Хавлии: сортове, характеристики, забележителности за избор

 Хавлии: сортове, характеристики, забележителности за избор

Във всяка къща има редица обекти и неща, без които не е възможно да се направи в ежедневието. Кърпата в този списък заема водещо място. Всеки човек е изправен пред необходимостта да придобие тази домакинска позиция, но не всеки знае, че неговият избор е много трудна задача.

Видове до дестинация с размери

През изминалите години, когато даден продукт се считаше за дефицит, никой не обръщаше внимание на качеството на продукта, купените кърпи бяха купени от факта, че той е на разположение в търговската мрежа. Но днес тази покупка може да отнеме доста време.След като дойдете в магазина, е много важно да имате познания за видовете кърпи и техните размери, за да не обърквате случайно моделите за ръце и коса.

баня

Наличието на кърпи за баня в банята е стандартно за всеки дом. Този продукт е познат на всеки човек, както и неговата основна цел. Текстилният продукт за къпане е голяма кърпа, изработена от хавлиена кърпа. Размерът му ви позволява да обгръщате напълно човешкото тяло, след като сте взели вода. Особеността на тъканите в банята е способността да абсорбира влагата, без да губи мекото докосване на кожата.

Висококачествените платове могат да служат на собственика си дълго време. И за представителите на справедливите секс производители на хавлиени кърпи направи хубав подарък, като освободи една женска халат кърпа.

За душ

Повечето от тях приличат на кърпа за баня с различна големина - продукт за малко по-малко душ. В противен случай тя напълно отговаря на неговия ближен. Модерните модели кърпи за душ са оборудвани със специална фиксация върху велкрото. Жените покриват телата си от гърдите, а мъжете - от колана.

За ръце

Този тип кърпи се предлага в малки размери. Използва се предимно в банята. По принцип ръчна кърпа се окачва близо до мивката, по-рядко в близост до душ или вана. Малко хора знаят, но тъканта от този тип кърпа е снабдена с оребрена повърхност, така че когато се избърсва, кожата на ръцете не само се източва, но и получава малък масаж.

За краката

Този тип кърпа е идентичен по размер с другата ръка. Само ако ръчната кърпа може да бъде използвана от всички членове на семейството, тогава крачният продукт се използва най-добре индивидуално.

За лицето

Към днешна дата, за да се срещне в банята, отделна кърпа за лицето е почти невъзможна. Много е удобно за човек да проведе процедури за сутрешна вода и да използва текстилен продукт за ръце, тъй като е по-близо поради честа употреба. Просто не го заслужава. Кърпата за лице, въпреки малкия размер, е изработена от мекия и деликатен сплит. Докосването на такава тъкан ви прави щастливи и усмихнати.

Важна особеност на този тип кърпи е моменталното поглъщане на влагата.

За главата

Косата е важна част от всяко изображение и стил. Правилната грижа за тях зависи не само от приложените шампоани, балсами и маски. Важна роля играе кърпата. Основната му функция е максимално да изсушава косата и скалпа.

За мъжете производителите произвеждат специална линия от кърпички с малък размер с мек дрямка. При справедливия секс модел с дълга коса се предлага модел за главата с бутон.

на първа линия

Отпътуването до морето винаги води до много положителни емоции. Събирането започва с една седмица преди пътуването. И тук идва въпросът за избора на кърпа. Бани, съответно, не е подходящ за такива приключения, но на плажа - точно така.

Важно качество на плажния модел е доброто му поглъщане и големият му размер. Освен това плажните текстилни продукти могат да се разпространяват на пясък и да се слънчеви бани.

кухня

В стая, в която мечтите за кулинарни шедьоври се превръщат в реалност, е много важно да имате няколко кърпи. Обикновените свойства на абсорбцията на влага за кухненски прибори не са достатъчни. Много е важно продуктите да са гъсти и трайни.

За сушене на съдове е по-добре да изберете кърпа от вафли.

Хартиените хавлиени кърпи навлязоха напоследък, употребата им е за еднократна употреба, което от една страна е добро, а от друга те са склонни бързо да изчезнат.

сватба

Доста често младоженците на сватбения ден получават комплекти за спално бельо, домакински артикули и комплект кърпи. От една страна, това се счита за традиция, а от друга страна, принос за семейния багаж.

Говорейки за традицията, трябва да си спомним, че през последните векове по време на сватбата младите хора се надигнаха върху специално бродирани кърпи, които след това останаха в семейството завинаги. Съвременният свят е престанал да използва този обичай, но украсената кърпа е много важен подарък за сватба.

тоалетна

Този тип текстил е предназначен единствено за интимна хигиена. Съответно, те трябва да използват поотделно.

Неговият размер е незначителен - два пъти по-малък от ръчна кърпа. Самата тъкан е изработена от супер хипоалергенен материал, който при контакт с кожата предизвиква приятни усещания.

бебе

Този тип хавлиени кърпи се различава от колегите си в тяхната специална мекота и нежност. И всичко това благодарение на специални тъкани тесни нишки. В допълнение, детски кърпи бързо изсушаване, като по този начин се елиминира възможността за улавяне на студ. Малките деца са щастливи да се увият в топли кърпи след вечерна плувка. Модерните модели предлагат на младите потребители хавлиена халама с качулка. В дизайна му има изображения на любими анимационни герои, освен това самият роба на децата може да има уши и опашка.

При избора на размер е много важно да се вземе предвид височината на детето, макар че моделът е предназначен за възрастовата категория от 0+

Преглед на материали с плюсове и минуси

За да направят кърпите меки и нежни, производителите използват не само естествени, но и синтетични материали. За да се разберат предимствата и недостатъците на всеки материал, е необходимо да се изучат подробностите за неговите характеристики.

памук

Този материал е познат на всички. Всеки ден всеки се сблъсква с памук във всеки предмет, облекло, текстил и много други. От това следва, че този вид тъкан не е в състояние да навреди на човешкото здраве.Памучен материал има висока плътност, така че животът му е много дълъг.

В цената, памукът е обикновено налична тъкан, а продуктите, изработени от този материал, не са много скъпи. Недостатъкът е бавното изсъхване на тъканта.

Между другото, когато неспазването на правилата за грижа за материала памучни тъкани седна веднага след първото измиване.

лен

Различава се в повишеното ниво на абсорбиране на влага, не предизвиква алергични реакции. Тук са само лен продукти, по-специално кърпи, имат груба текстура. Но за масаж, ленените продукти са просто незаменими.

велур

Чрез своите характеристики, велур кърпа тъкан е по-подходящ за декорация на продукти, а не за конкретна цел. Като материал Велур е много красива, но абсорбира влага много зле..

Материал за вафли

Много често срещан тип плат за кухненски кърпи. Той няма вили, което прави възможно изтриването на чисти съдове без страх. Абсорбируемостта е сто процента, което е положителен качествен материал.

Mahr

За да направите качествена кърпа, производителите използват няколко вида материали - памук, лен, бамбук и понякога синтетични влакна. Тази необичайна комбинация прави пухкава тъкан с меки бримки.

Махра в своята структура е издръжлива, което има положителен ефект върху нейния живот. Недостатъкът е продължителното изсъхване на тъканта, особено при интензивно овлажняване.

бамбук

В производството на текстилни изделия бамбукът се счита за новак. Благодарение на съвременната технология, бамбуковите неща се отличават с високи бактерицидни свойства. Плътността на бамбуковия материал е средна, поради която теглото на продуктите се усеща в ръчния багаж. Много е важно бамбуковите кърпи да абсорбират добре влагата. Те са здрави и трайни.

За разлика от много други материали, бамбукът не абсорбира миризми, а по време на дългосрочно съхранение на далечния шелф няма да бъде покрит с гъбички или мухъл. Недостатъците включват разходите за бамбукови кърпи и сложността на грижата за този материал.

модален

Този материал няма много популярност в обществото и няма много да се говори за това по време на изслушването. Но въпреки това, те правят прекрасни кърпи от модал.Основата на тъканта е дърво - може да бъде бор, евкалипт или бук. Специалната технология на тъкане на нишки дава на кърпите специална мекота.

Готовите продукти се отличават с тяхната практичност при употреба, те са много леки, устойчиви на износване, което говори за тяхната издръжливост. Но модалът все още има един недостатък - може да предизвика алергична реакция.

Tencel

Този вид материал е направен от евкалиптово целулозно влакно, което показва естествеността на тъканта.

Използването на опън е препоръчително за всички хора, независимо от вида на кожата, с изключение на малките деца и страдащите от алергии.

Кърпата Tencel има няколко предимства, например трайност. Той не предизвиква алергична реакция. В допълнение, дори след няколко измивания тъканта не губи мекотата и външния си вид.

полиамид

При производството на тази тъкан се използват синтетични влакна, рециклирани от нефтопродукти. Съответно производството на полиамид е синтетично. Но въпреки това тези продукти са търсени в цял свят.

Такива характеристики като дълготрайност, дълготрайност, бързо изсушаване,съпротивление срещу малки повреди. От друга страна полиамидът не абсорбира добре влагата.

полиестер

Този материал също принадлежи към групата синтетични тъкани. Базата му е изработена от отпадъчно масло. Положителните качества включват лекотата на произвежданите продукти, практичност и цена. Отрицателно се разглежда ниска хигроскопичност.

микрофибър

Продукти, направени от микрофибър, придоби популярност преди няколко години. Самият материал се характеризира с бързо усвояване и сушене. След измиването не е необходимо допълнително внимание. Единствената отрицателна е непосредствената загуба на перфектния външен вид.

жакард

Този тип материал се изработва на специални машини. Технологията на нейното производство е двойна нишка, която служи като основа за двустранни контури. Качеството на тъканта зависи главно от вида на използвания памук и от затварянето на бримките. Във всеки случай жакардовите кърпи са меки, меки и абсорбиращи.

Цветове и дизайн

В далечното минало, когато имаше недостиг на текстилни продукти на пазара, хората купиха това, което беше на разположение.В същото време никой не гледаше на цвета на кърпите по техния дизайн. Днес тези два фактора играят важна роля.

Изключително придобити модели на кърпи, направени в контраст - това е черно-бял продукт., По принцип това дизайнерско решение е предназначено за високотехнологичен стил, но това не спира хората, които искат да направят разлика между кухненските принадлежности.

Доста често в големи семейства можете да намерите персонализирани кърпи. Тази точка се отнася до личната хигиена и за да не се бърка, когато нейният продукт в ъгъла на текстилния продукт прави кръпка с името.

Бродирана кърпа за сватба. Придържайки се към славянските традиции, един прост продукт може да се превърне в необичаен запомнящ се подарък, който младите хора ще поддържат в семейството си през целия си живот.

Новогодишните кърпи са най-светлият и цветен аксесоар на празната маса. Стандартните салфетки отдавна престават да зарадват окото, но едно малко платно с тема на Коледа ви кара да се потопите в магията на празника и отново да вярвате в Дядо Коледа.

Разположен в хотела, първото нещо, което човек отива в банята, е да мие ръцете си.И там той се среща с различни видове кърпи с логото на хотела. Това може да е просто име в ъгъла и може да е намалено копие на знака с всички малки детайли. Във всеки случай, такова дизайнерско решение е достъпно не за всяко предприятие, а само за елитни компании.

Качествени свойства

След изучаване на характеристиките на материалите, използвани за производството на кърпи, е необходимо да се обърне внимание на някои допълнителни фактори. По-точно, еднородността на боята, нейната трайност, обработката на ръбовете. И само в последния момент човек трябва да обърне внимание на мекотата и тактилните свойства на текстилните модели, които представляват интерес.

поглъщателна способност

Може би това е най-важното качество за всеки тип кърпа. Тези продукти са предназначени основно за максимално усвояване на влагата.

Съответно, колкото по-висока е хигроскопичността на кърпата, колкото по-добре ще премахне водата.

плътност

На етикетите на всеки модел хавлиите съдържат някои символи, сред които се посочва и плътността на материала. Тази стойност е посочена в съотношението грамове на квадратен метър от продукта.За всеки тип кърпа се изчислява индивидуалната плътност. Например, на етикета кухненски кърпи посочи 150-200 g / m². Това означава, че плътността на тъканта варира от 150 до 200 грама на квадратен метър.

Дължина на купчината

Височината на купчината, която се съдържа главно в хавлиени кърпи, също трябва да има някакъв стандарт. Най-добрият размер е пет милиметра., Такъв материал абсорбира влагата добре, чувства меко и нежно на допир и ще служи на собственика си за дълго време. Ако дължината на купчината е над пет милиметра, тогава могат да възникнат проблеми. След няколко измивания, вълшебните съвети ще започнат да се тъпчат заедно, създавайки заплитания.

Малка купчина хавлиена кърпа не е изречение. Такива продукти се считат за висококачествени, способни да служат в продължение на много години, само абсорбируемостта на такъв продукт е доста ниска.

Степен на скованост

Ако моделът кърпа, който ви харесва, е твърде мек на допир, това означава, че в процеса на производство се използват синтетични влакна, които намаляват нивото на хигроскопичност.

Критерии за подбор

Не е тайна, че кърпите са списък на необходимите неща, които могат да бъдат закупени за лична употреба или като подарък. За сватба или рожден ден е по-добре да изберете най-красивите модели подаръци с бродерия. И за да направи нещо приятно за любимия човек, достатъчно е да закупите комплект кухненски кърпи.

Като направите избор в полза на определен модел кърпи, трябва да обърнете внимание на някои параметри.

 • Първо трябва да проверите ръбовете. Всеки шев трябва да бъде направен ясно и спретнато, не трябва да има остатъчни нишки.
 • Трябва да проверите кърпите за боядисване. Достатъчно задържане на повърхността на избрания модел с мокра бяла кърпа или шал. Ако тъканта е боядисана слабо, тогава върху салфетката ще има оцветени следи.
 • При избора на кърпа за баня трябва да прикрепите продукта към ръката си. Меките и топли усещания говорят за качеството на стоките.

производители

Днес има много фирми и предприятия, които се занимават с производство на домашен текстил, включително кърпи. Но не всеки може да се похвали с световно име и огромен асортимент от номера.

 • Аря - турски производител на текстил, който се разпадна на световния пазар и е в голямо търсене поради естествеността на използвания материал. Особено внимание се отделя на потребителските кърпи от памучен плат.
 • Cleanelly е руски производител на текстилни продукти. Продуктовата гама на компанията е насочена към осигуряване на необходимите стоки не само у дома, но и в офисите. Чисто маркови продукти могат да бъдат закупени не само за лична хигиена, но и за активен отдих.
 • Море на върха - австралийска марка, която произвежда луксозни продукти за лична хигиена и оборудване за туристите. Компанията отдава особено значение на производството на ултра тънки кърпи, които могат да абсорбират обем от течност, който надвишава собствения им коефициент от 10.
 • "Седмица" - известна марка, която произхожда от територията на Руската федерация. Продуктовата гама на този производител е изпълнена с различни текстилни продукти. Кърпи от компанията "Седмица" са в голямо търсене и всичко това благодарение на висококачествени материали и съвременни технологии за шевни изделия.

Съвети за употреба и грижи

За всяка кърпа производителят прави специални маркировки върху етикета на продукта. Те посочват общите правила за грижа, основни характеристики и евентуални отличителни черти.

Независимо от това, струва си да знаете предварително няколко препоръки, които могат да предотвратят увреждането на текстилните продукти.

 • Преди първото използване на кърпата трябва да се измие. Измиването трябва да се извърши, като се вземат предвид характеристиките на материала, температурата на водата трябва да бъде в диапазона от 28-60 градуса.
 • Твърдите кърпи трябва да се измиват отделно от цветните тъкани и естествено - отделно от синтетика.
 • По време на измиването не е необходимо да се използват различни балсами. Те оказват неблагоприятно въздействие върху хигроскопичността на кърпите.
 • Много е важно измитата кърпа да изсъхне естествено, без никакви помощни сушилни.
 • Изглежда, че затягането на повърхността на козината може да бъде премахнато с ножични нокти.

Как да измиете хавлиените кърпи и да ги омекотите, вижте следващото видео.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня