Правила за изчисляване на наклона на канализационната тръба

 Правила за изчисляване на наклона на канализационната тръба

Наклонът на изхвърлянето на канализацията е важно да се изчисли правилно за нормалното функциониране на системата. Правилата трябва да вземат под внимание майстора на новаците, който решава проблема с изграждането на канализационни системи в домашни условия. Ако не се спазва инсталацията на системата от канализации, възможно е да се задържат често стагнации, което ще изисква постоянно почистване. Това ще усложни процеса на работа на системата.

Специални характеристики

Правилата и регламентите за проектиране и строителство се съдържат в SNiP. Трябва да се спазват препоръчителните действия, свързани с изграждането на канализационни мрежи. Особено внимание трябва да се обърне на организирането на пристрастия в частна къща.Вътрешните и външните дренажни системи ще се различават по версиите на използваните тръби и проектния наклон.

Веднага си струва да направите резервация, че максималният възможен наклон на канализационната тръба не е най-доброто решение. Когато наклонът е твърде висок, изтичането на течност ще бъде бързо, но поради това миризмите на изпражненията ще се усещат във вътрешността на апартамента. Ако пристрастието е твърде високо, има случаи на пробивни сифони.

Варианти на тръбите, използвани за монтиране на канализацията в къщата - 50 мм, а отвън - 110 мм. В точките, където са свързани устройствата, планираният багажник трябва да бъде с по-малък диаметър. Устройствата са санитарни уреди, които могат да бъдат инсталирани в апартамент: мивка, вана, тоалетна. От всички устройства изходящият поток трябва да е навреме и това ще осигури правилно проектиран наклон.

Най-доброто решение, използвано от професионалистите, е такова, в което канализацията се изтича. Методът е подходящ за подреждане на системи в високи сгради и в частни домове. В същото време хоризонталните тръби с изчислен ъгъл на наклона трябва да бъдат правилно инсталирани след фиксираните решетки. Като се има предвид, че вертикалните клони на канализационната система се характеризират с по-големи размери в сравнение с другите тръби, хоризонталните клонове придават фитинги към тях.За устройства, хоризонталните тръби трябва да се поставят по най-краткия път.

Ако това условие е изпълнено, вероятността от запушване ще бъде минимална. Друга особеност на канализационните системи е, че колкото по-малък е диаметърът на тръбата, толкова по-голям ще е да се създаде наклон. Разликата във височината се взема предвид в най-високата точка - това е началото на системата, а в най-ниската точка е монтиран краят на цялата система.

Наклонът се изчислява на линеен метър, като тази стойност трябва да се спазва за цялата дължина на системата. Ако не се придържате към него, ще трябва да преработите цялата дренажна система.

При изчисляване на метър се взема предвид диаметърът на тръбата.

 • за отводняване с диаметър 40-50 мм, наклонът е 3 см на метър;
 • за отводняване с диаметър 85-110 мм, наклонът е 2 см на метър.

норми

Вътре в апартамента практически няма начин да се измери потокът от течност в канализационната система с нашите собствени възможности. Професионалистите се съветват да вземат предвид допустимите цифри, посочени в нормативните таблици. Съгласно препоръките на SNiP скоростта на потока трябва да бъде 0,7-1 m / s.

За тази скорост стандартният ъгъл на наклон следва да бъде за продукти с диаметър:

 • 5 см - 30 мм на линеен метър;
 • 11 см - 20 мм на линеен метър;
 • 16 см - 8 мм на линеен метър;
 • 20 см - 7 мм на линеен метър.

Регулаторните документи, в които са посочени тези правила, са:

 • Клауза 18 от SNiP 2.04.01 / 85. Тук устройството за вътрешен дренаж и канализация на сгради е описано подробно. Например, от тук можете да научите, че клоните на дренаж с напречно сечение от 4-5 см трябва да бъдат положени с наклон от 0,03 и напречно сечение от 8,5-10 см - 0,02.
 • Параграф 2.41 от SNiP 2.04.03 / 85 за външния отпадъчен отпадък описва правилата, отнасящи се до минималния наклон на тръбите от 15 см. Той трябва да е равен на 0.008 см, а за тръби с размери 20 см - 0.007 см.
 • Ако възникне необходимост да се намали наклонът на мрежата, можете да се ръководите от клауза 18.2 от SNiP 2.04.01-85. Този елемент отчита особеностите на потока на течността през тръби с различни физически характеристики. Например, за пластмасови тръби коефициентът на скорост трябва да бъде равен на 0,5, а за мрежи от други материали е необходим коефициент 0,6.

Теоретично, ако изчислим обема на отпадъчната течност, пълненето на тръбата, дебита, можем да получим различен резултат, който все пак ще съответства на стандартната скорост на течността,равен на 0,7 м / сек.

Отделно обяснение в SNiP 2.04.03 / 85 се отнася до външни канализационни системи с размер на тръбите 15-20 см. По-специално, правилата позволяват използването на стандартни индикатори за склонове: 0.005 за 20 см продукти, 0.007 за 15 см продукти.

Параграф 18 от SNiP 2.04.01 / 85 регулира най-големия наклон на мрежите, който не трябва да бъде по-голям от 0.15. В същото време клоните от санитарни устройства, които са с дължина до 150 см, се изключват от изчисленията, така че на всеки метър от канализацията не се допускат повече от 15 см наклон. Ако индикаторът е превишен, линията ще бъде заличена.

В изчисленията може да помогне специални таблици.

Водопроводно устройство

Диаметър, cm

Наклон на метър, cm

Разликата между централния отвод и сифона, м

баня

0,4

3

1-1.3

баня, душ, измиване

0,5

4.8

1.7-2.3

душ кабина

0,4

4.8

1.5-1.7

тоалетна чиния

10

2

До 6

биде

0,3, 0,4

2

0.7-1

миене

0,3, 0,4

3.6

1.3-1.5

черупка

0,4

1.2

0-0.8

основен повдигач

10

клонове от стъпалото

6,5-7,5

Можете сами да определите стандартното предубеждение. Основното затруднение е в необичайните единици за измерване на наклона, които са посочени в регулаторната документация. В основните насоки склоновете се измерват в десетични фракции на формата 0.03 или 0.008.

В математическа система ъглите се измерват в градуси, така че числата в таблиците често стават неразбираеми.А цифрите означават дробно съотношение на височината на наклона към дължината на дренажната система. Проследяването на стойността ще бъде по-лесно, ако преведете цифрите в сантиметри. Например, 3 см на 1 метър, 0,8 см на 1 метър. Ако знаете дължината на цялата канализационна тръба, можете да я умножите по размера на наклона, което ще даде общата височина за цялата проектирана канализация.

От какво зависи?

Въз основа на таблицата по-долу, наклонът се свързва не само с диаметъра на продуктите и с водомерите, но и със специални условия.

диаметър на тръбата, cm

метър пристрастия

пристрастия при специални условия

15

0,008

0,007

20

0,007

0,005

При специални условия, при които може да се монтира наклон, се разбират такива фактори като:

 • материални продукти;
 • местоположението на отводняването;
 • собственост на тръбопровода.

Качеството на тръбата, преминаващо през течност, е тясно свързано с материала на производството и размера му. Определянето на тази собственост не се намира на етикета, така че ще трябва да разчита на собствените си.

Сложността на изчисленията се състои във факта, че за всеки отделен случай трябва да приложите ваш собствен подходящ метод. Важен параметър, използван при изчисленията, е външният размер на тръбата. Във формулите може да се обозначи с латинското или руското съкращение "Dn" или "Dn".

Има таблица с приблизителна информация, която ще улесни задачата за определяне на производителността на системите. В повечето случаи прецизните изчисления често не изискват подреждане на домашните отпадни води. Стойностите на тръбопровода, равни на 1,5-3,0 m / s, могат да се използват без страх от нарушаване на правилата. Таблицата също така съдържа информация за други видове газопроводи и водопроводи.

Капацитетът на канализационната система е тясно свързан с вида на инсталираните тръбопроводи. Линията може да бъде с натиск или без налягане. Стандартните формули за дизайн включват законите на хидравликата.

В хидравличните формули се отчитат следните неизвестни данни:

 • линеен диаметър;
 • средна скорост на потока;
 • хидравличен наклон;
 • ниво на пълнене.

Всъщност често е достатъчно да знаете хидравличния наклон I или h / d. Първият индикатор е правилно считан за идентичен с наклона на основата.

Стойностите на скоростта за дренаж на домакинствата могат да бъдат разгледани от таблицата по-долу:

Доо, вижте

h / doo

скорост на самопочистване, m / s

15-25

0,6

0,7

30-40

0,7

0,8

45-50

0,75

0,9

60-80

0,75

0,1

90

0,8

1,15

Най-малък наклон за канали с малък размер i = 0.008, 0.007. Необходимата производителност на различни продукти от 5 до 200 см е в специални професионални маси.Индикаторите са пряко свързани с максималното натоварване на мрежата, както и със средната скорост на движение на оттока. Стойността, показваща максималното натоварване на тръбата, се измерва с H / d индекса.

С помощта на таблици е лесно да изберете правилния диаметър на тръбата, но е важно да не забравяте да решите скоростта на потока. В крайна сметка по-голям брой дренажни устройства означава по-голяма пълнота на линията. Скоростите на потока са налични за всяко устройство, от кранчето до съдомиялната машина.

Например в таблицата h / D - натоварване на тръбите;

 • V е скоростта на потока;
 • Q - консумация.

Изборът на подходящия тип система се основава на техническа осъществимост и санитарни условия. Приетата система трябва да отговаря на всички изисквания и технологии.

Как да изчисляваме?

Така че, ако тръбите за определена канализационна система са избрани, диаметърът им е известен, се вземат предвид необходимите дебити и се отнасят до степента на пълнене, така че можете да преминете към изчислението с пример за тръби по диаметър, като използвате таблицата.

Задачата на изчислението е избора на правилния наклон на дренажната система. За опростяване на задачата може да се приеме метрична схема, която ще бъде свързана с конкретна сграда.Диаметрите на клоновите клонове са причислени без изчисление, за мивки от тоалетната чиния - 10 см, от други устройства - 5 см.

Най-високата производителност на стъпалото 100 мм - 3.2 л / сек за тръби с диаметър 50 мм - 0.8 л / сек. Q (консумацията) се определя от съответната таблица, а за нашия пример тази стойност е 15.6 l-h. Ако прогнозният дебит е по-голям, достатъчно е да се увеличи размерът на изпускателната тръба, например до 110 мм, или да се избере различен ъгъл на свързване с наклона на отделен вътрешен клон към санитарното устройство.

Изчисляването на хоризонталните кранове в дворния участък включва избор на размери и геодезически ъгли на наклона, при които скоростта ще бъде не по-малко от самопочистване. Например: при продукти с дебелина 10 см се прилага стойност от 0,7 м / сек. В този случай цифрата за H / d трябва да бъде не по-малка от 0,3. Стойността се взема предвид на 1 метър от външната дренажна тръба. Във формулите за изчисление се взема предвид и коефициентът K - 0.5, ако тръбопроводът е от техните полимерни материали, K - 0.6 за дренажни системи от други основи. За да се постигне свободен поток, е важно да се вземат предвид характеристиките на тръбния материал.

Според резултатите от изчисленията трябва да се определи числото, което определя максималния и минималния ъгъл на главната линия в контролната ямка.В началото на системата индикаторът не трябва да е по-малък от индикатора в резервоара.

При полагане на дренажната система на улицата е важно да се вземе предвид дълбочината на проникване на замръзване. В зависимост от региона, тази стойност може да бъде от 0.3 до 0.7 метра дълбока. Ако магистралата е положена на място с увеличен трафик, важно е системата да осигури място за монтиране на защитата от унищожаване от колелата на машините. Ако такова устройство е осигурено, местоположението му се изчислява и по формулите.

Ако вземем като пример изчисляването на наклона на обща версия на 110 мм тръба, използвана за външна канализационна система, тогава според стандартите тя е 0,02 м на 1 метър от главния. Общият ъгъл, посочен от SNiP за тръба от 10 m, ще бъде както следва: 10 * 0.02 = 0.2 m или 20 cm Това е разликата между началото и края на цялата система.

Можете също да изчислите нивото на запълване на тръбата сами.

За тази полезна формула:

 • K ≤ V√ y;
 • К - оптималната стойност (0.5-0.6);
 • V - скорост (минимум 0,7 м / с);
 • √ у - квадратен корен на пълнене на тръбите;
 • 0,5 ≤ 0,7 √ 0,55 = 0,5 ≤ 0,52 - изчислението е правилно.

В примера тестът показа, че скоростта е избрана правилно. Ако увеличите минималната възможна стойност, уравнението се нарушава.

Съвети

Експертите съветват да не се бъркат начините за инсталиране на канализационни системи на апартамент или къща. Първият вариант включва използването на вертикална система. В този случай водопроводното устройство се монтира в изправено положение. От него вече започва магистралата, която изисква изчисляване на определен наклон.

Методът се използва, когато санитарните устройства се намират на втория етаж или на тавана. Външните канализации произхождат веднага от санитарните устройства, разположени на първия етаж в частна къща.

Ако по време на монтажа на канализационната система бяха допуснати грешки и нямаше наклон, възможно е да се коригира ситуацията без разглобяване на тръбите. Например, ако мислите за подиум за баня или тоалетна. Ъгълът на наклон за всяка стая се изчислява отделно, независимо дали става дума за кухненска стая, санитарно помещение или части от него, които изискват свързване на комбинирана канализационна система. В противен случай изчислените ъгли на външната канализация. В същото време, най-големият възможен наклон не трябва да бъде повече от 15 см на метър тръбопровод.

Подреждането на системата е важно да започне с изготвянето на проекта. В процеса на създаването му ще бъде по-лесно да се определят правилните параметри. Качеството на дренажните системи ще зависи от правилността на избраните норми и изчисления. Изчисленията са важни преди началото на инсталационната работа. В процеса на вписване на канализацията данните за проектирането ще бъдат по-лесни за проверка на верността им.

Всяка канализационна система трябва да осигурява течности с безпрепятствен поток и да осигурява добро самопочистване. Не забравяйте да разберете, че в учебниците са посочени средните стойности. Практиката и здравият разум в работата по канализационната система със сигурност няма да навредят.

Основните правила, които трябва да се спазват при настройването на системата, са както следва:

 • по-малко връзки и ъгли - по-малко течове по време на работа;
 • ако насочвате гнездата по течението на течността, това ще ви помогне да избегнете изтичане на течности;
 • няма нужда да отрежете фитинги;
 • нежеланото свързване на тръби с пукнатини или повреди, както и използването на дефектни компоненти;
 • Внимателно обмислете възможните дефекти на уплътняващите гумени ленти.

Не забравяйте, че стандартните индикатори на наклона се изчисляват на линеен метър от тръбата. Поради това по време на монтажа проверете цялата дължина за наличието на идентични стойности. Ако канализацията се вписва в частно домакинство, не е необходимо да се прилагат сложни формули.

Достатъчно е да се вземат предвид стойностите, посочени в таблиците. Изчисленията по формулите са направени за големи предприятия от специални институции.

В следващия видеоклип специалистите на SK Plast обясняват принципите за полагане на канали по достъпен и разбираем начин: правила за инсталиране, условия на инсталиране, видове връзки и допустими наклони на тръбите.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня