Избор на хладилник за зеленчуци и плодове

 Избор на хладилник за зеленчуци и плодове

Частната градина е чудесен начин да ядете храни с високо съдържание на витамини по-често с минимални вредни добавки и дори да ги запазите. Друго нещо е, че в нашата страна сезонът на пресните зеленчуци и плодове не трае през цялата година и в консервирана форма всички тези природни дарове лесно губят определена част от своите предимства.

Ако собствената ви градина носи значителни количества реколта и искате да я запазите предимно пресни, трябва да си купите специален хладилник за зеленчуци и плодове.

Предварителни

За повечето съвременни потребители не е тайна, че дори обикновеният домашен хладилник има зони с различни температури. Това не е минус на организацията на оборудването, а на възможността да се постави всеки продукт в условията, които са оптимални за него.Типично "зеленчуково" място е специална камера или кутия от дъното на главното отделение, но там условията не са перфектни и има малко пространство.

Оптималният хладилен шкаф за вегетариански съставки може да има много различни температури на замръзване, но винаги с възможност за регулиране. Ако фотоапаратът може да направи това в автоматичен режим, обикновено температурата вътре в него е от 2 до 7 градуса по Целзий. Но е важно да се поддържа влажността в камерата в рамките на 70-95%. Някои модели позволяват регулиране на температурата в диапазона от 8-20 градуса, но максималната допустима влажност ще бъде 90%.

В някои случаи за съхранение на зеленчуци и плодове можете да използвате и специални нагревателни камери, при които температурата може да варира от 2 до 18 градуса над нулата.

Оборудването с капацитет до 250 тона се използва в промишлен мащаб, но вкъщи, разбира се, се използват камери с по-скромен размер.

Желателно е да има няколко отделения, тъй като твърде ниските температури за продукти от растителен произход са относими само за кратко време.За да не се разваля такава храна, тя не трябва да се размразява рязко, така че избраният хладилник трябва да може постепенно да повишава температурата, буквално една или две градуса.

Принцип на действие

Производството на специални хладилници за плодове и зеленчуци не е просто маркетингов модел, предназначен да продава същата единица под ново име, но напълно отделно оборудване. Описаните продукти са подложени на влияние от различни микроорганизми и могат също да загубят вода в процеса на замразяване, което води до влошаване на вкуса и външния вид.

Първото нещо, което прави такава единица, когато е заредена, е шок замръзване. То се отличава с факта, че има рязък спад на температурата, който обикновено не достига отрицателни стойности. Този подход ви позволява ефективно да унищожите всички възможни бактерии, които биха могли да задействат процесите на разлагане или разлагане, но температурата скоро ще се повиши за много плодове и зеленчуци, в противен случай тропическите плодове просто ще бъдат унищожени отвътре.

За всеки тип плодове се определя специална постоянна температура на съхранение. Например, за морковите се нуждаете от строга нула, за гроздето можете да направите релаксация - до 2 градуса по Целзий,ябълките няма да се влошат при +4, но южните банани не трябва да се съхраняват при температури под +7, въпреки че над 12 не струват.

От съществено значение е не само температурата вътре в камерата, но и влажността, която трябва постоянно да остане на определено ниво. Като се има предвид, че в такава единица зеленчуците и плодовете, когато са затворени, могат да се съхраняват в продължение на месеци, производителят е длъжен да обмисли системата за вентилациязащото е просто невъзможно да се регулира нивото на влажност. Системата внимателно следи нивото на влага във въздуха в камерата и, ако е необходимо, отвежда въздуха навън, така че дарбите на природата не стават застояли.

В повечето случаи такова оборудване изпълнява сами всички сложни изчисления, така че не се изискват специални познания от страна на потребителя. Устройството приема наличието на няколко фърмуера, всеки от които е предназначен за определен плод или зеленчук, собственикът може само да натисне съответния бутон и да се увери, че съдържанието на хладилника няма да се влоши.

Критерии за подбор

Ако беше решено, че такова оборудване е много полезно у дома, тогава преди да направите покупка трябва да обърнете внимание на характеристиките, които трябва да се ръководят при избора.

  • размери, Къщата не е складово помещение, така че камерата все още трябва да бъде поставена някъде, така че да не затруднява никого. Отделен момент - той трябва свободно да премине през съществуващите врати, защото обикновено това оборудване не разбира.
  • Няколко температурни зони, Големите запаси могат да си позволят еднокамерен блок за всеки вид зеленчук или плод, но за къщата е желателно да има няколко секции, така че цялата реколта да се побере в една камера. Всеки раздел трябва да се регулира отделно, тъй като не е възможно да се съхраняват всички продукти при същата температура.
  • обем, Хладилниците за плодове и зеленчуци произвеждат обем от 35 литра. Собственикът трябва да мисли предварително колко много се нуждае от него, тъй като малък хладилник няма да реши проблема си и голяма единица струва много повече и дори ако е много просто, тя не осигурява адекватни условия за съхранение.
  • материал, Желателно е скъпото оборудване да се окаже трайно и да не губи атрактивния си вид възможно най-дълго.Тези изисквания са най-в унисон с случая на неръждаема стомана, но боядисаните хладилници се износват бързо отвън.
  • Охлаждащ тип, Статичните хладилни шкафове работят на принципа на естествената циркулация на въздушната маса, поради което в тях температурната разлика в отделните зони често се различава в зависимост от местоположението на рафта - отгоре или отдолу. Динамичните модели насилствено инжектират студен въздух чрез вентилатор, така че тук местоположението на температурните зони е по-чувствително към потребителските настройки.

Ще научите как да съхранявате плодовете в следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня