PVC канализационни тръби за вътрешната система: размери и характеристики

Канализацията е система, без която структура не може да направи. За общо удобство, то трябва да бъде висококачествено и да се мисли за най-малките подробности. Ето защо, когато инсталирате полипропиленови тръби за отпадни води за вътрешната система, е необходимо внимателно да проучите всички характеристики на този материал. Това трябва да се направи, за да бъдат напълно уверени в качеството и дълготрайността им.

Специални характеристики

PVC канализационните тръби са изработени от специален тип термостат, който запазва своята форма. Нарича се поливинилхлорид. Използвайте такива тръби главно за битови отпадъчни води.

Те са по-качествени поради използването на стабилизиран хлор и етилен.Това са материали, които не само са устойчиви на различни химични вещества, но и осигуряват по-голяма устойчивост на корозивни явления. Вътрешната система за събиране на отпадъчни води от тръби е боядисана в сиво и се използва, за да се монтира в средата на помещението канализация за отпадни води.

Плюсове и минуси на PVC тръби

Както всеки материал, канализационните тръби имат предимства и недостатъци. Въпреки това, веднага си струва да се отбележи, че въпреки всички недостатъци, те заемат водеща позиция на строителните пазари.

Първо трябва да имате предвид предимствата:

 • Те имат най-достъпната цена сред другите тръби, изработени от други материали. Това ги прави много популярни.
 • Работата по инсталирането е лесна. Не е необходимо да използвате каквото и да е специално оборудване, защото целият процес на инсталиране се осъществява чрез метода с форма на гнездо.
 • Ремонтните работи и демонтажът също са доста прости.
 • Стените вътре в устройството са особено устойчиви. Това е полезна функция, която предотвратява възможността от корозия.
 • Пластмасовите тръби са устойчиви на агресивни вещества.
 • Те също имат голяма механична якост и поради това такъв тръбопровод е инсталиран на дълбочина от осем метра.
 • Те могат да издържат на вътрешно налягане до шестнадесет бара.
 • Също така продуктите могат да се използват дълго време.
 • Дизайнът е лек.
 • Те имат доста малък коефициент на линейно разширение.

Няма толкова много недостатъци за такива тръби, за тях се отнася известно ограничение на температурата. Температурата трябва да бъде не повече от 60 градуса над нулата и не по-малко от 10 градуса под нулата.

Такива тръби се характеризират с повишена крехкост и реагират доста лошо на органични разтворители, които разрушават основата на тръбата. Също така съдържат големи количества хлор.

Пластмасовите тръби за канализация имат следните технически характеристики:

 • Линейно разширение на изчисления коефициент - 0,07 милиметра.
 • Плътността е равна на една четвърт кубичен кубичен сантиметър.
 • Когато се опъне, добивът достига до петдесет и шест мегапиксела.
 • При разкъсване относителното удължение на тръбите достига до петдесет процента.
 • Топлопроводимост на PVC тръби - 0.25 вата.
 • Те се отличават с неразрушимост, в случай на пожар те бързо умират независимо.
 • Техният трудов стаж достига петдесет години.

норми

Днес съществува GOST само за непластифициран поливинил хлорид, използван в канализационни тръби под налягане. Това е GOST R 51613-2000. Състои се от стандарти, които имат следните критерии:

 • размери;
 • размерите на тръбите за налягане;
 • безопасност при монтаж;
 • оперативна безопасност;
 • правила за съхранение и транспорт;
 • метод за провеждане на всички тестове.

видове

PVC материалът може да бъде разделен на два вида:

 1. пластичната материал или PVC. Тръбите, изработени от такъв материал, се характеризират с повишена еластичност, но фактът, че той има ниски якостни характеристики на практика не позволява употребата му в производството.
 2. unplastified материалът, по различен начин се нарича NPVH. Той има твърда структура, както и устойчивост на агресивна среда. От този материал се произвеждат тръби за отпадни води в сгради. Те се използват за системи за натиск и гравитация.

Тези тръби също могат да бъдат различни според начина на свързване.Например, съединителни или безгръбначни връзки. В допълнение към това, съществуват и механизми за слепване на механични и с гнездови лепенки. Най-популярни са механичните връзки с формата на звънец. Те се използват за битови канализации.

Свързването на тръбите в такава система е съвсем проста и надеждна. Краят на един продукт има специално направен гнездо, размерът на диаметъра, вътре в който съвпада с външния нормализиран. Допълнително уплътнение е гумен пръстен, който се вкарва в специално създадения за това слот. За да свържете двете тръби заедно, ще бъде достатъчно да ги поставите един в друг.

За да се създаде вътрешна канализационна система, ще са необходими и други допълнителни елементи.

Те не са толкова много, но все пак трябва да се запознаете с тях. Това са фитинги или фитинги, които служат за различни завъртания, разклонения, както и преход от един към друг диаметър. Сред тях са следните:

 • Коляното. Използва се за различни завои в канализационната система. Коляното се различава от ъгъла на наклон, който варира от двадесет до осемдесет и седем градуса.
 • Tee. Това е свързващ елемент, който е направен за две тръби с различни диаметри.
 • Пунктове. Тя може да се използва за свързване на четири тръби към обща система наведнъж.

В допълнение към тези най-разпространени фитинги има и непреки елементи, които се използват за създаване на вътрешна канализационна система.

 • Контролен люк, който е необходим за проверка на вътрешната повърхност на тръбата;
 • съединител, свързващ безшевните тръби;
 • както и елемент, който служи като адаптер от пластмасови тръби към чугун.

Има различни видове PVC канализационни тръби, които трябва да бъдат разгледани подробно:

 • Канализация пластмасова тръба на размера на 32 милиметратра. Най-често се използва за изграждане на промишлена или санитарна канализационна система. Има висока химическа устойчивост на износване. Специфичните особености на тази канализационна система включват и устойчивост на скитащи отпадъчни води. Дизайнът му е с форма на камбан, като такива тръби се използват предимно за канализационни канали.
 • Канализация пластмасова тръба на размера на 75 милиметра използвани за организиране на дренажна система в банята.Той е инсталиран в случай, че банята е някакъв вид водопровод, например, душ, тоалетна или умивалник. На стените няма депозити, тъй като изобщо не са груби. Те имат добра производителност поради съотношението между дебелината на стената и диаметъра на тръбата.
 • Канализация пластмасова тръба на размера на 50 милиметра, Те се използват за организиране на оформлението на канализационната система, която отвежда отпадъчните води от санитарните уреди до къщите за отдих. Те са леки, гъвкави, устойчиви на различни химични агенти и прекалено гореща вода.
 • Канализация пластмасова тръба на размера на 100 милиметраинча Използва се за вътрешна канализация и отвеждане на вътрешната отпадна вода отвътре навън. Също така, този дизайн е идеален за премахване на отпадъчните води от тоалетната. Тя не се страхува от високите температури и от въздействието на различни химични агенти.
 • Канализация пластмасова тръба на размера на 110 mм. Такива тръби се използват за отстраняване на отпадъчните води от тоалетната. Те могат да издържат на доста голям натиск, да не образуват запушвания под формата на храна и коса.

Пластмасовите тръби за битови отпадъчни води могат да бъдат разделени на няколко вида. Те са:

 • поливинил хлорид (съкратено PVC);
 • полипропилен (съкратено РР);
 • полиетилен (съкратено РЕ).

Най-рядко се използват полиетиленови тръби, но полипропиленовите тръби често се използват за създаване на вътрешни канализационни системи PP. Те могат да издържат на достатъчно висока температура, така че спокойно да се поставят в жилищни сгради. Освен това те имат някои предимства. Най-важното от тях е сравнително високото ниво на гъвкавост, което позволява дори след замразяване връщането на тръбите в първоначалната им форма.

Заслужава да се отбележи и високото качество на вибрациите, което позволява на тръбопровода да остане безшумен. Полипропиленовите тръби имат по-ниска цена от тези, произведени от поливинилхлорид. Те също така са устойчиви на различни механични натоварвания.

Такива тръби също имат недостатъци, например, намаляване на якостта при висока температура, както и възможност за използване само на свързващи елементи, изработени от полипропилен.

Как да изберем?

Изборът зависи от много фактори. ПВЦ оборудване се използва в канализационната система на частни къщи и индустриални обекти, както и в болници и високопланински градове.Тъй като всички канализационни системи са разделени на вътрешни и външни, както и на дъждовна вода, изискванията за тръбопровода могат да се променят.

Необходимо е да се обърне внимание на диаметъра на канализационните тръби. Това зависи от това къде ще бъде разположено оборудването. Така че за вътрешните системи е избран диаметър от петдесет до сто десет милиметра. За външната система диаметърът на използваните тръби трябва да бъде по-голям - от 110 до 600 милиметра.

Съществуват няколко правила за определяне на диаметъра на тръбите за канализация:

 • За отклоняване на канализацията в частна къща или апартамент се използва оборудване с диаметър 100 милиметра.
 • За пералните машини са свързани бели тръби с диаметър от 32 до 50 милиметра.
 • За тоалетни чинии, както и за многоетажни сгради, тръбите се избират с диаметър от сто милиметра.

Също така трябва да обърнете внимание на характеристиките на инсталационната работа. За бърз и лесен монтаж ще ви трябват пластмасови части с формата на звънец, които при използване на гумени уплътнения в гнездата правят инсталацията много по-лесна.

Заслужава да се отбележи, че пластмасовите тръби с диаметър до 200 милиметра се срязват доста добре с помощта на мелница или обикновена хартия. Освен това участъците са много гладки.

Съвети

При работа с канализационни тръби не трябва да отказвате съвет или препоръки от експерти. В края на краищата, понякога без тях не може да направи.

 • Започвайки снасянето на PVC продукти за битови отпадъчни води, трябва преди всичко да поставите самия тръбопровод на пода или на масата. Като цяло, всяка гладка повърхност ще направи. Височината му ще бъде не повече от двеста сантиметра. След това, с помощта на инструмента за заостряне, тръбите се изрязват. Краищата му трябва да бъдат наточени и коси под ъгъл сто и петдесет градуса.
 • Не скъсявайте фитингите. Всички детайли на дизайна трябва да се комбинират в една система. След това трябва да проверите уплътнителния пръстен. За да сте здрави, можете да използвате уплътнител.
 • Краят на тръбата, който има гладка повърхност, трябва да бъде смазан със силиконова грес, което улеснява плъзгането при инсталиране на системата. Също така значително ще намали коефициента на триене на елементите. Стените отвътре не трябва да се мазират.
 • Гладката зърното трябва да се натисне в гнездото и да маркира точката на контакт. След това е необходимо да изтласкате този гладък край на тръбата десет милиметра от конструкцията и да я поставите добре.
 • С помощта на фиксираща втулка системата е фиксирана. Разстоянието между съединителя и самия уред трябва да бъде запечатано. Не забравяйте звукоизолацията, така че шумът на работното място да не пречи на другите.
 • Когато извършвате инсталацията на PVC канализационни тръби за вътрешната система, не забравяйте внимателно да проучите всички характеристики и размери на елементите, необходими за това. Едва след това се препоръчва да започнете работа.

На тънкостите на вътрешното канализационно устройство, вижте по-долу.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня