Правила за изчисляване на радиаторите

Удобството за живеене в къща или апартамент е тясно свързано с оптимално балансираната отоплителна система. Създаването на такава система е най-важният проблем, който не може да бъде решен без познания за съвременните доказани схеми за свързване на радиатори. Преди да се стигне до разрешаването на проблема при свързването на отоплението, е важно да се вземат под внимание правилата за изчисляване на отоплителните тела.

Специални характеристики

Изчисляването на отоплителните радиатори се извършва в съответствие с топлинните загуби на конкретна стая, а също и в зависимост от площта на тази стая. Изглежда, че няма нищо трудно да се създаде доказана схема на отопление с контури на тръбите и превозвачът да циркулира през тях, но правилните изчисления на топлинната техника се основават на изискванията на SNiP.Такива изчисления се извършват от специалисти, а самата процедура се счита за изключително сложна. Въпреки това, с валидно опростяване, можете да изпълните процедурите сами. В допълнение към зоната на отопляемото помещение, в изчисленията се вземат предвид някои нюанси.

Нищо чудно, че за изчисляването на радиаторите експертите използват различни техники. Основната им особеност е отчитането на максималната топлинна загуба на помещението. След това се изчислява необходимия брой отоплителни уреди, които компенсират тези загуби.

Ясно е, че колкото по-прост е използваният метод, толкова по-точни ще бъдат окончателните резултати. В допълнение, за нестандартни помещения, експертите прилагат специални фактори.

При нестандартни условия на дадена стая, например, излизане на балкона, големи прозорци, оформление на помещението, например, ако е ъглова. Професионалните изчисления включват редица формули, които затрудняват привличането на непрофесионални в тази област.

Специалистите в своите проекти често използват специални устройства. Например, термовизионната камера ще се справи с точното определяне на действителните топлинни загуби.Въз основа на данните, получени от устройството, се изчислява броят на радиаторите, които компенсират загубите с точност.

Този метод на изчисление ще покаже най-студените точки на апартамента, местата, където топлината ще остане най-активната. Такива точки често възникват поради дефекти в строителството, например, допуснати от работниците или поради лошо качество на строителните материали.

Резултатите от изчисленията са тясно свързани със съществуващите видове радиатори. За да получите най-добрия резултат при изчисленията, е необходимо да знаете параметрите на устройствата, планирани за употреба.

Съвременната гама включва такива видове радиатори:

 • стомана;
 • чугун;
 • алуминий;
 • биметална.

За да се извършат изчисленията, са необходими параметри на устройството като мощността и формата на радиатора и материала за производство. Най-простата схема включва поставянето на радиатори под всеки прозорец в стаята. Следователно, изчисленият брой радиатори обикновено е равен на броя отвори на прозорците.

Въпреки това, преди да закупите необходимото оборудване, трябва да определите капацитета му. Този параметър често се свързва с размера на устройството, както и с материала за производство на батерии.С тези данни в изчисленията трябва да разберете повече.

От какво зависи?

Точността на изчисленията също зависи от това как са направени: за целия апартамент или за една стая. Експертите съветват да изберете изчислението за една стая. Нека работата да отнеме малко повече време, но данните ще бъдат най-точни. В същото време, закупуване на оборудване, трябва да се вземат предвид около 20 на сто от запасите. Този запас е полезен, ако има прекъсвания в работата на системата за централно отопление или ако стените са панели. Също така, тази мярка ще спести в случай на недостатъчно ефективен отоплителен котел, използван в частна къща.

Връзката на отоплителната система с вида на използвания радиатор трябва първо да се разглежда. Например стоманените устройства са много елегантни форми, но моделите не са особено популярни сред купувачите. Смята се, че основният недостатък на такива устройства - в лошо качество пренос на топлина. Основното предимство - на евтина цена, както и ниско тегло, което опростява работата, свързана с инсталирането на устройството.

Стоманените радиатори обикновено имат тънки стени, които бързо се загряват, но също толкова бързо и хладно.При хидравлични удари заварени съединения на стоманени листове дават теч. Евтините опции без корозия на специалното покритие. Гаранционните задължения на производителите обикновено имат кратък срок. Ето защо, въпреки относителната евтиност, ще трябва да похарчите много.

Стоманените радиатори са едносекционни несекционни конструкции. Когато избирате тази опция, трябва незабавно да обърнете внимание на паспорния капацитет на продуктите. Този параметър трябва да съответства на особеностите на помещението, в което е планирано инсталирането на оборудването. Стоманените радиатори, които имат възможност да променят броя на секциите, обикновено се произвеждат по поръчка.

Чугунните радиатори са познати на много хора, поради оребрения външен вид. Такива "акордеони" са инсталирани както в апартаменти, така и в обществени сгради навсякъде. Чугунните батерии не се различават със специална благодат, но служат дълго и ефективно. В някои частни къщи те са сега. Положителна характеристика на този тип радиатор е не само качеството, но и способността да се допълва броят на секциите.

Моделите от чугун батерии леко променят външния вид.Те са по-елегантни, гладки и произвеждат изключителни опции с шарка от чугун.

Съвременните модели притежават свойствата на предишните версии:

 • задържане на топлина за дълго време;
 • не се страхува от водни чук и температурни крайности;
 • не кородирайте;
 • подходящ за всички видове топлоносители.

В допълнение към неприятния външен вид, чугунните батерии имат друг голям недостатък - чупливостта. Чугунните батерии са почти невъзможни да се инсталират сами, тъй като те са много масивни. Не всички стенни прегради могат да издържат теглото на чугунната батерия.

Алуминиевите радиатори наскоро се удариха на пазара. Популярността от този тип допринася за ниската цена. Алуминиевите батерии се отличават с отлично разсейване на топлината. В същото време тези радиатори имат малко тегло, обикновено не изискват голямо количество охлаждаща течност.

В продажба можете да намерите опции за алуминиеви батерии като секции и твърди елементи. Това дава възможност да се изчисли точният брой продукти в съответствие с желаната мощност.

Както всеки друг продукт, алуминиевите батерии имат недостатъци, например чувствителност към корозия. Същевременно съществува риск от образуване на газ.Качеството на охлаждащата течност за алуминиевите батерии трябва да е много високо. Ако алуминиевите радиатори са секционни, те често изтичат на ставите. В същото време е просто невъзможно да се поправи батерията. Алуминиевите батерии с най-високо качество се произвеждат по метода на анодно оксидиране на метала. Тези структури обаче нямат външни различия.

Биметалните радиатори имат специален дизайн, поради което те са увеличили трансфера на топлина, а надеждността е сравнима с опциите от чугун. Биметалната радиаторна батерия се състои от секции, свързани чрез вертикален канал. Външната алуминиева обвивка на акумулатора осигурява висока топлопреминаване. Такива батерии не се страхуват от хидравлични удари и всяка охлаждаща течност може да циркулира вътре в тях. Единственият недостатък на биметалните батерии е високата цена.

От представеното разнообразие от продукти може да се заключи, че изчисляването на мощността на отоплителната система се извършва не само на площта на помещението, но и на характеристиките на радиаторите. Ще разберем по-подробно темата за изчисленията.

Как да изчисляваме?

Техническите параметри на радиаторите на батериите от различни материали са различни. Експертите съветват да инсталирате чугунени радиатори в частна къща. В апартамента е по-добре да поставите биметални или алуминиеви батерии. Изборът на броя батерии се основава на квадратите на подовото пространство. Изчисляването на размера на секциите се прави от възможни топлинни загуби.

Отчитането на топлинните загуби е по-удобно да се направи на примера на частна къща. Топлината ще се загуби през прозореца, вратите, подовете и стените, вентилационните системи. За всяка загуба има класически коефициент. Той е в професионални формули, обозначени с буквата Q.

Изчисленията включват компоненти като:

 • площта на прозореца, вратата или други конструкции - S;
 • температурна разлика вътре и отвън - DT;
 • дебелина на стената -V;
 • топлопроводимостта на стените -Y.

Формулата е, както следва: Q = S * DT / R слой, R = v / Y.

Всички изчислени Q се сумират и 10-40 процента от загубите се добавят към тях, което може да се получи поради наличието на вентилационни шахти. Номерът трябва да бъде разделен на общата площ на къщата и да бъде обобщен с очаквания капацитет на радиаторните батерии.

Заслужава да се отчете и топлинната загуба на горните етажи със студени тавани.

За да се опростят изчисленията, експертите използват професионална таблица, която включва следните колони:

 • име на стаята;
 • обем в кубични метри m;
 • площ в квадратни метри. m;
 • загуба на топлина в kW.

Например, стая с площ от 20 м2 ще съответства на обем от 7,8. Загубата на топлинна енергия в помещението е 0,65. При изчисленията си струва да се има предвид, че ориентацията на стените също ще бъде важна. Добавките за северни, североизточни, северозападно ориентирани вертикали ще бъдат 10%. За стените, ориентирани към югоизток и запад - 5%. Няма допълнителен фактор за южната страна. Ако стаята е с височина повече от 4 метра, допълнителният фактор е 2 процента. Ако въпросната стая е ъглова, добавката ще бъде 5%.

В допълнение към топлинните загуби трябва да се вземат предвид и други фактори. Можете да изберете броя на батериите за стаята с квадратура. Например, известно е, че отоплението 1 m2 изисква най-малко 100 вата. Това означава, че за помещения от 10 м2 се нуждаете от радиатор с мощност най-малко 1 кВт. Това са около 8 секции от стандартна чугунена батерия. Изчислението се отнася и за стаи със стандартни тавани до три метра височина.

Ако трябва да направите по-точна калкулация на квадратен метър, значи си струва да вземете предвид всички топлинни загуби. Формулата приема умножение от 100 (вата / м2) със съответните квадратни метри и с всички коефициенти на Q.

Намерената стойност по обем дава същите цифри като формулата за изчисляване на площта, индикаторите за SNiP топлинни загуби в стаята на панелна къща с дървени рамки от 41 W на метър3. По-малка цифра е необходима, ако са монтирани модерни пластмасови прозорци - 34 W на m3.

Консумацията на топлина ще бъде дори по-ниска, ако стените са широки. Видът на материала за стени се взема предвид и при изчисленията: тухли, пенобетон, както и наличието на изолация.

За да изчислите броя на секциите на батерията и очакваната мощност, съществуват следните формули:

 • N = S * 100 | P (без отчитане на топлинните загуби);
 • N = V * 41Bt * 1,2 | P 9 (със записани топлинни загуби), където:
  • N е броят на секциите;
  • P е мощността на единицата;
  • S-област;
  • V е обемът на помещението;
  • 1.2 е стандартният коефициент.

В края на продуктите могат да се намерят секции за топлопредаване на специфични видове радиатори. Производителите обикновено определят стандартни показатели.

Средните стойности са, както следва:

 • алуминий - 170-200 W;
 • биметал - 150 W;
 • чугун - 120 вата.

За да опростите задачата, можете да използвате специален калкулатор. За да използвате софтуера, ще ви трябва всички оригинални данни. Крайният резултат на ръка ще бъде по-бърз, отколкото при ръчни изчисления.

За да опростите изчисленията, можете да извършите корекции и частични числа за закръгляне. По-добре е да имате резервна мощност, а нивото на температурата ще ви помогне да настроите термостата.

Ако в стаята има няколко прозореца, трябва да разделите изчисления брой секции, за да ги инсталирате под всеки прозорец. По този начин, за проникването на студен въздух през прозорците с двоен стъклопакет, ще се създаде оптимална термична завеса.

Ако няколко стени от една стая са на открито, броят на секциите трябва да се добави. Същото правило важи и за височина на тавана над три метра.

В допълнение, не боли да се вземат предвид характеристиките на отоплителната система. Например, индивидуална или автономна система обикновено е по-ефективна от централизираната система, която се намира в жилищни сгради.

Индивидуална система
Централизирана система

Радиаторите за топлопредаване ще варират в зависимост от вида на връзката. Оптималната връзка е диагонална, с храната отгоре. В този случай мощността на нетермичния радиатор няма да намалее. При странична връзка обикновено се наблюдават най-големи загуби на топлина. Всички други видове връзки имат средна ефективност.

Действителният капацитет на устройството ще намалее в присъствието на обструктивни неща. Например, с надвесен перваз над радиатора, топлинната мощност ще спадне с 7-8%. Ако прозорецът не покрива целия радиатор, загубата ще бъде около 3-5%. При монтажа на екрана на радиатора ще се наблюдават и топлинни загуби - приблизително 7-8%. Ако екранът е поставен върху целия нагревател, топлинният изход на радиатора ще се понижи с 25%.

Също така е необходимо да се вземе предвид температурата на носача, преминаващ през тръбите. Без значение колко ефективни са радиаторите, те няма да затоплят стаята с охлаждащата охлаждаща течност.

Съвети

Точността на изчисленията ще ви позволи да съберете най-удобната система за вашия дом. С правилния подход можете да направите всяка стая достатъчно топла. Компетентният подход предполага финансови предимства. Определено ще спестите, без да плащате допълнително за допълнително оборудване. Можете да спестите още повече с правилното инсталиране на оборудване.

Особено трудна е еднотръбната отоплителна система. Тук превозвачът става все по-студен във всеки следващ нагревател.За да се изчисли мощността на една тръбна система за всеки радиатор отделно, е необходимо да се преизчисли температурата.

Вместо да правите сложни и дълги изчисления, можете да определите мощността като за двутръбна система, а след това пропорционално, в зависимост от разстоянието на радиаторите, добавете секции. Този подход ще помогне да се увеличи топлопредаването на батериите във всички части на къщата или апартамента.

Така че последната батерия в клона не се окаже огромна, на практика проблемът се решава чрез задаване на температурата през байпаса. Това ще помогне да се регулира топлопредаването, което в крайна сметка компенсира температурата на охлаждащата течност.

Ако задачата е да се изчисли броят на участъците от радиатори, то е лесно и бързо да се направи. Много повече внимание и време ще бъдат изразходвани за корекции, свързани с характеристиките на стаята, избора на метода на свързване и местоположението на устройствата.

Например, експертите в изчисленията правят корекции в зависимост от средните температурни показатели.

Стандартните коефициенти са, както следва:

 • -10 градуса - 0.7;
 • -15 градуса - 0.9;
 • -20 градуса - 1.1;
 • -25 градуса - 1.3;
 • -30 градуса - 1.5.

  Силата на топлинната радиация също ще бъде повлияна от режима на отоплителната система. При избора на радиатор с паспортни индикатори трябва да се разбира, че производителите обикновено посочват максималната мощност. Високотемпературният режим на отоплителната система предполага, че тя задвижва носача, загрята до 90 градуса. В този режим в стая с точно изчислен брой радиатори ще бъде около 20 градуса по Целзий.

  В този режим отоплителните системи рядко работят. Режимите на съвременните системи обикновено са средни или ниски. За да направите настройки, трябва да определите температурата на системата. Взема се предвид разликата между стайната температура и отоплителните уреди.

  Колко стоманени радиатори се нуждаят от отопление при режими с висока температура и ниска температура, изчисляваме по пример: размерът на стандартната секция е 50 см, стаята е 16 квадратни метра. м.

  Една секция от чугун, работеща в режим на висока температура (90/70/20), ще загрява 1,5 м2. За да се осигури топлоенергия, ще са необходими 16 / 1,5-10,6 секции, т.е. 11 броя. При система с нискотемпературен режим (55/45/20) ще са необходими два пъти повече секции - 22.

  Изчислението ще бъде, както следва:

  (55 + 45) / 2-20 = 30 градуса;

  (90 + 70) / 2-20 = 60 градуса.

   Акумулаторът от 22 секции е много голям, затова чугунната версия просто няма да работи. Това е една от причините, поради които чугунните радиатори не се препоръчват за използване при нискотемпературни системи.

   След като отделите малко повече време за изчисления, можете да определите точния брой устройства, които ще допринесат за по-удобна температура през зимата.

   За да научите как да изчислявате отоплителните радиатори, вижте по-долу.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня