Оригинални дизайнерски идеи за малка кухня-хол

На пазара на жилища са все по-търсещи студио апартаменти. Причините за такова търсене могат да се обяснят с факта, че площта на жилището всъщност представлява едно многофункционално пространство с комбиниран кухненски хол. Специалните структурни характеристики на такъв апартамент ви позволяват да олицетворите оригиналния дизайн в стаята.

Специални характеристики

За да се обединят кухнята и дневната в стандартни апартаменти, е необходимо да се разглобят вътрешните стени. Тази процедура трябва да бъде договорена със съответните органи, в противен случай нарушителите се сблъскват с голяма глоба и решението да върне стената на първоначалното си място за своя сметка.

В студиото няма да има такива проблеми. И дори ако размерът на стаята е малък, вариращ от 21 квадратни метра.м., не боли да се организира дома стилен и оригинален.

предимства

Комбинирана кухня-хол има редица значителни предимства пред демаркационните стаи:

 • разширяване на пространството и създаване на зони за реализиране на оригиналните идеи на дизайнера;
 • стаята става по-ярка поради по-големия брой прозорци;
 • удобно е да общувате с гостите, които се намират в залата, както и да гледате детската игра, която също се намира на килима пред телевизора;
 • възможността за създаване на необичаен интериорен дизайн;
 • възможността да покани на празниците голям брой гости;
 • възможността да се сведе до минимум разходите за закупуване на домакински уреди, тъй като един голям телевизор в хола може да замени радиото и висящия продукт в кухнята.

недостатъци

  От кухнята, която не е отделена от хола от стената и вратата, миризмата се разпространява в цялото жилище. Частично решаване на проблема ще помогне на добър качулка.

  През нощта онези, които спят в хола, ще бъдат раздразнени от шумоленето на хладилника, хленченето на микровълновата печка, шума от изгорелите газове, включването на автоматично загряване в котела, звука на излива вода от кранчето.

  Кухнята е работна зона, така че без да се отделя от основната стая, можете да получите много пъти повече прах и мазни петна върху околните обекти.

  оформление

  С частично разграничаване на общата площ на апартамента в 22-24 квадратни метра. м. в кухнята и хола, дизайнерите препоръчват да се даде на кухненския бокс не повече от 20% от стаята, тъй като основният живот (пристигането на гостите, отдих, детски игри, гледане на телевизия) ще се проведе в хола.

  Така че кухнята не прилича на пространство с хаотичен куп обекти, между кухненските повърхности разстоянието трябва да е поне 1 метър, Мивката, хладилникът и плотът трябва да бъдат поставени една до друга, така че да могат лесно да се достигнат.

  Осветлението на кухнята и хола трябва да се разглежда по специален начин, въпреки факта, че помещенията са комбинирани. Кухнята изисква допълнително осветяване на работната площ и в дневната - трапезария.

  По-добре е да поставите масата на границата на две зони, за да създадете зонинг ефект.

  Ако поставите огледални елементи в залата, стаята визуално ще изглежда по-голяма. Тази техника се препоръчва да се използва в малки помещения от 20-23 квадратни метра. м.

  райониране

  За зониране на общата площ можете да използвате гипсокартон. Разделянето на този материал с необичайна геометрична форма ще изглежда много интересно в общата концепция за стаята.По-практичен вариант е плъзгащата се преграда, тъй като, ако е необходимо, тя може да бъде напълно разместена, създавайки едно пространство или напротив, напълно затворена (например при пържене на риба в кухнята).

  Тъй като елементите за зони отговарят: бар брояч, направен в общия стил на апартамента, дървени арки, дивани, включително ъглови. Поради различните нива на подови настилки, можете условно да се прави разлика между пространството на кухнята и хола.

  Важна роля в зонирането играят осветлението, цветните акценти и хетерогенната структура на довършителните материали.

  украса

  За да увеличите малка стая малко визуално, се препоръчва използването на материали от светли цветове в декорацията. Ако таванът и облицовката на стените е по-добре да се избере в кремаво-бели нюанси, тогава пода може да бъде направен 2-3 тона по-тъмен.

  Ярките цветове са допустими само като акценти и е по-добре напълно да се изоставят тъмните тонове, така че малката стая да не стане дори по-малка.

  Ако подовата настилка е монотонна, ламинат се препоръчва като основа. В зоната за отдих (близо до дивана) можете да поставите оригиналния килим.Ако подовата настилка в кухнята и хола е планирана да бъде отлична, тогава е по-добре да изберете килим за залата и да поставите плочки в работната зона.

  Избор на мебели

  Кухненският комплект се препоръчва да бъде монтиран на един ред или чрез въвеждане на ъгъла (буквата "G"). Самите мебели не трябва да са обемисти, в противен случай малкото кухненско пространство напълно ще изчезне зад него. Струва си да купувате повече монтирани чекмеджета и шкафове, които могат да бъдат инсталирани до тавана.

  Мебелите в кухнята трябва да са в хармония в цвета на комплекта в залата. Мебелите в два подобни цвята (например жълто-зелен) ще дадат възможност да се добавят интересни цветови акценти към цялостния дизайн на стаята.

  Домакинските уреди по-добре купуват вграден тип. Основните атрибути на хола - диван и столове, се избират в съответствие с цялостния стил на стаята.

  Мястото за почивка трябва да има поне малко "въздух", поради което малък диван, два стола и маса тук ще бъде достатъчно. За да разтоварите зоната за релаксация от мебелите, можете да направите шарнирни рафтове и телевизорът да не се поставя върху маса или подови шкафове и да виси с конзола.

  По-добре е да изберете диван с механизъм за сгъване, в случай че е необходимо за пренощуване. Този елемент за мебели трябва да се намира на задната стена в кухнята. По-добре е да украсите прозорците в дневната с ролетни щори, светли прозрачни пердета от органза или тюл.

  стил

  Комбинираната кухня-хол може да бъде проектирана в различни посоки.

  • Loft. Зоната за отдих и мястото, където е инсталирана масата, трябва да бъдат украсени с тухли, естествени или имитации.
  • Високи технологии Позволява ви да оборудвате интериора на най-новите технологии и да използвате нестандартни опции за обзавеждане.
  • Минимализъм. Всички мебели трябва да бъдат много лаконични, модулни, монофонични. Спазването на тези правила визуално ще разшири стаята. От голямо значение е правилното осветление, което създава допълнителен блясък и допринася за визуалното разширяване на пространството.
  • Скандинавски. Този стил включва дизайна на кухнята и всекидневната в ярки цветове: крем, светло сиво, бяло, бледо синьо, бледо зелено, светло кафяво. Текстилните елементи и дървените детайли ще ви помогнат да създадете уют на закрито.Мебелите също трябва да бъдат направени в ярки цветове, за да изглеждат на светлината, компактни.
  • Неокласицизъм. Те се основават на класическите правила за космически дизайн, но с експерименти. Например пясъчно жълто и зелено може да се използва като основна цветова схема.

  препоръки

  Така че интериорът на комбинирания кухненски хол не изглежда лепкав, основните цветове трябва да бъдат не повече от 3. Ако помещението има правоъгълна форма, в ъглите трябва да се поставят масивни мебели, а пространството ще изглежда по-хармонично.

  В удължени зони не се препоръчва да се монтират огледала на къси стени, а на дълги - за лепене на тапети в хоризонтална лента.

  По-добре е да не използвате кадифе и коприна в дизайна на стаята, тъй като тези материали бързо абсорбират миризми и се нуждаят от внимателна грижа.

  Красиви примери

  Комфортно изглеждащ комбиниран кухненски хол, декориран в бели и кафяви тонове. В тази палитра се избират всички основни аксесоари (текстил на дивана, кожено кресло, полилеи, мозайка върху кухненската престилка, маса за хранене, картини, таванно таванче и кухненски стенен шкаф), което ефективно подчертава основния тон на стаята - бял.

  Стаята изглежда добре в нюанси на сиво и жълто.И жълтият цвят се използва върху фасадата на кухнята и дивана, а главният тон на стаята е сив. Последният също има градинации: по-тъмно е на пода, цвят на асфалта, а по стените почти се слива с бяло. Стенният панел с картини отразява цвета на пода и прави дизайна завършен и хармоничен. Положителен в доста строг дизайн добавя розово осветление на тавана на разтягането.

  Комбинираната кухня-хол изглежда необичайно, чието зониране е направено в различни посоки на стил. Кухнята е изработена в хай-тек стил. Това се проявява в необичайната форма на качулката, нестандартната конфигурация на столовете, най-плоската линия на мебелния комплект (където се интегрират и уредите). Дневната е направена в скандинавски стил, характерни кафяви тонове. Различават се в стаите и подовете (плочки, ламинат), техния цвят и височина.

  Прегледайте малката кухня-хол в следващото видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня