Кухненски кухненски дизайн проекти: оформления и зониране опции

Има много предимства при комбинирането на кухня и хол при ремонт на домакинство. За тези, които обичат да правят великолепен празник, приканвайки много гости, тази ситуация е добра новина.

Много ястия и напитки не трябва да се носят твърде далеч, свободното пространство става много по-голямо. Такава трансформация подобрява оформлението, има редица положителни аспекти.

9 снимка

Предимствата на комбинирането

Малките кухни се намират в повечето апартаменти, построени през 60-70-те години, голямо семейство и гостите на същата маса не могат да се съберат. Ако стаята за гости е с малки размери (което не е толкова рядко), е трудно да се установи празнична трапеза и да се поканят много гости. Проектирането на комбинирана дневна кухня е необходимо в няколко случая:

 • за зонирането са необходими много области;
 • в най-частното домакинство или селска къща има просторна кухня, която в случай на комбиниране с трапезарията осигурява голямо пространство, все още можете да направите малка стая;
 • след основната реконструкция се появи свободна зона, която може да се използва с голяма полза.

Всички тези фактори допринасят за популярността на комбинираното кухненско помещение.

Модата за такива проекти се появява в Америка и във Франция още през 70-те години на миналия век. Постепенно рационалността на този модел се осъществи на всичките пет континента, включително в Русия. Свободното пространство (ако таваните са повече от три метра) прави жилищното пространство всъщност по-удобно.

Когато създавате проект, трябва да имате предвид факта, че помещенията могат да изпълняват различни функции.Има както положителни, така и отрицателни страни. Апартаментът значително нараства по размер, който често не може да се радва. Това е особено положителен факт за хората, живеещи в "Хрушчов", където стаите са изключително малки.

Увеличаването на жилищното пространство в 80% от случаите все още е свързано с подобряването на качеството на жилищата.

Например, любителите на кухненски събрания в духа на 60-те години на миналия век може да се отнасят негативно към такъв феномен. Домакините, които обичат да "предизвикват" в близост до печката, също няма да бъдат доволни от подобно преустройство.

недостатъци

Важно е да се разбере още в самото начало, че ако стената между кухнята и хола е натоварена, тогава проектът няма да работи. Носещата стена е табу, без да има разрешение за надзор. Ако хазяинът реши да се противопостави на тези правила, той ще бъде изправен пред скъпоструващи съдебни производства, глоби и възстановяване на стената, както беше първоначално.

От недостатъците на разрушаването на преградата, можете да си спомните преди всичко, че всички миризми по време на готвене ще се разпространяват в целия апартамент.

За да смекчите тези ефекти е възможно чрез инсталиране на мощен аспиратор. Но работата на домакинските уреди може да бъде пречка при гледане на телевизия.

Стил избор

Ако собственикът на къщата не притежава строителни умения, тогава проектирането и разработването на проекта е най-добре да бъде оставено на професионални хора.Можете да намерите аналог, който привлича, и да го приемете като отправна точка.

На пръсти или схематичен чертеж е наистина трудно да се обясни на специалист: какво трябва да бъде апартамент след ремонт. Две илюстрации (или дори една) са достатъчни, за да може бъдещият артист да разбере какво иска клиентът.

Ако изберете труден път и започнете да правите проекта сам, тогава тази идея може да бъде коронована с триумф (което се случва рядко). Собственикът на жилища може да придобие нова професия, като прави ремонт в съответствие с идеите си за красотата и стила.

Във всеки случай е важно да изберете правилната цветова схема. За да направите това, трябва ясно да разберете целта на всяка зона. Важни са и следните фактори:

 • интензивността на естественото и електрическото осветление
 • приблизителен цвят на мебелите;
 • какви ще бъдат стените на тапета (и дали те ще, като цяло);
 • от какъв материал ще бъде изработен подът.

Такива основни фактори са крайъгълният камък за създаването на правилния стил.

Високотехнологичните продукти винаги се отличават с ясни и безкомпромисни линии. Характеристика на този стил:

 • висок технологичен приоритет;
 • гъвкавост и гъвкавост;
 • необичайни идеи.

Този дизайн е идеален за млади хора на възраст до 35 години, които имат интересна високоплатена работа, следват света на модата и иновативни решения в техническата област.

В областта на високите технологии няма място за монограми и художествени фигури. Наличието на равномерни стени (тухли, бетон) е приемливо, дори не могат да бъдат измазани. Вратите най-често се плъзгат. Всички тела са "скрити" в стените и гипсокартоните. Мебелите са покрити с метални панели, които се превръщат в органично продължение на стените и пода.

В хола и кухнята има изобилие от оборудване, така че подобно стилистично решение може да бъде идеално. Поради отразяването на светлината от металната стая "се отделя", тя става все по-обемна.

Класиката се връща на модния подиум, а това е добра новина за последователите на класическия стил. Сега той несъзнателно потвърждава "празнуването на живота" на Ренесанса и оптимистичната хармония.

Класическият стил, дължащ се на традиционните ексцесии в дизайна, може ефективно да създаде илюзията за по-голяма светлина и обем в стаята. Тя изисква преди всичко оригинални идеи и решения.

Често мебелите и аксесоарите се правят по специални проекти. Този стил е подходящ за големи стаи, дизайнът предполага общо стилистично натоварване. Има много подтипове класики:

 • Древна Гърция;
 • Древен Рим;
 • Барок;
 • Ренесанс и класицизъм;
 • Артистична империя.

Минимализмът като стил предполага наличието на свободно пространство. Това, което дизайнерите наричат ​​"въздушно присъствие". В същото време трябва да има минимално количество мебели в стаята, в това отношение не бива да има никакви излишъци.

Опции за оформление

  Във всеки случай, ако унищожите дори дяла, тогава ще трябва да се споразумеят за проекта дизайн в надзорните органи, писменото разрешение на ОТИ. Няма значение колко квадратни метра ще бъдат на закрито: 24 квадратни метра. m, 40 или 18.

  Преди сериозно да обмислите изготвянето на план, се препоръчва да се срещнете с човек, който е професионално ангажиран с ремонта на апартаменти от години. Добър съвет винаги ще е необходим по време на процеса на ремонт.

  Квадратната или правоъгълната площ на кухнята и хола могат да бъдат проектирани в същия стил, но има добри опции и различни стилни решения. Помислете за алгоритъма за действие.

  На първо място, не забравяйте да направите план схема на чертожната хартия. Ментално "слага" мебелите там, където ще бъде след ремонт, като обозначава този факт в чертежа.

  Като инструмент за зониране обикновено се използва:

  • бар броячи;
  • различни отвори, като например арки;
  • малка оранжерия от живи растения;
  • аквариуми с различни размери;
  • направете пода с подиум.

  Освен това има голямо разнообразие от цветови палитри. "Багренето" на кухнята в радикално кафяви тонове може да не си струва, но използването на различни меки цветове за кухнята и хола е доста разумно решение. Излишните контрасти на Колеров също са доста изморителни за очите, тук е по-рационално да се избере средно ниво.

   Ако изграждането на частно домакинство е все още на етапа на проекта, то е "лесно да се направи на хартия", а след това е лесно да се съчетаят кухнята и хола.

   Модерни 3D програми ви позволяват да изобразите бъдещето на една стая на компютър и дори да изберете цвета на тапетите и плочките на пода. Положението е много по-сложно, когато къщата стои в продължение на десетилетия, в този случай има смисъл да се обърнете към хора, които имат опит с подобни проекти.

   Преди да научите колко непокътнати са комуникациите, донесени в кухнята (като цяло те са на склад). Уверете се, че планирате места за нови изходи, вероятно е необходимо окабеляване да се промени. Ако желаете, кухнята може да бъде "притисната" до минималния размер, след това ще се появи една голяма всекидневна, която понякога изглежда много впечатляваща.

   Оригиналността на стаята дава предимно висококачествено осветление.

   Има различни разработки на оформления, които ви позволяват ефективно да трансформирате пространството, да го "стеснявате" или да го "разширявате". Ето само някои от тях:

   • мебелите се поставят по стените;
   • всички кухненски уреди са взаимозаменяеми, могат да имат няколко приложения;
   • цялата кухня изглежда същият като тоалетната;
   • всички копчета и корици на кухненски прибори са оформени така, че да съответстват на тона на мебелите.

    Рядко се случва новите собственици, закупили апартамент, да са доволни от старото оформление. Често "помага" на гипсокартона, можете да го използвате, за да скриете комуникациите, да направите тавани на две нива и други подобни. Всичко това е само част от решението на проблема, въпреки че е много важно.

    Не последната роля, която играе разумно оформлението на домакински уреди и кухненски мебели. Например, в ниша в кухнята можете да поставите кухненска посуда и домакински уреди. Всичко това може да бъде "прикрито" от вратите, оформени като мебели за хола. По този начин ще има монотонен "пейзаж", в който кухнята ще се превърне в органично продължение на хола.

    Във всеки случай трябва да запазите стария постулат, че три предмета трябва да са на ръст:

    • хладилник;
    • почистване;
    • печка.

    Можете да ги поставите в ъгъла близо до прозореца, в който случай те ще изглеждат компактни. Закуската и обядната маса най-често се намират в хола. По принцип може да се отбележи, че комбинацията от кухня и хол е изкуство. Можете да похарчите много пари, без да постигнете желания резултат. Можете също така да приложите скромен бюджетен вариант и ще изглежда страхотно.

    За да направите ремонтите оригинални и евтини, трябва да се придържате към следните постулати:

    • в ъгъла трябва да се намират обемисти мебели;
    • когато се прави по-добро използване на светли цветове;
    • мебелите не трябва да бъдат "тежки" - гардероба на баба;
    • традиционните мебелни стени скриват пространството;
    • светло оцветяване се постига чрез различни "пластири" (вази, рогозки, мебелни корици, бяла плочка);
    • много добре "бутане" на пространството на големи огледала, те могат да бъдат инсталирани на вратата на мебели, висят на тавана, прикрепете към стената.

     През последните години мебелите се произвеждат активно от палети. Ако дървото е добре обработено (грундирано и боядисано), тогава от палетите можете да направите рафтове, маси и много други.

     Преди да започнете да работите, препоръчваме да начертаете триизмерни скици на кухненската всекидневна на компютър. Това не е скъпо, но тогава ще бъде 80% ясна: струва ли си, като цяло, да поемете такава работа, можете да отделите много пари и време, без да постигнете желания резултат. Понякога е достатъчно да се ограничи скромното оформяне и да не докосвате нищо.

     райониране

     Зонирането най-често се извършва чрез диференциране на материалите, от които се произвеждат подовете. През последните години много често кухнята е "павирана" с керамични гранитогрес, в хола можете да поставите ламиниран паркет или дъбов паркет на пода. Факторът за зониране е важен, той визуално изгражда невидима "стена", несъзнателно остава разбиране за това къде е кухнята и къде е жизненото пространство.Често факторът за зониране дори се укрепва умишлено, разкривайки стените на кухнята със същия гранит, дублирайки го дори на тавана. Тази опция не винаги изглежда перфектно, но в повечето случаи тя може да е доста добра.

     Декорацията на стените е продължение на идеята за зониране. Комбинацията от материали може да бъде много различна, тук всичко зависи от естетическите преференции на собственика на жилището.

     Значението на покритието не може да бъде отхвърлено. Модерните LED лампи в гипсовите тавани на две нива могат да направят чудеса. Осветлението може да се промени радикално с инсталирането на няколко реда светодиодни лампи. Освен това, с помощта на светлина, можете да изградите невидим "дял", който ще подчертае границата между кухнята и хола.

     Последните двадесет години често поставят бар в кухнята, сякаш това е центърът на тежестта, който в същото време подчертава функционалността на това пространство.

     Има и други опции, които не са толкова често срещани, но съществуват. Сгъваеми дялове или висящи дебели непропускливи завеси.

     Успешни примери за интериора

     Американски стил, комбиниращ кухня и хол.Такъв дизайн може да се намери най-често на източното крайбрежие на САЩ. Демократичният стил е, че такива мека мебел могат да бъдат разположени в крайпътно кафене и в къщата на мултимилионер. Интересно решение е, когато жилището почти изцяло "поглъща" кухнята поради здравия под и стените. Така се организират много частни домакинства на Източното крайбрежие.

     Определянето на зони с използването на бар брояч и подовете на различни цветови схеми неразривно показва ясно къде е "живата" зона и където се приготвят вечери. Гипсовите тавани на две нива също участват в зонирането. Разширяването и стесняването на пространството в стаята е възможно чрез включване на LED лампи.

     Пример за това как кухнята "свива" до минимум. Тя е почти невидима. Полезно жилищно пространство буквално "царува" в стаята.

     Преглед на кухнята-хол в следващото видео.

     Коментари
      автор
     Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

     Входно антре

     Всекидневна

     спалня