раздели пространството, те няма да създадат илюзията за пространство, разделено на клетки.

  7 снимка

  Довършителни функции

  Довършителните работи (материал за облицовка на стени, таван и под) трябва да бъдат избрани въз основа на характеристиките на помещението. Като се има предвид, че 20 квадратни метра. метра - не толкова за поставяне на кухня и мека мебел (плюс телевизор с малък бордюр), трябва да изключите тапет с голям печат от списъка с приоритети. Такава конструкция визуално ще направи вече малкото пространство по-малко и по-малко естетично.Много по-добре е да търсите мебели, ако стените са твърди или текстурирани.

  Релефът на тапета изглежда по-скъп от цветния модел, срещу който кухненската всекидневна ще се превърне в малка кутия и това ще създаде дискомфорт за домакинството. По-добре е да изберете цветовете на панелите от палитра от светли цветове. Ако не искате да правите без контраст по стените, трябва да окачите малък панел или малка снимка на една от стените. Когато комбинирате тапети, трябва да дадете предимство на придружаващото се платно, подчертавайки една от стените (или дори ниша или обратното, перваз, кухненска престилка) като тапет за тухли, камък, цимент или мазилка.

  По-добре е да оставите тавана бял - от това стените ще изглеждат по-високо, а самата стая ще бъде по-лека. Не трябва да го усложнявате с многостепенно напрежение или структури от гипсокартон. Въпреки това, така че таванът дизайн не изглежда твърде просто, можете да го направите дуплекс. Осветителните тела трябва да бъдат избрани малки: подходяща точка, прожектори или малки крушки, окачени надолу. Осветителните устройства се избират според стила на цялата стая.

  За пода е по-добре да изберете надеждно и издръжливо покритие.Тъй като квадратът от 20 квадратчета не дава много място за зониране, по-добре е да отделите госта от кухненското пространство с помощта на килим. Това няма да наруши равновесието в помещението и неразрешимо да отбележи границите на различните части на стаята. Ако стаята е разделена на две зони поради дизайна на тавана, можете да комбинирате облицовката на стените. Например, възможно е да се постави част от пода (в кухненската зона) с подови плочки.

  мебели

  Мебелите могат да се нарекат един от най-добрите методи за зониране комбинирани в една стая кухня и хол. За да не изглежда тромава, трябва да я избирате изчерпателно, като избирате компактни елементи с максимална функционалност. Големи комплекти не са необходими: за ограничено пространство, в което трябва да се поберат както кухнята, така и хола, са достатъчни малък диван, малка масичка за кафе, миниатюрна кухня и маса за хранене. Всичко останало се вдига, ако остане място.

  В същото време е важно да се обръща внимание на сгъваемите продукти и удобството на работата на механизмите за тяхната трансформация. Можете да спестите място по различни начини: например купувате легло вместо масичка за кафе.Тя се различава от обичайните варианти във височина (по-горе) и размери (по-малко). В същото време, тя може да има двойка компактни рафтове или чекмедже, и ако е необходимо, ще позволи на гостите да пият чай.

  Фотьойлите заемат много място. Ако искате стаята да изглежда по-голяма, можете да добавите няколко чаши на дивана. Можете да разгледате модулни мебели: удобно е, защото можете да купите отделни модули и това често спестява място. Вместо кабинета можете да закупите багажник със затворени и отворени рафтове, който е по-висок и по-тесен, но не по-малко функционален.

  Изборът на мебели в малка стая, заслужава да се има предвид, че трябва да вземете тясна част от мебелите. Не очаквайте, че на тяхно място може да се побере нещо, не само грозно, но и разваля естетиката на интериора. Броят на елементите, които си струва да се разпределят: всичко трябва да бъде строго функционално. Например, чудесно е, ако на дивана ще има двойка просторни чекмеджета, в които можете да премахнете някои неща за съхранение.

  Поставките за крака могат да имат отделения за съхранение отвътре, които могат да се използват, за да се отървете от изобилие от ненужни предмети.Колкото по-малко ще бъде във вътрешността на малки части, стаята ще изглежда по-просторна. Масивните мебели в малката стая не изглеждат хармонични, затова е важно да изберете оптималната дължина и ширина както на кухненския модул, така и на дивана. Необходимо е да се вземе предвид броят на жителите: например, един човек има доста малка маса за хранене.

  Успешни примери за интериора

  Комбинираната кухня и всекидневната могат да изглеждат хармонично, което се доказва от стилни идеи.

  • Оптималното оформление на универсалния тип. Разделяне на пространството на две зони поради зониране на пода.
  • Оригиналният дизайн на оформлението в модерен стил, осигуряващ зонирането на пода, тавана и използването на висока тясна маса като преграда.
  • Можете да украсите малко пространство, използвайки тясна маса за хранене като преграда, маркирайки границите на кухненското пространство с нея.
  • Интересно решение за стая с нарушена перспектива. Издатъците са включени като граници на различни функционални области.
  • Дизайн за стая с наклонени стени. Първоначалното решение да инсталирате маса за хранене.
  • Друга възможност за организиране на нестандартна стая.Наличието на бели стени ви позволява да поддържате усещането за целостта на стаята.
  • Този интериор създава илюзията за пространство и въздух. Стаята изглежда лека, голяма и уютна.
  • Вариантът с използването на асиметрични прегради, ограничаващи пространството, изглежда интересен и свеж.

  Идеи кухня-дневна площ от 20 квадратни метра. Вижте видеоклипа по-долу.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня