Таванно проектиране в кухнята и всекидневната

 Таванно проектиране в кухнята и всекидневната

Един от най-големите проблеми на градските апартаменти, построени през съветските времена, е техният малък размер. Малки стаи, малък вход и малка кухня. Ето защо, много домакини по време на ремонта решат да свържат кухнята и хола. И собствениците на апартаменти в модерни нови сгради, напротив, получават с покупка на голяма, вече комбинирана кухня и дневна. Всички те искат да уредят такова пространство правилно и правилно да го разделят на зони с различни функционалности, както и да изберат таванни покрития, така че да се влеят хармонично в цялостния стил на стаята.

Видове тавани

Ремонт на помещения, започващи от тавана.Тук са възможни различни варианти: можете само да го избелите, да го боядисате, да го лепете с тапет или, ако финансирането го позволи, да се слеете в по-сложни дизайни от иновативни материали. Всичко зависи от височината на тавана над пода и цялостния дизайн на стаята. За стаи с ниски тавани можете да изберете опцията въз основа на развитието на миналия век и вашите собствени възможности и предпочитания.

 • Бяла тавани се използва във всеки апартамент и не изисква големи финансови разходи или специални умения. Като покритие се използва замазка, което е абсолютно екологично чист материал. Ако искате цветове в интериора, просто добавете желания цвят към цветовото решение. Тази опция не важи за модните тенденции, но е идеална за стаи с ниски тавани. Единственият недостатък на такова варово покритие е неговата чупливост. В края на краищата, те готвят много в кухнята, има печка на газ и следователно всички покрития не само "поглъщат" миризми, но също така се замърсяват. Следователно, от време на време трябва да избелите тавана отново и отново.
 • Боядисване също така не се прилага за сложни и скъпи покрития.Преди боядисване е необходимо да се изравни повърхността на тавана с помощта на специални строителни смеси, така че боята да се полага равномерно. Боите на водна основа се използват за покриване: те не са твърде скъпи, не са много опасни и лесни за употреба. Магазините предлагат богат избор на цветове за такива материали. Боядисаните тавани са лесни за почистване от прах, но не можете да се отървете от петна върху тях, така че отново трябва да повторите процедурата за боядисване.
 • Поставянето на тапета на тавана също подходящи кухненски всекидневни с ниски тавани. В магазините за сгради можете да намерите различни опции за таван нетъкан тапет, включително за по-нататъшно боядисване. Но с такъв таван ще отнеме повече време и ще има повече пари. Много по-лесно е да залепите стените, отколкото да лепете тавана: първо, повърхността на тавана под лепенето трябва да е напълно плоска, в противен случай няма да можете да се присъедините към дизайна и да направите шевовете невидими и второ, че е невъзможно за един човек да лепи таваните приятели, които са запознати с този вид работа или наемат специалисти.В допълнение към описаните недостатъци все още има недостатъци - тапетите перфектно "абсорбират" всички миризми и замърсявания на кухнята и не обичат висока влажност.

В стаите с високи тавани можете да използвате гореописаните методи за довършителни работи, както и да разгледате по-модерни решения. Покритието от гипсокартон се отнася за монтираните. Тя предоставя изобилие от възможности за реализиране на всякакви идеи за дизайн. В такива дизайнерски варианти има много предимства:

 • окачени конструкции ще помогнат да се скрият всякакви грапавини, неравности и същевременно електрически кабели или въздуховоди;
 • строителството на гипсокартон светлина, но много силна и издръжлива;
 • гипсокартона спомага за създаването на многостепенни пространства на тавана, което помага при зонирането на стаята и допълнително визуално увеличава височината на таваните;
 • поддържането на окачени конструкции не е лесно;
 • гипскартон, подходящ за промиване или последващо боядисване.

Фалшивите тавани от гипсокартон в комбинация с различни лампи подчертават оригиналността на интериора на Вашата кухня-трапезария. Разбира се, такава опция за дизайн ще струва значително повече от замазка, боядисване и поставяне на тапети, но не ремонтирате за един ден. Има и други предимства.

Stretch тавани е един от съвременните начини на интериорен дизайн. Те изглеждат страхотно. Те, както и покритията от гипсокартон, принадлежат на суспендирани. Основата на тези покрития е специален PVC филм, който се разтяга с помощта на специален пистолет с горещ или студен метод. Този филм има много опции за цветове и три опции за повърхностна текстура (гланц, мат, сатен). При използването на много предимства.

 • Те ви позволяват да създавате много нива на тавана, като помагате да се съсредоточите върху различни области на кухнята - хол.
 • Простри тавани ще ви спести от неочаквани "наводнения" от съседите по-горе, тъй като филмът е много издръжлив и не абсорбира вода.
 • Зад тези повърхности всички инженерни съоръжения на къщата (електрически кабели, тръби) могат лесно да бъдат скрити.
 • Те са издръжливи и не губят красивия си вид.
 • Техните повърхности са лесни за почистване, ако са замърсени, без да се забравя, че острите предмети не могат да се използват за почистване.

Простри тавани ще бъдат безпроблемни, ако дължината на тавана не надвишава 5,5 м. Ако повече, тогава докинг е неизбежно.Разбира се, тази дизайнерска опция е най-скъпата и за нейната инсталация ще трябва да отделите много време и да наемете специалисти, но в крайна сметка ще получите напълно плосък и красиво декориран таван.

Има комбинации от гипсокартон и опънати повърхности, ако имате комбиниран кухненски хол.

Опции за дизайн

При планиране на дизайна на тавана в кухнята - хол, е важно да се вземат предвид всички характеристики на стаята, стил на декорация и личните пожелания на членовете на семейството. Обикновените правила ще определят вашия избор.

 • В случай, че кухнята е много малка, тя може да бъде декорирана в тъмни цветове. Тъмните тавани са по-практични, тъй като те имат най-малко видимо замърсяване. В допълнение, в някои случаи това ще помогне за визуално увеличаване на дълбочината на пространството.
 • Не трябва да използвате тъмни цветове в стаи, които са слабо осветени, и обратно, ярки в случаите, когато стаята е добре осветена.
 • Цветните тавани ще ви помогнат да направите ярък акцент върху една от зоните на кухнята - хол. Но не трябва да забравяте, че не всяка комбинация от цветове е подходяща за употреба.
 • Не забравяйте, че всеки цвят носи собственото си емоционално натоварване: зеленото се успокоява, синьото премахва мускулното напрежение, оранжевото ободрява. Бял, син или жълт цвят увеличава пространството.Оранжево и кафяво, напротив, ще го стесне. Прилагайки синьо, не забравяйте, че е в състояние да визуално намали височината на таваните. Използвайки това, можете да приложите по-живи и весели цветове в кухнята и да подредите хола в по-задържани пастелни цветове.
 • В хола има подходящи топли цветове в дизайна. В кухнята можете да използвате студени тонове, тъй като вече има доста горещо от печката.
 • За да изберете цвета на тавана, който да покрива стените само когато искате да увеличите пространството в стаята.
 • За тавани в зоната за готвене, можете да изберете гланцови повърхности, а за дневната, напротив, матиран. Тази комбинация правилно разделя пространството на части.
 • Нивелираните гипсокартонени окачени конструкции в комбинация с опънати тавани ще създадат плавен преход между двете помещения. Правилно избраните светлини на различни нива ще създадат усещане за лекота.
 • Опънати тавани с изображения на синьо небе и върховете на дърветата ще изглеждат много добре в дневната. Така че присъстващите ще имат чувството, че са в природата. LED осветлението около периметъра или вътрешната повърхност на опън ще създаде усещане за разсеяна слънчева светлина.
 • В стаите в класически стил с ниски тавани, белите повърхности в съчетание с декоративни елементи от мазилка ще изглеждат много добре.

За отражение. След като сте решили да свържете заедно кухнята и всекидневната, трябва да запомните, че тази опция не само печели пространство, но и носи допълнителни проблеми. Ако готвите много и често, тогава всички миризми и замърсявания от кухнята незабавно влизат в хола, което означава, че ще имате повече почистване. Над печката е необходимо да се инсталират много мощни вентилационни системи със сменяеми филтри.

Зониране и осветление

Свързването на кухнята и хола в едно пространство ще доведе до някои промени в оформлението на стените. Това е важно! Не забравяйте, че за всяко преустройство на апартамента се изисква специално разрешение. Независимото разрушаване на поддържащите носещи стени може сериозно да увреди структурната сила и безопасност на всички жители в къщата.

Разделянето на пространството в зони може да се постигне по различни начини.

 • Гипсокартон или колони.
 • Използване на различни нива на тавани или използване на различни текстури от повърхности на таванни покрития.
 • Различните повърхности на повърхността също могат да се справят със задачата за разделяне на пространството.
 • За зонирането на стаята можете да използвате мебели.
 • Зониране чрез използване на устройства за осветяване.

Понякога, вместо да разрушават стените, достатъчно е да се разшири входната врата, правейки широко сводесто пространство от всякаква форма. Вместо арки и стени, можете да използвате малки колони, които не само разделят пространството, но също така ще носят значението в стая в класически стил. Пространствените лазерни лампи са най-интересният дизайн.

 • Централното осветление се осигурява от полилей, разположен в центъра на стаята. Обикновено той се допълва от лампи с подови или стенни конструкции.
 • Осветлението може да бъде точка. В този случай лампите са подредени в малки групи, за да подчертаят определени места.
 • Контурното осветление помага да се подчертаят различните нива на пространството, да се скрият шевовете и визуално да се увеличи височината на таваните. Изглежда особено впечатляващо.
 • Растерното осветление, използващо лампи в светлинни рефлектори, се извършва само на места с високи тавани.

Естествено, можете да използвате различни комбинации от всички видове осветление. За гланцови повърхности, малки прожектори са по-подходящи, а за хола е по-добре да изберете голям полилей, който ще се намира над масата. Ако повърхността на тавана е блестяща, не трябва да използвате много силно осветление. Това ще създаде леко "претоварване" в стаята.

Трябва да се има предвид, че всяка лампа излъчва топлина. Това означава, че не всяка лампа е подходяща за опъване на повърхности, тъй като PVC-филмът може да се влоши при загряване. В този случай е по-добре да използвате светлини с енергоспестяващи лампи или LED светлини.

Опънати тавани не се комбинират с тежки полилеи, които просто не могат да бъдат прикрепени към опъналната повърхност. При по-малките осветителни тела се монтират тела на тавана, като преди това са направени технологични разрязвания на филми за тях.

Конструкции на гипсокартон, съчетани с всякакви принадлежности, но с най-впечатляващ вграден вид.

Успешни примери в интериора

Снимките в тази секция илюстрират най-изгодните дизайнерски опции за тавани в кухните и хола.Надяваме се, че това ще ви помогне да решите какъв е стилът на стаята.

Проектиране на опънати тавани в кухнята-хол, вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня