Начини за зониране на кухнята и хола

 Начини за зониране на кухнята и хола

Зоотехническите стаи са необходима стъпка в изработването на хармоничен интериор. Това е особено вярно с липсата на кадри и не съвсем обмислено планиране на помещенията, което е типично за много къщи и апартаменти. И ако, да речем, разработчик е необходимо да се съчетаят кухнята и хола, не може да се направи без дискретно разделяне на двете пространства. Как да го направите правилно, като използвате различни методи, какво трябва да се има предвид - разгледаме подробно по-долу.

Плюсове и минуси на зонирането

Зонирането е инструмент за ограничаване на пространствата.В този случай може да се направи по различни начини. Тази техника на проектиране има своите предимства.

  • Зонирането ви позволява да направите две от единична стая (или дори три), докато сте различни по предназначение и функционалност. Това е един вид бюджетна версия на трансформацията на пространството.
  • Разделянето на пространството в области с различни цели допринася за ненатрапчива организация, която елиминира появата на разстройство от различни зони.
  • Това ви позволява да победите недостатъците на оформлението на дадена стая, като им дадете предимствата.
  • Зонирането има няколко разновидности, чрез които човек може да очертае пространството, без да нарушава целостта на своя интериор.
  • Тази техника дава много възможности за подреждане на мебели, аксесоари, тя ви позволява да създадете композиция в един интериорен стил, подсказвайки, че принадлежите към нея.

Въпреки това зонирането има няколко недостатъка.

  • Необходимо е да го направите замислено, за да не разделяте пространството в неизползвани ъгли, а създаването на неудобно и неудобно място е възможно.
  • Трудно е да го побеждаваме в помещения с прекъсната перспектива, в които стените могат да се наклонят, ако не са напълно триъгълни или пълни с неясни проекции и извивки.
  • Разделянето на стая на две функционални зони може да лиши пространството от усещане за въздух и пространство, поради което често е невъзможно в малките апартаменти.
  • Като правило, когато разделяте помещение в кухня и хол, трябва да мислите за отделно осветление, което е допълнителна работа, цената на повикване на занаятчии, закупуване на осветително оборудване и ремонт на стени или таван.

Визуални трикове

За зоната комбинираното пространство може да бъде различно. За да направите това, можете да използвате различни облицовки на стени, отделно осветление на отделни функционални зони, акцент, подреждане на мебели и имитация на фехтовка. Всеки тип разделение има свои собствени нюанси.

осветление

Тази техника може да се нарече един от най-честите и успешни методи за зониране. Тя ви позволява да компенсирате липсата на естествено осветление на стаята, което е особено важно, когато светлинният поток е посочен и не е в състояние да осветява ъглите на стаята. Ако първоначално в стаята има само централно осветление и осветителни тела, има смисъл да се обозначава всяка зона.Например, можете да акцентирате върху мястото за гости с красив полилей и прожектори, за да подчертаете масата за хранене.

Комбинацията от опции може да бъде масово, зависи от височината на тавана, дизайна и размера на цялата стая. Можете да залагате на една и съща форма на лампи, като ги поставяте във всяка зона. Няколко малки лампи в реда над бара и подобен в дизайна полилей над масичката за кафе, заобиколен от комплект от мека мебел, ще изглеждат добре.

По отношение на лампите, заслужава да се отбележи: тяхната форма, размер, количество ще зависи от стила и нюансите на оформлението. Например, за "Хрушчов" нежелани мощни опции за дълги окачвания и вериги, дори ако искате да поддържате интериора в класически стил. Този стил обича пространството и обхвата, в противен случай изразяването на тържествеността на двореца просто няма да работи. Съвременните посоки на проектиране включват използването на панелни осветителни тела, които могат да бъдат разположени както в зоната за готвене, така и над мястото за гости на стаята.

Еталонно зониране

Разделянето на пода така, че да не изглежда фрагментирано, не е лесна и творческа задача.Това може да се направи по различни начини. Например, поради подови облицовки с различни размери или модели в съответните цветове. Отделянето на две функционални зони с контрастиращ облицовка ще изглежда красиво. Например, за кухнята, можете да изберете тъмен цвят, и за гостите пространство - светлина. За да омекотите комбинацията от два контрастни тона, можете да поставите облицовка между тях, тонове на които ще бъдат свързани с всеки от тях.

Можете да победите зонирането в различни посоки, като полагате плочки. Оригиналната версия е имитация на килим, който е изложен в дневната, обозначаващ границата на плочките като ръба на килима. Някой предпочита да използва различни видове покрития за зониране на стая. Често такава комбинация позволява постигането на специален ефект и ясна организация на двете зони на стаята. Можете да изберете комбинация, например, плочки с линолеум, избор на плочки материал за кухнята и линолеум за госта.

Ако не искате сложна подова украса, можете да направите това по-лесно: поставете мек килим в зоната за гости. Това ще позволи не само да се определи отделно пространство, но и да се запълни с атмосферата на домашен комфорт.За да може покритието да изглежда еднакво в съществуващия интериор, можете да изберете цвят, който да се побере в две различни части на помещението. Размерът на килима се избира индивидуално, обикновено обхваща площта на местоположението на комплект мека мебел.

Изберете различно покритие за стените

Може би този метод на зониране на комбинирана кухня и дневна може с право да се нарече една от най-достъпните опции. Това не изисква големи финансови инвестиции и разходи за труд, защото можете да маркирате две различни пространства дори със стандартна стена - тапет. Просто - залепете различни тапети за кухнята и жилищните помещения. Изглежда особено хармонично, когато двете зони са маркирани със съществуващи издатини.

Когато няма проекции и стила не осигурява изобилие от контрасти, изборът на различни облицовки трябва да се подхожда много внимателно. Тук можете да изберете отделна част от стената, намеквайки за границите на зоните. Можете да създадете илюзията за разграничение, използвайки текстурирани тапети и панели без шаблон. Например, цялата стая може да бъде поставена в обикновени цветове, а в кухненската зона може да изберете, да речем, релефни покрития с ефект на тухли.

Всекидневната може да бъде украсена с фотопечат, което ще ви позволи да направите специално настроение. и поддържат избрания стил на интериора. Между другото, фото тапетите с правилния избор могат визуално да направят пространството по-голямо, като му дават необходимите емоционални оцветявания. Залата може да бъде подчертана с фотографски стенописи под платното под формата на панел, който ще донесе допир на лукс в интериора. Да се ​​изработи такава стая изглеждаше същата, достатъчно, за да поддържа един от цветовете, като я използва в дизайна на кухня или трапезария.

Как да разделяме стая с мебели?

За постигането на хармонично зониране на кухнята е възможно чрез подреждане на мебелите. Например, понякога е достатъчно да се обърне дивана, можете също да се справят с това за сметка на бар брояч, който определя ясни граници между различни определени области на стаята. Тесната висока маса с високи столове, която може да бъде монтирана на желаното място за разграничаване, също е подходяща за тези цели.

Понякога се използва за отделяне на стелажи, рафтове, шкафове и скринове витрини. Във всеки случай продуктите се избират по такъв начин, че тяхната инсталация да не пречи на движението около стаята и работата на самата мебел.Диван или рафтове, обърнати към дневната, вече ще отделят пространство. Ако има достатъчно място в стаята, тя може да бъде разделена на всекидневната и кухнята с помощта на трапезарията. За да направите това, достатъчно е да поставите маса за хранене със столове между двете зони.

Поставяме дялове

Можете да заградите комбинираното пространство въз основа на квадратните му кадри. Например, ако стаята е доста малка (до 18-20 кв. М.), Това е нежелателно, защото, в допълнение към потъмняването, ефектът от неприятни камери ще бъде създаден. Ако стаята е малка, но лека, можете да направите асиметрични дялове. Например, една от тях може да бъде височината на цялата стена, а другата - не повече от височината на бюрото. За да изглеждат интересни, можете да победите формата им, като използвате не само прави линии, но и къдрави ръбове.

Предпочитани зониране дялове, че е важно да се разбере: тяхната дебелина и ширина са избрани на базата на общата площ на помещението, избрания стил и интериорен дизайн. В същото време разделянето може да бъде не само глухи, но и чрез. Например, тя може да прилича на рамка, която ще позволи използването на долната й част с достатъчна ширина, като настолна повърхност за свежи цветя или подова ваза.

Ако има достатъчно място в стаята, възможно е да отделите една зона от друга чрез плъзгащи се стени. Въпреки това, те могат да бъдат различни: както на цялата височина на стените, така и на малки. Варианти на дизайна на помещението с такива прегради се различават, но красотата на тези стени се крие в използването на стъкло. И това, от своя страна, допринася за въвеждането във вътрешността на лекота, атмосферата на въздуха.

Инсталирайте правилно дяловете. Ако самата стая е малка, има достатъчно намек за разграничение и разделянето може да бъде символично. Например, някой използва за тази цел текстилни екрани или опции за сгъване, които имитират вратите на купето. Последните продукти, както и плъзгащите се стени, са удобни, тъй като ако е необходимо, те могат да бъдат сгънати чрез визуално увеличаване на кадъра в стаята.

Успешни примери в интериора

И накрая, можете да се обърнете към няколко от най-интересните идеи за зониране, събрани в Интернет.

Бар-броячът споделя стая с разбита перспектива.

Дървената преграда хармонично разделя голямата и широка стая на две малки до цялата височина на стените.

Контрастиращ на пода без да натрапва пространството на трапезарията и местата за гости.

Отделно осветление на две различни обозначени зони на стаята изглежда пълно и модерно.

Дизайн, използващ индивидуални техники за осветление за трапезарията и мястото за готвене.

Мебелите се обърнаха един от друг в различни части на помещението, а ясно очертаха границите на всяко функционално пространство.

Използването на различни материали за подови настилки в различни области. Цветовата схема и различните текстури позволяват контрастите да сочат към границите на две секции, които се различават по предназначение. Акцентните покрития за стени представляват кухненската част, играейки с недостатъците на оформлението на стаята.

За това как да включите отделението за кухнята и дневната, вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня