Поликотон: характеристики, състав и обхват

Polycotton е един от най-популярните видове смесени тъкани и широко се използва за шиене на спално бельо и домашен текстил.

Какво е това?

Поликотън се нарича съвременна комбинирана тъкан, съставена от синтетични и естествени нишки, която е изобретена в средата на миналия век в САЩ и бързо се натрупа популярност по целия свят.

Чрез смесване на памук и полиестер, технолозите успяват да получат хигроскопичен, дишащ и издръжлив материал, който абсорбира най-добрите характеристики на двете влакна. Наличието на синтетика доведе до създаването на ярки цветове по време на боядисване, а наличието на памучни конци направи тъканта дишаща и приятна на допир. В допълнение, поради полиестерен материал не се подлага на свиване и е много по-евтино от тъканите, изработени от естествен памук.

Наличието на синтетични влакна не позволява на тъканта да се набръчква, а естествените влакна гарантират хипоалергенност и екологичност.

Състав на тъканите

Делът на памука и полиестера в поликоттон не е постоянен. Има четири типа материали, всеки от които има свои собствени характеристики и цена. Например, тъканта, състояща се от 65% памук и 35% синтетична, е най-скъпа, Това се дължи на много високото съдържание на естествени влакна, което прави материала възможно най-близо до естествените памучни тъкани.

Следващият тип е представен от тъкани с равно съотношение на полиестер и памук, Те се характеризират с добра вентилация и висока якост. Това струва малко по-евтино от предишния тип, но е трудно да се нарече бюджетен вариант.

Третият и четвъртият вид тъкани са сред евтините материали, поради което те са особено популярни сред потребителите. Един от тях съдържа 35% памук срещу 65% синтетика и има висока устойчивост на износване и сравнително добра дишане.

Вторият е най-бюджетният тип материали и включва в състава си само 15% естествени нишки и 85% - изкуствени, Материалът се измива лесно и има висока устойчивост на бои.Трайността на продуктите, произведени от такава тъкан, ще бъде малко по-ниска от тази на продуктите със 100% синтетично съдържание, обаче, в сравнение с предишните видове, това платно се счита за най-издръжливото.

Плюсове и минуси

Стабилното потребителско търсене и голямата популярност на поликоттона се дължат на редица важни предимства на този материал.

  • Високата издръжливост и дълъг срок на експлоатация на плата благоприятно го отличават от напълно естествените платове.
  • Яркостта на цвета и дълготрайността на оцветяващия материал може да се използва за производството на дрехи и покривки за покривки.
  • Ниската смачкваемост на тъканта позволява на поликотъновите продукти да поддържат чист вид. Това свойство на материала е особено ценно при производството на спортно облекло и спално бельо, което след измиване не може да бъде изгладено.
  • Нещата от поликоттон не се свиват и не се деформират чрез редовно измиване с пишеща машина. В допълнение, продуктите лесно се измиват и изсъхват много бързо.
  • Високата хигиена на поликоттонните неща се дължи на отличната хигроскопичност на материала и способността му свободно да преминава въздух.
  • Комфортната цена на смесения плат благоприятно го отличава от много естествени платна.

Въпреки това, заедно с очевидните предимства, Polycotton има някои недостатъци. По принцип тяхното присъствие се обяснява с наличието на синтетични влакна, чието количествено съдържание се увеличава, дефектите стават по-изразени. Например, Големи количества полиестер могат да причинят алергични кожни реакции.

Освен това, след чести измивания върху тъканта, пелетите се образуват, което, разбира се, не допринася за нейната естетика и привлекателност.

Елементите от поликотон са склонни към натрупване на статично електричество и в резултат на това привличат прах и фини механични отпадъци (нишки, косми и косми).

Горните недостатъци често са причина да не купувате спално бельо от поликоттон. Въпреки разликата в цената потребителите по-често предпочитат 100% памучен лист, който не се електрифицира, диша, е напълно хигроскопичен и не предизвиква алергични реакции.

Въпреки това, ако изберете продукти с по-малък дял полиестер, който не надвишава 50% от общия обем, тогава може да не забележите особена разлика между поликоттон и естествена тъкан.

Това се дължи на факта, че памукът, който присъства дори при нисък процент, е в състояние да осигури високи хигиенни свойства на материала. Тъканите с високо съдържание на синтетични материали трябва да се използват за шиене на корици, кухненски кърпи, покривки и завеси.

видове

Polycotton се класифицира според няколко критерия, най-важният от които е типът тъкан.

Съгласно този критерий тъканите са разделени на три вида.

  1. Обикновено тъкане Това е класическа версия на подреждането на нишките, при които основата и вътъка са свързани последователно. Резултатът е плавен двустранен плат.
  2. Материал с кепър тип тъкане тя се представя от кърпи, в които на всяка нишка от патица има 2-3 нишки на основа. Благодарение на това разположение на нишките е възможно да се постигне преместване с една нишка и да се образуват диагонални дюбели върху тъканта.
  3. Сатен-тъкат плат тя се върти с помощта на технология, подобна на кърпене на тъкане, с единствената разлика, че една вътъчна нишка покрива две до три и четири нишки на основата наведнъж.В резултат на това стъпката се премества на две или повече нишки, като по този начин се формира платно с гладка повърхност и леко грубо вътрешно.

Следващият критерий, чрез който се отличава поликоттон, е видът на оцветяването. На тази основа платната са разделени на избелени и оцветени, Първите се произвеждат в тъкачната фабрика в град Иваново и се отличават с чисто бял цвят. Спалното бельо, изсечено от избелен поликоттон, се използва широко в хотелския и курортен бизнес.

Плослите платна имат дълбоки цветове и са много търсени при производството на комплекти за спално бельо за дома.

Къде се използва?

Използването на поликоттон е достатъчно широко. Обикновена или едноцветна кърпа, използвана за шиене на спално бельо, като покривала за матраци, калъфки за възглавници, лепенки, листове и покривки. Избелената тъкан е незаменима при производството на поръчки за шиене на спално бельо за хотели, болници, санаториуми и пътнически влакове за дълги разстояния.

Поради наличието в състава на полиестерни прежди, това бельо лесно се избелва и издържа на термичната антибактериална обработка, необходима за тази категория пране.

Многоцветните кърпи също се използват активно за шиене на спално бельо и домашен текстил и се считат за най-търсената продуктова група в този сегмент. Поликотън реагира добре на почерняването. Това се дължи на наличието на синтетични нишки, които предотвратяват образуването на големи отвори от иглата по време на прошиване.

Памучен материал е много популярен и незаменим при шиене на корици, одеяла и матраци.

Въпреки това, при самостоятелното производство на легла или домашен текстил, е необходимо да се спазват определени правила за използването на един или друг вид поликоттон.

Платове, включително 50% синтетични, не се препоръчват за производството на детски комплекти. Това се дължи на ниската хигроскопичност и лошата вентилация на материала.

Но завеси, матраци, покривки, салфетки и кухненски престилки, зашити от такава тъкан, ще се характеризират с повишена устойчивост на замърсяване, дълъг експлоатационен живот и възможност за бързо измиване. И обратното - тъканите с високо съдържание на памук ще бъдат идеална възможност за производство на ризи, блузи, спортни дрехи, рокли и комплекти за детски легла.Такива продукти няма да предотвратят отстраняването на влагата от тялото и ще му позволят да диша.

Инструкции за поддръжка

Въпреки факта, че поликотън продуктите абсолютно не изискват да се грижат, трябва да се спазват някои правила за тяхното боравене. Така че, преди да използвате новото пране, препоръчително е да го изплакнете в хладка вода и всички следващи измивания трябва да се извършват във вода с температура не по-висока от 40 градуса.

Не се препоръчва да се избелват боядисани тъкани с хлорсъдържащи вещества, в противен случай съществува риск от загуба на цвят и загуба на привлекателност на продукта.

Превъртането трябва да се извършва при ниски скорости и се препоръчва да изсъхне поликотън от отоплителните уреди и директната слънчева светлина. Преди да изсъхне, продуктът трябва да се разклати добре и да се изправи - това ще ви позволи да го направите без да гладите и да придадете чист вид на тъканта. Ако все още е възникнала необходимостта от удар, железният ключ трябва да бъде настроен на "коприна".

Отзиви

Като цяло потребителите реагират добре на поликотън. Забелязва се ниско в сравнение с естествените тъкани, цената и способността да се извършва без гладене.Спортистите отбелязват възможността за използване на тениски с високо съдържание на синтетични продукти. По време на сериозни тренировъчни сесии, памучните дрехи, въпреки че бързо поглъщат пот, остават мокри за дълго време.

Синтетичните, напротив, бързо изсъхват и не дават на атлетите неприятно усещане за мокри дрехи след края на обучението или по време на прекъсвания в часовете.

Обръща се внимание и на добрия резултат от миенето. Ако памучните продукти често изискват избелване и понякога допълнително накисване, тогава тъканите с високо съдържание на синтетични продукти се мият незабавно. Сред недостатъците са лошата вентилация и образуването на пелети. И нито един продукт не е застрахован от външния си вид, без значение колко е деликатно изтрито. С течение на времето дори върховете на най-високо качество се търкалят.

Въпреки това, въпреки някои недостатъци, поликотонът е висококачествен и популярен модерен материал.

Фактът, че такъв поликотън, вижте следващия видеоклип.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня