Как да изберем полипропиленови канализационни тръби?

Един от най-известните в наши дни материали за инсталиране на конвенционални канализационни води е тръбите, изработени от полипропилен. Тези устройства са толкова широко използвани в ежедневието поради техните специални оперативни характеристики.

Специални характеристики

Полипропиленът е специална полимерна основа, която се характеризира с якост и устойчивост на високи температури и различни опасни вещества. Цветът на самия продукт е сив. Такива продукти се произвеждат чрез горещо изстискване от висококачествен полипропилен. PP тръбите имат такива предимства като:

 • малко тегло;
 • не се страхувай от корозия;
 • висока химическа устойчивост;
 • отлични хидравлични свойства;
 • повишена устойчивост на различни действия - материалът в екстремни условия може да промени формата си, но не се разрушава;
 • ниският коефициент на триене ще допринесе за по-голяма производителност;
 • лесната инсталация ще допринесе за съкращаването на времето за строителство, освен това материалът няма да се нуждае от допълнително използване на тежко оборудване;
 • стандартните параметри на полипропиленовите тръби, които напълно съвпадат с аналози от керамика и метал, осигуряват бърза подмяна на всяка част от битовите отпадъчни води;
 • гарантирането на отсъствието на солни отлагания и образуването на бактериална утайка вътре;
 • отлична топлоустойчивост - температурата на изпусканията може да достигне до + 100ºС;
 • отлична устойчивост на дифузия.

Ако говорим за недостатъците на продуктите, заслужава да се отбележи следното:

 • сравнително висока мекота на тръбите - за полагането им в земята ще трябва значително да се сгъсти стените;
 • устойчивостта на ултравиолетовите лъчи е много по-ниска от тази на PVC, но инженерите регулират тази трудност с помощта на специални примеси.

Благодарение на използването на полипропилен, от който се произвеждат канализационни тръби, е възможно значително да се повиши температурата в затворените конструкции.

Сивата основа има отлични характеристики на якост, благодарение на които тръбите от полипропилен, предназначени за вътрешен дренаж, могат лесно да издържат на вибрации при ниски температури. Полипропиленът е напълно безвреден за хората. Тя няма да отделя токсични вещества, няма да има вредни ефекти върху околната среда. Канализационните материали от висококачествен пропилей, които имат GOST 26996, могат да се използват при битови дренажи, без да се притесняват за здравето на потребителя.

Този тип продукт се характеризира с високоефективни свойства. Използването на различни добавки при производството на полипропиленови тръби допринася за отличната им устойчивост на замръзване, достигайки долната граница на -50 ° С. Тези качества позволяват използването на материали в районите на север.

Гаранционният период на непрекъсната работа в продължение на 50 години е най-мощният аргумент при избора на полипропилен. Лабораторните изследвания доказват, че материалът ще работи безпроблемно и 100 години.

видове

Ако полипропиленовите тръби за вътрешно отводняване се произвеждат равномерно и в един слой, тогава основата, предназначена за инсталиране на повърхностни мрежи, има по-специфична структура.Тези продукти правят двуслойни. Тези видове продукти често имат различни цветове, но най-често се използва сив цвят. Слоевете в тръбите са напълно гладки, а външните слоеве са гофрирани. Такава структура прави материала по-устойчив на динамична и статистическа работа.

Гофрираните продукти са изработени от полимер, който има висока устойчивост на химически атаки, както и твърдост на натоварвания под формата на разтърсвания. Полиетиленът може лесно да издържи дългосрочно износване, поради което продуктите, изработени от този материал, имат дълъг период на действие. За монтаж на външни тръби често се избират двойни гофрирани материали от пластмаса. Основната характеристика на работните параметри на тези продукти е тяхната специална крайна твърдост. Поради това суровината ще бъде в състояние да издържи на различни спонтанни натоварвания дори при значително натоварване на почвата.

По-рядко се използва полипропилен при изграждането на външни инженерни канализационни системи поради своята мекота. Продуктите от полипропилен се експлоатират активно по време на монтажа на вътрешни дренажи. Те издържат на значителни температурни колебания.За тръбите за студена вода се избират тръби, които могат да издържат на налягане от 1,6 МРа. Полипропиленовите компоненти за тръбопроводи се произвеждат с добавяне на различни примеси, между които трябва да изберете няколко опции.

 • PPR. Използваната суровина е статичен съполимер. Този материал има устойчивост на температурни колебания и може да се използва при температурна разлика от -170 до +1400 градуса. Такъв материал почти не е подложен на ударни натоварвания. Такива тръби се използват за инсталиране на битови канализационни системи.
 • PPH. Този полимер има в състава си всички видове добавки, които могат да направят неговата механична якост по-висока. Използва се при монтажа на външна и вътрешна канализация. Когато инсталирате такъв тръбопровод, тръбата ще служи възможно най-надеждно дори под тежестта на земята.

Тази опция не е подходяща само за отоплителни системи.

 • PPB. Този материал има специална структура, поради което може да се използва в отоплителни системи.
 • PRS. Тези продукти са с високо качество благодарение на специалната молекулярна структура. Такива продукти се експлоатират в мрежите за отопление, водоснабдяване, канализация.Те се произвеждат в широк спектър от параметри - 25-1200 мм.

Познавайки характеристиките на тръбите, е по-лесно да изберете най-подходящите продукти за бъдещи условия на работа.

 • Продукти марка PN 10 може да се използва само при налягане на течността, не повече от 10 атмосфери. Те могат да бъдат избрани за транспортиране на охлаждаща течност с температура не повече от 45 ° С. Освен това те се използват активно в тръбопроводи със студена техническа или питейна вода. Такива тръби имат най-ниската цена в хардуерните магазини, затова те са доста популярни.
 • Маркиране PN 16 че техническите характеристики на тръбите от този клас позволяват работа при налягане до 16 атмосфери. Работната температура вече може да достигне + 60ºС.
 • Тръби PN 20 използван в отоплителните мрежи, температурата на носача в този случай може да е вече + 95 ° С, а налягането му - 20 атмосфери. Това прави възможно поставянето на такива тръби в системите за централно отопление.
 • Тръба PN 25 Експертите наричат ​​най-силния от целия клас PP тръби. Има подсилен слой от алуминиево фолио. Въвеждането му спомогна за повишаване на работното налягане до 25 атмосфери, температурата до + 95ºС.Тези продукти са с повишена здравина, те не се страхуват от деформация от топлината с висококачествен монтаж. Това са подсилени тръби от този клас, които се използват в повечето отоплителни системи, както и в системи за топла вода.

Освен това PP тръбите могат да бъдат от два вида.

 • неограничения които се използват в местни и общи канализационни мрежи, където транспортираната среда се движи под влияние на гравитацията по вътрешната повърхност на тръбопровода, която е в наклон в канализационните и дренажни системи в дренажната мрежа. Канализационната тръба с капилярна структура със структурна стена ще се превърне в идеална възможност за подреждане на системи за отводняване без налягане.
 • Налягаща глава - това са тръби от различни материали за различни цели за тръбопроводи, които транспортират течност, твърда и газообразна среда под определено налягане, но също така са включени тръби за вакуумни тръбопроводи, които прехвърлят работната среда чрез вакуум. Налягащите тръби се използват във вътрешни и външни системи за водоснабдяване и природен газ, тръбопроводи под налягане, както и за пренос на газ, нефт, насипни материали.

размери

Ако посочим размера на PP тръбите, те не се регулират от GOST, а със специална техническа документация. Има продукти, които са предназначени за напорни и свободно-оттичащи се отпадни води. При закупуване на тръби без налягане можете да видите следния диапазон:

 • най-малката стойност на диаметъра на тръбата е 16 мм, най-високата - не надвишава 1200 мм. Продукти с най-голямо напречно сечение са избрани за изграждане на външни системи;
 • тръби с диаметър 50 мм, често подбрани за вътрешни домашни системи. Продукти с размери 110 мм са прикрепени към решетката. За монтаж на външни системи купувайте продукти с диаметър от 160 до 200 мм;
 • дължината на самите тръби може да бъде от 2 до 8 метра, а често се срещат дължини до 12 метра.

Обширната продуктова гама има тръба тип налягане. Това се случва, че при дренажите без налягане се получават продукти, предназначени за монтаж под налягане. Те могат да имат параметри като:

 • диаметърът може да бъде от 32 до 1600 мм;
 • отделните елементи могат да бъдат с дължина 12 метра.
 • продуктите от 50 и 110 мм са най-търсените.

производители

Германските опасения Aquatherm, Banninger и Wefatherm се считат за най-добрият сред производителите на полипропиленови тръби.Основните характеристики на техните продукти са трайност и безпроблемна работа с най-активна употреба.

Aquatherm
Banninger
Wefatherm

Второто място е уверено запазено от чешки продукти, които за много потребители са се превърнали в нещо като стандарт. В продължение на много десетилетия марки, качеството на техните продукти остава постоянно високо. Основните компании са Екопластик и FV-Plast.

Екопластик
FV-Plast

Турските производители Tebo, Pilsa, Firat, Kalde, SPK са най-популярните в бюджетния сегмент.

Tebo
Pilsa
Фират

След това можете да маркирате продуктите на руските производители. Сред тях са Pro Aqua, Plastic, който произвежда тръби под марките RVK, Heisskraft, Politek и др. Има толкова много потребителски мнения за руските тръби, както и техните производители, от доста отрицателни мнения за RVC до доста положителни бележки за Heisskraft.

Pro aqua
"Пластмасови"

Тънкостите на избора

При избора на полипропиленови канализационни тръби трябва да се ръководи от няколко параметъра.

 • Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете производител на тръбни продукти. Отзивите на потребителите ви позволяват да направите рейтинг на най-търсените компании и да изберете необходимото оборудване от своя диапазон.
 • Всеки продукт е предназначен за специфично налягане. Тя може да се разпознае от маркировката, посочена на всяка тръба. Например PN 25 показва, че една тръба ще се вмести в налягане от 25 атмосфери. За да използвате продукти в системи под налягане, трябва да изберете тръбата с най-високото налягане. Обозначението на тръбите може да се намери и индикация за максималната температура на работната среда. В продукти, които са предназначени за топла и студена вода може да бъде маркировка «гореща и студена». Най-добре е да изберете тръби, подсилени с фибростъкло или алуминиево фолио.
 • Последният параметър за избор е диаметърът на тръбата. За плосък или къща вътрешен диаметър на тръбата не трябва да бъде по-малък от диаметъра на първата вертикална тръба.

Обикновено в къщи, разположени в страната, се използват за диаметър окабеляване тръба 32-40 мм, и достатъчно за апартаменти с диаметър 26 mm.

Съвети

Експертите препоръчват да се придържате към следните прости съвети:

 • Преди да започнете инсталацията трябва да се създаде една скица на бъдещото предлагане на вода, а след това става ясно какви материали да бъдат закупени и в какъв размер пряко;
 • което трябва да се изчисли предварително кадри на тръбопровода, броят на части, фитинги, тройници и различни други аксесоари, които могат да бъдат полезни;
 • След закупуване на всички тези материали, изрязани полипропиленови продукти на парчета с желаната дължина;
 • за да се избегне бъдещо изтичане на тръби, отделяне на съществуващите шевове и други неприятни последици поради лоша качествена работа, трябва да поверите полагането на полипропиленови тръби на добър специалист;
 • след монтирането на полипропиленовия тръбопровод в апартамента е необходимо от време на време да се проверява за пълна плътност за нормалното му функциониране.

Тръбите трябва да бъдат подложени на налягане в няколко атмосфера, което ще провери дали има изтичане.

За това как да запоявате тръби, изработени от полипропилен, вижте по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня