Как да обличаш къща от външен бар: красива защита на дървени стени

Къщи от бар, много популярен тип конструкции. Дървесината се монтира лесно за сметка на правоъгълен профил, като бързо се издигат такива конструкции, поради което този строителен материал заема водещо място в сегмента на дървения корпус. В умерените и северните ширини е обичайно да се затопля и фурнира дървесината.

Характеристики на дървени трупи

Къщите на профилирания бар върху технологията на строителството не се различават от дървената къща. Самият материал е много привлекателен. Изграждането на естествена дървесина с красива структура от влакна изглежда биологично на фона на естествения пейзаж. За нискоетажно частно строителство се използва режещ, залепен и профилиран дървен материал, който определя технологията на монтаж.Структурите от бара се различават по екологична безопасност, този материал диша.

Напречното сечение на материала е от 10 до 20 сантиметра. Размерът на сечението е дебелината на стените. При студени климатични условия това очевидно не е достатъчно, така че стените отвън и отвътре трябва да бъдат изолирани, така че крайната дебелина на стените за умерен климат да е най-малко 40 сантиметра. Има нужда от облицовка на фасади за изолация, която се изпълнява с различни материали, съответстващи на стила на конструкцията. Недостатъците включват способността на дървесината да абсорбира влагата, тенденцията към образуване на корозия от прекомерна влага, висока горимост. Външното покритие е предназначено да намали въздействието на отрицателните атмосферни фактори, да изолира и подобри безопасността на дома.

Подходящо време за довършване

За да завършите фасадите, продължете след окончателното свиване на дървената къща. Порести дървесни влакна абсорбират и освобождават влага, деформира се и леко променя размера на стената, дори ако дървото е добре изсушено преди да бъде изработено. Структурите на дървесината се свиват от няколко месеца до две години.Сезонът на монтаж също има ефект върху времето на свиване: строителството през зимата ще изисква 7-8 месеца, през лятото - най-малко 12 месеца. Най-интензивен процес на деформация се наблюдава през първите три месеца.

Има някои разлики в тези термини за различните материали. Екстериорната декорация на къщата от залепена ламинирана дървесина може да започне в рамките на три месеца след изграждането, тъй като този материал е бил изсушен съгласно специални производствени технологии и не е повлиян от атмосферната влага и не се деформира. Благодарение на залепването на дървесината дървесните влакна не се въртят по дължина. Тези качества не се срещат в закръгления и нарязания дървен материал, тъй като по време на преработката се нарязва най-плътното дърво от външния слой на дървения материал. Това намалява устойчивостта на влага и прави дървения материал уязвим за гниене и гъбички. Експертите препоръчват избирането на времето от края на есента - началото на зимата за строителство поради ниските разходи за строителство, а през лятото можете да започнете да инсталирате прозорци, врати, екстериорни и интериорни декорации без страх от напукване на облицовката.

Видове материали

Една завършена дървена дограма може да бъде облицована навън с различни видове облицовки: камък, тухли, пластмаса или метални обшивки, гъвкава керамика. Можете да приложите фалшив лъч. Всеки вариант има предимства и недостатъци.Най-скъпият и издръжлив материал за довършителни работи е естествен декоративен камък, като инсталацията му изисква специални професионални умения. Каменните плочки се залепват към фасадата, като се използват същите технологии като плочките в банята или сауната, като се използват лепилни компоненти, устойчиви на влага. Естественият камък е тежък материал, така че инсталацията може да изисква специални скрепителни елементи, за да даде сила. По-често само подземието на сградата и някои части от стената или веранда с колони се обличат с камък.

По-добре е да използвате изкуствен декоративен камък. За естетически качества той не е по-нисък от настоящето и дори го превъзхожда в експлоатационните свойства. Предната повърхност на изкуствен камък имитира всеки естествен минерал, който е по-устойчив на нежелани механични ефекти. Цената му е малко по-ниска, но също така е скъпо. Компенсацията ще бъде дълъг живот и солидна външност на къщата, способността да се вдига каменна сянка.

Обща техника е да се наложи тухлена зидария. Това значително увеличава разходите за строителство, но къщата ще получи необходимата изолация. Животът на сградата ще се увеличи значително, коефициентът на възпламеняване ще намалее.Такива къщи запазват комфорта на закрито дори в северните райони. Обличайки цялата структура, дори и с половин тухла, ще са необходими укрепване на основите и професионалните умения на зидарията.

Популярна лека версия е декоративните фасадни клинкерни плочки., която естетически изглежда в комбинация с дърво. Има вариации в дебелината, външния вид и размера. В производствения процес се извършва изпичането и ъгловите елементи се изработват чрез екструзия, което удължава живота на покритието до няколко десетилетия. Клинкерната плочка има неравномерности на обратната страна, поради което се получава добра адхезия към повърхността на стената. Предната страна имитира не само различни видове минерали, но и тухли с различен цвят.

Изрязани и необработени дъски, повдигнати греди, дървена летва, блок къща са най-често срещаните довършителни материали в частна дървена къща. Добрите топлоизолационни свойства, естетиката на селския стил и красотата на естествената дървесина привличат вниманието на потребителите. Блокът ви позволява да симулирате дизайна на солиден дневник.Дървените релси и дъски с таван внимателно скриват изолацията, не нарушават естествения естествен стил и са достъпни и лесни за инсталиране. Често дървената облицовка се допълва от дърворезби, които много украсяват сгради в руски стил.

Отделно, трябва да обръщате внимание на непрорязаната дъска. Този материал струва една стотинка. Но фасадата, правилно подредена с неметана дъска, превръща къщата в произведение на изкуството. Борд или плоча, почистени от кори, полирани и зашити фасади. Грубото покритие дава на сградата селски елементи и се превръща в естетически акцент. Горещата дървесина добавя декорация, като същевременно увеличава издръжливостта и здравината на материала.

С всички положителни качества на естественото дърво, той не е достатъчно водоустойчив и се поддава на гъбички. Подмяната беше пластмасова и метална сайдинг. Металната сайдинг е по-подходяща за промишлени сгради, но може да се използва и в гражданското строителство. Съвременните технологии позволиха да се дадат добри технически характеристики на тези материали: издържливост, устойчивост на влага, издръжливост на пигмента, разнообразие на дизайна, лекота на самосглобяване,достъпна ценова категория. Чистият и естетически вид на къщата е гарантиран за период от десет години или повече.

Нов, технологично напреднал материал се превърна в гъвкава керамика. Основата е глина с полимери. Гъвкавата керамика се характеризира с трайност, не избледнява на слънце, е много лесна за употреба, устойчива на влага и издръжлива. Това е ролка материал и облицовка е подобна на тапети. Те могат да слепват дизайни с кръгли форми - колони, арки, арки, куполи. Поради наличието на глина в състава има дишащи свойства, но все пак за повечето от завършванията на дървена къща има нужда от вентилирана предна изолация.

Измазаната фасада е просто и прилично покритие върху външните стени. Работата е проста, но отнема много време, не е трудно да се овладее. Това е добра противопожарна защита, лесна за ремонт. Измазаната фасада е съчетана с всеки стил на декорация. Може да се направи за боядисване или за декоративна мазилка.

Разграничават се следните видове декоративна мазилка:

 • Минерал - е силен, устойчив на образуването на гъби и мухъл циментова смес;
 • силикатът е направен от течно калиево стъкло.Счита се за дишащ и издръжлив материал;
 • акрил е направен от синтетична смола, има висок коефициент на устойчивост на замръзване. Наличието на смола в състава на мазилката дава пластичност, като възможните деформации на фасадната повърхност са устойчиви на напукване.

Подготовка на повърхността

Подготовката за външната облицовка на фасадата започва с импрегнирането на дървения материал със специални антикорозионни и забавящи горенето вещества. Без устройство за топлоизолация, върху повърхността се полага филм или специална мембрана с припокриване. Освен това те са прикрепени към стената с конструктивен статив, а ставите са залепени с лента. На филма прикрепена мазилка решетка. Освен това, тя е измазана и положени камък или стена плочки.

За други видове довършителни работи се извършва изолация на външните стени. След фиксирането на филма върху рамката те запълват щайгата. Тя се изпълнява с метален профил и може да бъде изработена от дървени ламели. Профилът или релсата са опаковани на стъпки от 50 см. Минералната вата или полистиролът се полагат в клетките, така че остават 2-3 сантиметра празно пространство за фасадната вентилация до ръба на ламелата. На върха на изолацията е покрита с ветроустойчива мембрана и покрита с мазилка заследващите гипсови и каменни или бояджийски стикери.

За облицовката на фасадата попълнете втория ред каси. Тази серия ще бъде основата за облицовка на сайдинг, дървени дъски или ламели, гъвкава керамика. В този случай материалът на облицовката се закрепва с винтове към горната щайга. Необходимо е да направите кашона с такава стъпка, така че е удобно да фиксирате елементите на тапицерията.

Лицева инсталация

С камък или плочки по два начина: с фугиране (по-декоративен вид) и приклада (получен монолитно покритие). Някои видове декоративни плочки могат да бъдат инсталирани само в един от тези методи, е необходимо да се помолят предварително при закупуване на най-безпрепятствено устройство изисква специални умения и инструменти. Ако камъкът от различни калибри, първо изложени някои част на пода, опитвайки се да се постигне максимален декоративен ефект се редуват части с различни размери. Полагане започва с отвори и ъглови ъгли.

Новите технологии улесниха този процес. На пазара се появиха термопанели - това е готова изолационна плоча с вече залепен слой от декоративен камък.Изгледът, цветът и текстурата на интериора могат да бъдат избрани според вашите предпочитания, топлинните панели са залепени директно върху фасадата. Важно е повърхността на стената да е плоска. За дървени стени този материал не е най-добрият избор, тъй като няма вентилация от дърво. Модулните типове обшивки, сайдинг, релса, стенни облицовки се закрепват с винтове върху щайгата или специални брави отдолу нагоре. Първият ред е инсталиран на височина 10-15 см от земята за циркулация на въздуха под панелите, ако основата не е предвидена.

Декоративната мазилка се нанася върху грубия слой. Тя може да бъде гладка или да има релефна текстура. Релефът помага да се скрият нередностите на фасадата. Оптималната дебелина на слоя за фасадата е 1 см. Когато избирате мазилка за завършване на фасадата на дървена къща, трябва да сте подготвени за неизбежното напукване, тъй като дървото е пластмасова и през цялото време тя е малко деформирана.

Обобщавайки всички предимства и недостатъци на материалите за довършителни работи, получаваме мащаба на предпочитанията за избор на завършване на външните стени, като намаляваме:

 • камък;
 • тухла;
 • декоративен камък;
 • естествен борд, рейка, облицовка, блок къща;
 • сайдинг;
 • гъвкава керамика;
 • мазилка;
 • thermopanel.

Красиви примери

Обликът на къщата може да бъде хармонично допълнение към околния пейзаж или неговата ярка забележителност.

Къщата в скандинавски стил с ярко контрастиращо покритие изглежда стилно и елегантно.

  Синият цвят в декорацията на фасадата успешно се комбинира със селския стил.

  Стил на минимализъм днес в най-високата популярност.

  За това как да обличате къща от външен бар, вижте следното видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня