Ремонт на отоплителни радиатори: характеристики на процеса и последователност от действия

Ремонт на отоплителни радиатори е доста неприятна и трудна задача. Освен това, този процес е скъп, ако плащате за работата на професионалистите. Ето защо, за да избегнете разходи, можете да го направите сами. За да направите това, следвайте последователността от действия, както и разполагайте с необходимите инструменти и материали в къщата.

Класификация на батериите

Батерията е нагревателно устройство, състоящо се от няколко секции, през които циркулира вода или друга течност. Те са направени под формата на метални колони. Елементите на радиаторите са взаимосвързани посредством система от зърното. Съединенията на акумулаторите са запечатани с гумени уплътнения.

Самите те имат височина от 35 сантиметра до един метър. Силата на акумулаторите зависи от броя на секциите, както и от това колко е топлообменната област. Радиаторите за отопление могат да бъдат от различни видове и изработени от различни материали. Тя може да бъде мед, чугун, алуминий и месинг, а дори и биметални батерии.

материал

Първо имате нужда от малко повече подробности, за да разгледате отоплителните радиатори, за да разберете кой материал да предпочитате.

Чугунните батерии се инсталират най-често в жилищни сгради. Това са много мощни и компактни инструменти, които са имунизирани от качеството на циркулиращата вода вътре в тях. Те имат добро разсейване на топлината. В допълнение, такъв материал не се страхува от корозия, което прави батерията по-трайна. Тъй като те имат огромно тегло, чугунени радиатори са много поглъщащи топлината. Но в същото време това качество усложнява както монтажната работа, така и процеса на поддръжка на отоплителната система.

Има някои недостатъци на тези батерии - това е бързото влошаване на уплътненията, както и постоянното унищожаване на зърната, което може да доведе до потока на радиатори.В някои случаи върху стените на акумулатора се образува плака, което значително намалява топлопреминаването.

Радиаторите от алуминий имат голямо разсейване на топлината. Те имат много малко пространство за вода вътре. Алуминиевите радиатори са много удобни, защото ако ги инсталирате, можете да настроите температурата в помещението.

Такива радиатори са от два вида: екструзия и отливане. В първото изпълнение всеки участък има три компонента, които са плътно свързани помежду си. Втората е батерия от твърд диск.

Такива радиатори са доста лесно разрушени при капки на налягане. Но в същото време това са много леки структури, които не са трудни за инсталиране. Те бързо натрупват газове, което води до въздушната система.

Биметалните радиатори се състоят от стоманени елементи в самата конструкция. Това им дава възможност да издържат на голям натиск. Водата, която се намира в радиаторите, е изолирана от алуминия, който съставлява батерията. Единственият недостатък на такива радиатори е сравнително високата цена.

дизайн

Батериите за отопление имат следните конструкции: тръбни, панелни и секционни; тя трябва да се вземе предвид при поправката.

Панелните радиатори са изработени от два листа стомана. Те се състоят от специално направени вдлъбнатини, които, когато се заваряват, се превръщат в канали за циркулация на топла вода.

Такива радиатори са леки. Повърхността на всеки радиатор е не само допълнително обезмаслена, но и покрита със слой емайл. Но такъв подвид бързо корозира и поради това има кратък живот.

Секционните радиатори са малко подобни на чугунните батерии. Тяхната разлика се състои в заваряването на подобни съединения, които са здраво закрепени един към друг. Тези батерии са много издръжливи, но високата цена затруднява тяхната популярност.

Тръбните батерии се състоят от структури, които се заваряват заедно. Работата по довършване на ставите значително намалява вероятността от потока на радиаторите. Техният недостатък е, че стоманата не е достатъчно дебела. Но те имат необичайни форми и размери. Ето защо те могат да се използват в интериори в различни стилове.

За да се ремонтират радиаторите, е необходимо да се познават всички основни и допълнителни елементи, които са включени в проекта. Много от компонентите зависят от типа на батерията, но всички основни елементи са еднакви.

Те включват:

 1. Каналите или участъците, в които има циркулиращ флуид.
 2. Съединителните пръстени, които служат за затваряне на входящата тръба от панелите.
 3. Отводнителни тръби за свързване на подводни и разклонени тръби. Те идват в различни форми и размери.
 4. Пластмасов прът, през който са фиксирани разделените пръстени.
 5. Щепсели (щепсели), които са разположени отстрани на батерията. Те служат за източване на водата.
 6. Сглобени са клапани и клапани за спиране на водата.
 7. Термостат, който регулира температурата в помещението.
 8. Майевски кран, който е инсталиран, за да освободи налягането в отоплителната система. В някои случаи те могат да бъдат автоматични кранове, предназначени за тази функция.
 9. Елементи, свързващи секции от радиатори. Може да са силиконови уплътнения, стоманени втулки и други съединители.
 10. Държач на батерията.
 11. Някои радиатори могат да включват помпа за по-добра циркулация.

Видове и признаци на аварии

Преди началото на ремонта е целесъобразно да се разгледат по-подробно какъв вид щети на отоплителните радиатори и да се изследват техните знаци. Има такива недостатъци, които само специалистите могат да се справят. Например, ако се чува шум в радиаторите, причината е най-вероятно, че цялата отоплителна система е въздушна. В такива случаи капитанът не може да направи това. В края на краищата, кой радиатор е повреден може да бъде определен само със специално устройство.

Неправилен избор и връзка на радиатора

Ако съотношението на отоплителната система не съвпада с техническите характеристики на радиаторите, тогава те няма да се приспособят един към друг и свързването им ще бъде доста проблематично. Така че, ако вземете обичайните тръби и вземете медни адаптери, а кутията на акумулатора се окаже алуминиева, контактът им може да предизвика корозия на металите. Ето защо е добре да изберете батериите много внимателно и да ги инсталирате правилно.

течове

Ако се появи, това е първият знак, че радиаторът е избухнал и има неизправности в работата на цялата отоплителна система.Това може да е погрешно свързване на акумулатора с тръбопровода, запушване и унищожаване на резбовани нипели и много други причини.

Голямо тегло

Ако вземете чугунните радиатори, трябва веднага да отбележите, че те имат достатъчно голяма тежест. Това става най-големият проблем при инсталирането им. Всъщност дори малката грешка в инсталацията може да доведе до неизправност на системата. Наличието на слаби скоби ще доведе до изкривяване на акумулатора, а по-късно дори на стената могат да се образуват пукнатини.

Високо налягане и воден чук

Дори и с отлични технически характеристики, чугунът все още не е идеален материал. Той е податлив на прекомерно натоварване, което се създава от циркулацията на водата в системата. Ако възникне хидравличен удар, тогава в местата, където се свързват секциите, може да се види образуваното теч.

мръсотия

Заедно с охлаждащите течности през тръбопровода се носят различни примеси и малки частици ръжда или дори мръсотия. Това често води до блокиране на канали. Ако радиаторът не се изплакне във времето, той може да започне да изтича. Също така, замърсяването на батериите често води до това, че те няма да загреят достатъчно високо качество.

Износени уплътнения и зърна

Много често, поради износването на подложките, радиаторът преминава. Причината може да е много ниско качество на водата в отоплителната система. Тогава собственикът вижда как понякога водата капе или дори тече в тези места. За да избегнете това, трябва да затегнете зърното навреме.

отстраняване на неизправности

Ако не можете да замените старата батерия с нова, в случай на повреда, е необходимо всичко да бъде коригирано възможно най-скоро. Най-добрият вариант би бил да се обадите на професионалисти. Но ако къщата разполага с необходимите инструменти за ремонт на отоплителната система, всичко може да бъде ремонтирано със собствените ви ръце, без да се чака капитана и без да се източва водата.

Има няколко начина за ремонт на радиатора. Всичко зависи от това, какъв вид неизправност е настъпила. Ако има изтичане на кръга на акумулатора, то може да се фиксира с медицинска превръзка и епоксидно лепило. Такова възстановяване не изисква много усилия. За да поправите изтичането, не е необходимо да изваждате батерията. Можете дори да отстраните проблема, без да докосвате радиатора. Можете също така да използвате студено заваряване. Тъй като по някакъв начин прилича на пластилин, с него можете просто да покриете потока.

Ако течът е голям и превръзката не помогне, тогава е необходимо временно да нанесете малко парче каучук и да затегнете течовете плътно.

Понякога със силно изтичане, най-добрият вариант за ремонт в апартамент ще бъде премахването на радиатора. Разбира се, за предотвратяване на ремонта е по-добре да се направи след края на отоплителния сезон. Но обикновено се случва, когато възникне необходимост.

обучение

За правилно отстраняване на неизправности, за работа трябва да сте добре подготвени. Първо трябва да откриете изтичане, което понякога се вижда веднага. Има обаче такива течове, които са много трудни за намиране. В такива случаи е необходимо да разглобите батерията и да я поставите в голяма чиния с вода или в банята. Мехурчетата ще излязат от мястото, където се намира дупката.

След като се определи местоположението на теча, се подготвят необходимите инструменти и материали:

 • Кабел. По-добре е, ако е тънка и стоманена.
 • Замазки. Това може да бъде студено заваряване, епоксидна, полимерна замазка и други материали, необходими за това.
 • Бандаж или плат, който се използва за закрепване на замазката.
 • Метална скоба или електрическа лента.

Начини и средства

Тъй като радиаторите са изработени от различни материали, струва си да се разгледа по-подробно начините и средствата за тяхното ремонт.

За да ремонтирате алуминиевите батерии, има няколко начина. На първо място, това е замяната на запечатващата дъвка. За да направите това, е необходимо да разглобите радиатора и да го разглобите напълно на части.

За да се избегне изтичането на алуминиева батерия през отоплителния сезон, е необходимо или да се смени един разрез, или да се премахне напълно радиатора. Понякога обаче е невъзможно да се направи. И тогава най-добрият начин е да се използва студено заваряване.

Ако има много малки дефекти в радиатора, тогава можете да използвате спойка за алуминий. Но всичко това ще бъде само временна мярка, така че можете да направите пълен ремонт в края на сезона.

Аргоновото заваряване се счита за най-надеждният начин за ремонт на радиатори, но изисква специално обучение. Въпреки това, когато се занимавате с алуминиеви радиатори, трябва да запомните, че този материал е много мек и изисква внимателно отношение към себе си. Ако ги използвате правилно, проблемът с ремонта никога няма да възникне.

Тъй като в никакъв случай не е възможно да се спори алуминий, веднага възниква въпросът кои средства са подходящи за запечатване на акумулатора. Най-подходящ за този поток от колофон и желязо. Те са покрити с предварително почистена повърхност на радиатора и след като спойка е инжектирана директно под потока. Този бърз ремонт е подходящ само за малки течове.

Има и няколко начина за ремонт на чугунени радиатори. Най-бързият и най-ефективен вариант с медицинска превръзка. За да направите това, е необходимо да го накиснете добре с лепило, след това да го увиете плътно около изтичането и да изчакате малко. След като лепилото изсъхне, ремонтът трябва да бъде нанесен върху тона на радиатора. Този прост метод ще осигури тежестта на батерията за една или две години.

Можете да използвате и метална скоба. Този пръстен е изработен от метал и има уплътнителни плочи. Те са прикрепени с два болта.

Друг начин за ремонт на чугунните батерии е студеното заваряване. Съставът му прилича на пластилин. Той се прилага много просто. Струва си да го опънете малко, докато гладко и се придържате към повреденото място.Студеното заваряване не се страхува от високи температури, така че се използва за много малки течове.

Работна поръчка

Работата по ремонт на различни видове радиатори не е твърде различна. Заслужава си обаче да ги разгледаме по-отблизо. В края на краищата, ако собственикът реши да извърши ремонта на отоплителните батерии със собствените си ръце, тогава само стъпка по стъпка инструкциите ще ви помогнат да разрешите някои ситуации.

Първият е да се разгледа редът на ремонтните работи на алуминиевите батерии. Първо трябва да подготвите повърхността на радиатора и да нанесете поток от желязо и колофон върху него. След това, с нагреваема запояваща ютия, трябва да изтриете засегнатата зона.

След като колофонът се разпростира върху цялата повредена повърхност, трябва да се инжектира оловно-калай-спойка, съдържаща добавка от железни стружки. Запечатаната алуминиева батерия трябва да бъде боядисана отново. Преди това старата боя трябва да се избърсва със специално измиване. След това обработвайте шкурката. Последното докосване е емайлът за боядисване на батериите или топлоустойчивата боя. Ако се състои от раздели, тогава трябва да започнете с боядисване междусекционни секции. Радиаторът трябва да е напълно студен.

Друго нещо - ремонт на чугунени радиатори. Незабавно трябва да оборудвате място за ремонт. За да направите това, под акумулатора трябва да поставите парче филм или плат. За по-голяма надеждност можете да поставите кофа за излишната вода.

След това можете да започнете да почиствате течове. Много често това е съединение, разположено между секциите на батерията. Ако е така, тогава трябва да премахнете старата боя и остатъците от разрушената лента. Това може да се направи с тънък кабел, който има малки нодули в двата края. Те трябва да почистят всички повреди на метала. Изплакнете почистваната област с бензин или ацетон. Това се прави, за да закрепите по-сигурно намотката на батерията.

Следващата стъпка е да се замъгли изтичането. За да направите това, е необходимо да смесите метален прах или епоксидна смола и да го нанесете върху лента, изработена от плат. Тогава лентата с готовата смес трябва да бъде много плътно навита на задника на радиатора. Тя трябва да бъде навита два или три пъти за по-здраво закрепване. Ако цинковият бял бе използван като замазка, тогава трябва да има пет слоя.

След това използвайте метална скоба, за да фиксирате зоната, която е намазана. За тази цел трябва да се закрепи с болтове и гайки, а връзката трябва да е разположена срещу мястото на потока. Вместо скобата може да използвате електрическа лента или гума. Избраните материали трябва да бъдат навити няколко пъти на мястото на изтичане и да фиксират жицата.

След края на отоплителния сезон е по-добре да смените ремонтирания радиатор или поне отделен участък. Ако няма такава възможност, е необходимо отново да се повтори обработката на повредената зона.

Дори биметален радиатор не е имунизиран срещу грешки. Най-често това се запушва с ръжда. За да се реши тази ситуация, е необходимо да се почисти цялата отоплителна система.

Преди да започнете работа, трябва да извадите радиатора и да го изключите от самата система. На пода е необходимо да поставите плат. Ако батерията няма кран, водата трябва да бъде източена от цялата система. След това, използвайки гаечен ключ, трябва да изключите радиатора от общата система, да източите водата от него и да го занесете в банята, за да извършите почистването.

В самата баня трябва да се постави дървена палет, така че да не се повреди. След това е необходимо да извадите щепселите от акумулатора и да го изплакнете със силна струя, докато тече чиста вода.Ако това не помогне, тогава трябва да приложите допълнителни инструменти, които могат да повлияят на материала, например обикновен оцет. Трябва да се излее в банята известно време, а след това и да изплакне батерията при силно водно налягане. След това щепселите трябва да се монтират на място и да се монтират биметалната батерия.

Полезни съвети

Ремонтът на отоплителните радиатори трябва да съблюдава съветите и препоръките на експертите. Това ще ви помогне да избегнете ненужни грешки.

За да увеличите малко топлината, излъчвана от батериите, трябва да ги боядисите в тъмен цвят. Това важи особено при леярните радиатори.

Експертите препоръчват инсталирането на радиатори на разстояние 10 сантиметра от перваза на прозореца, а разстоянието от стената до радиатора трябва да бъде най-малко 20 сантиметра. Ако нарушите пропорциите на инсталацията, топлинният поток ще бъде нарушен. Това значително ще намали ефективността на цялата отоплителна система.

За да се увеличи потокът от топлина в самата стая, струва си да се залепи топлоизолационното фолио върху стената зад батерията, чиято повърхност е направена от фолио.

Оптималното разстояние между пода и радиатора е от 12 до 15 сантиметра.Ако е повече или по-малко, температурните падания ще доведат до течения в къщата.

Заслужава си да се има предвид, че ако батерията е свързана в обратна посока, мощността на цялата система ще намалее с 7%.

Много важна роля в ефективността на отоплителната система играе мястото на инсталиране на акумулатора. Най-добрият вариант би бил да поставите радиатора под прозореца. В същото време топлопредаването ще достигне 97%. Ако батерията е частично затворена, тя ще намали преноса на топлина до 93%. Когато радиаторът е напълно затворен, той ще намалее до 80%.

Най-добрият вариант за жилищни сгради ще бъдат чугунени радиатори. В края на краищата, те не само издържат на всички товари, но на практика не се счупват. Но дори и при появата на течове, проблемът е лесен за решаване: те могат да бъдат запечатани, без дори да се призова капитанът към къщата.

  Ако говорим за биметални и алуминиеви радиатори, това са доста ефективни модели. Въпреки това, купуването им струва да се помни, че те не могат да бъдат ремонтирани. Единственото, което можете да направите, е да изплакнете батерията или да я смените с нова.

  За да избегнете неизправности на радиатора, трябва да изберете самите модели. Но ако течението все още се формира някъде, не се паникьосвайте. По-добре е да се направи трезва оценка на ситуацията и да се види какво може да се направи, за да се премахне.

  В спешни случаи можете сами да разрешите проблема, без да потърсите помощта на специалисти. Следователно, в свободното време е по-добре да се изследват характеристиките на процеса и последователността на действията. Наистина, в някои случаи забавянето на ремонтните работи може да доведе до замръзване на радиатора и впоследствие до напукване.

  За свойствата на процеса и последователността на действията при ремонта на отоплителните радиатори вижте следното видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня