Характеристики и идеи за разделяне на кухнята и хола

В модерните жилищни сгради често е възможно да се намери такова оформление на апартаменти, в които кухнята е комбинирана с хола в една стая.

Най-често това са така наречените едностайни студийни апартаменти, но в двустаен или многостаен апартамент, понякога можете да намерите такава комбинация.

Плюсове и минуси

Всяко оформление има своите предимства и недостатъци, всичко зависи от това какви специфични функции са му присвоени. Някой се чувства неудобно в малка и тъмна стая, но някой предпочита, че всеки член на семейството има свой собствен, дори малък ъгъл. Комбинацията от кухня и хол има някои предимства пред класическия интериор.

  • Пространството на дневната и кухнята става все по-голямо и по-леко.В такава голяма стая е по-лесно да се постави голямо семейство или поканени гости. В такава стая можете да настроите голяма маса и повече места за сядане.
  • Домакинята или собственикът, който се занимава с готвене, може да продължи да комуникира с гости или роднини, да слуша музика или да гледа програма, която е в телевизията в залата. Това спестява допълнителните пари, които биха били похарчени за инсталирането на втори кухненски телевизор.
  • В отделна кухня е много по-трудно да се организира трапезария, в която цялото семейство и входящите гости ще се чувстват свободни и удобни. Освен това, ако организирате такава зона в отделна всекидневна, тогава няма да има място за почивка.

Най-често тези предимства надвишават възможните недостатъци, които възникват при свързването на кухнята и хола.

  • Нищо не задържа миризмите на храна, проникваща от зоната за готвене в зоната за отдих. Ако мляко избяга на печката или месото гори, почти целият апартамент ще усети миризмата на тази миризма за дълго време. В допълнение, тя ще се абсорбира в тапицерия на мека мебел и платното на завеси, висящи на прозорците на жилището.
  • В залата ще чуете удари на съдовете и шума от домакински уреди, които могат да доведат до осезаем дискомфорт за жителите. Ако освен комбинираната дневна има отделни места за спане в апартамента, тогава това минус едва ли ще се почувства и ако има само една стая, тя ще играе важна роля.

Разбира се, значимостта на тези недостатъци за всеки човек може да бъде различна. Някой по-важен е едно голямо пространство и малко шум е по-малко важен, но някой няма да може безопасно да бъде в стая, която мирише на готвене.

В този случай всеки купувач и наемодател трябва да направи избор въз основа на идеята си за идеалния апартамент.

В кои помещения е оправдана комбинацията?

Дори ако премахнете стената, която разделя кухнята от друга стая, наистина искате, не е необходимо да правите това в новозакупения апартамент. Има няколко типа стаи, в които такова оформление изглежда подходящо и в същото време е функционално.

  • В големи апартаменти, в който, освен самата дневна, има няколко спални за всички домакинства. Ако комбинирате кухнята с хола в нормален двустаен апартамент, в който живеят семейство от двама възрастни и едно или няколко деца, тогава родителите или децата няма да получат собствена стая.Неспособността да се пенсионирате за много хора е изпълнена със силен дискомфорт и дори стрес.
  • Студио студия, В тези апартаменти отделянето на кухнята в отделна стая е почти невъзможно поради много скромния размер на цялата стая.
  • Апартамент с голяма кухня и малък хол, Най-често това разположение може да се види в стари къщи, независимо от броя на стаите. Съвременната кухня е оборудвана с много полезни и в същото време компактни съоръжения, така че не изисква толкова място, колкото и преди. В същото време средното семейство все повече се състои от 2-3 души, които не се нуждаят от толкова голямо помещение за хранене, но биха искали да разширят зоната за отдих. В този случай, реконструкция на апартамента е оправдана и често просто е необходимо.

Разумно е да оцените обема на помещенията и вътрешното оформление на собствения си апартамент, преди да започнете да се подготвяте за ремонта. Ако е възможно, посетете приятели или роднини, които вече са организирали такава комбинация в дома или апартамента си и оценяват удобството на дизайна. Можете да четете онлайн прегледи на доволни и не толкова добри домакини, за да вземете окончателно решение.

Основното нещо е да запомните, че въпреки различните препоръки на дизайнерите и обикновените потребители на мрежата, си струва да се прави само, тъй като е удобно за самите жители.

Методи за зониране

Дори ако стената между кухнята и дневната е била разрушена и двете стаи са съединени в едно, най-добре е да се ограничи пространството за готвене от останалата част от стаята. Това ще даде на интериора по-модерен и пълен външен вид, а в допълнение, ограничението може да бъде под формата на различни рафтове или мебели, които са не само красиви, но и носят определени функции.

Бар брояч

Един от класическите методи за разделяне на кухнята и хола е бар-барът. Може да се монтира като самостоятелно обзавеждане или да бъде продължение на стената. Необходимо е да планирате багажник, направен от частта от стената, която предварително е разделяла стаите в етапа на планиране на ремонта.

Такъв щанд може да замени със себе си дори най-голямата маса за хранене и освен това ще служи като работна повърхност за малка кухня.

Различни нива на пода

Позиционирането на различни зони в помещението може да се извърши чрез повдигане на отделните части на пода до височина 15-20 см или дори по-висока.По този начин кът за сядане или готвене може да бъде разположен на малък подиум, когато останалата част от стаята има нормално ниво на пода.

арка

От частите на стената можете да монтирате огромна арка, която отделя кухнята от трапезарията или хола. Освен това, такава арка може да бъде разположена по-близо или по-далече от разрушената стена, за да се намали или увеличи съответно зоната за готвене.

Най-често тези дъги са изработени от гипсокартон, но можете да ги монтирате от тухли, дърво или други строителни материали.

Прегради или пердета

Вместо истинска стена, можете да направите тънка преграда, която покрива част от кухнята. Тя може да бъде направена от дърво, стъкло и дори дебела хартия. Такива хартиени прегради в японски стил изглеждат особено добре, когато останалата част от интериора също има ориенталски пристрастия. Можете да окачите малка завеса от дебела тъкан или дълги мъниста, които ще отделят хола от трапезарията. В голяма стая ще изглежда красива такова платно, изтъкано от LED нишки. Във всеки един момент обикновеният дял се превръща в истински празничен венец.

Вътрешно разделение

За да се запълни помещението, не винаги е необходимо напълно да се възстанови стаята или да се издигнат различни прегради. Понякога е достатъчно просто да украсите стените или пода, за да отделите спалното помещение от кухнята. В допълнение, разделянето на цветовете може да помогне с тази задача.

Така че, за кухнята, можете да изберете по-топли и ярки цветове, и да подредите хола в по-спокойни и студени цветове.

Независимо от опцията, която наемодателят избира, най-важното е качеството на извършените ремонти и удобството на всички наематели. Къщата трябва да остане там, където искате да се върнете.

Проектът на студиото за кухнята е в следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня