Стиропор: предимствата и тънкостите на използването на материала

За строителните материали има много изисквания. Често те са противоречиви и нямат нищо общо с действителността: високо качество и ниска цена, сила и лекота, професионални резултати в решаването на тясно фокусирани задачи и гъвкавост. Някои материали обаче отговарят на всички изисквания. Сред тях - експандиран полистирол. След като проучи предимствата и тънкостите на употреба, можете успешно да приложите материала за решаване на различни строителни проблеми.

Какво е това?

Разширеният полистирол е най-новото поколение строителни материали. При производството му се използват иновативни технологии, така че е трудно да се познае предшественикът му. "Разработен" пенополистирол от позната пяна от пластмаса - материал, който предпазва домакинските уреди от повреда по време на транспортиране.

Основните свойства на пяната - лекота и клетъчна структура - са запазени. Вътре в пластовете от експандиран полистирен има огромно количество пелети, пълни с въздух. Съдържанието му достига 98%. Благодарение на въздушните мехурчета, материалът има ниска топлопроводимост, която се оценява по време на строителството.

При производството на пяна се използват водни пари. Това прави материала порест, гранулиран и крехък. Пяната от пенополистирол пяна с въглероден диоксид, така че неговите характеристики се подобряват. Тя се отличава с:

 • висока плътност на кубичен метър;
 • по-малко пореста структура;
 • външен вид и структура на среза;
 • висока цена.

Пяната (екструдиран) полистирол преминава през осем производствени стъпки:

 1. В суровините се добавят противопожарни вещества - забавители на горенето. Също така в курса са бои, пластификатори, избелители.
 2. Крайният състав се зарежда в оборудването за предварително пяна.
 3. Има основно пяна и "vylezhivanie" маса.
 4. "Агломериране" и формоване. Молекулите на суровината са свързани помежду си, образувайки силни връзки.
 5. Обработка на специално оборудване, което е необходимо, за да даде на веществото уникални свойства.
 6. Крайното пяна на веществото и охлаждането.
 7. Веществото се стабилизира и повърхността се полира до гладко състояние.
 8. Рязане в плочи и сортиране.

Резултатът е материал, който се използва основно като нагревател.

Характеристики: плюсове и минуси

Екструдираният полистирол има своите предимства и недостатъци в качеството на строителния материал.

плюсове:

 • Широк обхват. Използва се за вътрешна и външна употреба на различни повърхности: под, стени, таван, като изолационен, опаковъчен и декоративен материал. В допълнение към строителната индустрия, използването му е обичайно при производството на играчки, аксесоари за бита, домакински уреди, военна и медицинска промишленост.
 • Ниска топлопроводимост. Поради това свойство, полистиролът често служи като топлоизолационен материал. Предотвратява загубата на топлина в помещението, което влияе върху цената на отоплението. Колкото по-добра е изолацията, толкова по-евтина струва да затопли къщата.
 • Ниска пропускливост на влагата.Вътре в материала са запечатани гранули, които проникват в минималното количество вода. Тя е толкова малка, че не е в състояние да унищожи структурата на материала и да повлияе отрицателно на изолационните му качества.
 • Подобрява звукоизолацията в стаята. За да постигнете максимален ефект, трябва да го комбинирате с други материали, но в стая, където проблемът не е обявен, ще бъде достатъчно.
 • Лесно за рязане. По време на инсталационния процес е възможно плочите да се разделят на фрагменти. Нарязването ще се окаже равно, няма да се разпадне. Това е отличителна черта на качествения материал.
 • Тя има сравнително малко тегло. За да работите с материала е достатъчно един чифт ръце. Освен това, предимството на лекото тегло е, че полистироловата облицовка не осигурява голямо натоварване по стените или подовете в стаята.
 • Просто монтиран. За довършителни стени, пода или таван не се нуждаят от специални умения.
 • Устойчив на много химикали.
 • Нечувствителен към ефектите на живите организми. Това означава, че не образува плесен, насекоми и гризачи не го разваля.
 • Поради своята вътрешна структура се отнася до "дишащите" материали.Това е важно при завършване на стените, тъй като не се образува кондензация.
 • Подравнява всяка работна повърхност. Над декоративното покритие е поставено добре.
 • Плочи от полистирол могат да бъдат залепени директно към стената на сградата (или друга повърхност), без да се монтира ламелата за това. Това намалява времето и финансовите разходи за ремонти и понякога ги опростява.
 • Минималният срок на експлоатация е 15-20 години.
 • Ниска цена на завършване на квадратен метър.

минуси:

 • Затоплянето на голяма площ от стени, тавани или пода ще бъде скъпо дори и при малка цена на материал на квадратен метър.
 • За максимално уплътняване на финала, може да се наложи да имате допълнителни материали под формата на лента и уплътнител.
 • Пяната за обвиване не регулира температурата в самата стая. Работи на принципа на термос: запазва топлината през студения сезон, поддържа хлад в печено. Ако терморегулацията е лошо настроена в стаята, тогава ефективността на полистирола е нула.
 • Въпреки "способността за дишане" на материала, с пълна къща, покрита с пенополистирол, се изисква вентилация.
 • Материалът се страхува от ултравиолетовото лъчение.Под въздействието на слънчевата светлина вътрешните връзки в структурата на веществото се унищожават и природните условия ускоряват разрушаването на екструдирания полистирол.
 • Някои видове бои, вещества на базата на петролни продукти, ацетон, бензин, керосин, епоксидна смола изяждат полистиренова пяна.
 • Задължително декорация върху пяна от полистирол, за да се затворят всички шевове и да се предпази от слънчева светлина.
 • Плътността на материала е по-голяма в сравнение с пяната, но пенополистиролът губи до други материали съгласно този критерий. Той е по-подходящ за довършване на тавана и стените, а под подовете той се свива с механичен ефект с постоянна точка (ходене, преместване на мебелите).

Технически спецификации

За спазването на строителните норми има важни технически характеристики на материала. Те включват: марка, общи размери на листа, топлопроводимост, коефициент на поглъщане на влага, горимост по класове пожарна безопасност, якост, експлоатационен живот, метод на съхранение. Техническите характеристики не са от първостепенно значение са цветът и текстурата на плочите.

Размерите на плоскостите от пенополистирол се изчисляват по три параметъра: дължина, ширина, височина.Първите два показателя са еднакви, ако плочата е квадратна.

Стандартните размери на плочите са 100 см широки и 200 см дълги за листови материали, 100x100 за плоча материал. При тези параметри GOST позволява размерът да бъде повече или по-малко от нормата с 1-10 mm. Нестандартни, но с размери - 120x60 см, 100x100, 50x50, 100x50, 90x50. Материалът лесно се нарязва, така че можете да настроите параметрите, за да отговаряте на вашите собствени нужди. Допустими отклонения от нестандартни листове - до 5 мм.

За дебелината тези индикатори са по-строги, тъй като дебелината е основният критерий за избор на пенополистирол. Той е променлив за различни видове ремонтни и строителни работи. Минималните стойности са 10, 20 mm, 30, 40, 50 mm. Максимум - 500 мм. Обикновено 50-100 мм са достатъчни, но при поискване някои производители могат да направят партида от плочи с нестандартна дебелина. Според строителните стандарти за повечето региони на Русия, необходимата дебелина на изолацията от полистирол е най-малко 10-12 см.

Топлопроводимостта е един от най-важните показатели. Тя се определя от дебелината на въздушната междина вътре в плочата на материала, тъй като има въздушни връзки, които го правят в състояние да задържа топлината вътре в стаята. Измерени във ватове на квадратен метър и на Келвин.Колкото по-близо е индикаторът, толкова по-малко той има способността да се затопли в стаята.

За плочи с различна дебелина и плътност топлопроводимостта варира в диапазона от 0.03-0.05 W / кв. м до Келвин.

Някои производители използват графитни добавки. Те стабилизират топлинната проводимост по такъв начин, че плътността престава да играе роля.

Добър пример за ефективността на полистирола е сравнението с минерална вата. Топлоизолационните качества на минералната вата се считат за добри, а топлоизолацията от 10 см полистирол дава същия резултат като слой от минерална вата с 25-30 см.

плътност

Измерено в кг / кв. м. За различните видове полистирол може да варира 5 пъти. Така екструдираният полистирол има плътност от 30, 33, 35, 50 кг / кв. м, устойчив на удари - 100-150 кг / кв. м. Колкото по-висока е плътността, толкова по-добра е производителността на материала.

Измерването на параметрите на силата на материала сама по себе си е почти невъзможно. Необходимо е да се обърне внимание на сертифицираните данни. Нормална якост на натиск - от 0,2 до 0,4 МРа. Скоростта на огъване - 0.4-0.7 MPa.

Често производителите декларират, че абсорбцията на влагата на материала е нула. В действителност това не е така, то абсорбира до 6% от влагата, която попада върху него по време на утаяването и измиването на фасадата.Спорът за експандиран полистирол се счита за противоречив. От една страна, добавянето на пирен прави материала устойчив на огън, от друга страна, това не означава, че огънят умира, когато се сблъска с материала.

Полистиролът се топи достатъчно бързо. В същото време висококачественият материал не излъчва остър дим, а топенето спира след 3 секунди след изгасване на огъня. Това означава, че други материали не могат да се възпламенят от експандиран полистирол, но подкрепят изгарянето. На различните марки се дава клас от K4 до K1. Най-безопасни са материалите с марка K0, но не се отнася за тях.

Други важни параметри:

 • Паропропускливост За различни видове полистирол, този индикатор е 0.013 - 0.5Mg / m * h * Pa.
 • Тегло. Тя започва от 10 кг на кубичен метър.
 • Температурен диапазон на използване: по-ниският температурен праг е -100, горният +150.
 • Срок на действие: не по-малко от 15 години.
 • Изолация на шума - 10-20 dB.
 • Съхранение: в запечатана опаковка далеч от слънчева светлина и влага.
 • Марка: EPS 50, 70, 80, 100, 120, 150, 200. Колкото по-висока е марката, толкова по-добър и по-скъп е материалът.
 • Цвят. Най-често срещаните цветове са бели, моркови, сини.

вид

Полистиролът е разделен на сортове според четири основни критерия: структура, метод на производство, предназначение, обхват.

структура

Съгласно структурата, се отличава ататична, изотактична, синдиотачна пяна от полистирол.

Няма смисъл да се впускаме в сложната структурна формула на веществата. За купувача е важно да се знае само, че първият тип е най-продуктивният и широко използван в частна и широкомащабна конструкция, втората е най-трайна, гъста и огнеустойчива и може да се използва в помещения с повишени изисквания за пожарна безопасност, а третият е универсален поради химическия му състав устойчивост, плътност и топлинна устойчивост. Той не само може да бъде монтиран във всякакъв тип стая, но и покрит отгоре с всички видове бои и лакове.

Метод за получаване

Според метода на производство има по-голям брой видове полистирол. Екструдираната пяна от полистирол е най-разпространената, тъй като притежава всички необходими качества за изграждане. Но има и други начини на производство.Промените в някои етапи и състав на суровините ни позволяват да получим материали с различни характеристики. Някои от тях са по-малко плътни, но запалими, други са най-трайни и пожароустойчиви, някои не се страхуват от влага, а четвъртото съчетава всички най-добри качества.

Има общо осем метода, две от които са остарели. През почти една вековна история на полистирол и неговите производни методите на емулсията и суспензията са загубили значението си.

В съвременните условия се предлагат:

 • Екструдиран пенополистирол, Пяна с малки, равномерни гранули. Вместо вредни феноли се използва въглероден диоксид.
 • пресоване, Той е практически същият като екструдиран, но се използва предимно в хранителната промишленост (опаковка), поради което сред неговите свойства екологичността е по-важна от силата.
 • Натиснете. Подлага се на допълнителна процедура при натискане, поради което се счита за по-трайна и устойчива на механични товари.
 • Bespressovoy, Сместа се охлажда и втвърдява самостоятелно в специална форма. На изхода продуктът има удобен размер и геометрия за рязане.Процедурата не изисква намеса (натискане), така че е по-евтино от натискането.
 • Блок. Продуктите, получени чрез преобразуване (няколко цикъла на обработка на едни и същи етапи) се характеризират с висока степен на чистота на околната среда и възможно най-високо качество.
 • Автоклав. Разнообразие от екструдиран материал. Свойствата са практически едни и същи, само за друго оборудване се използва за пяна и "печене".

уговорена среща

По нареждане, полистиролът също е различен. Евтиният, но висококачествен полистирен с общо предназначение е широко разпространен. Тя не се различава в механичната стабилност и плътност, се смята за крехка, има най-малък клас пожарна безопасност. Въпреки това материалът е твърд и държи форма, което го прави възможно да се използва в случаите, когато няма да се извършва механичен товар: осветление, външна реклама, декорация.

За по-сложни задачи се използва полистиролова пяна с голямо въздействие. Освен че е по-малко крехък и незапалим, той съдържа вещества, които са отговорни за UV устойчивостта и цветните пигменти.УВ стабилизаторите защитават структурата от унищожаване и цвят от изгаряне и образуване на жълта светлина.

Плочите от пяна от полистирол с голямо въздействие имат различна повърхностна структура: гладка, гофрирана, матова или лъскава, отразяваща и разсеяна.

Трябва да отбележим и полистироловата пяна с висока степен на въздействие. Той има висока устойчивост на замръзване и е по-ефективен като нагревател. Използва се и при производството на хладилно оборудване, тъй като неговите "термосни свойства" (за поддържане на температурата вътре в предмета) са по-високи, отколкото при другите видове. Високо ударен полистирол се използва в много области: производството на играчки, съдове, домакински уреди, довършителни материали.

сфера на приложение

Категоризирането на експандиран полистирол по обхват е по-обширно. Има няколко области: за хранително-вкусовата и нехранителната промишленост, за груби и декоративни облицовки, за интериор и екстериор.

За хранителни продукти (кутии за обяд, контейнери, субстрати, съдове за еднократна употреба) се използва полистирол с екологични добавки. Подобни суровини се използват в производството на нехранителна промишленост (детски играчки, хладилници, термодвойки).При производството на играчки се добавят повече багрила и компоненти, които са отговорни за здравината на продукта.

Грубото покритие може да бъде вътрешно и външно. Във всички случаи полистиролът се използва за предотвратяване на топлинни загуби и / или за подобряване на звукоизолацията в помещението. По-рядко се използва за изравняване на работната повърхност.

Вътрешният полистирол се използва при строителни и ремонтни работи за покриване на различни повърхности.

В жилищни райони:

 • За пода. Полистироловите плоскости се монтират върху цялата повърхност на подложката, когато е необходимо да се изолира плаваща или суха замазка. Затова материалът е доста равен и гъст, допринася за топло и звукоизолация. Трябва да избирате трайни и плътни пластини, които могат да издържат на много тегло на квадратен куб. М и да имат максимална якост на натиск. Плюс използването на пенополистирол пяна плочи за монтиране на замазка, тъй като този материал не дава толкова голям товар на тавана, като монолитна замазка. Това важи за стари помещения със слаб под, както и за бази с висока абсорбция на влага, при които е трудно да се излее монолитна замазка (в блок или дървена къща).

Също така, полистиролът осигурява идеално равна повърхност за монтаж на подови настилки.Това е водоустойчив субстрат за ламинат, паркет и други видове твърди покрития.

Освен факта, че плочите покриват цялата повърхност на пода, то може да се използва локално. Например, като база за амортизиране на вибрациите под основата в системата за звукоизолация на пода.

 • За тавана. Свойства като плътност, здравина, леко тегло и удобна форма правят материала подходящ за звукоизолация на тавана. Под него не се изисква рамка obreshetka, материалът може да бъде залепен директно върху лепилото, и запълване на кухини с не-втвърдяващ уплътнител. Два слоя от плочи, монтирани в катерене, ще дадат забележим резултат в борбата срещу външния шум в апартамента. Удобно е да монтирате шарнирен таван или да лепите декоративна плочка върху плоска звукоизолирана възглавница. Плочката, от своя страна, също е производно от полиуретан с декоративна обработка.
 • За стени, В декорацията на вертикални повърхности на закрито, полиуретанът рядко се използва. Грешките по време на инсталацията водят до факта, че ефективността се намалява до нула, а помещението губи не само визуално - полезната площ на стаята също страда. Въпреки това, понякога полиуретан се използва за облицоване на стени на закрито, за да се подреди или издигне лека преграда в стаята и да се раздели на две.
 • За покрива, Тук става въпрос за изолацията на покрива отвътре. Тази опция е подходяща за всекидневните стаи на тавана и за изолация на мансардите в банята. В същото време стиропор запазва топлина, предотвратява образуването на кондензат и се нуждае от минимални усилия за хидроизолация. Най-добрият вариант за довършване на тавана е обработеният полистирен.
 • За тръби. Тръбите и решетките от различни комуникации са защитени от замръзване с помощта на листово фолио от полистирол с малка дебелина. Същата техника помага за подобряване на звукоизолацията.

В някои случаи, полистиролът се използва за създаване на интериор в жилищните помещения. Те правят керемиди, окачени тавани, декоративни контакти, корнизи, фалшиви портали за камини.

В бара и търговските помещения (на границата на улицата):

 • за балкон или лоджия;
 • за верандата и терасата;
 • за мазето.

Във всички случаи се използва устойчива на замръзване полиетиленова пяна, която предотвратява прекомерната загуба на топлина и не позволява на помещението да се нагрява твърде много при горещо време.

Що се отнася до екстериора на полистирола, той може да бъде груб и декоративен.Проектът се използва за основата, фасадата и производството на трайни кофражи. Декоративни - само за украса на фасадата.

Затоплянето на основата отвън предпазва от замръзване, напукване и частично от подпочвените води. Въздействието на тези фактори, полистиролът, поема значително, което значително намалява експлоатационния му живот. По-разумно е да поставите пластините отвътре (ако основата е с форма на лента), така че ще продължи по-дълго.

Покриването на фасадата на жилищни и нежилищни помещения с използване на полистирол за подобряване на топлоизолацията е възможно по три начина:

 1. Монтиране върху рамка или без рамки за стена извън помещението. Това прави възможно компетентното организиране на хидроизолацията и паропреградата, ако е необходимо, намалява загубите на топлина, увеличава звукоизолацията. Такова подстригване може да бъде демонтирано при ремонт на фасадата.
 2. Едно полагане, което се извършва едновременно с изграждането на стените на сградата. В този случай полистиролът се "тухли" в тухлена или блокова стена и служи като топлоизолационен слой.
 3. Едновременна декоративна и изолационна обвивка. Възможно е при използване на CIP панели и вентилирани декоративни панели за фасадата.Извън панела е направен от полимери, а отвътре е дебел слой полистирол. Монтирана конструкция върху щайгата. Резултатът е красив, висококачествен, ефективен завършек "две в едно".

Отделно, заслужава да се отбележи възможността за външно облицоване на сгради, използващи полистирол. На първо място, тя може да бъде боядисана и удобно обвита. И второ, декоративни елементи от фасадата са направени от този материал: корнизи, колони и пиластри, платна, термични панели, триизмерни фигури. Всички елементи изглеждат чисти и реалистични и са много пъти по-евтини от колеги от гипс, камък и дърво.

Производители и рецензии

Производството на полистирол започва в началото на миналия век и се развива активно до днес, поради което продуктите на много конкурентни фирми са на пазара. Прегледите на професионалисти и обикновени потребители помогнаха да се идентифицират лидерите сред тях.

мечка - единственият производител, който на правна основа предоставя гаранция за продукти до 50 години. Ако през този период настъпят отрицателни промени в материала, които са определени в гаранционните условия, компанията ще плати обезщетение.

Полистиролът Ursa е избран по причина, че на достъпна цена можете да закупите продукт, който отговаря на всички технически изисквания за екстериорна и интериорна декорация. Той е устойчив на влага, висока якост, не замръзва, абсорбира само 1-3% влага, лесен за нарязване и удобен за монтаж. Чрез производството се използват само природен газ и материали, които отговарят на европейския стандарт. Това прави полистирола безопасен за хората и околната среда.

Кнауф - германски производствен гигант, произвеждащ продукти за всички видове довършителни работи. Често се появява в списъка на лидерите на пазара поради постоянно високо качество и гаранции. Полистироловата пяна с висока степен на действие се използва във всички области, от хранителната промишленост до медицината. Той дори се доверява на украсата на общински помещения и обществени места.

На територията на Руската федерация, Knauf polystyrene се използва активно в ремонта и изграждането на метростанции.

Продуктите на този производител се различават по цена над средното, но напълно се оправдава.

Затваря горните три универсални изолационни материала от компанията "TekhnoNIKOL". Иновационните технологии, икономическата ефективност и високото качество се комбинират в продуктовата линия XPS. Производителят е местен, така че продуктът се предлага в сегмента на минималната цена.

Също сред популярните марки маркирани "Penoplex" и "Elite слой".

Съвети и трикове

За да може полистироловата пяна да служи дълго време и да се справя с нейните функции, е важно да изберете подходящия материал и да го закрепите на работната повърхност.

За закрепване се препоръчва използването на специално лепило. Той не съдържа ацетон, смоли и рафинирани продукти, които корозират материала.

При избора на полистирен, производителите съветват да се обмислят няколко фактора: марка, плътност, тегло, сила. Колкото по-високи са тези показатели, толкова по-добър е материалът. Но при запалимост и топлинна проводимост, обратното е вярно - колкото по-близо е индикаторът до нула, толкова по-добре ще се прояви материалът в действие.

Необходимо е да се проверят тези данни в придружаващите ги документи, в противен случай съществува висок риск от придобиване на фалшива.

Без да изучавате сертификатите, можете да проверите качеството с малък трик. Необходимо е да отрежете парче експандиран полистирол от твърд лист и да погледнете остатъка: ако е гладък и клетките са малки и с еднакъв размер, материалът е добър.Нискокачественият полистирен се разпада и демонстрира големи клетки при бракуване.

Относно ползите от полистироловата пяна вижте следното видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня