Препоръки за избор и инсталиране на канализационни тръби

Собствениците на частни къщи са принудени да мислят внимателно не само за комуникациите, разположени вътре в къщата, но и извън нея. За изхвърляне на отпадъчни води извън жилището се използват специални тръби, предназначени за външни отпадъчни води.

Вътрешните и външните тръби се различават по много параметри, така че преди закупуването е необходимо да се изследват всички характеристики.

Специални характеристики

Независимо от местоположението на канализационните тръби, те трябва да отговарят на определени изисквания. Основното им качество е устойчивостта и здравината, защото тяхната инсталация е задължена да гарантира на обитателите дълъг и добър експлоатационен живот. Полагането на външни или вътрешни канали по време на строителството на къщата трябва да изключва ремонтите през следващите няколко години.В допълнение към надеждността, продуктите трябва да са устойчиви на температури, UV и химическа експозиция. Основното е, че те имат достатъчно издръжливост, за да се противопоставят на вредните въздействия на околната среда.

Висококачествените канализационни тръби са лесни и лесни за монтаж. Благодарение на ниското си тегло и здрави връзки, те могат лесно и бързо да се монтират. Високата производителност и гладката вътрешна повърхност са друг индикатор за тези продукти. Тези характеристики им позволяват да преминават през самите битови дренажи с различни размери, като елиминират вероятността от запушване. Външните канализационни мрежи са принудени да работят в трудни условия. Освен факта, че те са под натиск от теглото на зародената земя, хората могат да се разхождат над земята и да карат превозни средства.

Освен това те могат да бъдат засегнати от подпочвените води, които причиняват изместване на точките за докинг и евентуално отслабване на самата канализация. Както мрежата постоянно е изложена на отпадни води, течащи в тръбите. Външните канализационни системи са подземни, което увеличава сложността на тяхната работа.По тази причина те трябва да се отличават със своята специфична сила, твърдост и способност да издържат на различни температурни падания. Тяхната устойчивост на замръзване трябва да позволи да функционира дори при най-тежките студове.

Тръбите за външна канализация се различават сериозно от продуктите, предназначени за монтаж в къщата. Най-лесно е да ги различавате по характерния оранжев цвят, който е необходим за бързо намиране на тръбата в случай на авария. Яркият цвят позволява да не губите време, когато елиминирате ефекта от течове или други извънредни ситуации. Дебелината на стените на частите за външни системи е винаги няколко милиметра по-голяма, отколкото при вътрешните тръби. Това се дължи на факта, че те са засегнати от по-силен товар, така че не можете да инсталирате вътрешни тръби извън къщата, тъй като това рано или късно ще доведе до пробив и инцидент.

видове

В близкото минало изборът на тръби за полагане на канализационни мрежи е малък и се състои от изделия от желязо и стомана. В съвременния свят можете да намерите точния продукт, като разгледате значително увеличен продуктов обхват.

PVC

Те могат да бъдат направени за полагане както на външни, така и на вътрешни канализации. Обикновено те се използват за системи, които изискват голям отвор.Те имат висока устойчивост на механично натоварване и устойчивост на ултравиолетови лъчи. Но пластмасата има висока чувствителност към агресивни химикали с температура над + 60 ° C, така че ако се планира да бъдат изхвърлени киселини и масла през тръби, те не трябва да се придобиват.

PVC тръбите са разделени на два вида, като например:

 • налягане - проектирано да издържа на високо налягане и инсталирано на места с повишено излагане на различни носители;
 • продуктите без налягане се монтират на места с ниско налягане.
главата под налягане
неограничения

  Пластмасовите продукти могат да се състоят от един или два слоя. Двуслойната тръба е изработена от непластифициран материал, но от рециклиран пенополимер.

  PVC тръбите могат да бъдат разделени по следния клас на твърдост:

  • S са твърди тръби;
  • N - средно твърди модели;
  • L - леки компоненти.

  За полагане на отпадъчни води извън частна къща е достатъчно да се използват средно твърди продукти, докато за промишлени везни се използват твърди тръби.

  S
  N
  L

  велпапе

  Те имат специален дизайн, който поради своята по-голяма механична коравина е увеличил силата си.Сгънатата външна повърхност на тръбите увеличава площта им, което им позволява да издържат на големи товари. Гофровите продукти имат добра здравина и леко тегло, което ги прави много популярни.

  Вълновите структури са разделени на следните два вида:

  • еднослойните продукти имат ниска цена, но не се справят добре с дренажа;
  • двуслойните структури имат сгъната външна повърхност, която позволява потокът да преминава без образуване на отлагания и блокиране.
  един слой
  Dual Layer

  керамичен

  Керамичните тръби се изработват чрез изгаряне на глина. Те имат химическа инертност, която им позволява да се оттича през всякакви течности. Тяхната вътрешна структура предпазва продукти от образуването на плаки и всякакви депозити. Керамичните конструкции не се страхуват от температурни промени и са лесни за монтаж. От минусите може да се разграничи чупливостта и малката дължина на продуктите, което налага да се направят повече стави, когато се поставят.

  Чугун

  Това са безраструбни продукти с голямо тегло и висока цена. Въпреки това, чугунните структури имат висока якост, устойчивост на различни температури и издръжливост.Те са доста лесни за инсталиране, тъй като процесът изисква използването на сокет-оформен метод. Системите от чугун имат склонност да образуват отлагания на вътрешната повърхност, което неизбежно ще доведе до запушване. Освен това има ограничения за инсталирането им върху редица почви, което представлява огромен недостатък.

  полиетилен

  Те са подходящи за инсталиране на външни мрежи. Предимствата на РЕ са в способността да издържат на хидравличен шок, устойчивост на ефектите на активните вещества и трайност. Основният недостатък на този материал е липсата на топлинна устойчивост и чувствителност към ултравиолетово лъчение.

  Полиетиленовите тръби могат да се използват само при температура не по-ниска от -40 ° С и не по-висока от + 40 ° С.

  HDPE

  Такива тръби са изработени от полиетилен с ниско налягане. Те имат дълъг експлоатационен живот, не се страхуват от корозия и агресивна среда, имат ниска топлопроводимост и устойчивост на воден чук. В допълнение, PND-тръбите са леки и могат да функционират дори и при тежки условия на студ. От минусите на продуктите от HDPE може да се установи ниска устойчивост на високи температури, недостатъчна устойчивост на механични повреди и загуба на свойства под въздействието на ултравиолетови лъчи. Положете PND-тръби изключително под земята.За да се създаде вътрешна канализация, те не са подходящи.

  полипропилен

  Полипропиленовите тръби рядко се използват за монтаж на външни системи, тъй като те имат недостатъчна твърдост. Те имат висока топлоустойчивост и химическа инертност, което позволява да се увеличи експлоатационният срок на пластмасовите тръби. Недостатъците на материала включват чувствителност към ултравиолетовите лъчи, така че полагането на тръби трябва да се извършва без пряка слънчева светлина.

  Азбестоцимент

  Те са изработени от смес от портланд цимент и минерално-азбестови влакна. Те са трайни, леки и устойчиви на негативните ефекти на външната среда. Сред недостатъците на материала може да се разграничи чупливостта и непоносимостта към механичното действие.

  пластмаса

  Най-често за изграждане на канализация с пластмасови тръби, които са леки и достъпни. Пластмасата не изгнива, не корозира и може да продължи повече от 40 години.

  Гладката повърхност на продуктите допринася за гладкото преминаване на течности, което елиминира образуването на запушвания и различни отлагания.

  размери

  Модерните канализационни тръби имат размери, строго регулирани от техническите условия. По този начин производството на канализационни елементи осигурява възможност за избор на път за канализационната мрежа с всички параметри. Основните показатели за диаметъра на продуктите се влияят от вътрешния, номиналния и външния диаметър, както и от дебелината на стената и номиналния диаметър. Диаметърът на тръбата е основният параметър, от който зависи предназначението на тръбата. Размерите на пластмасовите конструкции могат да бъдат всякакви, което ви позволява да намерите продукт, който е подходящ за конкретен случай.

  За да се осигури изхвърлянето на отпадъчните води в тоалетната, много от тях използват тръба с диаметър 110 mm. Но 75 мм тръба е предназначена за дренажни вани, мивки и други водопроводни съоръжения. За да се организират реки или отклонения от отпадъчните води от конструкцията, е необходимо да се използват тръби с голям диаметър. За да се организира външна канализация в частен градински парцел, е достатъчно да се използват тръби с диаметър 300 mm. Дебелината на стената е взаимосвързана с диаметъра на продукта. Защото кой диаметър зависи от дебелината на конструкцията.

  Например, ако размерът на продукта е 110 мм, дебелината му ще бъде 3 мм.

  с диаметър 110 mm
  диаметър 75 мм
  диаметър 300 мм

  Размерът и теглото на материала зависи от големината на канализационната конструкция. Колкото по-голям е диаметърът на тръбата, толкова по-голяма е теглото му. Организацията на канализационната система винаги се основава на дължината на тръбите. Най-голямата дължина е 6 м, а най-малката е 1 м. Като стандарт се използват продукти с дължина от 2 до 5 м за монтаж на системата.

  дължина 1 м
  дължина 6 м

  Размерите на канализационните тръби се изчисляват въз основа на материала, от който са направени. По този начин размерът на PVC тръбите може да има голям диапазон, така че те могат да бъдат избрани за всякакъв вид работа. Широката селекция от продукти ви позволява бързо и ефективно да подредите нова или да актуализирате старата канализационна система. Стандартният диаметър на PVC тръби е на стойност 25 мм, 32 мм, 50 мм и 110 мм. В същото време, 25 мм продукти се използват за източване на изтичане от пералната машина, а 32 мм дизайн е предназначен да изтича течности от баня или мивка. Вътрешният диаметър на стандартна чугунена структура е 100 мм, а външният диаметър е 110 мм. Дължината на продуктите може да достигне 3 м.

  25 мм
  32 mm
  110 mm

  Класификацията на чугунните тръби е разделена на следните два вида:

  • Продуктите от клас SMU се отличават с липсата на разглобяеми връзки;
  • Класът за МСП има връзка за конектор само на единия край.
  СМУ
  МСП

  Как да изберем?

  Преди това хората не са имали избор на канализационни тръби и са използвали само материал, който е бил на разположение за продажба. Днес в специализирани складове можете да намерите продукти, изработени от различни материали. Чугуната постепенно се изстисква, продуктите от пластмаса, PVC, полипропилен и други се появяват на пазара. За монтаж на външни линии и дренажни системи, препоръчително е да се използват двуслойни тръби. Те не се страхуват от голямо количество отпадъчни води и натиск върху почвата.

  Изграждането на чугунени конструкции не е загубило значението им и те са широко използвани за полагане на външни канализационни системи в промишлени предприятия. Те имат висока якост и устойчивост на температурни крайности. Освен това е доста удобно да работите с тях. Но тъй като чугунът е бързо замърсен, което намалява пропускливостта на отпадъчните води, тяхното инсталиране не се счита за добро решение.

  Чугунът може да се използва само ако е необходимо да се ремонтира стар тръбопровод, направен от същия материал.

  За организиране на водоснабдяването в апартамента е най-добре да закупите пластмасови конструкции. Те са доста издръжливи, устойчиви на ултравиолетови лъчи и понасят температурни капки добре. Системата от полиетилен е доста гъвкава и твърда, което й позволява да отделя умерено отпадъчни води. За да създадете подобрена пропускателна система в сегмента, най-добре е да изберете PVC тръби. Те не само имат висока скованост на пръстена, но също така отлично устояват на осово натоварване. Те могат да бъдат безопасно инсталирани не само в хоризонтално, но и във вертикално положение.

  Изборът на диаметъра на канализационната тръба трябва да съответства на средния обем консумирана вода. Но като се вземе предвид този параметър, е необходимо само ако се планира вратовръзка в апартамент, а за частна къща такова изчисление не е необходимо. Изборът на канализационни тръби е целесъобразно да се имат предвид предимствата и недостатъците на всеки материал. Струва си да се помни, че стоманените конструкции лесно понасят високи температури, но са силно податливи на корозия. Но продукти от чугун не се страхуват от корозия, могат да издържат на голямо натоварване, но те имат много тегло и цена.

  За да изберете правилните тръби за битови отпадъчни води, трябва да имате предвид бъдещото им местоположение. Например структурите за отпадъци с диаметър от 50-75 мм са подходящи за санитарно оборудване, например душ кабина или мивка. За организиране на дренажа от тоалетната трябва да вземете тръба с диаметър не по-малък от 100 мм. За да инсталирате подово отопление, трябва да закупите тръби от полибутилен, тъй като те имат еластичност и висока топлопроводимост.

  Полибутиленът е в състояние да издържи на температурата на водата до + 90 ° С.

  За да създадете висококачествени водопроводни инсталации в страната, е по-добре да избирате продуктите от полиетилен, тъй като те имат силата и гъвкавостта. За студена вода трябва да купите тръби с висока плътност. Ако се изберат PVC тръби за инсталиране на канализационна система, трябва да си припомним, че те съдържат хлорно съединение. Можете да ги свържете със специално лепило.

  монтиране

  Можете да инсталирате канализационните тръби ръчно. Основното нещо е да знаете правилата и последователността на инсталацията. Монтажът на продукти във вертикалната част на системата е необходим за отстраняване на отпадни води от домакински уреди и санитарно оборудване. Мрежата вътре в сградата трябва да се постави само след съгласуване на подробен проект, в който трябва да бъдат посочени всички битови и санитарни кранове.Вертикалната част се състои от един общ стълб, свързващ хоризонталните елементи на тръбопровода. Многоетажните сгради имат няколко вертикални мрежи, а в частна собственост тя е една.

  Монтажът на канализации изисква спазване на определени правила.

  • Необходимо е чрез вкарване на горния край на вертикалния продукт към покрива, за да се проветри вертикалната тръба. В същото време изходът не може да бъде инсталиран близо до прозорците, тъй като системата трябва да бъде разположена на разстояние приблизително на 5 метра от най-близкия прозорец.
  • Хоризонталната част на мрежата може да създаде много проблеми, тъй като тръбите в този случай са подредени с лек наклон. Този нюанс трябва да бъде предвиден на етапа на проектиране, в противен случай няма да е възможно да се създаде ефективна канализационна система. Наклонът е необходим за ускоряване на потока вода. Идеална скорост може да се постигне, ако тръбата е поставена под наклон от 3 см на всеки работещ метър на системата.
  • Не е необходимо да се увеличава наклона на конструкциите, тъй като във вътрешността на продуктите се образува утайка под действието на висока скорост на отпадни води. Намаляването на наклона ще забави потока, което ще доведе до запушване.
  • Ако след свързването на всички елементи на канализационната система няма нужда незабавно да се сблъскате с водопроводно оборудване, трябва да поставите специални пластмасови щепсели на тръбните терминали. Те са лесни за пускане и излитане, когато трябва да свържете домакински уреди.

  Самостоятелно направеното подреждане на домашните канализационни системи трябва да се извършва с използване на полимерни елементи. За да се справят с тази работа е в състояние да направи почти всеки човек. Полимерната конструкция е гладка тръба с рязане със скосяване в единия край и уплътнителен пръстен и съединител от другата страна. Трябва само да положите усилия да поставите тръбата в ръкава на друг елемент и след това да го издърпате назад 10-14 mm. Уплътнителният пръстен позволява добро запечатване на системата и уплътняващата междина между двата компонента на тръбопровода предпазва мрежата от деформация. Огънатият метод на свързващите структури се характеризира с просто сглобяване, което е поставянето на един тръбен елемент в гнездото на друг продукт.

  За надеждност съединението е запечатано с гумен пръстен.

  Сглобяването на канализационна система, използваща чугунени конструкции, може да се извършва само на местата за монтаж на определени участъци от мрежата. Но пластмасовите продукти могат да бъдат сглобени на всеки просторен обект и само тогава монтираната система може да бъде прехвърлена в зоната за по-нататъшно инсталиране. За да фиксирате канализационните тръби към стената, трябва да използвате скоби с гумени облицовки. Този метод на монтиране ви позволява да фиксирате продукта внимателно. Скобите могат да бъдат направени от пластмаса или метал. Метални части са необходими за тежко и твърдо закрепване на канализационните елементи към повърхността на стената, а пластмасовите продукти са по-подходящи за фиксиране на подвижни части. В същото време пластмасата се различава на по-разумна цена.

  Много често канализационните тръби могат да изискват подмяна или затопляне. Проблемът с замразяването е на първо място, така че първо трябва да бъде решен. Замразяването на конструкции може да доведе до увреждане на мрежата, препятствие на отпадъчните води, образуване на неприятна миризма в помещението и провал на цялата канализационна система. За да предотвратите възникването на тези проблеми, трябва предварително да обмислите изолацията на тръбите.Сред разнообразието от изолационни материали трябва да изберете най-подходящия, така че инсталацията да се извършва с минимални сили.

  Не винаги се изисква изолация на системата. Често трябва само да направите висококачествена инсталация на тръби, без да правите технологични грешки. Ефективното справяне с замразяването позволява инсталирането на продукти под нивото на замръзване на земята. Елементите от канализацията в този случай ще останат празни, така че няма да има нищо, което да замръзне. Ако не е възможно системата да се постави под нивото на замръзване на почвата, тогава е необходимо да се пристъпи към затопляне. Възможно е да се затоплят тръбите само при условие, че дълбочината на полагане е поне половин метър, а мрежата има много стави и завои.

  Възможно е да се затопли канализационната система с помощта на пенопласт, базалтови цилиндри, минерална вата и полиуретанова пяна. Изборът на материал зависи от разпространението на температурата през студения сезон и от материала на самите тръби. От голямо значение и финансови възможности на купувача. За да изолирате канализацията със собствените си ръце, първо трябва да подготвите изкопа. След това се изсипва бял пясък в долната част на ямата, след което събраната тръбопроводна система трябва да се спусне в ямата.След това трябва да вземете изолационен материал и плътно да ги обвиете. В края на работата трябва да напълните изкопа с пясък.

  Съвети

  Монтажът на канализационните тръби изисква внимателна подготовка и грижи.

  Необходимо е да се следват редица препоръки, които ще направят висококачествена и трайна система, а именно:

  • преди да поставите елементите, от които се нуждаете, за да направите диаграма на тръбопровода с изчисляването на броя на необходимите материали;
  • изчисленията трябва да се извършват в светлината на всички членове на семейството;
  • е необходимо да се анализира системата и да се посочат всички обрати и завои на канализацията;
  • вмъкнете канализационната мрежа трябва да използвате кръста, което има три извода;
   • е необходимо да се започне инсталирането на пластмасови изделия от далечния пункт на влизане в мрежата;
   • пластмасовите елементи могат лесно и бързо да се свържат с помощта на фланец или съединителен метод. И двата метода са подходящи за самостоятелна работа и не изискват използването на скъпи инструменти;
   • За да се направи напълно запечатана връзката на гнездото, ръбът на гладкия край на тръбата трябва да бъде смазан със силикон и само след това да се вкара в гнездото;
   • За да направите връзката с лепило, първо трябва да почистите повърхността на мръсотията. След това свързаните площи трябва да бъдат измазани и обезмаслени.

   За да научите как да поставите правилно канализационните тръби със собствените си ръце, вижте следващия видеоклип.

   Коментари
    автор
   Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

   Входно антре

   Всекидневна

   спалня