Малка кухня-хол: как да създадете ергономично и стилно пространство?

 Малка кухня-хол: как да създадете ергономично и стилно пространство?

Малка кухня-хол може да даде на стаята уютна и топла атмосфера. С помощта на компетентни действия можете да създадете ергономично и стилно пространство, което ще бъде с различна функционалност. За да направите това, трябва да проучите всички методи на зониране и да се запознаете с красивите примери за дизайн.

Как да постигнем ергономичност?

Има няколко техники, чрез които можете да съчетаете кухнята и жилищното пространство заедно. Правилната ергономия се постига чрез мислене чрез всички детайли и компетентно използване на всеки сантиметър свободно пространство. Малка кухненска всекидневна може да бъде оборудвана по много начини.

 • Много хора правят комбинация, като разрушават стена между стаите. Друга възможност е да използвате арката. Преди да започнете работа, уверете се, че сте получили документални доказателства от управляващото дружество.
 • Използването на завеси, които ще действат като сепаратор за две функционални зони, е подходящо.
 • Можете да използвате различни подови настилки. По този начин, отделянето на различните стаи ще бъде забележимо.
 • Изграждането на фалшиви стени или неговото модифициране ще даде на стаята необичаен интериор, както и красиво разделяне на пространството.
 • Красиво изглежда комбинирана кухня с хол, които са отделени от стъклени врати.

Идеи за различни области

Ако апартаментът има малка дневна, чиято площ е от 8 до 10-11 квадратни метра. м, но кухнята има много пространство, можете да комбинирате двете зони, като стая с идеален размер. Дори добавянето към кухнята на площ от 4 м2 дава възможност за разнообразяване на интериора и увеличаване на функционалността на помещенията. Дизайнерите предлагат интересни идеи за работа с такива помещения.

 • Малка дневна, чиято площ не надвишава 9 метра,заедно с просторна кухня могат да създадат идеален интериор, ако зоните се избират с материали за декорация и различни декоративни елементи.
 • Площта за почивка, хранене и готвене може да се отличи с оригинални лампи или подови настилки.
 • В зоната, където ще бъде разположена дневната, трябва да поставите голям диван, на който домакинствата могат да прекарват свободното си време, чакайки вечерята да бъде готова.
 • Препоръчително е да изберете светли нюанси на тапета. Винилови типове са в търсенето, тъй като те са практични и не се страхуват от контакт с детергенти.
 • Поради реконструкцията става достъпна инсталация на камината. Такъв елемент ще добави към стаята уют, топлина и ще се превърне в централната връзка на стаята.
 • При организирането на комбинирана кухня-хол трябва да знаете, че и двете зони трябва хармонично да се комбинират и да действат като допълнение към всяка друга.
 • Ако зонирането се извършва в апартамент, където има високи тавани, пространството може да бъде разделено на етажа с отделен етаж.

Такива методи са подходящи за работа с малка стая. Въпреки това, собствениците на по-големи стаичиято площ е 18 и дори 28 квадратни метра, използвани по сходен начин. Това е свързано с въпроса за функционалност, стил и дизайн.

В стаи с по-голяма квадратура можете да използвате допълнителни опции за зониране, като добавите нови функционални зони към стаята. Често в такива апартаменти можете да намерите работни места, зона за отдих до камината и дори да играете игрища за деца.

Често зонирането се извършва с помощта на мебели и интериорни елементи. Например, ако искате да разделите визуално зоната за готвене и залата, можете да използвате дълъг диван. След това ще започне територията за почивка и приемане на приятели.

Но и помещенията са разделени на пода. В кухнята можете да оборудвате плочки, които ще бъдат разположени на пода и на част от стените. В други райони трябва да се полага ламинат, килим или паркет.

За да бъде ясно разделянето на зоните, често се прилагат проекти на тавани и декорации. Например, в точката на кръстовище или преход от една зона към друга, можете да инсталирате серия от интересни лампи или да създадете таван на няколко нива.

Проектирайте проектите в детайли

Преди да започнете да комбинирате дневната и кухнята, трябва да разгледате всички подробности. Необходимо е да се определи стила на стаята, да се избират подходящите мебели и други подробности за интериора. Всички компоненти трябва хармонично да се комбинират помежду си.

стилове

В апартамента с модерен интериор можете да инсталирате кухненски комплект, миниатюрна маса в центъра на стаята. Благодарение на съвременната кухня, можете да скриете всички аксесоари, като по този начин разширите пространството в хола.

Ако самата кухня изглежда компактна и модерна, комбинираната всекидневна ще изглежда хармонично. Стаята, декорирана в пъстра и модерна декорация, ще се възприема като студио. Самата кухня едва ли ще привлече вниманието. Подобен вариант предвижда и "Хрушчов". Важно е да се използва мебелен трансформатор, предмети с голям брой рафтове и чекмеджета. По този начин можете да скриете всички допълнителни елементи и да използвате всеки инч правилно.

Fusion стил съчетава класически с модерни детайли. Всекидневната трябва да бъде декорирана в класически стил, а кухнята да бъде оборудвана с модерни и компактни вградени мебели.Жилищната площ на всекидневната може да се разшири до отвори за прозорци.

В хай-тек стил често се използва дизайн с бар. Използвайки този метод, можете да получите две пълни функционални зони. В хай-тек стил са добре дошли стриктни линии, модерни технологии. Моделът между шкафовете за табла и стените също ще помогне да се посочи отделянето на територията.

В стила на таванското помещение има открит участък, в който няма прегради. Поради това можете да се движите свободно в хола в кухнята. С помощта на изкуствено застарели повърхности на стените и тавана можете да подчертаете стила на стаята.

Мебели и текстил

Изборът на мебели също трябва да бъде внимателно обмислен. Често собственици на апартаменти използват масивна маса за хранене като зонов сепаратор. Този метод е подходящ за големи помещения, защото трапезарията със столове заема много място в сравнение с бара. Вторият вариант е подходящ за малки стаи.

С диван можете да постигнете и висококачествени зони за разделяне. Най-добре е да поставите такива мебели обратно в кухнята. Недостатъкът на това настаняване е фактът, че гостите, които ще бъдат разположени на дивана, ще седят с гръб към тези, които са в кухнята.

Кухненските острови хармонично се вписват в пространството в кухнята и дневната. Това мебелно обзавеждане е самостоятелна кухненска маса с вградена печка или мивка. Има модели, в които има и двата елемента. Ако размерите на острова позволяват, втората страна на мебелите се използва като бар-брояч.

U-образни или L-образни мебели често са в търсенето. Такива кухненски мебели могат да бъдат избрани, ако планирането позволява. Някои хора споделят пространството с кухненски комплект, разположен на два реда.

Завесите могат да избират различни. Трябва обаче да сте сигурни, че те са комбинирани помежду си. Уверете се, че имате същите разпечатки, текстури, цвят или стил.

Как да изчисляваме всичко?

За да планирате правилно ново пространство, трябва предварително да обмислите всичките си действия. За да направите това, изгответе схема на бъдещата кухня-хол, която ще покаже всички детайли на интериора. За да изчислите необходимостта да направите следното:

 • измерва площта на двете помещения;
 • изберете метода, по който ще се извършва зонирането на пространството;
 • да се изясни дали стената, която ще бъде разрушена (ако е планирана), носи;
 • получаване на разрешение от съответните организации;
 • разгледайте бъдещия стил на помещенията;
 • изберете мебели, които ще бъдат различни по функционалност и подходящи за избрания стил.

Въз основа на получените данни можете да изчислите броя на разходите и да ги сравните с техните възможности. Само след изготвянето на подробен план можете да пристъпите към действие.

Красиви примери в интериора

Комбинираната кухня-хол, изработена в класически стил, ще изглежда красива. Такава конструкция винаги ще бъде търсена, въпреки древните гръцки корени. Трапезни маси от дърво и комплекти от естествени материали са добре дошли. Не се допуска използването на пластмасови и други изкуствени компоненти. Цветовата схема трябва да подчертае аристокрацията на стаята.

Много дизайнери предлагат на клиентите си да подредят стаята в стила на Прованс. Това е една от насоките на страната музика. Кухнята-хол ще бъде различно слънце, лекота и романтика. И двете функционални зони трябва да бъдат декорирани в пастелни цветове.Ярък контраст и интензивни нюанси не са разрешени. По изключение, има само цветя, които не трябва да са твърде цветни.

Като зониране за Прованс можете да използвате полу-дял. Рядко е да се намери арка в такива стаи, тъй като такава техника е по-често използвана в класицизма. Когато избирате дял, трябва да обърнете внимание на височината на тавана, така че в резултат на зонирането, допълнителните сантиметри не се "ядат".

Обръща се внимание на кухните и хола в модерен стил. Те са склонни да комбинират различни материали. Най-често използваната комбинация от дърво и метални елементи. Такива стаи имат прости форми. Можете да изберете всяка цветова схема, но е желателно да използвате интересен украшение върху стените и мебелите.

Кухнята трябва да бъде динамична и да не бъде претоварена с ненужни подробности. Като зониране можете да използвате голям диван или бар. Съвременното оборудване е добре дошло, което ще бъде хармонично съчетано с общата концепция за интериора.

Кухненският хол, изработен в екопътека, трябва да има във вътрешността си ракита или дървени мебели.В дизайна трябва да се доминират каменни, керамични или дървени части. Прозоречните отвори трябва да бъдат големи и да използват текстил за декора си. За тези цели, подходящ лен или памук.

Ако се избере екотип, тогава всички ястия трябва да бъдат керамични. Близостта до природата се дължи на зелени растения и изобилие от свободно пространство. Поради тази причина не е необходимо да зареждате малка стая с допълнителни мебели. Като допълнение можете да използвате боядисани вази, подови лампи и панели по стените.

Как да съчетаете малка кухня с хол, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня