Преглед на съвременните материали за довършване на фасадата на частна къща

Облицовъчните материали за фасадата на сградата изпълняват защитна и декоративна роля. Те ви позволяват да направите структурата не само привлекателна и уважавана, но и да подобрите нейното представяне. Нека да разгледаме предимствата и недостатъците, както и характеристиките на най-популярните материали за екстериорна декорация.

Изисквания и норми

Днес строителният пазар е представен от различни фасадни материали, които се различават по състав, свойства, външен вид.

В това отношение е важно да се определи какъв материал е подходящ за дадена структура.

При избора на материал следва да се имат предвид следните критерии за неговата оценка:

 • силата, надеждността (фасадата на къщата е обект на тежки товари, включително механични повреди, така че покритието трябва да ги издържи);
 • устойчивост на влага (степента, до която съставите за довършване на къщата са в състояние да издържат на влага, зависи от нейното изпълнение, външен вид и издръжливост);
 • устойчивост на огън (идеалният материал за довършване не е запалим, въпреки че това е доста рядко, затова е важно поне да се изключи самозапалването и отделянето на токсини по време на горенето);
 • устойчивост на атмосферни условия (т.е. устойчивост към фактори на околната среда, предимно UV лъчи);
 • влагоустойчиви свойства на материала (важен критерий при избора на шарнирни панели и плочи, монтирани на модерни сгради, ефектът се постига чрез специално заключване);
 • устойчивост на замръзване (способността на покритието да издържа на цикъла на замразяване и размразяване без загуба на геометрия и производителност на материала);
 • биостабилност (способност да се съпротивлява на въздействието на насекоми вредители, гризачи, липсата на мухъл и гъбички на повърхността);
 • екологосъобразност (един от най-важните критерии за довършителни материали, когато сте изправени пред къща или всяка стая, която предполага пребиваване или дългосрочно пребиваване на хора в нея);
 • дълъг живот (рядък собственик иска да променя облицовката на всеки 2-5 години, така че модерните фасадни материали са предназначени за 20-100 години обслужване);
 • лекота на грижите (повечето от прикачените материали не изискват постоянна грижа и дори имат възможност за самопочистване, други, като дърво, предполагат редовно импрегниране със специални съединения).

Ако говорим за естетически критерии, това, разбира се, е привлекателен. Днешните облицовъчни структури и плочи се отличават с разнообразие от дизайни и текстури (по-нататъшен преглед на екстериорните примери е убедително потвърждение на това). Отделно, необходимо е да се изберат панели, имитиращи естествени повърхности (камък, тухла, дърво, мазилка). Съвременните технологии позволяват да бъдат произведени възможно най-близо до естествените материали в техния цвят и текстура.

Понякога имитацията не може да бъде определена дори при по-внимателна проверка.

Външен дизайн

Материалът, използван за довършване, причинява начините на неговото инсталиране, във връзка с които Разграничават се следните опции за облицовка:

 • влажни (използват се строителни смеси);
 • сухи (материалите за довършване са закрепени с болтове, дюбели и други крепежни елементи).

В зависимост от наличието на малко въздушно пространство между фасадата и стената, фасадите се отличават:

 • вентилирани (да се приеме наличието на пролука между материала и стената или изолацията, необходими за циркулация на въздуха и отстраняване на излишната влага);
 • не вентилирани (материалът е прикрепен директно към стената).
вентилирана
unvented

Материалът за външно третиране, както и вида на фасадата, се определят от характеристиките на конструкцията. Например, за къща от блокове от пяна, тухлени, каменни или фасадни плочки, с други думи, шарнирни системи, композитни материали и традиционни облицовки, ще бъдат оптималните материали за облицовка.

   За рамкови къщи е по-добре да се използват листни варианти на обшивка. Поцинкованият професионален лист ще осигури допълнителна подкрепа на конструкцията, но няма да изисква допълнително укрепване на основата.

   Важно е правилно да се комбинират изолационните и облицовъчните материали. Основното правило - един от компонентите трябва да бъде незапалим. Така че, за фибри цимент незапалими плочи можете да използватеизолация от минерална вата. Не се препоръчва да ги използвате в комбинация с винилов сайдинг.

   Мокра и лека мазилка

   Декоративната мазилка ви позволява да създадете външно скъпа, естетически атрактивна и оригинална фасада, която, ако желаете, може да бъде боядисана. Това е екологичен материал, който позволява на стените да "дишат". Подходящ е за вентилирани фасади, но сградата се нуждае от висококачествена вътрешна звукоизолация, тъй като мазилката не осигурява изолация и защита от шум. Всички видове мазилки понасят температурни колебания, не се страхуват от влага и пряка слънчева светлина.

   Недостатъците на материала са сложността на приложението, необходимостта от внимателна подготовка на стените (изравняване, предварителна антисептична обработка, нанасяне на грундови състави). В случай на несъответствие с технологията на монтаж е възможно пукнатини и пилинг на измазания слой.

   Различават се следните видове мазилки.

   • Минерални. Вид мазилка, която е най-евтиният начин да завършите стените, което води до широко разпространение.

   От очевидните особености - абсолютната невредимост,който ви позволява да комбинирате материал със запалима изолация.

   Подходящ за всички видове повърхности, но е с ниска еластичност. Това причинява пукнатини по време на свиване на конструкцията, поради което не е подходящо за новопостроени сгради. Срокът на експлоатация е средно 12-15 години.

   • Акрил. Характеризира се с висока еластичност и следователно е подходящ за проектиране на стените, дори само построените сгради. С по-висока якост и устойчивост на влага тя демонстрира по-дълъг период на експлоатация до 18 години. Недостатъкът на акриловата смес е неговата запалимост, така че не трябва да се използва в комбинация с горивна изолация, например минерална вата. Обикновено се комбинира с изолационни материали за пяна. Освен това повърхността привлича прах и е неприемливо да се измие. Необходимо е редовно да се почиства и да се грижи за фасадата или да се подготвя за това, че бързо ще загуби своята визуална привлекателност.
   • Силикат. Материал с отлични характеристики, включително висока еластичност, способност за отблъскване на прах и замърсяване, тенденция към самопочистване по време на дъжд и дълъг експлоатационен живот. Последният достига 30 години.Тези характеристики се обясняват с наличието на поташ стъкло в състава. Особеността на материала е бързото му втвърдяване, поради което е необходимо бързото нанасяне на мазилката, изисква се екип от специалисти. Освен това, той изисква специален грунд, който също така увеличава разходите за монтажни работи. Цената за сместа също е доста голяма.
   • Силиконовата. Материал, който по същество не недостатъци, тъй като всички видове мазилка, съставът може да толерира топлина и студ, температурата "скача", ефектът на влага и директни UV лъчи, за околната среда и пропускливи. В същото време се характеризира с трайност и повишена износоустойчивост, не е горима, комбинира се с всички видове повърхности и топлоизолатори. Недостатъкът е високата цена, която обаче се компенсира от повишените технически характеристики на сместа.

   Окачени конструкции

   Окачена конструкция включва използването на каси, които са монтирани довършителни материали. Този метод става все по-популярен, защото ви позволява да създадете вентилирана фасада, използвайте изолация с желаната дебелина.

   Благодарение на щайгата, можете да скриете нередностите и малките дефекти на стените и да извършите инсталирането дори при ниски температури.

   Обиколката обикновено се изработва от дървени пръти или метални профили. Последният вариант е за предпочитане, тъй като не изисква предварителна обработка на елементите на палеца със забавители на горенето и подобни състави за дърво.

   На вид монтирани конструкции се счита сайдинг. Това е панел, подобен на размера на дъските. В същото време материалът има специални канали и заключващи системи, благодарение на които се сглобява като детски дизайнер. Този тип инсталация ви позволява да го направите лесно и бързо, възможно е да се извършват монтажни работи през цялата година. Материалът има подобрени качества, включително хидро-ветроустойчивост.

   Размерът и дизайнът на материала са много разнообразни. Те могат да бъдат или оцветени модели (ярки гланцирани или по-тихи, неутрални матови панели) или имитация на текстурата на всеки естествен материал (тухли, камък, дърво). Материалът е лесен за почистване - повечето повърхности имат самопочистваща функция.Възможни покрития за мокро почистване.

   Представени са следните основни типове панели за сайдинг.

   • Пластична. В основата - PVC, както и различни модификатори и пигменти. Такива панели са достатъчно здрави, но с повишени механични ефекти (удари) може да се счупят. Материалът има устойчивост на влага, издържа на високи и ниски температури, резки промени, устойчиви на UV защита.

   Ниското тегло (до 5 кг / кв. М) не изисква укрепване на основата. Недостатъкът е ниската степен на пожарна безопасност.

   • Metal. Металната сайдинг е базирана на алуминиеви или поцинковани стоманени профили. Металната сайдинг се характеризира с голяма сигурност в сравнение с еквивалента на PVC. Характеристиките на приложените технологии, включително специалната импрегнация, осигуряват антикорозионна защита на материала и неговата издръжливост. Също така има висока устойчивост на атмосферни влияния, но се използва само на втвърдени основи поради увеличеното тегло на материала.
   • Ууд. Дървеният профил е изсушен или обработен с антисептична дъска или профил. Материалът е напълно екологичен, паропропусклив, има висока топлоизолационна способност, устойчив на високи температури.

   Естественото дърво изрязване изглежда елегантно и благородно.

   Въпреки това, въпреки обработката на дървени панели със специални съединения, техният експлоатационен живот е кратък. По време на работа сайдингът изисква редовна поддръжка.

   • Цимент от влакна. Панелите са изработени от циментова замазка и суха целулоза, което води до устойчив материал, устойчив на износване, с повишени звукоизолационни и топлоизолационни характеристики. На плюс страна - удароустойчивост, устойчивост на атмосферни влияния, спестявайки сянка панели дори на пряка слънчева светлина, благодарение на керамичното покритие, високи нива на устойчивост на влага. Съставът на материала причинява голямото му тегло (до 25 кг / кв. М.), Което го прави възможно да се използва само върху обогатени основи.

   Отделно, е необходимо да се разпределят подова настилка, предназначена за облицоване на дъното на сградата. Има по-голяма дебелина на профилите, най-добрите показатели за устойчивост на атмосферни влияния и устойчивост на влага, устойчивост на механични повреди. Това се дължи на факта, че в сутерена на къщата по-често, отколкото други се подлагат на шокове и други щети, замразяване, влага и други отрицателни фактори на околната среда.

   Siding е по-скоро правоъгълен панел.Тяхната широчина обикновено е равна на височината на мазето и започва от 60 см. Това води до лесна инсталация.

   Някои прилики, по отношение на закопчаването и възможните материали, използвани за производство, с сайдинг имат предни панели. Те могат да имат квадратна или правоъгълна форма, различни размери. Някои пластини се състоят от изолация. Напластяването на панелите гарантира техните качества с висока производителност.

   Друг популярен вид закрепване са сандвич панели. Те представляват "сандвич", в който се полага "среда" на изолацията между два слоя от твърд материал (обикновено метал). Силата и издръжливостта на дизайна се осигурява с помощта на метода за горещо пресоване. Предната страна на "сандвича" може да бъде боядисана на всякакъв нюанс, да бъде гладка или да има облекчение.

   Сандвич панелите са много устойчиви на огън и влага, показват отлични топлоизолационни свойства с ниско тегло. Материалът е лесен за инсталиране и ако отделен раздел е повреден, можете да го замените само без да минавате през цялата фасада.

   Вентилираните фасади могат да бъдат създадени и с фасадни касети.

   Ако по-рано те бяха използвани за облицоване на административни сгради, сега те също отреждат частни сгради. Това се дължи на трайността и надеждността на материала, неговата устойчивост на атмосферни влияния. Отвън касетите са квадратчета и правоъгълници от алуминий, стомана, по-рядко мед, покрити със защитен полимерен слой. Размерът и дизайнът на касетите може да са различни.

   Материали за облицовка: плюсове и минуси

   Всеки от представените материали има специфични предимства и недостатъци. В същото време, дори и в рамките на един и същи тип, материалите могат да имат полярни характеристики според определен критерий. Например влакнестият цимент и металният сайдинг са незапалими, докато пластмасата не е силно пожароустойчива.

   При избора на материал трябва да се обърне внимание не само на плюсовете и минусите на материала, но и на структурните особености. Така че, за дървена и дървена къща е по-добре да изберете вентилирани фасади. В това отношение дори най-висококачествената и скъпа мазилка ще бъде по-ниска по отношение на нейните характеристики спрямо панелите за облицовка или облицовка.

   обшивка
   Облицовъчни панели

   Но тухлените или каменни сгради (които сами по себе си са екологични) са за предпочитане украсени отвън с декоративна мазилка. Като напълно естествен, той допринася за отстраняването на влагата от сградата, запазвайки топлината в студения сезон и създавайки приятна прохлада в топлината.

   Също така е важно да се вземат под внимание климатичните условия. Например, като има редица предимства, дървената облицовка бързо ще стане безполезна в морските райони. За обличане на къща е по-добре с панели или плочи. Този водоустойчив материал ще издържи на вятъра и ще отблъсне буквално влагата.

   гипс
   плаки

   Модерен облицовъчен материал трябва да бъде различна устойчивост на влага. Някои повърхности (гипс, сайдинг и панели, клинкер плочки) имат ниска абсорбция на влага, докато други (повечето видове тухли) не могат да се похвалят със сходни характеристики.

   Влагоустойчивостта на материала оказва пряко влияние върху това как фасадата издържа на студ. При висока абсорбция на влага, в порите на покритието се натрупва влага, която замръзва и се разширява при ниски температури.

   В резултат на това повърхността е покрита с пукнатини, оперативните свойства на облицовката са изгубени, външността й страда.

   Клинкер плочки

   Визуално, материалът е обикновена тухлена форма. Материалът е базиран на шлакова глина, която е подложена на висока температура на калциниране. В процеса на последното, глината променя своя жълтеникав оттенък на теракот, кафяво, бежово (зависи от първоначалното състояние на глината и характеристиките на използваните технологии).

   Основната характеристика на клинкера е неговата повишена здравина, измръзване и сеизмична устойчивост. Предимствата на материала също са високи нива на водоустойчивост, устойчивост на температурни разлики, екологичност, разнообразие от възможности за избор. Подходящ е за проектиране на вентилирани фасади на сгради и има доста високи разходи. Ценовият диапазон обаче е доста широк - от премиум модели до икономични версии.

   В допълнение към клинкера има керамични и бетонни плочки. Те се характеризират с устойчивост, устойчивост на износване и ниска абсорбция на влага. Бетонните плочки не търпят температурни колебания, може да имат нарушена геометрия, имат значително тегло.Керамичните плочки са подходящи както за суха, така и за мокра инсталация.

   Керамични плочки
   Бетонни плочки

   Естествен и изкуствен камък

   Каменната облицовка принадлежи към категорията силни и издръжливи. Когато избирате естествен камък, трябва да направите това, като се съобразявате с климатичните условия. Така че мраморът е неподходящ за райони с висока влажност, докато варовикът не се използва в райони с жесток климат.

   Природният камък преминава сложна обработка., включително нейното пречистване, отстраняването на фоново излъчване, което дава желаната форма. Естествено, всичко това се отразява върху цената на крайния продукт, която е много висока. Голямото тегло на материала задължително изисква укрепване на основата. Трябва да се отбележи, че сградите, декорирани с естествен камък, изглеждат уважавани и такава фасада може да продължи до 100 години. Вярно, с редовни грижи.

   Днес онези, които искат да украсят домовете си с мраморен камък, все повече използват изкуствен колега. По своята здравина и дълготрайност този материал не е много по-нисък от естествения минерал, но в същото време има по-ниска цена и по-леко тегло, по-лесна инсталация.Изкуственият камък се основава на полиестерни смоли, модификатори и пигменти, както и малки парченца каменни чипове.

   Последният осигурява силата и атрактивния външен вид на материала, а смолата - повишена водоустойчивост, високи антибактериални свойства, способност за самопочистване.

   Що се отнася до външния вид, материалът имитира всяка каменна повърхност. В същото време не винаги е възможно да се намери "заместване" дори при по-внимателно изследване - цветът и текстурата са толкова близо до сянката и структурата на естествен камък. Под финала обикновено се крие клетъчен бетон или тухлена стена, поне - дървени повърхности.

   тухла

   Състои се само от естествени съставки, така че можете уверено да декларирате екологичното му удобство. Освен това наличието на микропори в материала позволява на стените да "дишат", което допринася за създаването на благоприятен климат в сградата. В допълнение, материалът не се страхува от замръзване, дълго време запазва устойчивост на ултравиолетовите лъчи.

   Използвайки различни видове тухли и тяхното полагане, е възможно да се създадат оригинални и уникални фасади. Голям плюс: в случай на повреда на фрагмент от фасадата, можете да направите ремонт на място. Полагане на тухли е доста труден процес, който изисква професионален подход.Също така е важно да се използва само върху подсилена основа и след внимателно хидроизолация на основата. От значителните недостатъци - ниска топлинна мощност.

   Тухличките могат да варират в състава и начина на производство, поради което е обичайно да се отделят следните видове тухли.

   • Клинкер. Основата на тухла става пластична глина, която е подложена на изпичане и пресоване. Ако говорим за техническите свойства на материала, тогава той е най-добрият сред другите видове тухли. Промяната на клинкер се характеризира с висока механична якост, топлоустойчивост и устойчивост на директна слънчева светлина. Материалната устойчивост на замръзване е 300 цикъла. Клинкерната тухла е устойчива на агресивни среди, има нисък коефициент на водопоглъщане. Несъмнено предимствата са също така екологичността и лекотата на грижите - просто измийте фасадата. Сред недостатъците - високата цена и голямото тегло. Алтернатива на този вид тухли може да бъде по-тънки и следователно леки, клинкерни плочки.
   Клинкер тухла
   Клинкер плочки
   • Керамични. Широко разпространен тип тухли,с разнообразие от цветове и характеризиращи се с дълготрайност, устойчивост на температурна промяна, огнеустойчивост и ниска цена. За съжаление, водопоглъщането на керамични тухли може да достигне 10%, което влияе върху неговата устойчивост на замръзване. При наличието на варовик в състава, това ще доведе до още по-голяма абсорбция на влага.

   В този случай варовикът ще бъде посочен в крайния продукт с по-тъмни пластири.

   Сред частите от керамични тухли често се срещат материали със счупени ъгли, а не най-съвършените по отношение на геометрията форми.

   • Хиперпресовани. Основата на такива тухли са цимент, специални добавки и скална обвивка, подложени на полусухи пресования. Визуално материалът е трудно да се различи от керамика, но се характеризира с по-ниска абсорбция на влагата (средното ниво е 5-6%) и съответно по-добра устойчивост на замръзване и по-точна геометрия на тухли. Този трайни и издръжлив материал е лесен за инсталиране, но тухлите имат голямо тегло и тенденция да променят сянка по време на работа.
    • Силикат. Съставът на силикатните тухли - смес от цимент и пясък, използваният метод на производство - автоклав. Това гарантира достъпността на материала. В допълнение към ниските разходи, той се отличава с правилната геометрия на формите, добри звукоизолационни свойства, издържливост. Усвояването на влагата е до 15%, което причинява нестабилност на силициевите тухли до замръзване. Голямото тегло, съчетано с висока топлопроводимост и по-малко привлекателни естетически качества - всичко това е причината купувачите рядко да изберат силикатни тухли за облицоване на фасадата.

    обшивка

    Къщата, за разлика от облицовката, изпълнява 2 функции - декоративни и лагерни. Последният се проявява главно в безгредови сгради. Външната облицовка е с голямо натоварване, така че материалите, използвани в този случай, се основават на метал (обикновено стомана), който задължително има антикорозионна защита. Покриването на къщата обикновено се извършва с помощта на специални метални листове или термопанели.

    Термопанели
    Метални листове

    Термопанели

    Те са материал, състоящ се от фолиен слой с монтажна система, изолация и декоративен слой.Полистироловата пяна и нейната екструдирана версия, както и полиуретанова пяна, се използват като изолация. Предпочитание трябва да се даде на продукти от полиуретанова пяна. Изолацията в тях съдържа най-малките въздушни мехурчета, което осигурява отлична топлоизолация с малко тегло на продукта.

    Клинкерните плочки обикновено се използват като декоративен слой.

    В резултат на обшивката се получава имитация на тухлена зидария, изборът на цветове и текстури е разнообразен.

    Материалът е издръжлив, 1.7 пъти по-топъл от много от разглежданите материали. По-скоро е лесно да го монтирате, но е важно да се спазва технологията за закрепване Материалът трябва да бъде фиксиран директно към стената, като се избягва образуването на въздушно пространство между панелите и фасадата. Това се дължи на паропропускливостта на термопанелите.

    Стените трябва да се изравнят предварително, в противен случай обвивката на кожата не трябва да се избягва, което ще доведе до загуба на нейните експлоатационни свойства. Срещата с живот е до 30 години.

    листове

    Стоманата обикновено се използва като основа на листове за облицовки. Той е покрит със слой цинк, който ви позволява да постигнете достоен антикорозионен ефект.Допълнителна защита от излагане на околната среда (предимно UV експозиция), както и декоративността на материала се осигурява чрез нанасяне на полимерно покритие.

    Силата на материала и неговата устойчивост на вятър е гарантирана благодарение на специфичните характеристики на формата: профилиран галванизиран лист се използва за създаване на вентилирано покритие. Подобни листове се използват като покриви за декорация на покриви.

    Този метод на довършване е приложим не само за жилищни сгради, но и за жилищни сгради, гаражи. Професионалните листове се отличават с тяхната здравина и издръжливост, а новите системи за закрепване гарантират лесна инсталация и дълготрайност. Избирайки конкретен нюанс или посоката на "браздите", можете да създадете уникални екстериори.

    Инсталацията се извършва върху подготвената рамка. За изолация можете да изберете полистирол, материали от минерална вата или да закупите професионален лист, изолиран във фабриката. Най-новите модели са 2 професионални листа, между които е поставен слой изолация.

    Комбинирани решения

    Все по-често частните собственици на къщи прибягват до комбинация от вили.Този метод включва комбинация от няколко текстура в една и съща фасада. Трябва да се отбележи, че разликата в текстурата се постига както чрез използване на различни материали, така и чрез използване на същия материал с имитация на различни повърхности.

    Последният метод е по-удобен от гледна точка на монтаж и подготвителна работа, както и поддръжка. В повечето случаи мазетата на сградата, ъглите, малките архитектурни елементи, отворите за врати и прозорци се отличават с други материали. Комбинираната украса на фасадата ви позволява да подчертаете сложността и изтънчеността на сгради с комплексна конфигурация и да добавите акцент върху сградите, които са с проста форма.

    За класически екстериори, комбинация от камък и тухла, както и комбинация от тези материали с гипс, ще направите.

    За къщи в стила на готически или селски, се избира комбинация от камък и гипс, като се добавят ковано желязо към външния дизайн. За селска къща в селски стил, използваща камък, дърво и тухла. За модерни сгради в духа на минимализма - комбинация от гипс и бетон, дърво и тухли.

    производители

    Лидерът сред производителите на мокри фасади е Ceresit, чиито продукти представляват 20-30% от вътрешния пазар. Мазилката смесва Knauf, Kraysel и Bitex също са в търсенето. Устойчивостта и увеличените показатели за износоустойчивост позволяват използването на продуктите от тези марки за довършване не само на частни, но и на обществени сгради.

    • Тези, които търсят висококачествени термопанели, трябва да обърнат внимание на продуктите на местния производител "Материали за фасадни работилници" (МВФ). Иновации, модерно оборудване и внимателен контрол на качеството на всички етапи от производството - това позволява на производителя да заеме водеща позиция. Дебелината на изолацията, в зависимост от колекцията, е 30-100 мм. Външният вид е представен и от няколко колекции: "Класик" (традиционна тухлена зидария), "Германска колекция" (популярен клинкер в Германия), "Каменна колекция", испанска колекция имитация на текстура на древни испански замъци. Средната цена е от 1500 до 3500 рубли.
    класически
    Германска колекция
    Каменна колекция
    Испанска колекция
    • Друг производител на термопанели за облицовки, Termosit, се гордее с качеството и безопасността на своите продукти, не по-малко от европейските си колеги. Дебелина на изолацията в зависимост от модела - от 30 до 80 мм. Цена - в диапазона от 1000-2000 рубли на квадратен метър. м.
    • Най-производителите на сайдинг са марки. Docke (Голям избор на панели под едно дърво, както и профили на необичайни пастелни нюанси), на VOX (голяма гама от панели, които имитират редките видове дървесина, цветови профили нежна тонове), "Алта-профил" (безспорен лидер на руския пазар, производство сайдинг с симулирани дървени повърхности, цветни профили, както и иновативни панели, устойчиви на замръзване).
    • Широка гама от окачени фасадни системи е представена от компанията. Омецк Минерално покритие растение, Основните продукти - фасадни панели на основата на фиброцимент, както и допълнителни елементи, подсистеми.

    Персонализираните пана са боядисани по поръчка в цветове, представени в каталога RAL.

    Красиви примери

    Обичайно за всички дървени панели ви позволяват да получите необичайни дизайнерски решения.Достатъчно е да съчетаете материали от различен цвят, които да променят посоката си в една и съща фасада.

    Най-популярните опции за подрязване на дърво или под дърво са Eurolining и блок къща (имитационни трупи). Външните къщи и вили, декорирани по този начин, изглеждат уютни и благородни, а под кожата може да има много строителни материали (кадър, тухли, блокове или предварително произведени рамки).

    За сгради в стила на страната и Прованс може да се използва като довършителни материали боядисани борда или си сайдинг имитация.

    Не по-малко красиви и дори навътре издръжливи къщи за обличане, облицовани с изкуствен камък или панели и сайдинг с имитация на каменна повърхност. Класиката е тухлен фурнир. За да го създадете, можете да използвате не само тухли, но и клинкер плочки или сайдинг с имитация зидария.

    Цветните странични панели изглеждат оригинални и ви позволяват да създадете уникален екстериор. Дизайнерите препоръчват да се комбинират 2-3 типа панели, които са сходни по тон, или да използват контрастни решения. Посоката на профила също може да бъде различна.

    Вертикалната сайдинг е в състояние да визуално "простира стаята", а използването на панели, поставени под ъгъл, ще даде обем и изразителност.Не се препоръчва използването на хоризонтални монохромни панели за покриване на дълги, прости в строителни сгради. Изглежда монотонен и непривлекателен.

    Използването на една и съща декоративна мазилка с различен метод на приложение ви позволява да получите напълно различни външни фасади. Обичайно са измазани в светли нюанси на повърхността, тя е отлично решение за екстериори в класически стил, например, традиционни английски или модерни.

    Цветните мазилки изглеждат не по-малко интересни.

     Трябва да се отбележи, че най-голямата органичност обикновено се постига чрез комбиниране на различни текстури. Дърво и камък, тухли и камъни, камък и мазилка хармонично се "разбират" в една и съща фасада.

     Как да изберем дизайн за довършване на къщата, вижте следния видеоклип.

     Коментари
      автор
     Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

     Входно антре

     Всекидневна

     спалня