Избор на канализационни тръби от PVC

Основното предимство на пластмасови канализационни тръби - е тяхната издръжливост, така че използването им е за предпочитане пред инсталацията на аналози, изработени от метал.

Този дълъг експлоатационен живот се дължи на корозионна устойчивост и устойчивост на химически активни вещества.

Специални характеристики

Всеки собственик на жилища иска всичко да работи правилно в домакинството му и нищо не е прекъснало и е лесна за използване. Канализацията в този смисъл не е изключение, комфортът на всички живеещи в къщата зависи от нейната функционалност и работно състояние, тъй като запушването му може да причини големи неудобства, а пречистването на канализацията далеч не е приятно преживяване.

Ако е важна за Вас висококачествена система за отвеждане на отпадъчните води, препоръчваме ви да обърнете внимание на пластмасови канализационни тръби, които постепенно заменят чугунните тръби от ежедневието. Те са по-лесни за инсталиране, имат по-малък диаметър, както и по-широк диапазон., Много е важно депозитите да не се натрупват върху гладката вътрешна повърхност и такива тръби да могат да се използват почти половин век. - Тази комбинация от положителни характеристики е довела до увеличаване на популярността на продуктите.

Пластмасовите тръби са изработени от висококачествени полимерни съединения с помощта на най-модерните технологии, което обяснява тяхната здравина и висока пластичност - с известна топлинна обработка, продуктът може лесно да се огъва под всякакъв ъгъл и всички системи като цяло могат лесно да се сглобят със собствените си ръце, професионални услуги.

Пластмасовите тръби имат много предимства:

 • разумна цена;
 • продължителен период на използване;
 • химическа инертност;
 • ниска топлопроводимост;
 • лекота.

Такива тръби се предлагат в различни размери, които зависят основно от степента на натоварване върху тях.По този начин продуктите с голям диаметър са предназначени за големи товари, така че те се използват широко за организиране на канализационната система в жилищни сгради и социални съоръжения.

За болниците и хотели са инсталирани тръби с диаметър 20 см, но за промишлени обекти ще са необходими тръби с напречно сечение най-малко 30 см, докато тръби с по-малки диаметри ще са необходими за отстраняване на канализацията в малки частни къщи.

В зависимост от типа пластмаса, използвана като суровина, се различават няколко варианта на канализационните тръби.

Тръбите от полиетилен се характеризират с абсолютна устойчивост на киселинно-базични разтвори. Не случайно резервоарите от този материал се използват широко за съхраняване и транспортиране на електролити. В допълнение, полиетиленът е устойчив на ниски температури, не се простира и не се деформира при минус маркировка на термометъра. Материалите обаче пренасят по-слабо високи температури, поради което някои производители успяха да овладеят производството на марки, които могат да издържат на оперативни температури до 80 градуса, а през последните години се появи нов продукт - тръби от "кръстосано свързан полиетилен" - леко издържат на топлина до 200 градуса.

Гофрираните тръби често са изработени от полиетилен, които се използват широко за външни отпадъчни води. Материалът се характеризира с твърдост на пръстена, така че може да се постави в земята до дълбочина 20 метра.

PVC и PVC тръби са изработени от обикновен или непластифициран поливинилхлорид. Това е доста устойчив материал, който е устойчив на контакт с всякакви химически състави, включително бензин, алкохол и други агресивни съединения. Такива тръби могат да издържат на доста големи товари, но не се препоръчва да се използват там, където температурата на изтичащия поток надвишава 60 градуса.

PVC и NPVH са материали, които не са склонни към пожар, но при температури от 120 градуса те започват да се топят и да отделят токсични вещества във въздуха. Технологиите за налягане и тръбите с свободен поток се отличават, някои производители произвеждат модификации от фибростъкло.

Технически спецификации

Да се ​​занимаем с техническите характеристики на пластмасови тръби от полипропилен - Този материал е в повечето случаи суровина за канализационни тръби:

 • плътността на материала е 0.31 g / cm3;
 • тръбата от полипропилен се отличава в устойчивост на износване, поради което е оптимална за работа с абразивни дренажи;
 • Материалът се използва при температури до 60 градуса по Целзий, за работа с горещи дренажи са необходими по-трайни материали, тъй като пластмасата започва да се омекотява и огъва;
 • Пластмасата, използвана за производството на тръби, практически не влиза в контакт с разяждащи разтвори и поради това запазва своите физични и технически свойства дори при агресивни условия (това твърдение обаче е вярно само след кратък контакт на материала с киселинно-базични разтвори).

При студа материалът става крехък, при температури под -15 градуса започва да се счупва, така че е нежелателно да се транспортира през зимния сезон, но комуникациите, които са поставени в земята и изолирани, могат да издържат на по-ниски температури.

Размерът на пластмасовите тръби по принцип се регулира от държавни стандарти и технически условия, обикновено техният диаметър варира в диапазона от 32 до 160 мм, а дължината му започва от 1,5 м и завършва на 3 м.

Видове компоненти

Компонентите за пластмасови канализационни тръби се използват за създаване на вътрешни и външни системи, могат да бъдат монтирани "под пръстена" или просто да бъдат фиксирани върху лепилото. Компонентите за пластмасови тръби се отличават с голям брой предимства:

 • ниска цена - такива допълнителни елементи са много по-евтини от техните метални колеги;
 • голямо разнообразие от модели, които улесняват избора на оптималната опция;
 • лесна инсталация - като правило всички компоненти могат да бъдат монтирани на ръка без използване на специални инструменти;
 • продължителен период на използване;
 • малки размери.

Основните компоненти включват няколко елемента:

 • Свързване. Това са компоненти на вътрешния тръбопровод, визуално те приличат на малка тръба, откъм страните има специални гнезда, които значително опростяват инсталацията. Съединителите могат да бъдат гладки, гофрирани или с усилващи елементи. Най-често се използват гладки варианти, тъй като са лесни и лесни за използване, а цената им е доста ниска. Такова плъзгащо съединение е оптимално за осигуряване на непрекъсната работа на канализацията при регулаторни натоварвания.
 • Ондулация. Вълната тръба може да бъде огъната в различни посоки - тя не губи своите експлоатационни свойства.Такива тръби се използват широко като алтернатива на завоите.

За райони с повишени натоварвания е целесъобразно да се използват продукти с усилващи елементи, тъй като те запазват своята функционалност със значителни спадове на налягането.

 • Одит. Това са специални части, които се използват, когато възникне блокиране, компонентът дава достъп до тръбопровода, за да се улесни елиминирането на неизправността. Визуално, те приличат на чайник, а капака е поставен на мястото на гнездото, което се отваря, ако има нужда от почистване на тръбопровода.
 • Тийс. Тези устройства се използват за оформяне на тръбопровод за разклоняване, могат да се използват както за вътрешен, така и за външен тип канализационни системи.
 • Пунктове. Необходимо е, когато трябва да свържете няколко местни тръбопровода в една мрежа. Външно те изглеждат като дълги тръби, в които са разположени няколко дюзи перпендикулярно. Пазарът на ВиК днес предлага широк кръг от различни видове кръстове, с които можете да създадете дренаж на всяка конфигурация.
 • Крановете. Необходимо е да се промени посоката на оста, благодарение на завоите е възможно да се образуват всякакви завои на тръбопроводи, без да се увеличава товара.
 • Компенсиращи дюзи, Използва се за потупване на нов канал в съществуващата водоснабдителна система. Много често няма техническа възможност за преместване на тръбите, за да се освободи място за нов адаптер или за замяна на неизправна част. В този случай компенсационната тръба ще ви помогне, кое нивелира разстоянието между тръбите чрез удължаване на муфата. Външно изглежда като позната тръба, но с удължена камбана.
 • Ревизионни клапани. Устройство, което избягва изтичането на течност в случай на блокиране. Този елемент препокрива тръбата през напречното сечение, така че движението на течността е възможно само в една посока.
 • Гейтс, Това са изключващи компоненти, които са отговорни за спирането на тръбопровода в случай на авария.

цвят

Канализационните тръби, представени в магазините, където се продават санитарни изделия, са боядисани в различни цветове. И това изобщо не е дизайн, това е един вид маркиране,тъй като тръбите на всеки цвят се различават по техническите си характеристики и имат отделна цел.

Сива канализационна тръба

Използва се за монтаж на тръбопровода в сградата. Той напълно отговаря на всички необходими изисквания за материалите, от които е направена вътрешната канализационна система. Сивите тръби са леки, издръжливи, устойчиви на корозия и лесни за монтаж.

Недостатъците на такива продукти включват реакцията на механичното напрежение, ниската устойчивост на удар, поради което не могат да се използват за външните части на дренажната система.

Продукти със сиви обозначения се страхуват от ниски температури и всяка лед може да доведе до значителни повреди на тръбопровода.

Червена (червена) канализационна тръба

Това е един от най-популярните модели, който се използва широко при изграждането на външната част на тръбопроводите. По правило тези продукти са изработени от PVC, материалите са устойчиви на корозия и не са подложени на вредни ефекти от опасни микроорганизми. В същото време цената на червените пластмасови тръби е значително по-ниска от тази на металните колеги.

Червените тръби обикновено се произвеждат с диаметър от 11 и 16 см и са много по-силни и по-силни от моделите с други цветове. Тръбите от този сянка могат да издържат на доста значителни механични натоварвания, включително на почвеното натоварване, поради което те често се полагат там, където преминава пътят или пътеката, не променят физическите и техническите си свойства под влияние на високите температури и не започват да се развалят дори в студено време.

Зелени канализационни тръби

Такива продукти обикновено се използват за подреждане на подземни дренажи, като тези тръби, като правило, са леко перфорирани, тъй като те трябва да изтекат вода.

Черни канализационни тръби

Тези тръби са по-рядко срещани от сивото и оранжевото, но не са по-малко ефективни - те са изработени от полиетилен с високо налягане и се използват за извършване на вътрешно и външно водоснабдяване. Те са рядко използвани самостоятелно, често в комбинация с други варианти на пластмасови продукти.

Бели пластмасови тръби

Такива тръби се използват изключително рядко, те могат да служат за създаване на вътрешността на канализационната система, т.е. те са алтернатива на сивите тръби.От техническа гледна точка те нямат съществени разлики.

Тази опция е оптимална за категорията на собствениците на жилища, които се интересуват от естетиката на самото жилище, тъй като сивият цвят не винаги се вписва добре в дизайна на кухнята или банята, а инсталирането на декоративна кутия не винаги е достатъчно.

производители

Производството на пластмасови канализационни тръби се занимава както с чуждестранни, така и с местни фирми. Нека да се занимаваме с най-разпространените марки.

 • Rehau - това е един от световно признатите световни лидери, който се отличава с изключителна изработка на производствения процес и вследствие на това с висококачествени продукти. Това е предприятие, което е установило производството на тръби за подреждане на вътрешни канализационни системи, техните тръби се отличават с отлична шумоизолация и освен това са устойчиви на високи температури, продуктите служат за отстраняване на горещи отпадъчни води и могат да продължат поне 50 години.
 • Wavin - водещ европейски производител, чиито продукти са спечелили доверието на потребителите по целия свят поради високата сила и дълготрайност на продуктите.Отличителна черта на Wavin е най-широката гама от тръби за външна и вътрешна канализация.
Rehau
Wavin
 • Ostendorf - Друг световен производител, специализиран в производството на полипропиленови тръби, устойчиви на въздействието на повишени температури и инертни до агресивни химически среди. Тръбите от тази марка не горят, затова те се използват широко в най-опасните места с пожар.
 • "Корсис" - тръбите на този производител са изработени по метода на екструзия, имат 2 слоя: гладка вътрешна и гофрирана външна. Продуктите от тази марка са оптимални за организиране на канализационни канали, както и за полагане на комуникации при силно заравяне в близост до подземните води.

Тръбите "Korsis" се отличават с изключителна твърдост, така че те често се използват за подреждане на тръбопроводи.

Ostendorf
"Корсис"
 • "Pragma" - местен производител, чиито продукти се отличават с оптимално съотношение цена и качество. Компанията стана известна със своите гофрирани продукти от 2 слоя, изработени от полипропилен с висока устойчивост на температурни колебания.
 • "Политрон" и "Политек" - Друга отговорна марка, специализирана в производството на тръби за вътрешна и външна канализация. Продуктите от тази марка имат сравнително високо качество, а цената е на разположение на повечето руснаци.
"Pragma"
"Polytron"

Съвети

За да могат тръбите да останат във функционално състояние възможно най-дълго, е необходимо незабавно да се решат проблемите.

Най-често пластмасовите отпадъчни води са изправени пред такива проблеми като:

 • блокажи;
 • механични повреди;
 • твърде много шум при работа.

Ако тръбопроводът е бил механично повреден, ще е необходим ремонт на повредената секция с пълна или частична смяна на частта.

Възможно е елиминирането на блокирането да става само с помощта на специален инструмент, но най-често трябва да се обърнете към услугите на специалисти, които комбинират средства за механично и химическо почистване.

Всички проблеми с канализационната система могат да бъдат разрешени само ако са оборудвани с инспекционен люк със запечатан щепсел. Разбира се, това е много неприятна задача, но за съжаление, самият проблем не изчезва.

Функционалността на канализационните тръби зависи до голяма степен от бързото елиминиранетъй като състоянието на тръбите до голяма степен засяга не само функционирането на системите за подпомагане на живота у дома, но и нивото на комфорт на обитателите му.

Освен това наблюдавате майсторски клас за инсталиране на тръби за канализация под налягане.

Коментари
 автор
Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

Входно антре

Всекидневна

спалня