Дизайн на отоплителни радиатори: нова тенденция в интериора

 Дизайн на отоплителни радиатори: нова тенденция в интериора

Отоплителните радиатори се предлагат във всеки дом. Стандартните батерии постепенно се превръщат в нещо от миналото и те се заменят със стилни дизайнерски модели за отопление на дома. Дизайнерският радиатор е относително нова посока в областта на домакинските инженерни комуникации и неразделна част от индивидуалния интериор.

Днес, благодарение на голямото разнообразие от възможности за проектиране на отоплителни уреди, всеки ще може да избере правилното решение за дадена стая.

Малко история

Историята на създаването на радиатори далеч назад във времето, преди няколко хиляди години, когато хората започнаха да мислят как да направят домовете си топло и удобно да живеят през студения сезон.Тогава те се нагряваха с помощта на открит огън, от който преминаваше специален отвор. Първата отоплителна батерия вече се появи в древен Рим под формата на пещ с тръба. Интересното е, че в някои модерни домове до този ден използвайте този тип отоплителна система.

През 1855 г. германският предприемач Франц Сан-Гали създава първия чугунен радиатор и нарича това устройство "гореща кутия". Радиаторът от чугун е широко възприет навсякъде по света, той се използва в парна система за отопление. Това е сериозен старт за нови изобретения в областта на отоплението. Първият тръбен стоманен радиатор, изобретен от Rubert Tönder, се появява през 1930 година. Това откритие беше триумф. Батерията е наречена Zehnder и показва отлични технически характеристики: по-малко тегло от чугунните единици и висок топлообмен.

Малко по-късно се появяват биметални радиатори, комбиниращи стомана и алуминий, които въплъщават всички предимства на стоманените и алуминиевите батерии. Впоследствие много компании усвоиха тази технология и все още се използват успешно в съвременния свят за производството на радиатори.В Русия от 20-те години на миналия век се появяват чугунени акумулатори, а през 40-те години във всички съветски апартаменти са монтирани нагреватели от чугун. Алуминиеви и биметални радиатори в Русия станаха популярни много по-късно, отколкото в Европа.

В цялата история на развитието на радиатори, експертите са разбрали добре свойствата на материалите за производство на батерии, както и на нуждите на клиентите. По този начин днес на първо място има стилни дизайн отоплителни уреди.

Какви са?

Благодарение на разнообразието от форми и дизайнерски решения източникът на топлина отдавна е част от интериора. Те могат да подчертаят стила и изтънчеността на всяка стая. Днес магазините за отоплителна техника предлагат огромен брой дизайнерски конструкции, изработени от различни материали и в своята красота не по-малко от художествени произведения на изкуството, които са в състояние да създадат благоприятен вътрешен климат.

Декоративните батерии могат да бъдат монтирани на стена, вертикални и хоризонтални, с форма на спирала., се сглобяват под формата на красиви рамки от профила, имитират дърво или панел на стената.Те могат да бъдат направени в модерни или ретро стилове. Някои производители създават интересни модели нагреватели за сушилни, закачалки за дрехи, цветни щандове и декоративни статуи.

Като правило, чугун опции са стилизирани антични. Изглежда много интересна масивна конструкция с два или три канала, монтирана на стената. Самата ютия е почерняла и покрита с елементи от позлатяване или бронз. Германската фирма Guratec произвежда чугунени конструкции за отопление с допълнителен украшение на повърхността. Има абстрактни модели, които могат да бъдат направени от всякакъв материал, но имат финна форма.

Удобните радиатори за дизайн на пейката са едновременно отпечатък и устройство за отопление. Такива модели често се използват в басейни, оранжерии, бани и сауни. Има и дизайнерски отоплителни уреди под формата на вертикално огледало с осветление, отопляеми релси за кърпи за детски стаи и каменни агрегати.

Повърхностите на радиаторите са разделени на:

 • конвекция;
 • конвективна радиация;
 • радиация.

От техническа гледна точка конвекторът е стандартна тръба, към която са прикрепени много плочи. Охлаждащата течност влиза в тръбата, която едновременно отоплява плочите. Между тях се движи въздухът, който, когато се нагрява, се издига до тавана. Там се охлажда, слиза и минава през плочите, отново се издига. В случай на радиационен тип предаване топлината се предава чрез термични инфрачервени лъчи. Тяхната собственост е, че преминавайки през въздуха, те не го нагряват, но затоплят други предмети - под, стени, мебели, които на свой ред стават източници на топлина.

Най-популярните днес са конвективните радиаторни нагреватели. Конвективният компонент на водните радиатори нараства чрез увеличаване на площта на спорите на основата на устройството с въздух. По проект, дизайнерските радиатори могат да бъдат панели, тръбни или съставени от секции и блокове. Панелните радиатори са устройства, в центъра на които има два листа, заварени един към друг. На листовете има вдлъбнатини под формата на канали, през които охлаждащата течност циркулира.

Тръбните радиатори са направени от тръби. Особеността и гъвкавостта на този тип батерия се крие във факта, че всички елементи са заварени с лазер и практически нямат шевове. Тръбните структури имат здравина и издръжливост. Секционни радиатори - най-популярният тип отоплителни уреди. Те се състоят от няколко устройства, свързани в батерия.

материали

Дизайнерските нагреватели са знак за лукс. Продуктите са изработени от различни материали:

 • стомана Дизайнерските радиатори имат висока якост и естетика. В сравнение с други устройства от други материали, тези продукти имат няколко предимства: ниска окисляемост при използване на нискокачествена вода, издръжливост, лекота, разумна цена.
 • алуминий Моделите се произвеждат по два начина: чрез леене и екструдиране на алуминий върху екструдер (метод на екструзия). Такива устройства не могат да издържат на хидравлични удари, но се характеризират с добро разсейване на топлината и ефективност.
 • Биметален. Тази версия е изработена от сърцевина, която е изработена от медни или стоманени тръби и има алуминиево тяло.Предимствата на биметалните батерии са, че този тип е в състояние да издържа на налягане до 100 ATM и не корозира.
 • Бюджетната опция - чугунени батерии. Това обаче не важи за дизайнерски модели. Чугунните радиатори са практични, имат високо ниво на топлинна мощност, но те са много тежки, което причинява неудобства по време на монтажа.
 • Медни модели не корозивни, издръжливи и имат привлекателен външен вид. От минусите може да се отбележи тяхната висока цена и необходимостта от използване на специално оборудване по време на инсталацията.
 • електрически отоплителните уреди са изработени от закалено стъкло. Тези опции изглеждат особено естетически.
 • Радиатори от камък, са истински архитектурни произведения. Камъкът е в състояние да излъчва топлина при ниски температури, без да емитира вредни вещества.
 • Glass. Френската компания Solaris се занимава с производството на оригинални стъклени нагреватели. Принципът на действие е както следва: плоча от трайно стъкло е свързана към захранването. При нагряване се прехвърля топлина към втората плоча.Това е втората плоча от специално декоративно стъкло, която служи за украса на стаята.
 • Ууд. Дизайнерите не са пощадени и дървото. Дървените батерии се оказаха не по-лоши от традиционните опции и дори по-добре в нещо. Тяхната красота не е съизмерима с класическите батерии и те могат да бъдат изпълнени в различни цветове, включително злато и сребро. Радиаторите от този материал ще се поберат перфектно в дървени къщи от бар или дървен материал.

Как да изберем?

Можете да избирате и купувате дизайнерски радиатори в железопътен магазин или специализирани маркови бутици с радиатори. Всеки избира продукт за цялостния стил на стаята.

Въпреки това, радиаторите, в допълнение към дизайна, се различават по следните параметри:

 • работно налягане и мощност, от които ще зависи възможността за използване на батерията във вашата отоплителна система;
 • дизайн и размери;
 • материали за производство.

Ефективността на топлопредаването от радиатора е неговата мощност.

Този показател се влияе от няколко фактора:

 • вид сграда (панел, тухла или дърво);
 • брой прозорци;
 • топлопропускливост на прозорците;
 • брой стени и врати.

Например типичен стандартен апартамент с таван до 3 метра е достатъчен за радиатор от 100-130 W / m2. Въз основа на тези параметри и изчислената стойност на батерията, както и общото ниво на топлопредаване.

Също така някои допълнителни условия могат да повлияят на захранването:

 • Стаите с не един, но два прозореца се нуждаят от допълнителна мощност до 20%.
 • Ако дизайнерският радиатор има затворен преден панел с хоризонтални конвекционни отвори, тогава мощността трябва да бъде с 15% повече.
 • В присъствието на тежки многопластови завеси са необходими едни и същи 15%.
 • Квадратната стая се загрява по-бързо от удълженото, така че е необходимо допълнително 10% захранване.

Когато купувате дизайнерска батерия, проверете наличието на инструкции с всички технически спецификации, както и липсата на дефекти. Обърнете внимание на конеца в ставите с тръбата, не трябва да се счупва.

Специализирани примери в интериора

Готовите примери ви позволяват да видите различни варианти за използване на дизайнерски радиатори в модерен интериор:

 • Тръбните радиатори са особено популярни днес.
 • Чугунени дизайнерски батерии са създадени с рекорден акцент.
 • Стилни нагревателни устройства с подчертан промишлен дизайн могат да се използват във вътрешността на таванското помещение.
 • Електрическите керамични панели създават отоплителна мощност от няколко киловата.
 • Вградените нагреватели за стени са вградени в отоплителната система и правят интериора необичаен.
 • Хоризонталните радиатори за воден дизайн имат оригинална форма, която перфектно се вписва в модерния стил.
 • Стилни дизайнерски радиатори от италианския производител Brem могат да бъдат истински архитектурен елемент в интериора.
 • Оригинални отоплителни тела, кърпи за баня.
 • Абстрактни дизайнерски решения ще украсяват различни интериорни стилове.
 • Дървени радиатори ще дадат на апартамента или къщата повече комфорт и специална атмосфера.

Как да изберем дизайнерски радиатори, вижте следния видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня