Как да изберем и поставим външния канализационен тръбопровод?

Всяка модерна сграда, частна сграда или жилищен комплекс не може да направи без функционална система на тръбопровода и канализацията. Ако канализационната система от вътрешен тип е необходима за централизирането и събирането на дренажни елементи, тогава е необходим външен тип CS за изтегляне на канализацията извън сградата. Ще се опитаме да разгледаме възможностите за избор и монтаж на външни канализационни тръбопроводи.

Вътрешен и външен COP: разлики

Трябва да се разбере, че използването на вътрешни и външни (външни) канализационни системи има няколко разлики. На първо място, това са различия в техническото естество на операцията, тъй като всеки от тези видове е в специфични условия на употреба.

Възможни щети на механичния тип

Както често се случва (особено в гъсто населените райони или в райони с голямо натоварване на сушата), има нужда от допълнителни земни работи. Разбира се, този вид работа трябва да се координира с местните власти (за да се определи дълбочината на полагане на различни комуникации), но съществува голям риск от случайно повреждане на тръбите. Вътрешните COPs не са засегнати от това.

Разликата в натоварването на COP

Ако говорим за стоманобетонна, каменна или тухлена сграда, а след това с правилно планиране, натискът, упражняван върху вътрешния КС, е минимален. Определено има някакъв товар, но има по-скоро вътрешен характер - натоварването и натиска от изтичащите елементи. В същото време, COP от външен тип има много по-голям натиск от земните скали, основата на сградата и други земни обекти.

Зависимост от външната среда

Мястото на вътрешните компресорни станции позволява да се избегнат редица външни влияния, като температурата на околната среда, нивото на подпочвените води, нивото на замръзване на почвата, издигането на почвата, видът на почвените скали (глината, пясъчната глина и глина), стабилността на земните скали, наличието на допълнителни комуникации (под земята и повърхността).

Разлики в ремонта, поддръжката и инспекцията

Основата за ремонт на КС най-често е блокиране или увреждане на която и да е част от него. Ако блокирането във вътрешния тип е достатъчно проста, за да се определи и почисти блокирането - в някои случаи обикновената запушалка може да се отстрани чрез измиване на тръбите с определени разтвори (сода, оцет, специална смес) с помощта на бутало, тел или кабел. Когато става въпрос за счупване, COPs на открито се нуждаят от задълбочени разкопки.

В случая на открит CS, особено в зоните на градските и градските тръбопроводи, използването на конвенционални методи за почистване може да не е достатъчно, а след това водопроводчиците използват по-сериозни методи за почистване, например хидродинамично или електромеханично почистване.

Съществуват редица технически тънкости в работата на външните канализационни системи:

 • Външните или външните COPs се различават от подземния или вътрешно ярко оранжев цвят (има и сиви видове, но ние ще говорим за тях малко по-късно). Някои техници наричат ​​този цвят огнена или червена.Използването на тази конкретна цветова скала е разбираемо - при всяка изкопни работи този цвят е най-забележим и забележителен.
 • Трябва да се каже за дебелината на стените на сегментите на външния CS - той винаги е повече от вътрешния тип. Това се дължи на разликите в натоварването и налягането в тръбопроводната система.
 • Монтажът на външен / външен CS е много по-скъп от инсталирането на вътрешни. Това се дължи както на по-високата цена на елементите за външни системи, така и на обширните земни работи в обекта, в зависимост от дълбочината на разполагане на тръбите.

Трябва да каже няколко думи за цвета на тръбопроводните системи. Преди това можете да срещнете COP от оранжев и сив тип. Сивите CSs често се експлоатират на малки обекти с нисък потенциал на натоварване от земните скали и натиск от изтичащи елементи. Червените тръби са много по-трайни, устойчиви на топлина и са изработени от по-трайни и устойчиви материали.

Изисквания към тръбите и критерии за подбор

Възможно е да се отделят основните качества или характеристики, които съгласно GOST трябва да притежават външни канализационни системи.

Сила и твърдост

Както вече беше споменато, COPs от външен тип са по-податливи на влиянието на външната среда. Това включва натоварването / натискът от земните скали, натоварването от земните конструкции и пряката зависимост от издигането на почвата и нивото на замръзване на почвата през зимата.

Термична стабилност

Разбира се, КС се установяват не само в райони със стабилна работна температура. Външните ЦП не са чувствителни към злокачественото влияние на температурните колебания, само ако са разположени под нивото на замръзване на почвата (тъй като най-често проблемите възникват точно поради ниските температурни стойности), но в райони със сравнително постоянен постоянен замръзване нивото на замръзване на почвата може да бъде много по-ниско. което усложнява инсталирането на COP.

Устойчив на химически опасна или агресивна среда

За никого не е тайна, че CS се използват не само в химически стабилна среда. Ако говорим за инсталирането на канализационни системи в нефтохимически или енергийно-битови предприятия, съществува голям риск от вредното въздействие на вредните елементи върху самата структура на CS. И въпреки че всички качествени видове канализационни системи предполагат защита от такова въздействие, все още е необходимо да се вземе предвид този факт и, ако е възможно, да се провеждат превантивни прегледи по-често.

Да се ​​има предвид, че изпълнението на CS е повлияно не от характеристиките на тръбите, а от тяхното правилно местоположение.

Видове и характеристики

Трябва да се каже, че в съвременния свят се използват широко използвани полимерни (някои видове пластмасови) модели на външни канализационни системи.

Тази тенденция е разбираема въз основа на няколко от следните предимства:

 • Полимерите KSs имат значително по-малко тегло, за разлика от предишните използвани аналози (например чугун), поради което тяхното монтиране, транспортиране и монтаж са много по-прости и по-малко време.
 • Гладката вътрешна повърхност на някои полимерни или пластмасови тръбопроводни системи намалява риска от блокиране от натрупването на отточни елементи.
 • Не чувствителността на полимерните системи към такива вредни ефекти като корозия или разпад е друго важно предимство при избора на тези модели, но ние отбелязваме, че полимерите са по-податливи на влиянието на химически агресивни среди.
 • Времето на живот на полимерните ченгета е по-малко от средния срок на експлоатация на модели от чугун, но при правилно инсталиране и своевременна проверка / поправка може да бъде равно на тази маркировка (обикновено до 50 години).

Помислете какви материали се използват най-често при създаването на CS и се опитайте да проучите спецификата на инсталирането на всеки от типовете.

Поливинилхлорид (или, както се нарича кратко, PVC) отдавна е популярен пластмасов материал за производството на много промишлени елементи, включително външен / вътрешен CS.

Ако разгледаме положителните технически аспекти при използването на PVC тръбопроводни системи, можем да различим следните точки:

 • Поливинилхлоридните COPs са по-устойчиви на механично натоварване (това означава както повреда по време на монтажа / транспортирането, така и неволно повреждане по време на конструирането на друг обект).
 • Определени видове PVC специално за канализационните системи могат да се използват в по-отворени помещения, тъй като те не са засегнати от вредните UV лъчи.

Има някои отрицателни точки при използването на поливинилхлорид.

 • Ниска устойчивост на материала към химически агресивни среди. Това го прави опасна за транспортиране на много видове киселини, алкали, масла и други разтвори / смеси.За тази цел, специални видове PVC - NPVH (специализиран материал специално за канализационни системи).
 • Полимерите не са устойчиви на високи температурни нива. Трябва да внимавате да използвате PVC канализационни системи при транспортиране на отточни води или други смеси с температура над 60 градуса по Целзий.

Има няколко вида PVC COP в зависимост от налягането и твърдостта на компонентите на канализационната система.

Ако разгледаме първия вид, то е:

 • Налягаща глава. Проектиран за високо налягане CS (обикновено повече от 10-15 атмосфери).
 • Неограничено. Подходящ за транспортиране на артикули със стабилен товар и скорост на предаване.

Накратко за втория сорт има твърди (S), средно твърди (N) и леки компоненти (L). Английските цифри показват класа на продукта, в зависимост от дебелината на стената, в първия случай - до 8 м, вторият - до 6, в третия - до 2 метра. Всеки от типовете е приложим при отделни условия на натоварване на почвата, задръстване на територията или условия на околната среда.

Ако говорим за най-оптималния диаметър на тръбата, който най-често се използва за външен CS, той обикновено е 11-12 см.Монтажът на PVC тръби е прост - свързването се извършва чрез поставяне на гнездата. PVC тръбите, свързани чрез заваряване или залепване, са по-рядко срещани.

Следващият полимерен материал за производството на COP е полипропилен (или РР). Това е по-рядък вид сред материалите за външни системи.

полипропилен:

 • има относително малка твърдост и здравина в сравнение с PVC, гофрирани или чугунени елементи;
 • изключително уязвими, когато се използват в открити пространства, тъй като са силно засегнати от ултравиолетовото излъчване и пряката слънчева светлина.

Въпреки тези очевидни недостатъци, полипропиленовите тръби са полезни за полагане на типове свободни потоци на CS или при инсталиране на CS в пясъчна почва.

Все пак, не трябва да забравяме качеството на полипропилен като повишена топлинна устойчивост (до 95 градуса С) и устойчивост на химически агресивни среди.

Друг полимерен материал за външен COP - полиетилен (или РЕ). Използването на този тип е обичайно при инсталирането на външен CS, особено на типа налягане.

Най-очевидните предимства от този тип включват:

 • съпротивление срещу натиск на налягания (или хидравлични удари);
 • дълъг експлоатационен живот (на равна нога с модели от чугун - до 50 години);
 • достатъчна инертност към химически активни вещества.

Най-очевидният недостатък при PE е изключително ниската работна температура. Когато се използва в системи с външно или вътрешно топлинно ниво извън обхвата от -40 до +40, рискувате деформация и счупване на КС. Такива системи, както и PP, са слабо устойчиви на пряка слънчева светлина.

Друг популярен вид COP на открито са гофрираните продукти. Те са изработени от PVC или PE материали. Какви са предимствата на този тип система, разгледайте по-долу.

Дори и най-надеждните полимерни материали имат много по-малка здравина от чугун и в резултат на това е необходимо да бъдат заменени и ремонтирани. За да реши този проблем и е проектиран гофриран тип KS. Сгънатият дизайн на гофриран тип има висока твърдост, увеличава площта и размера на тръбата и намалява налягането, упражнявано от почвата върху отделен СЕ сегмент.

Има само два вида гофрирани KS: еднослоен (сгънат отвътре и отвън) и двуслоен (сгънат отвън и гладък отвътре).Първият тип, разбира се, е много по-евтин, но за разлика от двупластовия тип, съществува висок риск от задържане на запасите и натрупвания в гънките на продукта, което значително увеличава риска от запушване.

  В допълнение към полимерните модели съществуват видове външни COP и други материали. Обикновено това е азбестов цимент, керамика и чугун. По-долу разглеждаме кратко характеристиките на всеки тип.

  Азбестовият цимент е смес от портланд цимент и азбестови минерални влакна.

  Такъв състав дава азбесто-циментови тръби със следните характеристики:

  • дълъг живот (до 50 години или повече);
  • сравнителна лекота на материала (за разлика от модели от чугун);
  • химическа инертност към повечето видове химични елементи и смеси.

  Тези модели обаче имат един съществен недостатък - те са крехки и силно податливи на механично влияние. При закупуване на такъв COP, обърнете внимание на наличието на пукнатини и чипове.

  Керамиката е друг популярен и един от най-древните видове външни CS уплътнения.

  Положителните характеристики на този тип са:

  • устойчивост на химически агресивни среди;
  • минимални рискове от натрупвания и отломки;
  • Топло външно климатично и вътрешно съпротивление.

  Най-добре познатите недостатъци са същата ниска устойчивост на механични повреди и кратка дължина на сегменти на CS, което означава голям брой връзки и гнезда.

  Последният материал, който заслужава внимание при външните канализационни системи, е чугунът. Тя отдавна се разпространява на индустриалния пазар и това, разбира се, има свое собствено обяснение.

  Основните приоритети при избора на чугун COP са:

  • висока якост и твърдост на чугунния тръбопровод - те са по-добри от другите видове външни и вътрешни товари и са устойчиви на механични повреди;
  • дори и без редовна проверка, чугунните COP обикновено служат повече от няколко десетилетия;
  • лесна инсталация чрез монтиране на гнездата;
  • Системите от чугун-желязо са термично и химически устойчиви, не подлагат на гниене или корозия.

  Както всеки от външните COP, тук също има своите недостатъци.

  • Висока цена Традиционните модели на чугун COP все още остават един от най-скъпите на пазара.
  • Голямо тегло на конструкцията, което означава допълнителни парични разходи за специално оборудване за монтаж.
  • Съществува висок риск от натрупване на соли, мазнини и други отпадъци на вътрешните стени на тръбата.
  • Трудност или, по-скоро, невъзможност за използване при някои видове почви (пример за физиологичен разтвор).

  В малки частни помещения, особено в нови сгради, полимерните аналози отдавна са въведени в производството, те са по-евтини и по-лесни за инсталиране. Ако все пак искате да инсталирате продукти от чугун на вашата територия, трябва да изберете елементи с диаметър не по-голям от 160 мм. Външни CS с диаметър 160, 200, 250, 315, 500 mm се използват най-често в големи промишлени предприятия.

  производители

  Струва си да се обърне малко внимание на такава точка като производителите на външни канализационни системи.

  Опитни техници вероятно са чували за немската фирма Ostendorf Kunststoffe повече от веднъж. Това е една от водещите предприятия в областта на производството на тръби за вътрешни и външни ЦП. Основната специализация на тази фирма е производството на полимерни канализационни системи и монтажни елементи. Основният пазарен сегмент за продажбата на тези тръби се намира в Германия, но е разпространен и в други европейски и азиатски страни.През 2011 г. тази компания се разшири на руския пазар. Службата може да се намери в град Егориеевск, регион Москва.

  Следващата добре известна компания в производството на KS е Pragma. Продукти на тази фирма е също широко разпространени на европейския пазар и е специализирана в производството на велпапе или е гофрирани системи външна канализация, изработени от полипропилен. Тръби с тази продукция отдавна се е доказала на пазара и имат високи якостни характеристики, устойчивост на високи и ниски температури (-60 до 95 ° С.), Директна слънчева светлина, голям склад и използват живот. Pipe пръстен скованост Pragma - SN8 и SN16, вариация диаметър - 160-630, дължина проба - 6.3 m.

  Polytron ProKan - друга добре позната компания, която произвежда COP. Те също специализирани в производството на гофрирани външни канализационни системи, обаче, диаметъра на тръбата данни могат да бъдат от 150 до 1000 mm (последната цифра се прилага в големи промишлени инсталации) и клас SN8 и SN16 скованост позволява монтирането на тръби в относително големи дълбочини (дори до 15 16 м).

  Функции за инсталиране

  Обмислете някои от тънкостите на инсталацията на външни канализационни системи. Следните нюанси трябва да се следват, докато мрежовата мрежа се свърже към централния тръбопровод или към дюзата за септична ямка.

  Процесът на инсталиране на външен (или "уличен") CS започва с инсталирането на тръбопровод с изходна точка на тръбата от сграда или структура. Освен това COP се поставят в специално подготвени канали за изкопаване. След полагането на тръбите, те трябва да бъдат внимателно инспектирани за повреди и да бъдат почистени от възможно замърсяване. При проверката обърнете внимание на безопасността на гумените уплътнения и опорните елементи (ако има такива). Опитните технически специалисти измерват наличието на тръбата в гнездото преди пускането в експлоатация на ЦС, за тази цел се използват някои видове смазочни елементи.

  Обърнете внимание, че свързването на тръбите не стига толкова далеч, колкото е - трябва да остане празно пространство до 1 см.

  Ако е необходимо да се обърнат тръбопроводните системи или в края на тръбния сегмент, техникът използва контакти, които са монтирани срещу движението на канализацията. Завоите се използват с ъгъл 30 или 15 градуса. Не забравяйте, че настройването на ъглите от 90 градуса не е безопасно и освен това не е позволено.

  Обикновено, за да се улесни инспекцията и почистването от страна на техници, в сегментите CS се инсталират инспекционни люкове или кладенци. Монтирането на последното се извършва на етапа на инсталиране на самите тръбопроводи. Задължителната стъпка при инсталирането на външен CS е да проверите неговата херметичност, затова трябва да използвате редовен сапун. Чрез размазване на сегментите на CS в кръстовищата, обръщанията и гнездата е лесно да се разбере кой от елементите на CS е неправилно инсталиран или лошо фиксиран.

  Ако COP се намира над средното ниво на замръзване на почвата, инсталирането на изолация е желателно.

  Най-често срещаните видове изолация са формовани или валцовани изолационни елементи. Първите са поставени заедно с хидроизолационен слой (такива нагреватели обикновено се правят предварително под формата на тръбите), а вторите се поставят на място чрез навиване на тръбата. Освен това е възможно да се инсталира изолационен кабел или CS с вградени изолационни елементи.

  Избягвайте грешки: съвети майстори

  Най-важният съвет за начинаещите разработчици е да извършват точни изчислителни изчисления на мястото на инсталацията на CS. Трябва да разберете, че най-малката неточност при всяко измерване може да доведе до пълна разбивка на цялата канализационна система.И ако не са много дълбоко разположени CS или полимерни тип CS са достатъчно лесни за саморегулиране (частни обекти са предназначени), тогава ремонт или проверка на чугун и вдлъбнати видове може да бъде голям проблем.

  Препоръчваме ви да се свържете с компетентните специалисти при изчисляването на всички характеристики на вашата територия и потенциалната канализационна система. Правилно използвайки нашите препоръки в бъдеще, можете да инсталирате надеждна, сигурна и издръжлива външна канализационна система.

  За информация как да инсталирате външната канализационна тръба и изолацията, вижте следното видео.

  Коментари
   автор
  Предоставена информация за справочни цели. За строителни проблеми винаги се консултирайте с специалист.

  Входно антре

  Всекидневна

  спалня