Метална конструкция: предимства и недостатъци на конструкциите

От дълго време насам имаше предубедено отношение към рамковите къщи от метални профили. Смята се, че сглобяемите конструкции на профилите не могат да бъдат топло и издръжливи, те не са подходящи за настаняване. Днес ситуацията се е променила, рамковите къщи от този вид предизвикват нарастващ интерес на собствениците на парцели в страната.

Специални характеристики

Устройствата Metalframe, първоначално използвани за изграждане на складове и търговски обекти, се използват в частни жилища. Основата на рамковата къща от метални профили е лека, но трайна конструкция от поцинкована стомана. Дебелината на профилите се изчислява индивидуално за всяка част от обекта и зависи от тестваните товари.Стоманените профили осигуряват конструкцията с необходимата якост, цинковото покритие действа като антикорозионна защита, гарантираща издръжливостта на конструкцията. За да се увеличи надеждността, профилите са допълнени със специални усилващи ребра.

Профилите могат да имат напречно сечение под формата на различни латински букви (C, S и Z). Всеки от тях се използва на конкретна строителна площадка. Например, основата е изработена с помощта на профили C и U, свързани с винтове с самонарязващ се елемент. Стъпката на рамката се определя от широчината на използваните нагреватели и панелите за обшивка. Средно е 60-100 см. Профилите имат перфорация, която решава проблема с вентилацията, увеличава изолационните характеристики на обекта.

Те се сглобяват в съответствие с принципа на дизайнера на децата, самият процес на строителство не включва използването на специално оборудване (освен ако не се създаде основата). С минимални строителни умения, можете да го направите сами с малък брой асистенти (2-3 души), за да построите къща. Поради незначителната дебелина на стените на рамковата къща (средно 25-30 см) е възможно да се получи по-голяма използваема площ, отколкото при използване на стандартни технологии (къщи от дърво, тухли, блокове).

На пръв поглед изглежда, че рамковите метални къщи изглеждат непривлекателни и монотонни. Това обаче не е абсолютно вярно, защото поради лекотата на конструкцията и възможността да се даде различна конфигурация, е възможно да се създадат обекти с необичайна форма. Структурните особености позволяват използването на най-съвременни окачени материали за външни стени, които могат да бъдат променени, ако е необходимо. По желание, фасадата на къща от метална конструкция може да имитира каменни и дървени повърхности, тухлена зидария.

Къщата изглежда стилна и модерна, не подлежи на остаряване, защото по всяко време можете да замените облицовката на фасадата.

Облицовката може да се извърши непосредствено след конструкцията на обекта, тъй като рамката на основата на металния профил не се свива. Предимството е високата скорост на работа. Обикновено къща за малко семейство може да бъде построена за 2-4 месеца. В същото време, по-голямата част от времето ще бъде изразходвано за подготовка на основата и чакане, докато бетона, който е излят, ще събере необходимата сила. Сред жителите има погрешно мнение за нестабилността на рамковите къщи. Въпреки това, този дизайн може да издържи значителни натоварвания от вятъра и дори да издържи на сеизмичната активност (устойчивостта му е до 9 по скалата на Рихтер).

Друг "мит" за рамкови къщи е свързан с способността му да привлича електричество. От тази гледна точка обектите на рамката са напълно безопасни - всички метални елементи са заземени. В допълнение, външните и вътрешните стоманени части се обработват с диелектрици. Сред недостатъците са висока топлопроводимост на материала. Ето защо е невъзможно да се направи без висококачествена изолация и метална защита от влага.

Използването на изолация от екологична или минерална вата, както и монтирането на топло облицовъчни панели, ви позволява да оптимизирате топлинната ефективност на рамката, предотвратява образуването на студени мостове. Корпусни къщи на базата на металния профил не могат да се похвалят с трайността. Техният живот е 30-50 години. Макар че е вярно, че ремонтът на такива структури е съвсем прост, не изисква големи инвестиции.

Самият метален профил е устойчив на огън. Материалът обаче е облицован отвътре и отвън с разнообразни синтетични изолации, изолатори на пара, материали за довършителни работи.Това може значително да намали пожарната безопасност на корпуса на рамката. Цената на изграждането на къща рамка е много по-ниска от цените за изграждане на тухли, дървени и дори блок аналог.

Това се дължи на по-малкото количество необходим материал, възможността за използване на лека основа, липсата на участие на специално оборудване и професионални строители. Рамката къща може да бъде направена по индивидуален или стандартен проект. Разбира се, първият вариант ще бъде по-скъп, но ще ви позволи да създадете ексклузивно жилище, което отговаря на всички изисквания на собственика му.

Типичен проект се изгражда, като се използва канадска технология, като се използва тънкостенна метална профилна рамка и топлоизолационни SIP панели.

Изборът на дизайн

Металните къщи могат да имат няколко разновидности.

Въз основа на търкаляне

Такава къща се характеризира с наличието на метални колони, върху които стои цялата структура. Технологията на строителството е подобна на конструкцията на монолитна рамка. Въпреки това металните колони, използвани за профилната технология, са по-леки и по-евтини от стоманобетонните основи.Повечето небостъргачи и търговски центрове бяха построени по този начин. В частното жилищно строителство тази технология може да бъде ненужно времеемка и скъпа.

Като правило, те прибягват до това, ако е необходимо да се създаде "желязна" дизайнерска къща с необичайни размери. Използвайки тази технология е възможно да се извърши изграждането на купол или многоетажно съоръжение. Често около такава къща се намират декоративни архитектурни елементи с неправилна форма. В повечето случаи това са маскирани тръбни елементи на рамката. Къщата на заварена рамка, изработена от валцован метален профил, се характеризира с най-голяма тежест сред аналозите на рамки със същия размер, но има и най-дълъг живот, който достига 50-60 години.

От лек профил

Основата на такава къща рамка е тънкостенни метални конструкции, които са визуално подобни на профили за сухото строителство. Естествено, рамковите елементи имат много по-голяма сигурност. От предимствата на такива сгради е възможно да се отбележи по-ниското им тегло, което спестява подготовката на основите и оптимизира строителния бюджет.Въпреки че намаленото тегло на конструкцията се променя в живота на къщата.

Модулен и мобилен

Разработена технология за изграждане на временни или сезонни обекти (летни корони, кухни). Той е приложим при строителството на селска къща за живеене през топлия сезон. Сградата е базирана на модули, чиято рамка е комбинирана и се състои от метал и дърво. Мобилните сгради включват инсталирането на твърда метална рамка като рамка. По време на изграждането на временно съоръжение и двуетажна селска къща е необходимо да се създаде план на проекта.

Чертежът трябва да отразява всички проектни характеристики на сградата, е необходимо да се изчисли носещата способност на профилите

строителство

Изграждането на рамкова къща започва с проучването на почвените характеристики на строителната площадка и създаването на 3D проект на бъдещата структура. Триизмерното изображение ви позволява да изчислите необходимия капацитет на лагерите на основните структурни елементи, да ги подредите в съответствие с пространствената геометрия. След това поръчката се изпраща до фабриката, където се правят профили с необходимите технически характеристики, форми и размери за конкретен проект.Компонентите за рамкова къща могат да бъдат сглобени във фабриката или да се извършват сами на строителната площадка.

Първият вариант ще бъде малко по-скъп, но след това ще отнеме не повече от 4-6 дни, за да събере къщата. Когато самостоятелното сглобяване ще спаси малко, но продължителността на монтажа ще се простира на 7-10 дни. След подготовката и координацията на проекта можете да продължите с организирането на фондацията. Всеки от тях ще направи, опцията за основа на лента или използването на плитка вдлъбната плоча като основа се счита за оптимална. След като фондацията получи известна безопасност, пристъпи към сглобяването на металната рамка на къщата. Следващият етап е покрив, монтаж на прозорци и врати и полагане на комуникация.

Покривът също трябва да бъде определен на етапа на проектиране. Тя може да бъде плоска, единична, фалшива (най-популярните опции) или характеризирана със сложна конфигурация. Когато организирате покрива, първо подгответе системата за връзване и след това продължете създаването на щайги. След това изпълнете слоя за пара и хидроизолация, нанесете покриви (шисти, Ondulin, метал).

Преди да се изолира, върху цялата повърхност на външния контур на къщата трябва да се постави ветроустойчив филм. Топлоизолационен материал се полага върху него, след което това е завъртането на монтажа на облицовъчния слой. Обикновено всички стенни празнини се запълват с пяна или газобетон. Може би пръскане полиуретанова пяна. Когато използвате сандвич панели, първоначално с нагревател в състава, не можете да се притеснявате за допълнителна топлоизолация на външните стени.

Като правило рамковите къщи от метален профил са обект на затопляне отвътре. За тази цел стените се полагат със слой от топлоизолатор, който е покрит с мембрана за бариери срещу пара. След това листа от гипсокартон се закрепват върху щайга, върху тях се поставят мазилка и облицовъчен материал. Топлинни блокове, които не изискват допълнителна топлоизолация и са готови за нанасяне на боя или мазилка, се използват широко като външна облицовка.

Можете да обличате къщата си с сайдинг, клапан, за да покриете със силикатна тухла.

Съвети

За рамкова къща е подходящ всеки тип фундамент. Това обаче не означава, че можете да го изберете, без да прибягвате до предварително проучване на почвата.Избирайки типа фондация, винаги трябва да се съсредоточаваш върху характеристиките и характеристиките на почвата. Необходимо е изследванията да се провеждат по различно време на годината. Най-често срещан за този тип обект е тясна лента основа, която е твърда рамка. Дори когато се монтират на подвижни почви, товарът от металната рамка ще бъде равномерно по цялата повърхност на основата.

Основата на стълбовете предполага наличието на взаимосвързани греди. Тя е с по-ниска носеща способност, подходяща за глинести почви. Ако се планира строеж на груб терен, може да се препоръча фундамент тип фундамент. Последните 2 опции изискват участието на специално оборудване за задвижване на стълби или за завиване на купчини. Най-икономичен и по-малко трудоемък е реализирането на плитка основа под формата на плоча. Такава основа е оптимална за мобилните почви.

Ако се планира да се използват вградени кухни и мебели в къщата, местоположението му трябва да се определи на етапа на планиране, за да се придаде по-голяма здравина на металната рамка в местата, където е инсталирана.Прегледите на онези, които са построили самостоятелно рамкова къща, ни позволяват да заключим това самото събрание не причинява много трудности.

Важно е да се следва проектът, всички елементи на конструкцията са номерирани, което улеснява и ускорява инсталацията. При поставянето на парна бариера трябва да го направите с припокриване от 10 см, размерите на фуги и повредени стави.

След това вижте прегледа на довършената къща от метални рамки.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня